Sök:

Sökresultat:

1034 Uppsatser om Kritiskt tidsavstćnd - Sida 47 av 69

Skillnader och likheter. FörstÄelse av matematik i förskolan

SyfteStudiens syfte Àr att studera och kritiskt granska hur ett antal lÀrare uttrycker barns matematiska förstÄelse och hur forskare vÀljer att formulera sig i ett observationsprotokoll som tagits fram i syfte att beskriva barns matematiklÀrande. De frÄgestÀllningar som Àr knutna till syftet Àr hur matematik framstÀlls i observationsprotokollet, vilka matematiska och didaktiska kunskaper som dÄ krÀvs av lÀrare för att de ska kunna observera och beskriva barns matematiska uttryck och till sist, hur barnet och dess matematiska lÀrande konstrueras i observationsprotokollet.MetodJag har studerat observationsprotokollen med utgÄngspunkt i en reflexiv ansats. Detta innebÀr att jag vill förstÄ hur observationsprotokollet Àr utformat, hur lÀrarna uttrycker sig i det och hur de förstÄr dess innehÄll. BÄde dessa olika ?nivÄer? och relationerna mellan dem skall vara lika betydelsefulla.

Mellan stöd och kontroll KriminalvÄrdares reflektioner kring kontaktmannaskapet och dess ramar.

Den hÀr studien belyser kontaktmannaskapet utifrÄn kriminalvÄrdarnas perspektiv, deras erfarenheter av sin yrkesroll, sitt kontaktmannaskap och kriminalvÄrden som organisation. Studien grundas pÄ 66 kriminalvÄrdares reflektioner och har analyserats med hjÀlp av kvalitativ dokumentanalys. BÄda författarna har egna erfarenheter av kriminalvÄrdaryrket inklusive kontaktmannaskap och pÄ sÄ sÀtt har intresset vÀckts att studera detta nÀrmare. Uppsatsen utgÄr frÄn ett interaktionistiskt synsÀtt, vilket innebÀr att mÀnniskor skapar sin verklighet i samspel med varandra. Begrepp som motivationsarbete, makt, professionellt förhÄllningssÀtt, relationen mellan kontaktman och klient anvÀnds tillsammans med tidigare forskning om kriminalvÄrd och kontaktmannaskap som ett teoretiskt ramverk för att fördjupa förstÄelsen av resultat och analys.

Svenskt nÀringsliv i klassrummet : En diskursstudie av sponsrade lÀromedel i samhÀllskunskap

Debatten kring skolan har varit intensiv de senaste Ären allt sedan svenska skolresultat börjat sjunka i internationella resultatjÀmförelser. Samtidigt som vi jÀmför oss allt mer med andra lÀnder ökar globaliseringen, kommunikationerna och samhÀllsutvecklingen. Allt gÄr mycket snabbare och samhÀllsutvecklingen Àr idag nÀstan omöjlig att förutspÄ. Med tanke pÄ att det tillkommit en ny lÀroplan med nya kursplaner för bÄde grundskolan och gymnasiet de senaste Ären Àr det intressant att undersöka hur dessa kursplaner svarar upp till dessa samhÀllsförÀndringar. TÀnkbart Àr att det krÀvs nya förhÄllningssÀtt och synsÀtt pÄ utbildning och till kunskap. Denna uppsats undersöker om det finns nÄgon skillnad mellan kursplanen för geografi i Lpo94 och Lgr11.

Prototyping för effektiv kravutvinning

Vid utveckling av datoriserade informationssystem Àr kvaliteten och dÀrmed kostnaden pÄ slutprodukten i hög grad beroende av hur vÀl man har lyckats att realisera kundens krav och önskemÄl pÄ det tÀnkta systemet. För att kunna realisera kundens krav mÄste först de krav som kunden har pÄ systemet komma till kÀnnedom för utvecklaren. Kunden Àr inte heller alltid förmögen att stÀlla samtliga krav dÄ han eller hon inte vet vad som Àr möjligt att krÀva av systemet. Som stöd för utvinningen av kundkrav finns ett antal olika metoder och ansatser. Samtliga av dessa metoder har dock brister och begrÀnsande egenskaper som pÄverkar deras effektivitet för att utvinna samtliga kundkrav för ett tÀnkt informationssystem.Den metod som kritiskt analyseras i denna studie Àr prototyping.

