Sök:

Sökresultat:

287 Uppsatser om Jorden - Sida 2 av 20

"Månen är på semester"- En undersökning om barns föreställningar om jorden, månen och solen

Syftet med denna studie var att undersöka vad elever har för uppfattningar om förhållandena mellan Jorden, månen och solen. De områden somhar undersökts har gällt storlek, avstånd och rörelse. Denna studie har också undersökt hur elever uppfattar att månens faser uppkommer. Försök har också gjorts att utröna var deras uppfattningar härrör från. Undersökningen är baserad på 20 intervjuer med elever där deras egna teckningar av de undersökta fenomenen har utgjort grunden.

Tekniker för återetablering av naturlig vegetation : hantering av befintliga jordmassor vid exploatering för småhusområde vid Göteborgs hammninlopp

Detta är en studie i vilka tekniker som finns för att återskapa naturlig vegetation och problematiken kring detta, med fokus på tillvaratagandet av avbaningsmassor. För att kunna återskapa natur måste man ha förståelse för hur den fungerar. Det är ett ekosystem där växter och jord samspelar med varandra. Jorden i marken är ett samhälle med många olika organismer som verkar tillsammans i ett kretslopp. När Jorden läggs på upplag påverkas den, då detta inte är ett naturligt sätt att vara.

Bedömning och behandling av CCA-förorenad jord: kemisk stabilisering inför deponering och miljömässig bedömning av återanvändbarhet enligt tre Europeiska system

I de svenska nationella miljömålen fastslås att samtliga förorenade områden som utgör ett miljöproblem skall vara sanerade innan 2050. Detta medför att det kommer att finnas stora mängder förorenade massor som skall hanteras. I den europeiska avfallshierarkin fastslås att återanvändning om möjligt skall prioriteras före deponering. Om avfallet ändå går till deponi skall det enligt förordningen om deponering av avfall genomgå någon form av behandling för att minska dess farlighet.I arbetet har försök på tre olika CCA-förorenade jordar med varierande sammansättning och föroreningsgrad genomförts. Försöken är genomförda på en lerig organisk jord, en sandig organisk jord och en sandig jord.

Elevers kunskaper i nionde skolåret om energiflödet på jorden.

Syftet med denna studie är att undersöka grundskoleelevers kunskaper om energiflödet på Jorden. 73 elever i nionde klass har deltagit i enkätundersökningen och besvarat 6 frågor av öppen karaktär om energikedjor i Jordens energiflöde. Min utgångspunkt är en tidigare genomförd undersökning inom samma område, som var en del av utvärderingen av grundskolans utbildning som Skolverket stod bakom 1995. Utifrån jämförelser med resultaten från skolverkets undersökning dras nya slutsatser. En slutsats är att elever presterar bättre på skriftliga uppgifter om Jordens energiflöde då de får förklara enskilda energikedjor i riktning bakåt.

Jämförelse mellan sättningsberäkningar med PLAXIS och
mätningar in-situ

Under september månad år 1995 påbörjades utläggningen av jordmaterial för den provbank vilken upprättades då Öresundsbron skulle byggas. I detta fullskaleförsök kontrollerades massorna genom olika sonderingsmetoder och även sättningarnas utveckling. Uppbyggda för provbanken var en höjd på 4,5 m och själva försöksområdet hade en längd på 40 m och en bredd på 9 m. I detta arbete har syftet varit att studera provbanken i Petersborg och jämföra de uppmätta sättningarna mot de numeriska simuleringarna. De numeriska modeller som har skapats i finita elementprogrammet PLAXIS är baserade på de utförda geotekniska undersökningarna.

Hållbar vattenresursplanering : en guide till watermanagement i ett gårds perspektiv

Efter en tid av uteblivit nederbörd kommer såväl underjordiska som ovan jordiska vatten magasin att utgöra begränsningen för växtodlingen på platsen. Mängden vatten av det tillgängligaga vatten som förångas från vattenmagasinen beror främst på atmosfärens krav på vatten s.k. evaporationstryck. När vattnet förångas skapas ett underskott i Jorden. När detta underskott närmar sig vissningsgränsen är vattenbristen ett faktum.

Konsumenternas syn på närproducerade och ekologiska livsmedel.

