Sök:

Sökresultat:

120 Uppsatser om Kostnads-effektivitetsanalys - Sida 2 av 8

Bredband för alla - oavsett var du bor? : En kostnads-nyttoanalys av bredbandsutbyggnaden i landsbygdskommunen Ydre

IT-utvecklingen har gått väldigt snabbt under de senaste decennierna och alltfler marknader för varor och tjänster har öppnats upp genom tillgång till internet. Utbyggnaden av IT-infrastruktur med hög överföringshastighet, vanligen kallat bredband, har i Sverige skett delvis på kommersiella grunder och delvis med hjälp av offentliga subventioner från kommuner, stat och EU. Många utredningar och kartläggningar av bredbandsutbyggnaden i Sverige har gjorts som hävdar att de positiva effekterna av en utbyggnad är såpass stora att ett offentligt stöd krävs, framförallt på landsbygden. Trots detta har tillsynes ingen uppföljning skett på om satsningarna faktiskt är lönsamma.För att analysera huruvida investeringarna i bredbandsinfrastruktur på landet verkligen är samhällsekonomiskt motiverade har vi därför utfört en fallstudie på hur utbyggnaden av bredband har gått till i landsbygdskommunen Ydre. Genom arkivsökning, intervjuer och litteraturstudier har monetära och icke-monetära nyttor identifierats och vägts mot varandra i en kostnads-nyttoanalys.

Valet att inte outsourca - En kvalitativ studie av synen på supportfunktioner hos två fallföretag.

De två fallföretagen, Kronosept AB och Unilever Bestfoods AB,väljer att inte outsourca en specifik supporttjänst på grund av ett ifrågasättande av outsourcingens möjligheter till kostnads-reducering, samt den upplevda risk för en nedsättning av kvalitén. Kronosept AB upplevde även en ökning av företagets flexibilitet till följd av att behålla funktionen internt, samt att värderingen avföretagets personal hade en påverkan på beslutet. Unilever Bestfoods AB ser möjligheterna i att behålla supportfunktionen internt för att ytterligare utveckla densamma. Supportfunktionen blev då ett komplement till företagets kärnkompetens..

Grafisk modellering som stöd i förstudiefasen : En aktionsforskning om hur grafiska modeller kan underlätta kommunikation mellan utvecklare ochanvändare i en förstudie

En stor del av Trafikverkets budget går till att reparera och underhålla våra broar. Underhållsåtgärder orsakar också trafikproblem med stora miljöutsläpp och samhällskonsekvenser som följd. Eftersom broar vanligtvis dimensioneras för en lång livslängd på 120 år är det viktigt att planera för långsiktiga lösningar och förutse konsekvenserna av kommande underhållsåtgärder. Genom att använda mer underhållsfria material finns möjligheten att minska kostnaderna och koldioxidsläppen.Målet med examensarbetet är att ta reda på hur stora besparingarna är genom att svara på frågan: ?Vilka fördelar erhålls av att använda mer underhållsfria material i broöverbyggnader ur kostnads- och miljösynpunkt??.

Organisationsstruktur och styrsystem - en fallstudie av UMAS

UMAS är i nuvarande organisation en kombination av professionell byråkrati, divisionalisering och en liten del innovativ organisation. En decentraliserad organisationsstruktur gör det möjligt att styra med ekonomiskt ansvar, men ställer också ökade krav på kontroll och uppföljning. De formella styrsystem som används på UMAS är framför allt enheter med kostnads- och resultatansvar, internpriser och budget. Budgeten är ett effektivt styrmedel i en anslagsfinansierad verksamhet som UMAS, genom att ansvar förtydligas och kontroll och uppföljning möjliggörs. Det är också viktigt att det i styrsystemen och organisationsstrukturen skapas incitament för att få medarbetarna till att arbeta för verksamhetens bästa, för att dess mål och visioner ska uppnås.

