Sökresultat:
99 Uppsatser om Kredit köpmänn - Sida 6 av 7
Kreditgivning till kommersiella fastigheter : Finanskrisens pÄverkan
Hösten 2008 uppstod en stor oro pÄ den amerikanska fastighatsmarknaden, det som en följd av kraftigt sjunkande fastighetspriser tillsammans med dÄlig sÀkerhetshantering. DÄ banker har ett nÀra samarbete med varandra, sÄvÀl nationellt som internationellt bidrog det till att finanskrisen blev ett globalt problem pÄ den finansiella marknaden. Den finansiella krisen spred sig mellan vÀrldens lÀnder och nÄdde Sverige senare under hösten 2008. I Sverige har den kommersiella fastighetsmarknaden frÀmst pÄverkats i form av fÀrre transaktioner, det pÄ grund av den dÄ rÄdande likviditetsbristen.Vi har i vÄr uppsats undersökt hur finanskrisen hittills har pÄverkat svenska lÄngivare att finansiera lÄn till kommersiella fastighetsaffÀrer, vi har Àven undersökt eventuella förÀndringar gÀllande refinansiering av befintliga krediter inom fastighetsbolag. DÄ Sverige drabbades av en stor fastighetskris i början av 1990-talet ska vi Àven undersöka vad de svenska lÄneinstituten har gjort för att inte hamna i samma situation igen.
Arbetstagare och arbetsgivare i familjerelation : Undantaget i 1§ p.2 LAS
Syfte: Syftet med denna uppsats Àr att utreda revisionsberÀttelsens betydelse vid bankernas kreditgivning. Dessutom har vi undersökt hur banker förhÄller sig till en oren revisionsberÀttelse i kreditprövningsprocessen.Metod: Vi har anvÀnt oss av kvalitativ metod i vÄr empiriska undersökning genom intervjuer med banker. DÀrutöver har vi anvÀnts oss av sekundÀrdata i form av böcker, databaser och artiklar för att fÄ en djupare förstÄelse i Àmnet.Teori: I den teoretiska referensramen har vi först berört olika lagar och begrepp och dÀrefter samlat teorier för att förstÄ revisionen och revisionsberÀttelsen. Efter det har vi gÄtt över till kapitalmarknaden och hur bankernas kreditprövningsprocess gÄr till. Vi har beskrivit olika teorier om riskbedömning, beslutsprocessen och relationer vid kreditgivning.
RevisionsberÀttelsens betydelse : utifrÄn bankernas kriterium i kreditprövningsprocessen
Syfte: Syftet med denna uppsats Àr att utreda revisionsberÀttelsens betydelse vid bankernas kreditgivning. Dessutom har vi undersökt hur banker förhÄller sig till en oren revisionsberÀttelse i kreditprövningsprocessen.Metod: Vi har anvÀnt oss av kvalitativ metod i vÄr empiriska undersökning genom intervjuer med banker. DÀrutöver har vi anvÀnts oss av sekundÀrdata i form av böcker, databaser och artiklar för att fÄ en djupare förstÄelse i Àmnet.Teori: I den teoretiska referensramen har vi först berört olika lagar och begrepp och dÀrefter samlat teorier för att förstÄ revisionen och revisionsberÀttelsen. Efter det har vi gÄtt över till kapitalmarknaden och hur bankernas kreditprövningsprocess gÄr till. Vi har beskrivit olika teorier om riskbedömning, beslutsprocessen och relationer vid kreditgivning.
