Sök:

Sökresultat:

892 Uppsatser om Industriell logistik - Sida 47 av 60

Godshantering av flygunderhållsartiklar - En värdeflödesanalys ur ett förbättringsperspektiv

Saab Component Maintenance in Linköping, Sweden, offers maintenance, repair andoverhaul (MRO) services for civilian and military aircraft components. Lately, thedepartment has struggled with slow throughput rates, despite various counteractingattempts. Studies show, that large parts of the delays derive from the logisticsdepartment where goods arrive and dispatch. Therefore, Saab wants to carry out anextensive analysis of the department in order to further investigate what is causing itsslow throughput rates.The thesis begins with extensive mapping over Component Maintenances whole valuestream to find out how departments interact with each other and which roleindividual departments have in the total supply chain. Out of 13 000 different partnumbers, components were divided into five product families.

Nya hemmansägare och gamla bönder : En studie i fastighetsomsättningen under det industriella genombrottet i Edefors socken 1865-1905

Syftet med uppsatsen har varit att undersöka en bondebefolkning i Norrbotten vid tiden kring sågverksindustrin genombrott, då brytpunkten skedde mellan en agrar och industriell ekonomi. Det är ett ämne med många lager och med många möjliga vägar att följa, och jag har valt att lägga fokus på fastighetsägandet och klassperspektivet, av den anledningen att jag anser att dessa faktorer är pusselbitar för att förstå den för sin samtid så aktuella Norrlandsfrågan. En eskalerande fattigdom och ett växande proletariat associerades med att allt fler blev egendomslösa, och Norrlandsfrågan och Norrlandskommittén ämnade lösa problemet. De samhälleliga åtgärder som infördes avsåg att dämpa proletariseringen, men även att underlätta för skogsbolagen att erhålla den eftertraktade råvaran. I min uppsats har jag tagit mig an källmaterialet med en medvetenhet om de samhälleliga åtgärderna, och även om de olika förutsättningarna för mina undersökningsobjekt.

Värdering av miljöaspekter: en fallstudie vid FMLOG

Försvarsmaktens logistik (FMLOG) har infört ett miljöledningssystem enligt standarden ISO 14001. En viktig del av ett sådant system är fokuseringen på organisationens miljöaspekter. Organisationen sätter miljömål för de betydande miljöaspekterna som på så sätt utgör kärnan i förbättringsarbetet. ISO 14001 kräver att organisationer ska avgöra vilka miljöaspekter som kan leda till en betydande miljöpåverkan. Dock saknas krav för hur bedömningen ska gå till.

Effektiv materialstyrning i en försörjningskedja

Syftet med detta examensarbete är att analysera och utvärdera olika material styrningsmetoder inom tillverkningsindustrin för att få konkurrensfördelar. Scania som var uppdragsgivare ville att vi konkret skulle titta på vad som kan främja deras produktion. Scanias motorproduktion står inför en stor omläggning av materialstyrningsmetoder i och med att man ska bygga om och förbereder en ny produktionsanläggning i befintliga lokaler. Denna undersökning görs innan omställning av verkstaden, delvis för att kunna vara en jämförelsestudie efter att förändringen är slutfördArbetet har fortskridit i följande steg; först har vi sökt finna en problemformulering och en vetenskaplig grund att arbeta utifrån. Därefter har vi gjort en omfattande litteraturstudie som följts av en noggrann kartläggning av nuläget på Scania motorverkstad.

Modellering av fukt i en yttervägg på ett fritidshus

Detta är ett examensarbete utfört på Institutionen för teknik och naturvetenskap (ITN) i Norrköping som är en del av Linköpings Universitet i samarbete med Peab som intressent.Historiskt sett har byggbranschens intresse för logistik varit svalt vilket har lett till att logistiken inom denna bransch har halkat efter i förhållande till övriga branscher. Syftet med detta examensarbete är att utifrån ett logistiskt synsätt tillhandahålla anpassningsförslag till SCOR-processerna ?Make? och ?Return? så att dessa stämmer bättre överens med byggbranschen i allmänhet samt finna förbättringsförslag kopplade till byggprocessen och returflöden av material hos Peab utifrån ett logistiskt hänsynstagande.För att kunna göra detta kommer examensarbetet avhandla hur byggbranschen passar in i SCOR-modellen i dagsläget med avseende på Make och Return. Därefter kommer exjobbet att komma med olika anpassningsförslag som framkommit längs med arbetets gång. Ett sådant förslag är att införa en nivå 4 i SCOR för Produce and Test (sM3.4) som ska gå in lite djupare i detalj på hur de olika byggnationsmomenten går till och vad som ingår i dessa.

