Sökresultat:
1738 Uppsatser om Idrott och hälsa - Sida 52 av 116
Inga könsskillnader i hjÀrtfrekvens under feminina eller maskulina idrottsmoment : En experimentell studie pÄ elever i Ärskurs 7 och 8
Syfte och frÄgestÀllningSyftet med studien Àr att undersöka om hjÀrtfrekvensen (HF) hos elever uppvisar könsskillnader vid traditionellt feminina och traditionellt maskulina aktiviteter.Vilken HF uppmÀts för flickor och pojkar i Ärskurs 7 och 8 i maskulina respektive feminina moment?Hur skiljer sig den uppmÀtta HF mellan flickor och pojkar i Ärskurs 7 och 8 i maskulina respektive feminina moment?MetodUtifrÄn forskning om vad som anses manligt och kvinnligt genomfördes en och samma lektion pÄ tre klasser i Ärskurs 7 och 8. Lektionen innehöll ett maskulint moment och ett feminint moment. I varje klass undersöktes 4-7 elever av varje kön, dessa valdes ut slumpmÀssigt. De utvalda eleverna bar pulsband och deras HF registrerades och jÀmfördes.ResultatResultatet visar att pojkar har en nÄgot högre medel- och maximal HF Àn flickor under bÄda momenten, dessa skillnader Àr emellertid inte signifikanta.
Sam- och sÀrundervisning - FÄgel, fisk eller mittemellan
Abstrakt
Titel: Sam- och sÀrundervisning - FÄgel, fisk eller mittemellan?
Författare: John LĂŒck och Magnus BĂ„Ă„th
Typ av arbete: C-uppsats
Handledare: Torbjörn Andersson Examinator: Kutte Jönsson
Program: LÀrarutbildningen Malmö Högskola
Datum: 2010-01-03
Syftet med studien var att undersöka lÀrarnas och elevers syn pÄ de olika undervisningsformerna, sÀr- och samundervisning i Àmnet idrott och hÀlsa och vilken undervisningsform som Àr att föredra.
VÄra frÄgestÀllningar var:
-Vad anser eleverna om sam- respektive sÀrundervisning?
-Vad anser lÀrarna om sam- respektive sÀrundervisning??
-Hur pÄverkas eleverna (flickor och pojkar) av de olika undervisningsformerna?
-PÄverkas lÀrarnas betygsÀttning av undervisningsformerna?
Datainsamlingen gjordes i form av en kvantitativ enkÀtstudie pÄ totalt 114 elever som var fördelade pÄ sÀrundervisning pojkar 37st, sÀrundervisning flickor 43st och samundervisning 34st. Utöver detta genomförde vi 4st kvalitativa intervjuer med idrottslÀrare som hade erfarenhet frÄn alla de ovan nÀmnda undervisningsformerna.
VÄra resultat i studien visar att bÄde pojkar och flickor föredrar sÀrundervisning som undervisningsform. 73 % av pojkarna och 84 % av flickorna hade valt sÀrundervisning om de sjÀlva fÄtt vÀlja undervisningsform. Vidare framgÄr det att det Àr framförallt flickor som pÄverkas negativt av samundervisning.
SkadestÄnd och försÀkring inom fotboll
Idrotten fyller en stor och viktig funktion i dagens samhÀlle: den inspirerar och motiverar till ett gott uppförande vilket bidrar till att frÀmja den svenska folkhÀlsan. Det finns ingen lagreglering som undantar idrottslig verksamhet frÄn den allmÀnna regleringen om skadestÄndsansvar och försÀkring. VÄld inom idrotten har generellt sett en högre toleransnivÄ Àn i samhÀllet i övrigt. Ett av syftena med denna uppsats Àr att i viss mÄn utreda hur detta Àr möjligt. Den frÀmsta anledningen kan sÀgas vara det förmildrande samtycket.
Skapande kraft: Den lilla mÀnniskans storhet : En analys av retoriska strategier och argumentation i boken The Secret
SkolÀmnet idrott som idag heter Idrott och hÀlsa har sedan dess införande Är 1820 i den svenska skolan genomgÄtt en rad förÀndringar. Tidigare forskning visar dock att mÄnga förÀndringar som skett pÄ normativ nivÄ i styrdokument endast haft marginella konsekvenser för den praktiska undervisningen. Vidare belyser tidigare forskning att innehÄllet i Àmnet i hög grad pÄverkas av andra faktorer förutom styrdokument, och att vissa aktiviteter fokuseras i undervisningen medan andra hamnar i skymundan. Uppsatsens syfte Àr att undersöka hur nÄgra lÀrare beskriver innehÄllet i Idrott och hÀlsa A. Undersökningen bestÄr av fem kvalitativa halvstrukturerade intervjuer och resultaten förstÄs med hjÀlp av lÀroplansteori.