Anglosaxiska standardavtal gÀllande kredit : Ett svenskt bemötande
Internationell handel Àr snarare en regel Àn undantag i dagens globala samhÀlle, och en del av denna handel genomförs dagligen genom landsöverskridande kredittransaktioner. Som konsekvens av detta har standardavtal utvecklats pÄ kreditrÀttens omrÄde, med syfte att kunna anvÀndas av parter oavsett land. Dessa standardavtal Àr författade pÄ engelska och utgÄr ifrÄn anglosaxisk rÀtt.Emedan kreditavtal, utformade enligt anglosaxisk standardavtalsmodell, Àr mycket omfattande Àr uppsatsens syfte att utreda i vilken mÄn dessa avtal kan förkortas och göras mer lÀtthanterliga. Syftet Àr Àven att ge parter som anvÀnder sig av kreditavtal, utformade efter nÀmnd standardavtalsmodell, en anvisning om hur utvalda delar i dessa avtal överensstÀmmer med svensk lag. Med ett förenklat avtal skulle berörda parter vinna tid och dÀrmed göra ekonomisk vinning.
Riskhantering och legitimering i icke revisionspliktiga aktiebolag
SmÄ aktiebolag har ofta lite resurser och företagarna har dÄ sjÀlva ansvaret för deras bolags riskhantering. En enskild risk kan fÄ stora negativa konsekvenser för smÄ bolag och det Àr dÀrför viktigt att företagarna arbetar med riskhantering. En revisor kan vara vÀrdefull och exempelvis bidra med nya synvinklar gÀllande vilka risker bolaget stÄr inför. Att ett bolag anses legitimt Àr viktigt för att det ska kunna bedriva sin verksamhet framgÄngsrikt. Ett sÀtt att uppnÄ legitimitet mot kreditgivare Àr genom att skicka signaler till dem.
Finanskris och svenska banker - En analys av Handelsbankens och Swedbanks finansiella situation
Problem: Bankerna har olika finansiella förutsÀttningar för att klara sig igenomfinansiella kriser. De problem som bankerna kan drabbas av, kan bero pÄ en mÀngdolika faktorer som bland annat kreditförluster, finansiella oro i andra lÀnder, bankernasbuffert och etc. Det Àr intressant att göra en jÀmförelse av hur bankerna klarar sigigenom en finansiell kris. FrÄgan som jag vill med denna studie besvara Àr:? Hur pÄverkades de tvÄ svenska bankerna, Handelsbanken och Swedbank, av denfinansiella marknaden under finanskrisen 2008 och tiden efterÄt och hur sÄgbankernas finansiella situation ut Äret innan den finansiella krisen?Syfte: I detta arbete vill jag göra en undersökning om den finansiella situationen och deekonomiska förutsÀttningarna av tvÄ av de stora svenska bankerna, Handelsbanken ochSwedbank under 2000-talets finanskris.
Revisorns betydelse vid kreditbedömningen av mindre aktiebolag
Bakgrund: Drygt ett och ett halvt Är har gÄtt sedan revisionspliktens avskaffande genomfördes och det har förts en del diskussioner om hur viktig revisorns roll Àr. Halling (2007) menar att bankerna anvÀnder den reviderade Ärsredovisningen som en noggrannare granskning och har företaget valt bort revisor kan kreditbeslutet pÄverkas. Detta beror pÄ att redovisningsinformationen kan hjÀlpa bankerna att förutse en del risker som kan ligga till grund för beslutsfattandet (Svensson, 2003). Tidigare forskare menar pÄ att en reviderad Ärsredovisning Àr viktig och om förtaget inte vÀljer att ha revisor sÄ kommer bankerna vara mer försiktiga nÀr de beviljar en kredit. Vi stÀller oss frÄgande till detta och vill undersöka om det Àr andra faktorer som pÄverkar smÄföretagens möjligheter till lÄn om de har valt bort revisor. Syfte: Vi vill beskriva och analysera om valet av att inte ha en reviderad Ärsredovisning pÄverkar de mindre aktiebolagens kreditvÀrdighet ur revisorers och bankers olika bedömningar.
