Sök:

Redovisning, risk och relationer -En studie om hur bedömningsutrymmen i redovisning, med fokus på IFRS 3, påverkar riskuppfattningen vid en kreditanalys


Bakgrund och problem: Finansiella rapporter är en viktig informationskälla vidkreditanalyser. I samband med världsomspännande finansiella kriser har frågor kring säkerhetoch kreditrisk uppmärksammats. Relationen mellan bank och företagskund färgas avasymmetrisk information och ur ett principal-agent perspektiv kan det förekomma incitamenttill att vinkla redovisningen för att uppnå egen vinning. Det faktum att IFRS 3 som regelverklämnar utrymmen för bedömningar i redovisningen har skapat en offentlig debatt rörandeanvändbarheten för intressenter. Att information anses som relevant vid kreditanalyser är avstor vikt för korrekt beslutsfattande.Syfte: Syftet med studien är att undersöka hur de bedömningsutrymmen som lämnas iredovisning enligt IFRS påverkar riskuppfattningen vid en kreditanalys. Studien syftar äventill att beröra bankers riskhantering samt hur denna påverkas av finansiell information. Fokusi studien berör främst redovisning av goodwill och eventuella risker förknippade medtillgångsvärdet.Avgränsningar: Det förekommer ett flertal aktörer på kreditmarknaden, studien avser endastbanker som kreditgivare. Det empiriska materialet i denna studie baseras på intervjuer medsvenska storbankers kreditgivare. Studien syftar till att undersöka hur kreditgivare ser påtillförlitligheten av goodwill-värdet hos börsnoterade bolag som tillämpar regelverket IFRS.Av denna anledning begränsas studien till kreditgivare som beviljar kredit till storföretag.Metod: Fem djupintervjuer har genomförts med fyra kreditgivare på svenska storbanker samten revisor från revisionsbyrån KPMG. Det empiriska materialet har analyserats utifrån enteoretisk referensram baserad på relevanta teorier kopplade till kreditprocess samtredovisning.Resultat och slutsatser: I de fall det förekommer alltför stora bedömningsutrymmen iredovisningen ökar kreditgivares riskuppfattning vid en analys. Risken uppstår ofta på grundav relationen mellan bank och företagskund innehåller informationsasymmetri. För atthantera informationsrisker är en god kundrelation av vikt. Det kan även tolkas som attrelationen påverkas av ledningens förmåga att införliva kassaflödesberäkningar.Övervärderad goodwill som inte genererar kassaflöden bidrar negativt till synen på ledningoch ökar riskuppfattningen.Förslag till fortsatt forskning: En tvärvetenskaplig studie för att undersöka hurpsykologiska aspekter påverkar kreditbeslut samt huruvida allmän debatt påverkarintuitioner. Att undersöka kreditbeslut på den amerikanska kreditmarknaden samt hurredovisning enligt U.S. GAAP påverkar riskuppfattning vid kreditanalys.

Författare

Ally Eriksson Viktoria Brundin

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..