Sök:

Sökresultat:

2878 Uppsatser om Könssegregerade grupper - Sida 24 av 192

Effekterna av minskad kontanthantering - En studie om konsekvenserna av storbankernas avveckling av den manuella kontanthanteringen

Kontanter har anvÀnts i flera Ärhundranden och Àr ett sedvanligt betalningsmedel mellanprivatpersoner och pÄ inköpsstÀllet. I takt med teknikens framfart har alltfler betalningsmedel utvecklats och anpassats till marknaden. Idag sker cirka 70 procent av alla köp i butik med kort. Detta gör att kontanternas anvÀndning plötsligt ifrÄgasÀtts och dÀrmed vÀljer majoriteten av Sveriges storbanker att succesivt avveckla den manuella kontanthanteringen. Tanken Àr att försöka lÀra konsumenter och företag att anvÀnda alternativa lösningar som utgör substitut till kontanter.

UpphovsrÀtten som incitament : En inkomstanalys över kreativa yrken

Med utgÄngspunkt i aggregerade och individuella inkomstdata diskuteras vilken roll upphovsrÀtten spelar som incitament för det kreativa utbudet i stort. Resultaten visar att kreatörer fÄr smÄ andelar av sina inkomster frÄn upphovsrÀtt och obetydliga andelar frÄn direkt frÄn upphovsrÀtt, med vissa skillnader mellan olika grupper av skapare. Kreatörernas inkomster fördelas ojÀmnt och de smÄ inkomsterna frÄn upphovsrÀtten fördelas extremt ojÀmnt. Mot bakgrund av redan existerande utbudsöverskott samt omfattande substitut för upphovsrÀtten bedöms upphovsrÀttens incitament som svaga för utbudet i sin helhet..

"Det gÄr inte att sÀtta barnet med autism i ett hörn..." : Undervisning, integrering och bedömning av barn med autism i Àmnet Idrott och HÀlsa

Syftet med examensarbetet Àr att undersöka vilken kunskap som krÀvs för att undervisa barn med autism i Àmnet Idrott och HÀlsa, samt vad lÀraren kan göra för att underlÀtta att dessa barn blir delaktiga och integrerade i grundskolan. De didaktiska frÄgorna hur, vad och varför stÄr i fokus, arbetet kommer ocksÄ att beröra hur barn med autism kan bedömas i grundskolan. Vi har anvÀnt oss av kvalitativa intervjuer som metod. Intervjuer med sju lÀrare i Àmnet Idrott och HÀlsa, som alla har erfarenhet av att undervisa barn med autism, utgör grunden för vÄrt arbete.Alla intervjuade lÀrare har pÄpekat att vid undervisning av barn med autism i Àmnet Idrott och HÀlsa Àr det viktigt att vara tydlig och strukturerad. För att dessa barn ska fÄ sÄ bra skolgÄng som möjligt har det framkommit att det krÀvs en förstÄelse och kunskap om funktionshindret hos lÀraren.

SÀrundervisning: ett försök att förbÀttra elevers tilltro
till matematiken

Syftet med vÄr undersökning var att se om sÀrundervisning i pojk- och flickgrupper kunde vara ett sÀtt att förbÀttra elevers tilltro till den egna förmÄgan i Àmnet matematik. Undersökningen Àgde rum i en nia pÄ en skola i Kiruna kommun under hösten 2003. Avsikten var att inte förÀndra nÄgot i undervisningen, bara i gruppsammansÀttningen för att se hur eleverna reagerade pÄ det motsatta könets frÄnvaro. Vi anvÀnde oss av intervjuer och observationer för att fÄ en bild av undersökningen. Resultatet av undersökningen visade att pojk- och flickgruper i matematik inte förbÀttrade tilltron till den egna förmÄgan..

"Manshatare? Jajamensan!" : Feministisk kamp och identitet med hjÀlp av mediekonsumtion

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka hur en grupp feminister upplever att de bemöts nÀr de benÀmner sig sjÀlva som feminister inför andra, samt vilka strategier och metoder de har för att hantera eventuellt negativa reaktioner som nidbilden av "feministen" som "manshatare". Vidare ska uppsatsen ge kunskap om hur feministisk identitet kan skapas och formas via mediebruk och i kamp med andra individer och/eller grupper..