Bankens kreditbedömningsprocess ? möjliga konsekvenser vid borttagning av revisionsplikten för smÄ aktiebolag
Ă
r 2006 beslutades att reglerna om revisionsplikten för smÄ företag skulle ses över ochregeringens utredare skulle föreslÄ dem Àndringar som krÀvs för att ta bortrevisionsplikten för smÄ företag. Revisionsplikten innebÀr att alla svenska aktiebolagenligt lag mÄste ha reviderade rÀkenskaper. Avskaffandet av revisionsplikten kommer attinnebÀra att revisionen för de smÄ företagen inte lÀngre Àr lagstadgad utan det kommer attbli frivilligt. Revisionspliktens avskaffande i Sverige Àr en följd av en pÄgÄende europiskharmonisering.I samband med dessa förÀndringar kommer bland annat företagens kreditmöjligheter attpÄverkas om företag vÀljer att inte ha kvar revision och vÄrt syfte har dÀrför varit attundersöka vad avskaffandet av revisionsplikten kommer att innebÀra för bankerskreditbedömningsprocess. Vi har genomfört vÄr undersökning med en kvalitativ metod iform av tvÄ intervjuer, dels med en bank dels med en revisionsbyrÄ.
Reviderade Ärsredovisningar : Vilken betydelse har de vid kreditgivning till smÄföretag?
Den 1 november 2010 avskaffades revisionsplikten för smÄföretag i Sverige (Justitiedepartementet, 2010). De företag som inte behöver ha revisor Àr enligt aktiebolagslagen (SFS 2005:551) de företag som under tvÄ Är inte överstiger mer Àn ett av följande krav: 1) nettoomsÀttning om 3 miljoner kronor 2) balansomslutning om 1,5 miljoner kronor 3) tre anstÀllda. Resultatet av avskaffandet var att ca 250 000 företag slapp krav om revisionsplikt (Justitiedepartementet, 2010). För dessa företag Àr det upp till de sjÀlva att ta ett beslut om de vill avskaffa sin revisor. För att ta ett sÄdant beslut Àr det viktigt för företagen att veta fördelarna och nackdelarna med revision. I och med den starka förbÀttringen i den svenska ekonomin har företagens efterfrÄgan pÄ krediter stigit de tvÄ senaste Ären (Sveriges Riksbank, 2011, s. 33-34).
Kreditgivning och ekonomisk kris - om nystartade företag ur bankens perspektiv
Nyföretagandet Àr viktigt för förnyelsen av nÀringslivet, men en stor del av de nya företagen gÄr i konkurs inom ett par Är. Som en följd av den höga risken med finansiering av sÄdana bolag mÄste kreditgivarna göra en noggrann bedömning av det tilltÀnkta företagets potential. DÄ ingen historisk information finns tillgÀnglig mÄste kreditgivaren hitta andra vÀgar att bedöma kreditrisken. Att kreditgivaren sedan har en god uppföljning av beviljade krediter Àr ett sÀtt att förmÄ de nya företagen att överleva den första svÄra tiden, dÄ varningssignaler pÄ sÄ sÀtt upptÀcks i ett tidigt skede.
Vi har med anledning av ovanstÄende funnit det intressant att undersöka hur kreditgivaren arbetar med nystartade företag. Syftet med uppsatsen Àr att beskriva och analysera hur kreditgivare agerar nÀr det gÀller finansiering av nystartade företag samt föra en diskussion kring hur kreditgivaren kan förbÀttra sin identifiering och uppföljning av varningssignaler.