Lastkännande hydraulik Spirit 600

Detta examensarbete är gjort för Väderstadverken AB i syfte att utreda om det är möjligt och vilka effekter det får att implementera lastkännande(Ls) hydraulik på såmaskinen Spirit 600.För att kunna avgöra om Ls-hydraulik är lämpligt till såmaskinen har en prototyp byggts och testats med två traktorer. Testerna baseras även på mätdata för att kunna utvärdera hur hydrauliken beter sig. Av gjorda tester har det fastställts att Ls-hydraulik är en bra metod för att förbättra och förenkla hydraulsystemet.Då hydraulblocket till prototypen ej är lämplig för serieproduktion ur kostnads synpunkt har även två alternativa hydraulsystem tagits fram. Förslagen är baserade på användning av patronventiler. Fördelar med att bygga systemet med patronventiler är att dessa är billigare än slidventiler som används till prototypen och man kan göra unika block.Efter jämförelse med det befintliga hydraulsystemet kan man påvisa att användande av Ls-hydraulik kan bli billigare i konceptnivå..

Kostnads- och interpolationseffektivisering vid
jorddjupsundersökning

Vid markundersökningar uppkommer ofta frågan om hur provtagningar skall utföras för att vara kostnadseffektiva. Detta arbete visar ett sätt att bestämma hur provpunkternas täthet påverkar noggrannheten hos undersökningen. Resultatet är en graf, vilken kan fungera som beslutsunderlag för framtida markundersökningar. Arbetet baseras på att det vid undersökningsområdet finns ett område med känt data. Detta område måste också kunna förutsättas vara lika med undersökningsorådet med avseende på den undersökta parametern, vilket i detta fall är jorddjup.

Biogasinvesteringar i Linköping : samhällsekonomiskt lönsamt eller inte?

Since some years Linköping has invested in biogas production, mainly from offal's, residuals from food industry and manure. The municipality goes for biogas in the local traffic and in all transportation. It is also possible for private car owners to run their cars on biogas. The purpose of this essay is to perform a cost-benefit analysis and examine if the project has been beneficial from a social point of view. The effects have been identified, measured and monetarily valued. The essay is limited to include the year of 2006 only.

Granskning av tilllgänglighetsmått i små bostäder : För att öka och underlätta projekteringen av ungdoms- och studentlägenheter

Bostadsbristen för unga växer i takt med att fler byggherrar avstår från att bygga små lägenheter, då rådande lagar gör det svårt att på ett gynnsamt sätt producera kostnads- och yteffektiva bostäder. Bostäder har i dag krav på sig från kommuner och beställare att uppfylla svensk standard. Däri har handikapporganisationer drivit fram tillgänglighetskrav som medför att alla nyproducerade bostäder är tillgänglighetsanpassade.Genom att ifrågasätta svensk funktionshinderspolitik i samband med bostadsbyggande har detta examensarbete som mål att hitta lösningar för att öka nyproduktionen av små bostäder. Granskningen resulterade i ett förslag till en ny standard för ungdoms- och studentbostäder vilken underlättar vid projektering av mindre enskilda bostadslägenheter..

Relationen mellan IT-kapacitet och molntjänster: Med huvudet i det blå?

Modern teknik innebär stora möjligheter för företagens prestation, effektivitet och kostnads-besparingar. Men den kan också innebära hinder och begränsningar för de som inte kan eller vill anamma den. Molntjänster som koncept har förvisso existerat i decennier, men det är först de senaste åren som de fått rejält genomslag. Vad krävs egentligen för att framgångsrikt an-vända sig av molntjänster i sin verksamhet? I den här studien undersöker vi vad aktuell forsk-ning inom området anser om relationen mellan IT-kapacitet och framgångsrik molntjänstan-vändning.

Adaptiv effektivitet : En kartläggning av den svenska aktiemarknaden och dess sektorer

Denna studie utgår från den Adaptiva marknadshypotesen som genom ett evolutionärt perspektiv sammanbinder de två grundparadigmen Effektiva marknadshypotesen och Finansiell beteendevetenskap i ett försök att föra forskningen om marknadseffektivitet framåt. Vidare undersöker studien den svenska aktiemarknaden på ett, för den Adaptiva marknadshypotesen, nytt sätt där marknadseffektivitetens dynamik inom marknaden kartläggs och analyseras.Undersökningsenheterna består av OMX Stockholm All Share Index samt aktiemarknadens, utifrån marknadskapitalisering, fem största sektorindex. Med en robust metodologi kartlägger vi effektivitetsdynamiken mellan prisserierna under åren 2000-2013 och finner stöd för den adaptiva marknadshypotesens förmenanden utifrån såväl marknadsindex som majoriteten av undersökta sektorindex. Studien påvisar också att effektivitetsanalys utifrån marknadens beståndsdelar åskådliggör effektivitetsdynamik inom marknaden, på ett sätt som analys av endast marknadsindex missar. Kartläggning utifrån sektorer visar även att förändringar i marknadsmiljön kan ge upphov till adaptiva ineffektiviteter på isolerade marknadssegment, och erbjuder därmed utveckling av AMH som i sin nuvarande form endast beaktar homogen förmåga för marknaden att bearbeta och inkorporera förändringar.

