Sök:

Sökresultat:

2878 Uppsatser om Könssegregerade grupper - Sida 53 av 192

Den etniska segregationens tvÄ dimensioner. Fritt val eller stigmatisering av etniska grupper? -en diskursiv studie om etnisk boendesegregation frÄn 70-tal till idag

In what way has the ethnic housing segregation changed from the 1970ÂŽs until today and has the politics concerning these matters dealt with the ethnic segregation as a phenomenon that occur due to free choices of ethnic groups or as a stigmatization and marginalization of ethnic groups? To be able to find out what actual changes there are to be seen in the political measures regarding the ethnic housing segregation from the 70ÂŽs until today, I have made a discoursive investigation of some of the states official investigations from each of the decades. I chose to focus on a qualitative analysis and my theoretical framework consists of theories considering grouprights as well as structural and cultural explanations.I realize that the changes have been proportionately high retorically, but the actual changes have not been that obvious. I find a retorical development that has changed from the idea of the great impact of the immigrant in the ethnic segregation process, at the same time as huge differences between groups emerge, to establish a gap between us an them and a stigmatization of ethnic groups. The development somehow seems to have reconnected to the first stage.

Skolsköterskors uppfattning av psykosomatiska besvÀr kopplat till hedersrelaterat vÄld och förtryck

Den mentala ohÀlsan Àr globalt sett en stor del av sjukdomsbördan, och sÄ Àven i Sverige. PÄ grund av de reformationer som psykiatrin i Sverige genomgÄtt under 1900-talet vÄrdas idag ett rekordlÄgt antal patienter inom den slutna psykiatrin. Förr i tiden vÄrdades de psykiatriska patienterna bÄde somatiskt och psykiskt inom den slutna psykiatriska vÄrden. SÄ Àr inte fallet lÀngre, utan de somatiska Äkommor som denna patientgrupp drabbas av vÄrdas nu i den allmÀnna somatiska vÄrden. Ett flertal studier visar att patienter med psykiska störningar erhÄller sÀmre somatisk vÄrd Àn psykiskt friska patienter samt ofta upplever diskriminering frÄn sjukvÄrdspersonal.

Organisationsstruktur & Rolltydlighet

Uppsatsens syfte var att undersöka organisationsstrukturen hos Trygga Halmstad Centret och ta reda pÄ i vilken omfattning denna kommit att fungerar utifrÄn de ursprungliga förvÀntningarna. Det Àr en kvalitativ undersökning som pekar pÄ en friktion mellan de ursprungliga förvÀntningarna och de anstÀlldas faktiska möjligheter att uppfylla dessa. Den nuvarande organisationsstrukturen pÄ Trygga Halmstad Centret försvÄrar ett effektivt samarbete mellan de anstÀllda och har skapat ett individuellt arbetssÀtt. LedarskapsfrÄgan har berörts ett flertal gÄnger i de genomförda intervjuerna men man kan sammanfatta informanternas synpunkter med att bristen pÄ en nÀrvarande chef bidrar till oklarheter bland majoriteten av de anstÀllda, bristen pÄ klarhet har bidragit till individuella rollskapanden för att motverka otydligheten och bristen pÄ gemensamt ledarskap. Den upplevda situation pÄ den gemensamma arbetsplatsen pÄverkas till stor del av vilken moderorganisation man tillhör och vilken chef man svarar till..

EnergikartlÀggning av processer pÄ Emmaboda glas

Emmaboda glas grundades Är 1919 och med att tillverka planglas. Idag Àr de helÀgda av Saint-Gobain och tillverkar inte lÀngre glas frÄn grunden utan bearbetar enbart planglas. MÄlet med arbetet Àr att kartlÀgga energiÄtgÄngen per producerad kvadratmeter glas baserat pÄ vilka processer de genomgÄr. De största energiförbrukarna pÄ Emmaboda glas Àr tre eluppvÀrmda ugnar och det blir utgÄngspunkten för hur glaset ska kategoriseras.Glaset kategoriseras i tre grupper och energiförbrukningen per grupp berÀknas med minsta kvadratmetoden. Det finns en stor mÀngd mÀtdata i form av elförbrukning och producerad mÀngd glas att tillgÄ och den analyseras för att sedan hÀrledas till önskad produkt.

FlyktingrÀttsrörelsen i Sverige: Ur ett motstÄndsperspektiv

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka flyktingrÀttsrörelsen i Sverige ur ett motstÄndsperspektiv för att kunna kartlÀgga motstÄndsmetoder, svara pÄ vad som utgör motmakten mot vilken motstÄndet riktas samt visa vilken roll rörelsen anser sig ha. Uppsatsen bygger pÄ fem intervjuer med personer som Àr engagerade i nÄgra av rörelsens grupper, samt pÄ litteraturstudier. Litteraturen kring rörelsen i Sverige har varit mycket bristfÀllig och dÀrför Àr min uppsats fokus motiverad. Uppsatsen har fallit inom ramarna för motstÄndsforskning men ocksÄ anvÀnt sig av teorier utvecklade i maktforskning och forskning pÄ sociala rörelser.Studien visar att flyktingrÀttsrörelsen i Sverige Àr en heterogen rörelse med en bred repertoar av praktiker och strategier för motstÄnd, vilka jag har kategoriserat i en motstÄndstypologi. Flera metoder sammanfaller med metoder som beskrivits i studier av motsvarande rörelser i andra lÀnder.