JÀmförbarhet och harmonisering i riskupplysningar enligt kraven frÄn IFRS 7 : En studie om svenska bankmarknaden Ären 2007 och 2012
I takt med ökad globalisering och ökat ekonomiskt utbyte mellan lÀnder vÀrlden över blir det allt viktigare att kunna jÀmföra information i företagens finansiella rapporter. I Europa har ett led mot ökad jÀmförbarhet varit krav pÄ börsnoterade företag att följa IFRS, vars mÄlsÀttning Àr att skapa en redovisning som Àr jÀmförbar och harmoniserad pÄ global nivÄ. 2007 infördes IFRS 7 Finansiella instrument: Upplysningar, som utvecklades dÄ krav pÄ riskupplysningar inte var tillrÀckliga i tidigare regelverk. Vid införandet fick regelverket större effekt pÄ banksektorn Àn andra branscher, dÄ bankernas totala tillgÄngar och skulder i genomsnitt 90 % utgörs av finansiella instrument. Banker har en central roll i samhÀllet och en koppling till alla individer pÄ ett eller annat sÀtt.VÄr studie syftar till att undersöka hur banker pÄ den svenska bankmarknaden lÀmnar riskupplysningar enligt kraven frÄn IFRS 7, samt hur svenska banker riskupplyser i jÀmförelse med de utlÀndska bankerna.
Kreditbedömning och vÀrdering av kommersiella fastigheter
En investering i en kommersiell fastighet krÀver finansiering av nÄgot slag. I dagslÀget Àr det vanligt förekommande att fastighetsinvesterare tar banklÄn för att erhÄlla likvida medel för fastighetsköpet. För en beviljad kredit krÀvs det Àven att en vÀrdering av fastigheten har genomförts. DÀrför Àr kreditbedömning och vÀrdering av kommersiella fastigheter tvÄ betydelsefulla processer i bankens dagliga arbete. Relationen mellan fastighetsinvesterare och banken Àr ocksÄ av avgörande betydelse dÄ fastighetsinvesteraren Àr i behov av likvida medel för sitt fastighetsköp.
Redovisning, risk och relationer -En studie om hur bedömningsutrymmen i redovisning, med fokus pÄ IFRS 3, pÄverkar riskuppfattningen vid en kreditanalys
Bakgrund och problem: Finansiella rapporter Àr en viktig informationskÀlla vidkreditanalyser. I samband med vÀrldsomspÀnnande finansiella kriser har frÄgor kring sÀkerhetoch kreditrisk uppmÀrksammats. Relationen mellan bank och företagskund fÀrgas avasymmetrisk information och ur ett principal-agent perspektiv kan det förekomma incitamenttill att vinkla redovisningen för att uppnÄ egen vinning. Det faktum att IFRS 3 som regelverklÀmnar utrymmen för bedömningar i redovisningen har skapat en offentlig debatt rörandeanvÀndbarheten för intressenter. Att information anses som relevant vid kreditanalyser Àr avstor vikt för korrekt beslutsfattande.Syfte: Syftet med studien Àr att undersöka hur de bedömningsutrymmen som lÀmnas iredovisning enligt IFRS pÄverkar riskuppfattningen vid en kreditanalys.
SnabblÄn : De lege lata och de lege ferenda
Utveckling pÄ kreditmarknaden har gett upphov till nya kreditformer. Ett exempel pÄ en sÄdan kredit Àr snabblÄn. SnabblÄn utmÀrks av att det Àr kortfristiga lÄn pÄ lÄga belopp som konsumenterna erhÄller inom en kort tidsperiod. Vidare Àr lÄneprocessen enkel. Statistik frÄn Kronofogdemyndigheten visar att antalet betalningsförelÀgganden med grund i snabblÄn har ökat (se bilaga) och regeringen hÀvdar pÄ basis av statistiken att samband mellan snabblÄn och överskuldsÀttning föreligger.
Mer Àn bara en pappersdrake ? Betydelsen av företagskundens styrelse vid kreditgivning
Alla företag stöter nÄgon gÄng pÄ behov av nytt kapital. I Sverige Àr det vanligt att detfinansieras med hjÀlp av krediter. Banklagen och det formella sÀkerhetskravet bestÀmmer ihög grad kreditmarknadens struktur, hur kreditgivningen ser ut i Sverige och pÄverkar Àvenkreditvolymen. Under Är 2008 drabbades vÀrlden av en finanskris vilket medfördeförÀndringar pÄ marknaden. Bankerna drabbades av högre kreditrisker och kreditförlusternaökade.