Akupunkturens effekter pÄ smÀrta samt livskvalitet vid spÀnningshuvudvÀrk och migrÀn: en litteraturstudie

Bakgrund: Akupunktur anvÀnds frekvent som behandling mot smÀrta sÄvÀl som andra symptom exempelvis vid spÀnningshuvudvÀrk och migrÀn. HuvudvÀrk delas in i tvÄ kategorier: primÀr och sekundÀr huvudvÀrk. Exempel pÄ primÀr huvudvÀrk Àr migrÀn och spÀnningshuvudvÀrk och exempel pÄ sekundÀr huvudvÀrk Àr nackrelaterad huvudvÀrk. Fler kvinnor Àn mÀn har spÀnningshuvudvÀrk samt migrÀn och det Àr vanligare desto högre utbildningsnivÄ individen har. Syfte: Syftet med studien var att kritiskt granska och sammanstÀlla den vetenskapliga litteraturen gÀllande akupunkturens effekter pÄ smÀrta och livskvalitet vid spÀnningshuvudvÀrk och migrÀn.

En undersökning av symtomkluster hos cytostatikabehandlade patienter med cancer : En litteraturstudie

Cancer blir vanligare bland mÀnniskor vÀrlden över och flera miljoner insjuknar varje Är. En behandling som vanligtvis anvÀnds vid cancer Àr cytostatika. Denna typ av behandling medför ofta symtom av olika slag, symtom som interagerar med varandra och pÄ sÄ sÀtt kan bilda kluster. Syfte: Att undersöka symtomkluster bland cancerpatienter som behandlats med cytostatika. Metod: En litteraturstudie baserad pÄ Polit & Becks (2012) niostegsmodell.

Granskning av ambulanssjukvÄrdens riktlinjer i VÀstra Götalandsregionen avseende höftfrakturer med hjÀlp av instrumentet AGREE II

AmbulanssjukvÄrden har gÄtt frÄn att ha varit en ren transportenhet till att vara en i det nÀrmaste rullande akutmottagning. Till sin hjÀlp har ambulansbesÀttningen behandlingsriktlinjer som de bör följa. Behandlingsriktlinjer Àr sammanstÀllningar av praktisk information som bistÄr vÄrdare och patienter i att ta sjukvÄrdsgrundande beslut under vissa specifika kliniska omstÀndigheter, som Àven gÀller som generella lÀkemedelsordinationer. Syftet med denna undersökning Àr att granska och jÀmföra variationer i VÀstra Götalands behandlingsriktlinjer inom ambulanssjukvÄrden med avseende pÄ patienter som drabbats av höftfraktur samt hur de överensstÀmmer med vetenskap och beprövad erfarenhet.De fem ambulansomrÄdenas behandlingsriktlinjer i VÀstra Götalandsregionen avseende omhÀndertagandet av patienter med misstÀnkt höftfraktur undersöktes. Granskningen av behandlingsriktlinjerna utfördes med hjÀlp av granskningsinstrumentet AGREE II.

Subjektets roll i förstÄelsen av vÀrlden : en studie utifrÄn ett fenomenologiskt perspektiv

StrÀvan efter att undvika subjektivism resulterar ofta i en objektivism dÀr kunskapsbildningen Àr helt bestÀmd av objektet och inte av det upplevande subjektet. Subjekt stÀlls mot objekt - medvetande mot föremÄl. Detta motsatsförhÄllande upphÀvs av studiens val av perspektiv som istÀllet för över fokus pÄ lÀrandet som sker mellan subjekt och objekt - korrelationen mellan mÀnniska och vÀrld.Syftet med studien Àr att utifrÄn ett fenomenologiskt perspektiv undersöka subjektets roll i mötet med objektet. För att uppfylla syftet görs en litteraturstudie, vars teoretiska material bearbetas via den fenomenologiska reduktionen.Sökandet efter ett subjektsbegrepp som kan möta och undersöka objekt utan att hamna i vare sig subjektivism eller objektivism, leder till ett artificiellt subjekt som förlorar de mÀnskliga elementen i processen. Genom dess avskalning av subjektiva faktorer minskas subjektets korrelation till objektet samtidigt som subjektet alltmer övergÄr till att bli ett objekt.