DjupgÄende diversitet i en ledarskapsgrupp : en studie av en arbetsgrupp pÄ Stora Enso Bioenergi

Grupper har blivit ett allt vanligare sÀtt för organisationer att arbeta. Gruppernas prestationer baseras pÄ medlemmarnas förmÄga att producera det som organisationen efterstrÀvar. Alla individer i gruppen Àr unika och bidrar till gruppens framgÄng genom sina egenskaper och sin kompetens. Trots det vida nyttjandet av grupper inom organisationer finns det i skrivande stund en kunskapslucka nÀr det kommer till kartlÀggning av relationen mellan personlighet, ledarskapsstil och ledande arbetsgrupper. Syftet med projektarbetet Àr att analysera diversitet inom en skogsindustriell ledningsgrupp med avseende pÄ djupgÄende faktorer.

Aftonbladet, kommunister och andra fiender? : En studie i gruppidentitet pÄ forumet Flashback

Denna studie har sitt fokus pÄ det svenska internetforumet Flashback och syftet Àr att undersöka hur olika typer av gruppidentiteter kommer till uttryck pÄ forumet. Genom en tematisk analys av en lÀngre trÄd pÄ forumet utstakas viktiga och övergripande teman som alla har nÄgot relevant att sÀga om Àmnet. Studien har sin teoretiska utgÄngspunkt i teorier kring just gruppbildningar och gemenskaper online. Social identitetsteori, anonymitet, stigmatisering och polarisering Àr alla viktiga begrepp som under undersökningens gÄng har visat sig vara mycket anvÀndbara. Flashback Àr för mÄnga kÀnt som ett forum dÀr mÄnga kvinno- och invandrarfientliga unga mÀn samlas för att i skydd av anonymiteten och med yttrandefriheten i ryggen kunna prata och uttrycka sig om saker pÄ sÄdana sÀtt som i det verkliga sociala livet sÀllan Àr socialt accepterade.

Den viktiga gruppen: en studie i att stÀrka gruppkÀnslan
genom lek

Syftet med studien var att undersöka om vi med hjÀlp av lekar kunde stÀrka gruppkÀnslan i en förskoleklass. Vi valde att göra denna undersökning pÄ grund av att man i allt större utstrÀckning börjat fokusera sig pÄ den enskilde individen och dÀrmed kommer gruppen i andra hand. Det Àr viktigt att barnet kÀnner sig trygg i gruppen för att fÄ en positiv personlighetsutveckling. Sammanlagt deltog 45 barn frÄn tre olika skolor. För att utföra undersökningen anvÀnde vi oss av intervjuer med fÀrdiga svarsalternativ.

Stadens struktur och pendlande miljöpÄverkan : En kvantitativ studie om betydelsen av stadens fysiska och sociala struktur för miljöpÄverkan i vardagsresor

SÀttet pÄ vilket vi tar oss frÄn en plats till en annan i staden har effekter pÄ den lokala miljön samt i förlÀngningen Àven pÄ det globala klimatet. För att vÄra system för persontransport ska gynna en hÄllbar samhÀllsutveckling stÄr vardagliga resemönster, sÄsom pendlande till arbete och skola, för den stora utmaningen. Beroende pÄ var i staden en individ Àr bosatt har denna följaktligen olika grad av tillgÀnglighet till kollektiva infrastrukturnÀtverk sÄsom strÀckan till nÀrmaste hÄllplats för tunnelbana. Möjligheterna att anvÀnda mindre miljöbelastande transportmedel skiljer sig dÀrmed Ät bland stadsbefolkningen vilket gör miljöpÄverkan i vardagsresor relevant att studera ur ett sociologiskt perspektiv. Denna kandidatuppsats behandlar miljöpÄverkan i vardagsresor i förhÄllande till individens fysiska och sociala plats i den urbana strukturen.För att undersöka detta anvÀnds ett redan befintligt intervjumaterial frÄn studien ?Ett miljöanpassat Stockholm? som innefattar 633 intervjupersoner och utfördes i forskningsprogrammet HushÄll och Urbana Strukturer i UthÄlliga StÀder.

Finansiell bootstrapping : -en undersökning av svenska nyregistrerade företag

Bakgrund: Ur ett samhÀllsekonomiskt perspektiv Àr det ytterst viktigt att företag utvecklas och vÀxer för att ersÀtta företag och branscher som gÄr tillbaka eller försvinner. NÀr det gÀller tillvÀxt hos företag har beroendet av tillgÄng till kapital och nödvÀndiga resurser lyfts fram under lÄng tid. Samtidigt har flera aktuella rapporter visat att tillgÄng till banklÄn upplevs som ett relativt litet hinder för tillvÀxt. Finansiell bootstrapping anvÀnds för att minimera eller helt eliminera behovet av finansiella resurser för att sÀkerstÀlla tillgÄngen till de resurser som företag behöver.Syfte: Uppsatsens syfte Àr att beskriva i vilken utstrÀckning svenska smÄföretag registrerade 2009 anvÀnder finansiell bootstrapping. I huvudsyfte ingÄr följande delsyften: 1) Beskriva vilka finansiella bootstrappingmetoder som anvÀnds och redovisa skillnader i anvÀndningsfrekvens.