Hur påverkar logistikplaneringen byggarbetsplatsen? : En enkätundersökning om logistikkostnader i produktion

Logistics planning for a construction site is usually limited by traffic flow to and from the workplace. The geographical location of the construction site is determined by roads around the workplace and opportunities for well-functioning logistics. Inventory of material is often impossible because of the frequently small workspaces. As a result, a concern relating material handling remains . Even before the establishment of a construction site, it is required in the construction industry to eliminate errors that might arise in the planning stage.

Effektivisering av materialflöden på Kinnarps Production AB : Förslag till ny layout

Detta examensarbete har utförts som en del av högskoleingenjörsutbildningen Industriell organisation och ekonomi vid Tekniska Högskolan i Jönköping. Rapporten är skriven på uppdrag av Kinnarps Production AB i Jönköping som är en del av Kinnarpskoncernen. Företaget erbjuder inredningslösningar för kontor och offentliga miljöer och är idag Europas tredje största tillverkare av kontorsmöbler. Produktionen i Jönköping består främst av plåt- och stålbearbetning.Enheten i Jönköping har investerat i en ny monteringslina inom produktionen. Där den nya monteringslinan ska placeras sker i nuläget montering av stolarna Yin och Jig.

Lagra eller icke lagra?: en förstudie avseende e-handel av förnödenheter vid SSAB Tunnplåt AB

SSAB Tunnplåt AB, ingår i koncernen SSAB Svenskt Stål och är Nordens största tillverkare av tunnplåt och en av de ledande aktörerna i Europa. För att konkurrera räcker det inte med att producera de bästa varorna utan företaget måste även kunna uppnå en inre effektivitet där bland annat onödig lagerhållning elimineras och beställningsmetoder är optimerade. Syftet med examensarbetet är att skapa en förstudie avseende möjligheter till en eventuell eliminering av egen lagerhållning och övergång till e- handel av förnödenheter vid SSAB Tunnplåt AB i Luleå. Syftet har uppnåtts genom att analysera möjligheter till avveckling av egen lagerhållning och övergång till behovsbeställning av förnödenheter inom VVS. Vidare har en analys och beskrivning av alternativa e-handelslösningar genomförts där för- och nackdelar redovisats och renderat i rekommendationer.

Optimering av logistikflödet : Utredning av brister och framtagning av förbättringsförslag i logistiken hos DinBox Sverige AB

DinBox Sverige AB säljer fastighetsboxar på den skandinaviska marknaden och har produktionen utlagd till en leverantör Kina. Företaget startades i slutet på 2007 och är med andra ord relativt ungt. Den logistiska delen från beställning till leverans av produkt, är en mycket viktig och vital del av verksamheten som måste fungera. Det logistiska flödet fungerar idag inte helt felfritt och det uppstår problem med leveranser.Jag fick som uppgift i mitt examensarbete inom supply-chain management, att undersöka det logistiska flödet närmare för att hitta olika förbättringsförslag.Syftet med uppgiften är ta reda på vilka fel som uppstår, kartlägga vilka typer av kostnader dessa fel innebär och utreda hur man kan undvika fel i fortsättningen. Examensarbetet ska resultera i ett passande förbättringsalternativ som ökar kontrollen av logistikflödet från beställning till leverans.Resultatet i examensarbetet har uppnåtts genom en grundlig nulägesanalys, framtagande av ett flödesschema och identifiering av problem i processerna.

Balanserat styrkort ? ett strategiverktyg även för tjänsteföretag

I dagens samhälle handlar det mycket om att företagen måste se över sin effektivitet ochtillhörande målfokusering för att vara konkurrenskraftiga. Det ökade intresset förmålstyrning och strategiverktyg, ger upphov till ständig utveckling av instrument som tillexempel det balanserade styrkortet.En stor del av processen i styrningen av företaget, handlar om att fördela resurser på bästa sättoch samtidigt ta hänsyn till flera faktorer i organisationen. Det balanserade styrkortet är enstyrmodell där man med stöd av mjuka och hårda styrtal, det vill säga finansiella och ickefinansiellamått, kan styra organisationen. Dessa ska samverka för företagets framtida mål.Det är med andra ord oerhört centralt att alla medarbetare är väl införstådda med företagetsvision och strategier. Tillsammans ses de som den huvudsakliga kärnan i styrmodellen.Genom styrkortets utformning kan man med enkla medel ta fram vägledande feedback, sompå lång sikt ska leda till att företaget når upp till den uppsatta visionen.