Bland mossa och smÄkryp -att stimulera barns intresse förnaturen med hjÀlp av uppdragskort
Syfte och frÄgestÀllningar: Syftet var att öka kunskapen om hur idrottslÀrare utformar undervisningen i idrott och hÀlsa för elever med diagnosen autism. Syftets tvÄ frÄge- stÀllningar lyder: ?Vilka strategier vÀljer lÀrare, dÄ de undervisar elever med autism i Àmnet Idrott och hÀlsa pÄ gymnasiesÀrnivÄ?? samt ?VarifrÄn fÄr lÀrarna sina idéer och ambitioner till de strategier de anvÀnder sig av??.Metod: Semi-strukturerade intervjuer med sju lÀrare genomfördes. Urvalet av informanter baserades pÄ ett strategiskt urval, dÀr kriteriet var att lÀrarna arbetar/har arbetat med elever med autism i gymnasiesÀrskolan i Àmnet Idrott och hÀlsa i Stockholms lÀn. Samtliga informanter hittades via personlig kÀnnedom om de skolor som hade autistiska elever.
Kan du hoppa jÀmfota? : en studie om skillnader i elevers motorik
Syfte och frÄgestÀllningarSyftet Àr att ta reda pÄ om en utökad undervisning i idrott och hÀlsa har ett samband pÄ skolelevers motoriska fÀrdigheter. Detta syfte kommer vi undersöka genom att besvara frÄgorna ?hur ser de motoriska fÀrdigheterna ut hos eleverna i en Bunkefloskola jÀmfört med i SIH-projektet?? och ?finns det nÄgot/nÄgra omrÄden inom de motoriska fÀrdigheterna dÀr skillnaderna Àr sÀrskilt utmÀrkande??MetodDatainsamlingen bestod av tvÄ stycken observationstillfÀllen dÀr vi observerade 60 elever, frÄn en Bunkefloskola i Sverige. Eleverna uförde NyTidstestet som syftar till att testa deras allsidiga rörelsekompetens. Skolan som eleverna gÄr pÄ arbetar med Bunkeflomodellen som karaktÀriseras av att ha fysisk aktivitet pÄ schemat varje skoldag.
Mobbning inom barnidrotten : en studie om barns upplevelser av mobbning inom organiserad idrottsverksamhet
Syfte och frÄgestÀllningarStudiens syfte var att undersöka upplevelserna av mobbning och krÀnkande behandling inom organiserad barnidrott. Syftet besvarades med hjÀlp av följande frÄgestÀllningar: I hur stor utstrÀckning existerar mobbning och krÀnkande behandling inom barnidrotten enligt föreningsaktiva och tidigare föreningsaktiva barn? Hur skiljer sig upplevelserna av mobbning mellan pojkar och flickor och mellan olika idrotter? Hur vanligt Àr det att barn sÀger sig ha slutat med sin idrott pÄ grund av att de utsatts för mobbning eller krÀnkande behandling inom idrotten?MetodStudien genomfördes med en kvantitativ metod, en enkÀtundersökning. Urvalet skedde strategiskt med hÀnsyn till skolornas upptagningsomrÄden. Tre skolor deltog i studien, sammanlagt 206 barn.
Varför jag vÀljer att sluta eller fortsÀtta med föreningsidrott
Med anledning av forskning som visat att dÄlig fysisk form i barn- och ungdomen Àr förknippat med sÀmre hÀlsa i vuxen Älder, var denna studies syfte att kartlÀgga SkellefteÄ ungdomars relation till föreningsidrott. En enkÀt delades ut till slupmÀssigt valda skolor och bestod av frÄgor rörande nÀr och isÄfall varför de vÀljer att sluta med föreningsidrott, samt vad det Àr som gör att de som fortsÀtter med föreningsidrott? Data frÄn 196 deltagare analyserades statistiskt. Resultaten visade att ungefÀr 55 procent av deltagarna slutat med idrott och medeÄldern för avhopp var 14 Är. De tre vanligaste anledningarna till avhopp var ?Jag tappade motivation?, ?Annan aktivitet/intresse tog min tid? och ?TrÄkiga trÀningar?.
Hem- och konsumentkunskap i grundskolan : En studie om Àmnets vÀrde och status bland lÀrare och elever
Syftet med detta arbete Àr att undersöka hur lÀrare och elever vÀrderar Àmnet hem- och konsumentkunskap (HK) jÀmfört med idrott och hÀlsa (IDH) i grundskolan. Undersök-ningen görs ur ett genusperspektiv och resultatet kommer Àven att jÀmföras med politikers vÀrdering av Àmnet. De frÄgestÀllningar jag utgÄtt ifrÄn Àr följande:? Hur vÀrderarlÀrare och elever HK i förhÄllande till IDH?? Finns det nÄgra skillnader mellan kvinnliga och manliga lÀrares syn pÄ HK och IDH, och vilka Àr dessa i sÄdana fall?? Finns det nÄgra skillnader mellan flickors och pojkars syn pÄ HK och IDH, och vilka Àr dessa i sÄdana fall?För att fÄ fram elevers och lÀrares vÀrderingar kring skolÀmnena har en kvantitativ under-sökningsmetod anvÀnts. Resultatet visar att HK varken har hög eller lÄg status bland lÀrare och elever dÄ Àmnet i genomsnitt placerar sig i mitten bland alla Àmnen.