FörskollÀrarens uppfattning, erfarenheter och hantering av konfliktsituationer mellan barn i 4-5 Ärs Älder - i förskolemiljö.

Studiens syfte Àr att undersöka hur lÀrare som gÄtt lÀrarutbildningen med inriktning mot fritidshem uppfattar och upplever sin yrkesroll i skolan och pÄ fritidshemmet, för att fÄ en klarare bild av hur de ser pÄ sig sjÀlv i sitt yrke.     Forskningsbakgrunden i studien behandlar bland annat fritidspedagogsyrkets framvÀxt och utveckling sÄvÀl som fritidshemmets, för att ge en klarare bild av varför verksamheten och yrket ser ut som den gör idag. Som teoretisk utgÄngspunkt ligger den sociala identitetsteorin som menar att mÀnniskan fÄr en social identitet med hjÀlp av de grupper hon tillhör. Genom en kvalitativ forskningsmetod, genomförd med semistrukturerade intervjuer av lÀrare i fritidshem som Àr utbildade mellan 2001-2012, har ett resultat tagits fram.     Sammanfattningsvis kan i studiens resultat utlÀsas att samarbetet mellan pedagoger i de olika lÀrarkategorierna fungerar tillfredstÀllande. LÀrarna i fritidshem uttrycker en önskan att fÄ fortsÀtta arbeta inom bÄde skola och fritidshem, bland annat med barnens sociala kompetens, nÄgot som mÄnga av dem anser vara viktigt i yrket..

Bosnien-Hercegovina - en studie om försoning mellan tre etniska grupper

The purpose of this study is to investigate if reconciliation between former war-enemies and ethnic groups (Muslims, Croats and Serbs) in Bosnia and Hercegovina is possible today. Reconciliation between these groups is necessary for the development of the state and sustainable peace. In order to fulfil the aim I have applied qualitative conversation interviews together with qualitative literature study.In this research I have studied the three largest parties (SDA, HDZ and SDS) in Bosnia and Herzegovina. Conversation interviews were made with two representatives of each party. The reconciliation theory and the recommendations that the theory advocates were used in the study.

Skapar hjÀlporganisationer ett objektivt förmedlat budskap i medierna av situationen i ett u-land?

I detta arbete har vi studerat tre utvalda hjÀlporganisationers marknadsföring pÄ deras respektive webbplatser för att klargöra om deras budskap om situationen i ett u-land Àr objektivt förmedlat. Vi utförde analyser av respektive webbplats dÀr vi fokuserade oss pÄ bildsprÄk och budskap. Vi har besökt landet Ghana i vÀstra Afrika under en tvÄ veckors volontÀrperiod som presenterades i form av en observation. En enkÀt gavs ut till tvÄ utvalda grupper som behandlade frÄgor om hur de upplever hjÀlporganisationernas budskap och Àven enkla statistiska frÄgor om vÄrt undersökningsland Ghana. Vi hade som mÄl att komma fram till en produktidé som kunde grunda sig pÄ resultatet av undersökningen.

Vinna som et lag, förlora som ett lag? - En studie om socialt samspel i ett damfotbollslag

Uppsatsen kommer att behandla socialt samspel i ett damfotbollslag med titeln ?Vinna som ett lag, förlora som ett lag?? Damfotbollen har genomgÄtt en förÀndring frÄn 1800-talets början fram till idag. Fotbollen har under mÄnga Är ansetts som en manlig sport, och Àven om det finns mÄnga kvinnliga fotbollsspelare, Àr det fortfarande en manligt betraktad idrott. Vi Àr bÄda tvÄ fotbollsspelare som har erfarenhet frÄn flick- och damfotboll. Vi har spelat för att vi har tyckt att det varit kul, men Àven för att vi som lagidrottare har en vilja av att vinna.

Bild och formskapande i förskolan : En pedagogisk jÀmförelse

Syftet med uppsatsen var att undersöka pedagogers syn pÄ bild- och formskapande i förskolan. De frÄgestÀllningar som besvarades var: Hur anvÀnder sig pedagogerna av bildskapandet i förskolan? Varför anvÀnder pedagogerna bildskapande i sitt arbete? Skiljer sig tankarna om bildskapandet hos pedagogerna i den allmÀnna förskolan gentemot Reggio Emilia- inspirerade förskolor? Till undersökningen gjordes tio kvalitativa intervjuer med fem pedagoger ur vardera grupp. Intervjuerna spelades in och transkriberades för att kunna analyseras. Vi fann inte sÄ mÄnga skillnader mellan grupper.

