Sök:

Sökresultat:

4383 Uppsatser om Konstruktionen av den goda läraren - Sida 48 av 293

LÄnta fjÀdrar : en undersökning om den blÄ dunjackan som tecken

Undersökning utgÄr frÄn klÀder som kommunikativa element och lyfter fram en blÄ dunjacka frÄn FjÀllrÀven som ett exempel. PÄ vÀgen till en betydelse för detta tecken presenteras Àven tecknet fjortis, ett resultat av en teckenkedja. Tillsammans leder de vidare till ett visuellt teckens kontextberoende. I ett socialkonstruktionistiskt perspektiv utvecklas vi av och med varandra. MÀnniskan kommunicerar mening via tecken, betydelser konstrueras i den kontext tecknen finns.

Livsstilsmagasin och den sociala konstruktionen av manlighet

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka om det gÄr att finna relevanta skillnader i framstÀllandet av mannen över tidsperioden 1999 till 2011. Om en förÀndring har skett vill vi försöka ta reda pÄ hur den ser ut. UtifrÄn en socialkonstruktivistisk utgÄngspunkt och med hjÀlp av begreppsliga redogörelser av genus, maskuliniteter och homosocialitet Àmnar vi analysera de bÄda livsstilsmagasinen Café och Slitz. Vi kommer sÀrskilt ta fasta pÄ studier om massmedia och dess inverkan pÄ mÀnniskors vardagliga liv. Metoden som anvÀnds för att vi nÀrmare ska kunna analysera materialet Àr kritisk diskursanalys, som gÄr ut pÄ att skÀrskÄda textens grundlÀggande meningssammanhang.

Kallmur av granit : dess konkurrenskraft gentemot andra stödmurar gÀllande stabilitet, ekonomi och livslÀngd

Syftet för följande examensarbete var att undersöka möjligheterna att tillÀmpa en viss kallmurad stödmur i Sverige. Muren har fÄtt en stor spridning i Norge, och anvÀnds dÀr bÄde i vÀgmiljöer, stadsmiljöer och som stödmur för att ta upp landskapets varierande nivÄer. I Sverige existerar inte den hÀr typen av mur. Om muren har fÄtt sÄ stor anvÀndning i Norge, varför kan den dÄ inte byggas i Sverige? Muren byggs av större rÄhuggna och rektangulÀra granitblock som staplas pÄ varandra med hjÀlp av grÀvmaskin och genom blockens tyngd erhÄlls en stabil konstruktion.

Parenting Young Children ? sett ur ett förÀldraperspektiv

FrÄgan om förÀldrar med IF kan klara ett ?tillrÀckligt gott förÀldraskap? och omdet gÄr att utveckla förÀldraförmÄgan Àr aktuell. BÄde i forskning och i praxisframkommer det att förÀldrar som har IF Àr i behov av stöd pÄ olika sÀtt för attklara förÀldraskapet. Huruvida förÀldrar med IF kan utveckla förÀldraförmÄganfinns det delade meningar kring. Forskning visar dock att ett konkret individuelltutformat stöd i hemmiljö bidrar till att förÀldrar med IF kan utveckla sinförÀldraförmÄga.PYC, Parenting Young Children, Àr ett manualbaserat utbildningsprogram förförÀldrar med barn i Äldrarna 0-6 Är, och Àr utformat för att ge förÀldern stöd i sitteget hem.

Konstruktionen av mÀns vÄld mot kvinnor i nÀra relationer : En diskursanalys om vÄld, offer och förövare

MÀns vÄld mot kvinnor i nÀra relationer konstrueras mot bakgrund av en historisk, kulturell och samhÀllelig förstÄelse av fenomenet. Det konstrueras och rekonstrueras diskursivt genom sprÄket i sociala samspel mellan mÀnniskor dÀr sÀrskilda begrepp och termer ligger till grund för förstÄelsen av denna vÄldskategori. I denna studie avser vi att undersöka hur yrkesverksamma företrÀdare, inom sÄ vÀl offentlig som ideell organisation, förstÄr och tolkar mÀns vÄld mot kvinnor genom den kvalitativa forskningsansatsen. Detta genom intervjuer i fokusgrupp som diskursivt analyserats och diskuterats i relation till det socialkonstruktionistiska perspektivet och teoretiska begrepp sÄsom vÄld, offer och förövare. Föreliggande studie pÄvisar att deltagarnas tolkning och förstÄelse av mÀns vÄld mot kvinnor i nÀra relationer pÄverkas pÄ olika sÀtt, bland annat genom organisatoriska förutsÀttningar.