Bakgrund I dagens samhälle konsumerar en svensk person i genomsnitt 800 kilo livsmedel per år och det svenska hushållet utgör ungefär en fjärdedel av klimatpåverkan i livsmedelsväg. Växthusgaserna förändrar klimatet på Jorden och med det medföljer en förändring av djur och växtriket på Jorden. För att förändra detta är de viktigt att konsumenterna väljer livsmedel som är bra för miljön.Syfte Syftet med den här studien var att ta reda på hur konsumenter ser på närproducerat och ekologiska livsmedel.Metod Metoden som används i denna studie är kvantitativ med beskrivande statistik som analyserades i SPSS 17.0. En webbenkät utformades i GApps för att sedan publiceras på webbsidan Facebook.se.Resultat I studien deltog 120 respondenter. Att en råvara är närproducerad och ekologisk ansåg majoriteten av respondenterna att det är när livsmedlet har ett tydligt ursprung, liten inverkan på klimatet och att råvaran ska vara bra för miljön.

Geografi i grundskolan - åk 2

Syftet med vårt arbete har varit att undersöka lärare och elevers syn på geografi. För att ta reda på detta har vi använt oss av enkätstudier bland grundskollärare, samt elevintervjuer utförda i årskurs 2. Vi har även berört ny forskning inom dagens miljöproblematik och kopplat den till varför det är viktigt med geografi i skolan. För att se barns tolkningar av geografi och läroböcker inom ämnet, använde vi oss av en lärobok anpassad för årskurs 1-3 vid intervjutillfällena. Vår hypotes, som varit att eleverna i denna ålder inte har så stor kännedom om geografiska begrepp i sin närmiljö, har stämt bra överens med de resultat vi uppnått.

Kraftspel och deformationer i gravar beroende av tidpunkt för
gravsättning

Denna rapport behandlar krafterna och påkänningarna från Jorden i en grav beroende av tiden för gravsättning. I rapporten behandlas deformationerna och vad som åstadkommer dem samt hur de kan kompenseras. Rapporten börjar med att gå på djupet med Jordens beståndsdelar luft, vatten och jordpartiklar. Dessa har en betydande roll i hur Jorden beter sig. Om Jorden är nästan vattenmättad före packning kan den anta flytande form och bli svårhanterlig.

Miles Davis och Gil Evans - ett historiskt samarbete

Miles Davis. Gil Evans. En musiker, en arrangör. Två konstnärer. Tillsammans förändrade de världen för hundratals musiker runt om på Jorden.

Växter och jord i urban miljö : en fallstudie vid Västergatan i Eslöv

Detta arbete består av två delar. En litteraturstudie med stort fokus på Jorden och en praktisk undersökning av trädraden vid Västergatan i Eslöv där vegetationen består av Acer platanoides och Stephanandra incisa 'Crispa'. Litteraturstudien omfattar: ? egenskaper man kan förvänta sig i en urban jord ? markpackningens betydelse för Jordens vattenhållande förmåga samt för växterna ? vikten av lufttillgång för växternas rötter ? hur markporförekomsten påverkar dräneringsförhållandena i Jorden ? kort om pH och näringsämnen ? hur vägsaltning påverkar marken och växterna ? vikten av etableringsskötsel, åtgärder vid slitage/sabotage ? kort om ohyra och rotskador vid anläggningsarbete Fallstudien omfattar: ? undersökning av träden genom ? omkretsmätning av samtliga träd på den aktuella sträckan ? årsringsmätning med hjälp av borrkärnsprover hos fem slumpmässigt valda träd ? okulär analys ? undersökning av marken genom ? enkla jordanalyser med hjälp av agronomkäpp ? att känna på marken med penetrometerkäpp ? analys av en 94 cm djup provgrop, med dess fyra horisonter ? bedömning av rotförekomst I min undersökning har träden varit svåra att analysera, eftersom de saknat bladmassa och grenverket sitter mycket högt. Jag tog borrkärnsprover ur veden för att bedöma årsringstillväxten, men dessa är för få för att jag ska kunna dra några pålitliga slutsatser ur dem och jag har enbart hittat borrkärnemätning på en lönn i litteraturen. Min slutsats är att marken är kompakterad till kraftigt kompakterad, beroende på djup.