Positiv sÀrbehandling - en metod som motverkar diskriminering eller skapar nya orÀttvisor?

Positiv sÀrbehandling Àr ett stÀndigt aktuellt Àmne. FrÄgor som diskuteras Àr bland annat var grÀnserna gÄr mellan positiv sÀrbehandling och otillÄten diskriminering, samt om dessa typer av ÄtgÀrder kan rÀttfÀrdigas som medel för att uppnÄ rÀttvisa mellan grupper. Positiv sÀrbehandling finns reglerad i nationell sÄvÀl som EG-rÀttslig lagstiftning. I svensk rÀtt Äterfinns undantaget frÄn direkt diskriminering i JÀmstÀlldhetslag (1991:433). I gemenskapsrÀtten stadgas rÀtten till positiv sÀrbehandling i artikel 141.4 EG-fördraget, likabehandlingsdirektivet samt i rÄdets rekommendation 84/635/EEG.

VÀgen tillbaka: En kvalitativ studie om kriminella missbrukares Äteranpassning till samhÀllet

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka vilka möjligheter och hinder före detta kriminella missbrukare upplevt i Äteranpassningen till samhÀllet efter frihetsberövande. Studien Àr en kvalitativ studie och baseras pÄ sex semistrukturerade intervjuer med före detta kriminella missbrukare som har lyckats Äteranpassa sig till samhÀllet. I enlighet med tidigare forskning sÄ kan fyra hörnstenar identifieras som har en central betydelse i en persons Äteranpassning till samhÀllet. Dessa Àr bostad, sysselsÀttning, umgÀnge samt motivation. Dock anser informanterna sjÀlva att det Àr den ekonomiska situationen som Àr det största hindret för och misslyckandet i, Äteranpassningen till samhÀllet.

Upplevelse av delaktighet hos vuxna med lindrig utvecklingsstörning

Levnadsvillkoren för individer med utvecklingsstörning har under de senaste decennierna förÀndrats till det bÀttre. Att kÀnna sig delaktig i sitt liv och ha möjligheten att sjÀlv pÄverka livssituationen Àr viktigt för dessa mÀnniskor. Uppsatsförfattaren ville med den hÀr studien undersöka om skillnad finns i hur aspekter av delaktighet uppfattas av tvÄ grupper; individer med utvecklingsstörning och personer i deras omgivning. En enkÀtstudie genomfördes med en omarbetad version av ?The Arc?s Self-Determination Scale? (Wehmeyer, 1995).En rangkorrelation visade pÄ samband mellan vissa frÄgeomrÄden.

Den perfekta polisen : Olika samhÀllsgruppers Äsikter om polismannens egenskaper och arbetsuppgifter

Denna rapport handlar om synen pÄ den enskilde polismannens egenskaper och de arbetsuppgifter polisen bör prioritera. Genom intervjuer med olika samhÀllsgrupper som poliser, före detta kriminella, ungdomar och politiker kan man se att önskemÄlen om vilka egenskaper den enskilda polismannen bör ha varierar. Man tycker att polisen bör vara positiv, kamratlig, kompetent, orÀdd mm. NÀr det gÀller arbetsuppgifter anser ovannÀmnda grupper bl.a. att polisen bör arbeta med ungdomskriminalitet, familjevÄld, narkotikabrottslighet och förebyggande verksamhet.

Struktur och organisation i förskolan : Möjligheter och hinder för förskolans dagliga verksamhet

Syftet i studien Àr att belysa möjligheter och hinder för struktur och organisation i förskolans dagliga verksamhet, bÄde pÄ verksamhetsnivÄ, ledningsnivÄ och politisk nivÄ. Den teoretiska utgÄngspunkten finns i studier som behandlar förskolan som en institution, med egen organisation, struktur och ledning. Ansatsen i studien Àr etnografisk och narrativ analys anvÀnds. Undersökningsmetoder i studien Àr observationer, fokusgruppsintervjuer och enskilda intervjuer. Resultatet kan delas upp i tvÄ grupper; förskolans verksamhetsnivÄ och förskolans styrning och ledning..

<- FöregÄende sida 24 NÀsta sida ->