Undersökning och utveckling av en Linuxplattform för Sandvik AB

Sandvik IT Services, en del av Sandvik AB, vill testa och undersöka möjligheten attfÄ fram ett alternativ till Microsoft Windows. Höga licenskostnader kombinerat medoflexibla avtal för operativsystem och applikationer gör att det finns goda skÀl attfinna alternativ. Allt fler företag anvÀnder Linux kostnadsfria program med öppenkÀllkod dÄ de idag blivit mer attraktivt med stabila, vÀlutvecklade ochanvÀndarvÀnliga distributioner och programvaror. I denna rapport undersöks, testasoch lÀggs en grund för fortsatt utveckling av ett kostnadsfritt alternativ, en prototypkallad Sandvik Desktop..

Förstudie inför utbyte av relÀskydd

Rapporten Àr en förstudie inför byte av relÀskydd pÄ Fiskeby Board AB i Norrköping. Den inleds med en kort teoretisk del dÀr relÀskyddens funktioner beskrivs. Efter det följer en beskrivning av de befintliga relÀskydd som sitter i mottagningsstÀllverket. UtifrÄn den tas en kravspecifikation fram för de nya skydden. En marknadsöversikt visar sedan lite kort vilka produkter som tre tillverkare har att erbjuda.

Kriminalpolitiska diskussioner i Hallbladet 1960-1971 : Orsaksdiskussioner till fÀngelsestraffet samt diskussioner rörande kriminalpolitik frÄn ett fÄngperspektiv, i fÄngtidningen Hallbladet

Den hÀr studien Àr en kvalitativ innehÄllsanalys över vad intagna pÄ svenska anstalter har diskuterat utifrÄn fÄngtidningen Hallbladet. Det empiriska material jag har utgÄtt frÄn har varit Hallbladet. Totalt har 139 artiklar analyserats.Jag har tittat pÄ den svenska kriminalpolitikens utveckling och jÀmfört den med diskussionerna i Hallbladet. Jag har varit ute efter att fÄnga de intagnas verklighet sÄ som de uppfattar det. Om denna överensstÀmmer med verkliga förhÄllanden Àr inte relevant dÄ det Àr deras Äsikter som ska analyseras.

Biltrafikorienterade stadsdelars möte med ett hÄllbart resande : Hur pÄverkar konfigurationer av urban form vÄrt sÀtt att resa?

Efter andra vÀrldskriget blev bilen tillgÀnglig för den breda folkmassan och utgjorde dÀrmed det huvudsakliga transportmedlet. För att öka bilens framkomlighet och sÀkerheten kring bilens framfart formulerades stadsbyggnadsprinciper till förmÄn för biltrafiken. Stockholms tunnelbana och dess förorter byggdes samtidigt som massbilismen tillÀts dominera stadsbyggandet. Det hÀr kandidatarbetet syftar till att undersöka Stockholms tunnelbaneförorters konfigurationer av urban form utifrÄn frÄgan om vilka trafikslag som prioriteras genom följande frÄgestÀllningar: - Vilka konfigurationer av urban form kÀnnetecknar biltrafikorienterade- respektive kollektivtrafikorienterade stadsdelar? - Gynnar Stockholms tunnelbaneförorters konfigurationer av urban form ett visst sÀtt att resa? Metoden för studien Àr en analysmodell för urban form i förhÄllande till trafikprioritering som tillÀmpas pÄ de fyra tunnelbaneförorterna VÀllingby, SkÀrholmen, Akalla och SkarpnÀck.

"KÀnd Àr det lÀtta, levd Àr det svÄra" : - erfarenheter av och behov inför policyimplementering

InledningKommunen och dess tjÀnstemÀn Àr en viktig aktör dÄ det gÀller att skapa godalevnadsförhÄllanden för sina invÄnare. PÄ uppdrag av tvÄ kommuner har tjÀnstemÀns tidigareerfarenheter av policyarbete och implementering undersökts. Policyprocessen Àr komplex ochdet finns ingen universell definition av policybegreppet. Policyn Àr en viktig del i denoffentliga sektorn och Àr ett stöd i det hÀlsofrÀmjande arbetet.SyfteSyftet med denna studie Àr att undersöka tjÀnstemÀns erfarenheter och upplevda behovinför implementering av nya policier.MetodEn kvalitativ metod valdes för att undersöka tjÀnstemÀnnens erfarenheter. Tre olikafokusgruppsintervjuer genomfördes med tjÀnstemÀn med olika befattningar.

