Sök:

Sökresultat:

2994 Uppsatser om Kursplan för matematik - Sida 55 av 200

Segregation pÄ vilka villkor : vad handlar segregation om?

Syftet med det hÀr examensarbetet var att vi ville undersöka om eleverna blev motiverade att arbeta med och lÀra sig matematik om den framstÀlls pÄ ett lustfyllt och verklighetshetsanknutet sÀtt. Att arbeta med matematik i projektform som ett komplement till den ordinarie matematikundervisningen skulle kunna vara ett sÀtt att motivera eleverna. För att fÄ svar pÄ vÄra frÄgestÀllningar planerade, utformade och genomförde vi en projektvecka i matematik pÄ en gymnasieskola. Under veckans gÄng observerade vi eleverna och deras arbete. UtifrÄn vÄra observationer utvÀrderade vi sjÀlva projektveckan.

Förskolebarn i matematikens vÀrld

Olika forskningsprojekt och studier visar att matematikresultaten i skolan har försÀmrats och att grundskoleeleverna tappar intresse för Àmnet matematik. Det nya styrdokumentet, lpfö 98 reviderad 2010, betonar vikten av matematik och sprÄk i förskolan. I vÄr studie har vi undersökt hur förskolebarnens matematiska kunskapsnivÄ pÄverkas av pedagogernas arbetssÀtt i förskolan. Vi har vidare tagit reda pÄ hur essentiella elevers baskunskaper i matematik Àr, nÀr de börjar förskoleklassen i skolan. För att komma fram till ett resultat har vi valt den kvalitativa metoden och har observerat förskolebarn i 4-5Ärs Äldern i tvÄ förskolor med tvÄ olika lokala pedagogiska planeringar i tvÄ kommuner.

"Eleven Àr viktigast, ...men mÄl Àr ju bra att ha!": En studie om gymnasiets kursplan och dess betydelse inom sÄng

Detta arbete hade som fokus att undersöka verksamma sÄngpedagogers syn pÄ dagens kursmÄl i sÄng inom gymnasiets estetiska program. Jag frÄgade mig ocksÄ huruvida detta pÄverkar elevernas utveckling. All data insamlades genom en kvalitativ intervjustudie med verksamma sÄngpedagoger. Mitt mÄl var att fÄ en insyn i verkligheten och genom deras erfarenhet fÄ information i Àmnet. För att nÄ ett bredare resultat och fÄ en större förstÄelse behandlades forskning och litteratur i Àmnet.

En learning study i matematik om ekvivalens

Syftet med denna studie var att beskriva skillnaderna i sÀttet som lÀrandets innehÄll behandlas i matematik under tvÄ lektioner i Ärskurs 4 om ekvivalens, samt titta pÄ om det intentionella lÀrandeobjektet var förenligt med det iscensatta lÀrandeobjektet. Studien kommer Àven att titta pÄ ifall eleverna lÀrde det som var intentionen med lektionen samt vilken invarians och variation som skapas under lektionen. För att besvara dessa frÄgor anvÀnds learning study som en forskningsmetod i denna studie. Studien visar att grupp 1 inte erbjöds lika goda förutsÀttningar att erfara det som var intentionen med lektionen som grupp 2 gjorde. Resultatet visar ocksÄ att skillnaderna var vÀldigt smÄ mellan de bÄda grupperna, men att grupp 1 i stort sett endast hade förbÀttrat sig pÄ uppgiften de undervisades om under lektionen.

Matematik i barns vardag i förskola och förskoleklass

BAKGRUND: Vi har valt undersökningsomrÄde utifrÄn vÄrt intresse att finnapÄ vilket sÀtt barnen anvÀnder sig av matematiken inom vÄrinriktning och utbildning. Att matematiken Àr en viktig del Àr viredan införstÄdda med, men vi vill med denna studie undersökaomfattningen av anvÀndandet av matematiken bland barnen. DetÀr i den fria leken som barnen fÄr en möjlighet att anvÀnda sigoch utforska olika matematiska begrepp (Fröbel se Wallström1992, s.42).SYFTE: Syftet för vÄr studie Àr att undersöka om och i sÄ fall vilkenmatematik som förekommer i barns spontana/fria lek i förskolanoch förskoleklassen.METOD: Vi har anvÀnt oss av observationer som redskap och utfört enkvalitativ forskning kring vÄrt syfte. Undersökningen hargenomförts inom tvÄ olika Äldersgrupper en 1-3 Ärsgrupp medsexton barn och en förskoleklass med sexton barn.RESULTAT: Studien visar att det förekommer matematik i barnens dagligaverksamhet. De omrÄden som vÄr undersökning tydligt kunde sevar; Parbildning, Sortering, Rumsuppfattning och MatematisktsprÄk..