Sjuksköterskor som förstainsatspersoner vid kommunal räddningstjänst : Är sambruk samhällsekonomiskt lönsamt?

Syftet med uppsatsen var att med hjälp av en nationalekonomisk kalkyl undersöka om samhällets jour- och beredskapsresurser kan användas på ett mer effektivare sätt. Med beredskapsresurser avses då de sjuksköterskor som är anställda av Vård och omsorgsförvaltningen och den kommunala räddningstjänsten i Vålberg och Väse. I en analys utreds om akutsköterskorna kan agera som förstainsatspersoner vid olyckor som formellt faller under räddningstjänstens åtaganden och om möjligt ge ett monetärt värde på ett sådant sambruk.Med hjälp av Jaldells studie gällande tidsfaktorns betydelse vid räddningsinsatser(Jaldell, 2004) har sambruksprojektets fördelar för liv, skada och egendom kvantifierats. De totala projektfördelarna beräknas uppgå till ?450 000 kr årligen.

Matchas internredovisningen mot styrkraven?: en fallstudie av Bodens kommun

Syftet med denna uppsats är att förklara huruvida den lokala kommunens internredovisning uppfyller styrkraven. Kostnadsfördelning är ett omdiskuterat ämne och inom Bodens kommun har man valt att inte ha de indirekta kostnaderna synliga i bokföringen. Kostnadsfördelning anses öka kostnadsinformationen, vilket ger en bredare kostnads- och riskmedvetenhet bland de anställda samt ett bättre underlag för beslutsfattande. För att få en uppfattning om problemområdet genomfördes intervjuer med tre ekonomer inom Bodens kommun. Åsikterna gällande hur väl internredovisningen möter styrkraven går isär bland aktörerna.

Hur uppfattar kunden den skriftliga informationen som
skickas ut från Distansapoteket?

För att få reda på hur kunden uppfattar den skriftliga informationen från Distansapoteket framställdes en enkät. Den skickades ut till 1500 privatpersoner som fick sina läkemedel via apoteksombud i Norrbotten, Västerbotten och Jämtlands län levererade från Distansapoteket i Boden. Kunden skulle svara inom en vecka för att begränsa tiden för insamlandet av enkäterna. Eftersom tidigare arbeten inte gjorts inom området fanns inga referenser om hur kunden uppfattar Apotekets Terminal System ? Muntlig Omsorg i Dialog (ATS-Mod-kundutskriften) som lämnas ut tillsammans med läkemedlet.

Analys av uppföljning och utvärdering av ett arbetsmarknadspolitiskt program - exemplet friår

I uppsatsen studerar jag hur Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) har följt upp och utvärderat det svenska friårsförsöket. Jag undersöker om deras tillvägagångssätt stämmer överens med hur man teoretiskt bör följa upp och utvärdera arbetsmarknadspolitiska program. Hemström med fleras (2002) ?Att följa upp och utvärdera arbetsmarknadspolitiska program? ligger som huvudsaklig teoretisk grund för studien. IFAU:s uppföljningar av friårsförsöket stämmer till stora delar överens med vad man bör ha med i enkla uppföljningar av program och de har även studerat hur implementeringsprocessen av friårsförsöket har gått till.

Peripherally inserted central catheter-PICC-line

PICC-line är en central venkateter som läggs in via en perifer kanyl i överarmen med hjälp utav ultraljud. Patienter som behöver intravenös behandling i mer än fem dagar är i behov av en central venkateter för att säkerställa tillförseln av dessa läkemedel. Inläggning är kostnads effektiv, den kräver ett minimum av resurser och görs utav picclinesjuksköterskor. Denna kvalitativa studie med semistruk-turerade frågor syftade till att ta del av patientens upplevelse av att få en PICC-line kateter inlagd. Kände patienten sig lugn under ingreppet, var han eller hon väl informerad och upplevde personen någon smärta? Tio intervjuer genomfördes och resultatet visade att informanterna kände sig lugna och att smärtan var låg.

<- Föregående sida 2 Nästa sida ->