Sötsaker i förskolan : En intervjuundersökning om förÀldrars syn pÄ mat och sötsaker i förskolan

Detta Àr en studie om förÀldrars tankar om maten som serveras barnen i förskolan samt vilka Äsikter de har om förekomsten av sötsaker och sötade produkter. Data har samlats in genom kvalitativa intervjuer med sex förÀldrar till barn frÄn tvÄ olika förskolor i en kommun. Tre förÀldrar pÄ varje förskola fick svara pÄ frÄgor om deras tankar om maten pÄ förskolan och vad de har för instÀllning till att det serveras sötsaker pÄ förskolan.          Flera undersökningar visar att socker inte Àr bra ur hÀlsosynpunkt. Sötsaker Àr en bidragande orsak till flera ohÀlsosamma tillstÄnd och sjukdomar. De flesta av förÀldrarna var eniga om att det var bra att erbjudandet av sötsaker i förskolan minskat.

Hemlös i sjukvÄrden - "Vill bli behandlad som alla andra"

Bakgrund: I Sverige finns det idag 34 000 hemlösa personer och i Malmö befinner sig 2 400 personer i hemlöshet. Den utbredda hemlösheten förmodas delvis bero pÄ ett pressat lÀge pÄ bostadsmarknaden, som ocksÄ bedöms förvÀrras kommande Är. Missbruk och psykisk ohÀlsa Àr ofta stora bidragande orsaker till att mÀnniskor hamnar i hemlöshet. Lungsjukdomar, hudbölder, anemi och luftvÀgsinfektioner Àr vanligt förekommande sjukdomar hos hemlösa. Forskning visar ocksÄ pÄ att hemlösa personer har förhöjd risk att dö i förtid.

Elevers anvÀndning av digital film i gymnasieskolans matematikundervisning : Vinster och möjligheter

Vi har idag god tillgÄng till tekniska hjÀlpmedel för att förmedla kunskap, Statistiska CentralbyrÄns [SCB] undersökningar frÄn Sverige visar att nÀstan alla i Äldrarna 16-24 Är har tillgÄng till en dator i hemmet. För mÄnga av vÄra barn och ungdomar Àr det vardag att kunna hantera en dator. Detta skapar goda förutsÀttningar för ett fortsatt anvÀndandet av film i matematikundervisningen. Forskning visar att anvÀndandet av mediepedagogik Àr gynnsamt för sprÄkutvecklingen och ett vÀlutvecklat matematiskt sprÄk Àr en av förutsÀttningarna för att kunna utveckla den matematiska förstÄelsen.Studien behandlar matematiska filmer av den art man finner pÄ internet. Syftet Àr att studera hur gymnasielever anvÀnder sig av dem, vilka parametrar som fÄngar elevernas förstÄelse och intresse samt att fÄ svar pÄ vilka vinster och möjligheter mediet kan ge enligt eleverna.

ÅtgĂ€rder för sĂ€kerhet vid höga flöden eller
stabilitetsproblem i Grytfors dammanlÀggning

Grytfors dammanlÀggning har under hela sin brukstid uppvisat olika tecken pÄ instabilitet och förÀndringar i vissa sektioner av dammkroppen. Det finns Àven tveksamheter i hur vissa delar av konstruktionen Àr utförd. FörstÀrkningsÄtgÀrder utfördes 2005 för att anpassa anlÀggningen för högre flöden och ökade dammsÀkerhetskrav. Vid förundersökningen och under förstÀrkningsarbetet uppmÀrksammades tveksamheter och eventuella brister, vissa av dessa ÄtgÀrdades medan andra fick bero. TvÄ olika frÄgestÀllningar Àr bearbetade.

?De vet inte sjÀlva hur gamla de Àr? En kvalitativ studie av Äldersbedömningar av ensamkommande barn frÄn Somalia.

Denna uppsats syftar till att beskriva och undersöka de ÄldersbedömningarMigrationsverket gör av ensamkommande barn frÄn Somalia, som till följd avkriget i sitt hemland saknar ID-handlingar. VÄrt fokus var myndigheternasifrÄgasÀttande av barnens uppgivna Älder, samt anvÀndningen av medicinskaÄldersbedömningar dÀr barnet misstÀnks för att egentligen vara vuxet. Vi hargenomfört kvalitativa intervjuer med handlÀggare frÄn en asylprövningsenhet förbarn, samt ensamkommande barn som genomgÄtt en medicinsk Äldersbedömningalternativt redan fÄtt sin Älder ofrivilligt justerad av Migrationsverket. Vi har efteren tematisk analys presenterat materialet relaterat till teorier omsocialkonstruktivism, institutionell diskriminering och rasism. Resultatet avundersökningen blev dels en beskrivning av hur den sociala konstruktionen avÄlder skiljer sig mellan ensamkommande barn och handlÀggare och atttolkningsföretrÀdet gÀllande Älder ges till Migrationsverket.

<- FöregÄende sida 48 NÀsta sida ->