Geometri: gÄr det att öka elevers begreppsuppfattning genom diskussion och praktiska övningar?

Detta examensarbete handlar om hur man kan försöka stÀrka elevers uppfattning om begreppens betydelse och praktiska anvÀndning inom matematik. För att genomföra denna undersökning valde vi att arbeta med geometri. Genom teoretiska diskussioner och praktiska övningar behandlades begreppen omkrets och area av olika geometriska figurer. Den tidigare forskningen visar att det Àr viktigt att lÀraren tar hÀnsyn till elevens förkunskaper och sedan utgÄr frÄn dessa. I vÄr undersökning har vi velat fÄ eleverna att sÀtta ord pÄ sina tankar och ventilera eventuella problem sÄ att vi tillsammans kan lösa dem, dÀrigenom ska en ökad förstÄelse i matematik uppstÄ.

Integrering av vardagsmatematiken och skolmatematiken : hur upplever elever att den pÄverkar deras attityd till matematik?

Vi har uppmÀrksammat att det finns ett glapp mellan skolmatematiken och vardagsmatematiken som gör att eleverna ofta kÀnner sig oberörda av den matematiken som undervisas i skolan. Detta i sin tur leder till en dalande motivation och intresse och pÄverkar elevernas attityd till Àmnet matematik pÄ ett negativt sÀtt. Vi funderade om en integrering av skolmatematiken och vardagsmatematiken kan leda till en förÀndrad attityd hos eleverna. Detta ligger som grund till vÄr undersökning..

Barnbok med tillhörande matematiska aktiviteter : ett arbetsmaterial för pedagoger

Denna rapport Àr en del av ett sjÀlvstÀndigt arbete dÀr en barnbok med tillhörande aktiviteter har framstÀllts av tvÄ studenter med inriktning pÄ matematik. Syfte Àr att framstÀlla ett lÀttillgÀngligt pedagogiskt material för pedagogerna att arbeta med. Materialet ska vara konkret och föremÄlen till aktiviteterna i barnboken Àr material som oftast finns ute i verksamheterna eller i utemiljön. MÄlet Àr att barnboken ska vÀcka det matematiska intresset hos toddlarna (1-2 Äringar), (LÞkken, 2008). Anledningen till att materialet riktar sig till toddlarna Àr för att man bör introducera matematiken i tidig Älder.

Att utveckla elevers lust till matematik ? Gör lÀrarens val av undervisningsmetoder skillnad?

BAKGRUND:Forskning visar att mÄnga elever tappar sin lust för matematiken kring 10-12 Ärs Älder. Hur kanlÀrare arbeta för att bibehÄlla och utveckla elevernas lust för Àmnet? Detta anser vi vara intressantoch relevant dÄ vi snart Àr utbildade lÀrare. En av vÄra uppgifter kommer att vara att skapa lustoch motivation hos vÄra elever, vilket denna studie undersöker.SYFTE:VÄrt syfte Àr att undersöka hur ett antal lÀrare menar att man kan arbeta för att utveckla eleverslust till matematik.METOD:Studien utgÄr ifrÄn en kvalitativ metod som bygger pÄ intervjuer med lÀrare, som sedan stÀrksmed elevenkÀter.RESULTAT:Studiens resultat visade att de fyra lÀrarna som ingick i undersökningen menade att en varieradundervisning pÄverkar deras elevers lust till matematik..

Knatten, matten och appen : En kvalitativ fallstudie om en lÀromedelsapplikation i matematik

AnvÀndandet av pekplattor i skolan och utvecklandet av sÄ kallade lÀromedelsapplikationer har ökat kraftigt de senaste Ären i Sverige. Trots det ökade anvÀndandet sÄ saknas det undersökningar i omrÄdet. För att undersöka omrÄdet har en fallstudie genomförts pÄ en specifik lÀromedelsapplikation i matematik för grundskolan. LÀromedelsapplikationen heter Parama Matte 1 och Àr baserad pÄ den svenska lÀroplanen i matematik. FrÄn ett interaktionsperspektiv undersöker studien hur en lÀromedelsapplikation kan designas i relation till hur den Àr utvecklad för att fungera som ett lÀromedelsverktyg.

MatematiksvÄrigheter/dyskalkyli

Uppsatsen handlar om matematiksvÄrigheter/dyskalkyli. Dyskalkyli betyder att barn har problem med berÀkningar i matematik. En del elever har svÄrt att behÀrska matematik, vissa barn utvecklar dyskalkyli/dysmatematik senare i framtiden. Orsaker till dyskalkyli kan vara Àrftliga. BÄde de lÀrare och specialpedagoger som jag intervjuade ville kalla elevers svÄrigheter för matematiksvÄrighet eller dysmatematik.