Varv på Beckholmen

Beckholmen är en ö vilket gör dess tillgänglighet begränsad. Visserligen kan man nå ön per fot men eftersom att det pågår industriverksamhet på ön är endast en liten del av den tillgänglig för allmänheten. Resten ägs tillträde endast av de som arbetar på ön. Ön är visuell på håll från bl.a. Slussen, hela Södermalms nordöstra strand och Henriksdal vilket gör att den lätt kan hamna i blickfånget om den huserar en större utmärkande byggnad.Mitt projekt är en skulptural varvsbyggnad som syftar till att framhäva Beckholmen och dess renässans som en ö med sjöfartsverksamhet.

Samverkan mellan geotekniker och konstruktörer

Föreliggande studie omfattar sättningsberäkningar med den senaste kommersiella versionen av datorprogrammet FEM-Design 12, utvecklat i samverkan mellan konstruktörer och geotekniker. Programmet är en uppföljare till den tidigare versionen FEM-Design 11 och även en förbättring av den betaversion 12, som fanns tillgänglig och under utveckling fram tills att den första kommersiella versionen av FEM-Design 12 lanserades under hösten 2013. Tidigare studier har gjorts av en Betaversion 12 i form av ett examensarbete, där Jorden modellerades med volymelement, enligt kontinuumsmekanik. Resultaten i studien påvisade en stor procentuell sättningsdifferens (22 %) jämfört med sättningsberäkningar i det geotekniska programmet PLAXIS. Denna procentuella skillnad kan antingen bero på att själva byggnaden inte kan modelleras i PLAXIS och därmed inte kunde beaktas i beräkningarna, eller att det fanns brister i betaversionen FEM-Design 12, vilka gjorde att resultaten som uppvisades inte var rättvisande. I denna naturliga fortsättning har nya beräkningar gjorts med hjälp av den senaste kommersiella versionen av FEM-Design 12 för att validera sättningarna i en ny pilotstudie och undersöka om rimliga resultat erhålls. Som en del av denna jämförelse och värdering har även sättningsberäkningar för hand utförts. Interaktionen mellan FEM-Design och användarna har granskats för att se hur brukarna upplever den nya versionen samt om programmet uppfyller de mål som formulerades i samband med utvecklingsarbetet. Tre olika projekt har modellerats i FEM-Design 12 där Jorden beskrivs med finita element (volymelement)..

Fältdiagnostik - ett verktyg för hållbar odling : Resultat och tillämpning av fältdiagnostiska metoder i planeringsstadiet av en ny trädgårdsblåbärsodling

I det här arbetet undersöks fältdiagnostiska metoder och användbarheten av dess resultat i planeringsstadiet av en ny trädgårdsblåbärsodling. Syftet är att fastställa vilken information som kan erhållas från en jordanalys, penetrometerundersökning och en jordmånsbeskrivning samt vilka rekommendationer från dessa undersökningar som vidare kan härledas till planeringen av en ny trädgårdsblåbärsodling. Som exempel och fallstudie används en bit åkermark i Ockelbo där provmätningarna ägde rum.Resultatet visar att fältundersökningar i kombination med en jordanalys gjord på laboratorium är ett bra verktyg för att utreda en jords grundläggande förutsättningar. Jordanalysen visar hur näringsinnehållet ser ut i Jorden samt vilka eventuella näringsbrister eller näringsöverskott som finns. Penetrometerundersökningen informerar om eventuella markpackningar, som utgör eventuella hinder för t.ex.

Grundläggning av vindkraftverk: värmeflödesanalys i
vindkraftverks ingjutningsgods och simulering av tjäldjup med
TEMP/W

Vindkraftmarknaden är relativt ung och har expanderat mycket under en kort tidsperiod. På grund av den snabba utvecklingen har behovet av forskning inom området ökat markant då erfarenheten är begränsad. Frågor rörande vindkraftverkens beständighet samt vilka skador som kan uppkomma under ett längre perspektiv är relativt outforskade. Dessa frågor är av stor betydelse om verkets funktion skall kunna säkerställas under en längre tidsperiod. Vid grundläggning av landbaserade vindkraftverk används i huvudsak gravitationsfundament, stora betongkonstruktioner som agerar motvikt till vindkrafterna.

<- Föregående sida 2 Nästa sida ->