Utformning av layout och monteringsupplägg på
transmissionsmonteringen vid Volvo CE Components

Examensarbetet är utfört på Volvo Construction Equipment Components AB i Eskilstuna. Där tillverkas transmissioner och axlar till hjullastare och ramstyrda dumprar. Uppgiften har varit att ge förslag på en layout med bästa potentiella monteringsupplägg på transmissionsmonteringen, baserat på prognostiserad volym år 2006. Stationsmontering är det rådande produktionsupplägget. Det faktum att monteringstiden är lång och att det förekommer dolt montage gör det lätt att glömma detaljer.

Tidseffektivisering av inköpsprocessen på Mape Sweden AB

Detta examensarbete har genomförts på Mape Sweden AB med syfte att eliminera eller minska icke värdeskapande aktiviteter inom inköpsprocessen. Genom att undersöka hur fö-retaget arbetar med inköp och dess inköpsaktiviteter för verktyg och reservdelar är målet att hitta lösningar som innebär en tidseffektivisering av inköpsprocessen.Arbetet är av kvalitativ karaktär. Denna ansats valdes då gruppen ville få en förståelse över nuläget genom kvalitativa metoder. Metoderna som använts för att samla in data till arbetet var observationer och intervjuer, en litteraturstudie samt benchmarking på ett annat tillver-kande företag. För att ta fram förbättringsförslag till företaget utfördes ett spagettidiagram över förflyttningar.

Skolmaten ? ?så här vill vi ha det?, säger gymnasieelever

I Sverige serveras dagligen cirka 230 000 skolmåltider inom gymnasieskolan. Begreppet kvalitet är, imåltidssammanhang, svårt att definiera och mäta. Förväntningar och upplevelser kring måltider kanutgöra en sätt att beskriva begreppet måltidskvalitet. Att kunna välja mellan två eller tre huvudrätterförs fram som ett sätt att höja kvaliteten inom skolmåltiderna, och överensstämmer väl med nationellariktlinjer.Syftet med studien har varit att undersöka gymnasieelevers beskrivningar av begreppet måltidskvalitetsamt vilka förväntningar och upplevelser kring måltidskvalitet som eleverna för fram. Tankar kringvalmöjligheter av maträtter som en kvalitetspåverkan, har studerats.

Tillval: Trädgård: - konceptutveckling av moduler för att erbjuda en attraktiv utomhusmiljö

För att följa den generella trenden i samhället, det ökade intresset för trädgårdar, vill NCC utreda möjligheten att skapa trädgårdar till småhus som ger ett mervärde för kunden. Arbetet syftar till att undersöka bakgrunden till trädgårdar, dels ur ett historiskt perspektiv men även att studera tidigare undersökningar om hur svenskar idag och i framtiden vill använda sin trädgård. Målet är att som ett första steg av en produktutveckling ta fram ett beslutsstöd för utvärdering av olika alternativa produkter att använda som modulenhet. Processen illustreras genom att genomföra en analys för att därefter kunna ge en vägledning inför en framtida eventuell detaljutveckling av produkten.Information om olika processer inom industriellt byggande, trädgårdens historia samt svenskars önskemål om sin trädgård har studerats. Vidare har intervjuer och studiebesök genomförts.

Kartläggning och förbättring av inkommande transporter: En fallstudie vid Astra Tech

Under de senaste decennierna har fokus riktats mot att effektivisera de utgående transporterna, vilket gjort att de inkommande transporterna kommit i skymundan. Företagen har dock på senare tid kommit till insikt om den potential som finns i att även förbättra de inkommande transporterna. Syftet med rapporten var från början att studera hur de inkommande transporterna fungerar samt ur ett kostnadsperspektiv utvärdera potentialen för förbättring. Under studiens gång skedde dock en syftesförskjutning på grund av problem vid fallstudieföretaget. Arbetet kom att fokuseras mer på kartläggning av inkommande transporterna, än på metoder för att förbättra konkurrenskraften, då detta område visade sig vara ett större problem än väntat.

<- Föregående sida 47 Nästa sida ->