Musik i förskolans verksamhet

Mitt syfte med arbetet har varit att fÄ en inblick i hur musik ser ut i förskolans verksamhet i UmeÄ kommun. Detta arbete tar Àven upp om barnets motoriska utveckling stimuleras genom musik. Arbetet bygger pÄ litteraturstudier och intervjuer. Jag har intervjuat sex stycken förskollÀrare i en spridd radie i staden för att inte för att inte hamna inom samma samhÀllsklass och typ av förskolor. FörskollÀrarna arbetar i olika Äldersblandade grupper med spÀnnvidd av barn i Äldrarna 1-5Är.

Vems plats Àr det? En studie om medborgarinflytande i den svenska planeringsprocessen

Denna uppsats har som mÄl att identifiera en problematik gÀllande medborgarinflytandet i den svenska planeringsprocessen genom att undersöka vilka gruppers berÀttelser, bilder och förestÀllningar om Staden som vÀljs ut att bli representativa. Arbetet har utifrÄn detta konstruerat ett teoretiskt ramverk dÀr adekvata begrepp definieras och förklaras. Dessa ligger sedan till grund i forskningsöversiktens redovisning av vad olika aktörers förestÀllningar av platser Àr förankrade i, vilka aktörer som pÄverkar dessa, samt vilka konflikter som uppkommer vid en planeringsprocess. Arbetets empiri bestÄr av samrÄdshandlingar frÄn tvÄ detaljplaneprocesser frÄn Karlskrona innerstad och lokalpressens bevakning av dessa. Analysen har skett genom en kvalitativ innehÄllsanalys, och resultatet av denna belyser att det finns en problematik angÄende medborgarinflytandet i vilka individer och grupper som fÄr sin berÀttelse, förestÀllning att bli representativ för platsen, och de gruppers och individers berÀttelse, förestÀllning som exkluderas..

Elevinflytande : En fallstudie av arbetet med elevinflytande i tvÄ klassrum

Syftet med mitt arbete var att undersöka elevers och lÀrares erfarenheter av fenomenet elevinflytande och Àven hur arbetet med detta kan se ut i skolan. Min undersökning bygger pÄ en fallstudie av en vanlig kommunal 1-5 skola i en medelstor kommun. Kvalitativa intervjuer och observationer har anvÀnts som metod. En skolledare, tvÄ klasslÀrare och sex elever, om tvÄ grupper, har intervjuats och tvÄ klassrum har observerats. Resultatet av intervjuer och observationer visar att skolan har ett tydligt formellt elevinflytande i form av bl.a.

KlasslÀrares upplevelser av samarbete med vÄrdnadshavare : - En fenomenologiskt inspirerad intervjustudie

Syftet med denna studie Àr att ta reda pÄ hur pedagogerna definierar barn i koncentrationssvÄrigheter och i vilka situationer eller sammanhang dessa utmÀrker sig samt hur pedagogerna möjliggör en god lÀrandemiljö. Efter att ha presenterat olika aspekter om koncentrationssvÄrigheter har jag valt att utgÄ ifrÄn Bronfenbrenners utvecklingsekologiska systemteori, för att fÄ en förförstÄelse för hur olika aspekter och sammanhang kan upprÀtthÄlla och samverka kring barn i koncentrationssvÄrigheter.I resultatet har jag valt att lyfta fram pedagogernas olika tankar och erfarenheter. En del i urvalsgruppen definierar barn i koncentrationssvÄrigheter, nÀr ett barn har svÄrigheter med att fokusera och följa instruktioner eller nÀr barnet inte Àr tillrÀckligt intresserad av en aktivitet, som blir mer framtrÀdande vid; övergÄngarna, nÀr det Àr stora barngrupper och nÀr det fattas personal pÄ avdelningen. Pedagogerna delar in barnen i mindre grupper under dagen och de lyfter Àven vikten med en god lÀrande miljö. Detta bidrar till att alla barnen inte alltid Àr pÄ samma plats hela dagarna och barnen blir lugnare och kan koncentrera sig bÀttre..

Att tillÄtas ta utrymme: om barns möjlighet att tala i
förskolan

Syftet med vÄrt examensarbete var att belysa olika faktorers pÄverkan pÄ barns talsprÄksutveckling i förskolan. I vÄr studie anvÀnde vi oss av en kvalitativ metod i form av pedagogintervjuer och barnobservationer. Vi observerade barnen under vÄr aktivitetsserie, dÀr rymdvarelsen Twixa var en central gestalt. Genom analyserna av vÄr aktivitetsserie kunde vi reflektera över pedagogers tillÄtelse till barns erövrande av talutrymme. Vardagssituationerna (exempelvis mÄltider, pÄklÀdning) ansÄg pedagogerna vara den viktigaste faktorn för barns talsprÄksutveckling, dÄ de skapar enskilda dialoger mellan pedagog och barn.

<- FöregÄende sida 53 NÀsta sida ->