Det modernistiska subjektsupproret : en undersökning av relationen mellan form och innehÄll i Karin Boyes Kris

FöremÄlet för min undersökning Àr Karin Boyes roman Kris och intentionen har varit att finna en nytolkning av den ofta biografiskt lÀsta texten. Syftet var att redogöra för hur romanen synliggör samtidens patriarkala maktordning som genomsyrar samhÀllets auktoriteter och reducerar det kvinnliga subjektet. Undersökningen har ocksÄ innefattat hur huvudpersonen Malin tar sig ur krisen genom att ÄterupprÀtta egenviljan och erkÀnna driften som en naturlig del av jaget.     Med utgÄngspunkt i textens litterÀra kvaliteter och med ett kritiskt feministiskt perspektiv har jag analyserat framstÀllningen av romanens kritiska tendens som ett uttryck för kvinnlig frigörelse. Malin genomgÄr en vÀrdemÀssig identitetskris vilket Àr romanens centrala tema och samtidigt en möjlig allegori över samtidens sociala omvÀlvningar. Krisen utgörs av en inre splittring dÀr uppbrottet frÄn traditionella och religiösa förordningar Àr den enda rÀddningen undan sjÀlvutplÄning.

Patienters upplevelse av omvÄrdnad i samband med hysterektomi

Bakgrund: Synen pÄ nÀrstÄendes betydelse för den sjukes vÀlmÄende har radikalt förÀndras under de senaste Ärhundraden, till en allt mer holistisk syn pÄ den sjuke och dennes behov. Patienter vÄrdandes pÄ en intensivvÄrdsavdelning riskerar eller Àr försatta i ett livshotande tillstÄnd dÀr specialiserad vÄrd krÀvs. Det Àr dÀrför av vikt att veta hur nÀrstÄende upplever en intensivvÄrdsavdelning för att kunna erbjuda bÄde den sjuke och dess nÀrstÄende bÀsta möjliga vÄrd.Syftet Àr att beskriva erfarenheter av att vara nÀrstÄende till en person som vÄrdats pÄ en intensivvÄrdsavdelning i Norden.Metoden som anvÀndes Àr en systematisk litteraturstudie av vetenskapliga artiklar, som inhÀmtades via sökningar i Cinahl, PubMed och PsycINFO. Artiklarna kvalitetsgranskades och resultaten analyserades med kvalitativ innehÄllsanalys.Resultatet visar att nÀrstÄende upplever en kaotisk tillvaro i och med deras anhörigas insjuknande. De uttrycker behov av att fÄ information bÄde angÄende den sjukes medicinska status, men Àven om den medicintekniska miljön patienten omges av.

Sjuksköterskestudenters kÀnnedom om och instÀllning till HPV-vaccination ? en intervjustudie.

Syftet var att belysa kvinnliga sjuksköterskestuderandes kÀnnedom om och instÀllning till HPV vaccination, samt att ta reda pÄ hur de resonerade kring sitt eget val rörande HPV-vaccination. Metod: Kvalitativ studie med semistrukturerade intervjuer dÀr Ätta sjuksköterskestudenter deltog. Resultat: Studenterna hade en god kÀnnedom gÀllande HPV-vaccination. Samtliga studenter var positivt instÀllda till HPV-vaccin. DÀremot framkom en viss misstÀnksamhet mot HPV-vaccin dÄ de uppfattade det som nytt och obeprövat.