Analys av förekomsten av diskriminerande strukturer i lÀromedel och kursplan

DÄ flera tidigare rapporter slagit fast att diskriminering inom skolan Äterfinns sÄvÀl som i lÀromedel och i skolan som institution sÄ syftar detta arbete till att analysera om Àven nyproducerade lÀromedel för grundskolan och gymnasiet, och i detta fall en kursplan frÄn lÀrarutbildningen, kan sÀgas bidra till att upprÀtthÄlla diskriminerande strukturer. Detta arbete Àr framförallt inriktat pÄ begrepp som etnocentrism och etnisk diskriminering och förekomsten av dem. Som metod anvÀnds en innehÄllsanalys samt en syftesrelaterad analys med exponerande kritik. Arbetet visar att mycket av den kritik som lyftes mot lÀromedel som var producerade fram till tidigt 2000-tal Àven Àr berÀttigade nÀr lÀromedel frÄn 2012 analyseras. Det Àr framförallt nÀrvaron av eurocentrism, strukturell rasism, och etnisk diskriminering som kan sÀgas skapa maktojÀmlikheter i lÀromedlen.

Vem fÄr bÀra skulden? : En studie om kunskapsluckor i matematik ur ett socio-politiskt perspektiv

Denna studie tar sin utgÄngspunkt i den socio-politiska teorin. Fokus ligger pÄ att synliggöra samspelet mellan individer i olika beroendesituationer och maktförhÄllanden i de svenska (matematik) klassrummen utifrÄn ett elevperspektiv. Syftet för studien inriktades till en början pÄ att undersöka eventuella kunskapsluckor som leder till ett glapp mellan grundskolan och gymnasiet. Vidare söktes svar pÄ om det sker en skuldbelÀggning pÄ grund av dessa eventuella kunskapsluckor och vem som i sÄ fall fÄr bÀra skulden för dessa. Resultatet visar, bland annat utifrÄn klassrumsobservationer och fokusgruppsintervjuer med elever, att kunskapsluckor existerar och dÀrmed synliggörs glappet.

Utomhusmatematik : Hur förhÄller sig förskollÀrare till denna pedagogik?

Utomhusmatematik Àr en god arbetsform vid inlÀrning av matematik. Miljön utomhus skapar en lust och vilja för barn att utforska med hjÀlp av hela sin kropp och alla sina sinnen. För att stimulera barn i sin matematiska förmÄga har förskollÀraren en viktig roll. De behöver vara lyhörda, utmanande och engagerade i arbetet med barngruppen för att dÀrmed kunna synliggöra de matematiska möjligheterna. Syftet med den kvalitativa studien Àr att undersöka hur förskollÀrare pÄ olika förskolor förhÄller sig till utomhusmatematik, samt hur de synliggör denna pedagogik i verksamheten. Litteraturen berör tidigare forskning kring ÀmnesomrÄdet och utomhusvistelsens pÄverkan pÄ barn. Undersökningen bygger pÄ semistrukturerade intervjuer dÀr resultatet visar att förskollÀrare anser att utomhusmiljön Àr en god plats för stimulering av matematik.

Recept för en "god" konsument : En lÀromedelsanalys i hem- och konsumentkunskap med utgÄngspunkt i kursplan 2000.

SammanfattningAnalysen undersöker meningserbjudandet gĂ€llande konsumentfrĂ„gor i tre lĂ€roböcker inom hem- och konsumentkunskap, med utgĂ„ngspunkt i kursplan 2000 (Skolverket, 2000a). Först definierades och avgrĂ€nsades konsumentfrĂ„gorna med hjĂ€lp av konsumtionsprocessen (Bjurström, 2004, McGregor, 2011a). Det andra steget i analysen var att kategorisera det befintliga konsumentinnehĂ„llet utifrĂ„n tre undervisningsstrategier: fakta-, normerande- och pluralistisk undervisningsstrategi (Skolverket, 2002, Kronlid & Öhman, 2010). Som ett tredje steg genomfördes en analys Ă€ven av kursplan 2000, med hjĂ€lp av de tre undervisningsstrategierna. Detta tredje steg utgick ifrĂ„n antagandet att lĂ€roböckernas legitimitet och relevans styrs av kursplanen (Sellander, 1988, Lundgren, 1989, Englund, 2011).

<- FöregÄende sida 55 NÀsta sida ->