Ett vetande för den moderna skolan : U-teknologin som vetandeobjekt i spelet mellan vetenskapliga, politiska och fackliga texter under perioden 1957-1975

I denna undersökning riktas intresset mot att förstÄ och belysa sÀtt att tÀnka kring utbildningsplanering, undervisningens organisering och utbildningens relevans och betydelse i samtiden och framtiden, och detta under en period frÄn 1957 till 1975. Mer specifikt nÀrmar sig undersökningen den satsning pÄ undervisningsteknologi och utbildningsteknologi som görs inom utbildningssystemet under denna period. I detta nÀrmande anvÀnds en diskursiv textanalytisk metod, Michel Foucaults arkeologiska angreppssÀtt, för att söka belysa periodens utbildningsmÀssiga tÀnkande, sÄsom detta tar sig uttryck i relationen mellan utsagor producerade av politiska, fackliga och vetenskapliga aktörer engagerade i utbildning ? och mer specifikt i grundskolans utveckling. Jag anvÀnder sedan en kritiskt diskursiv teoribildning, med huvudvikten lagd vid Foucaults genealogiska inriktning, för att skapa en förstÄelse för vad som i denna undersökning berörs som ett u-teknologiskt vetandeobjekt.

Intresse för matematik: inverkan av grupparbete kring
vardagens matematik

MÄlet med examensarbetet Àr att utreda hur grupparbeten inom matematik pÄverkar elevers intresse för Àmnet. Valet att arbeta med grupparbeten för att uppnÄ ökat intresse för matematik hos eleverna ligger vÀl i linje med tidigare forskning samt med lÀroplanens mÄl och riktlinjer, som bland annat sÀger att skolan ska strÀva efter att varje elev lÀr sig lyssna, diskutera, argumentera och anvÀnda sina kunskaper som redskap för att formulera och pröva antaganden och lösa problem. Eleverna ska ocksÄ lÀra sig reflektera över erfarenheter och kritiskt granska och vÀrdera pÄstÄenden och förhÄllanden, alla dessa egenskaper fÄr eleverna möjlighet att utveckla dÄ de arbetar i grupper för att lösa problem. Eleverna har arbetat med ett grupparbete som kallas Tema: Flytten och utvÀrdering av elevernas intresse för Àmnet har gjorts genom kvalitativa intervjuer med fyra av de totalt 19 medverkande eleverna. Dessutom har observationer utförts för att ytterligare studera elevernas samarbete i grupperna.

Professionalitet - en social konstruktion : en kvalitativ studie i hur socialarbetare konstruerar sin egen professionalitet

Jag har gjort en kvalitativ undersökning bland personal pÄ en öppenvÄrdsmottagning för missbrukande ungdomar. Jag vill med denna uppsats undersöka socialarbetarens syn pÄ den egna professionen, hur han/hon definierar begreppet professionalitet och hur han/hon omsÀtter dessa tankar och vÀrderingar i sin yrkesutövning. Den centrala forskningsfrÄgan Àr ?Hur konstruerar personal pÄ en öppenvÄrdsmottagning sin professionalitet??. Jag kommer att utgÄ frÄn ett socialkonstruktivistiskt perspektiv för att belysa hur socialarbetaren, tillsammans med sitt sammanhang, skapar sitt sÀtt att tÀnka, och hur han/hon sedan handlar utifrÄn det.Jag har intagit en fenomenologisk position dÀr jag anvÀnder mig av sex kvalitativa intervjuer för att studera det valda fenomenet.

Bedömning och betyg vid undervisning i digitala bildmedier.

Arbetet undersöker fÀltet bedömning i digitala medier. Syftet Àr att belysa processen och öka förstÄelsen vid digitala bildarbeten och bedömning av bildarbetet och den fÀrdiga produkten ur ett didaktiskt perspektiv. Den teoretiska utgÄngspunkten Àr hermeneutik eftersom jag inte söker nÄgon absolut sanning utan mer en ökad förstÄelse för den digitala processen och bedömningen vid digitalt bildarbete. Mitt underlag Àr empiriskt men sjÀlva bedömningen med betygsÀttning Àr myndighetsutövning.Undersökningen Àr gjord med studenter pÄ lÀrarprogrammet och under momentet ?digitala tekniker? i lÀrarutbildningen.

<- FöregÄende sida 47 NÀsta sida ->