Kan mer fysisk aktivitet pÄ gymnsiet ge minskad risk för vÄra folksjukdomar? En studie om gymnasieelevers vanor avseende fysisk aktivitet
Den minskade fysiska aktiviteten bland barn och ungdomar hÄller pÄ att fÄ förödande konsekvenser för folkhÀlsan. Trots att kunskapen finns om hur viktig den fysiska aktiviteten Àr för den motoriska, sociala, psykiska och fysiska utvecklingen fortsÀtter andÄ statusen av Àmnet Idrott och hÀlsa att vara lÄg. Syftet med denna studie var att beskriva gymnasielevers vanor avseende fysisk aktivitet samt analysera vad skolan kan göra för att förbÀttra hÀlsan hos eleverna. Metoden som anvÀndes var en enkÀtundersökning. Urvalsgruppen utgjordes av 65 elever, varav 41 flickor och 24 pojkar, i Ärskurs 2 pÄ en gymnasieskola i SkÄne.Resultatet visar att 74% av eleverna Àgnar sig Ät motion minst 3 ggr/vecka: Femtiofem procent tycke om att röra pÄ sig och lika mÄnga var fysiskt aktiva som barn.Slutsatser som kan dras av detta Àr att mÄnga elever tycker om att röra pÄ sig men för att alla ska bli nÄdda Àr skolan en viktig arena som borde ta sitt ansvar.
Koncentration och relativ Ă„lderseffekt hos 15-Ă„riga fotbollsspelande flickor och pojkar
Följande studie genomfördes för att undersöka koncentrationsförmÄgan hos 15-Ärigafotbollsspelare. 15-Äriga barn kan uppleva stora skillnader i prestation inom sin idrott ochstudien utfördes för att försöka identifiera Älderseffekter och ifall dessa Àr orsaken till varförvissa fotbollsspelare Àr bÀttre pÄ att koncentrera sig Àn andra. Relativ Älderseffekt menar attbarn som Àr födda tidigt pÄ Äret ofta presterar bÀttre inom sin idrott Àn barn i samma Älder somÀr födda sent pÄ Äret (Baker, Schorer, & Cobley, 2010).Totalt undersöktes 207 fotbollsspelande 15-Äringar, av dessa var n= 78 flickor och n= 129pojkar. Dessa individer fick svara pÄ en enkÀt, TAIS ? Test of Attentional and InterpersonalStyle (Nideffer, 1976) angÄende deras koncentrationsförmÄga som sedan analyserades medhjÀlp av ett envÀgs ANOVA och Chi2test.Föreliggande studie visade inget samband mellan spelarnas koncentration och derasidrottsliga nivÄ.
Den Goda Staden? Bostadssegregation i framtidens Göteborg
Göteborg vill bli "Den Goda Staden". "... en levande stadsmiljö dÀr arbete, boende, service, kultur, rekreation och idrott blandas pÄ ett fruktbart sÀtt. Det Àr en stad som Àr rik och levande för alla mÀnniskor"..
Self-efficacy inom individuell idrott och lagidrott
Syftet med studien var att undersöka skillnader mellan individuella- och lagidrottares upplevda self-efficacy samt skillnader mellan mÀn och kvinnors self-efficacy. I studien undersöktes Àven samband mellan socialt stöd, anxiety, motivation, prestation och self-efficacy. Totalt deltog 117 stycken olika idrottare, 53 stycken individuella idrottare och 64 stycken lagidrottare samt varav 53 var kvinnor och 64 stycken var mÀn, i Äldrarna 19-52. Metoden som anvÀndes var kvantitativ och bestod av flera sammansatta enkÀter (TEOSQ, GSE, SCAT och MSPSS) till en hel. Tillsamman med enkÀterna följde Àven fem frÄgor rörande typ av idrott, Älder, kön, prestation pÄ trÀning och prestation pÄ tÀvling.
Ett Àmne i utveckling : IdrottsÀmnets utveckling och yrkets förÀndring mellan Ären 1962 - 2013
Syfte och frÄgestÀllningarSyftet med studien Àr att undersöka hur yrket som lÀrare i Àmnet idrott och hÀlsa har pÄverkats av kursplanens omformuleringar mellan Ären 1962 och 2013, samt undersöka hur lÀrarna har arbetat med de olika kursplanerna.Hur har styrdokumenten förÀndrat undervisningen av skolidrotten mellan Ären 1962-2013?Hur har yrket som idrottslÀrare förÀndrats genom Ären pÄ grund av omformulerade kursplaner?MetodUppsatsen Àr byggd pÄ en kvalitativ studie och baseras pÄ intervjuer för att pÄ sÄ sÀtt skapa en uppfattning om hur nÄgra utvalda lÀrare i Àmnet idrott och hÀlsa har arbetat med undervisningen, samt hur de uppfattat Àmnets förÀndring över tid. Studiens huvudfokus ligger pÄ kursplanerna inom Àmnet idrott frÄn Lgr-62 och fram till dagens kursplan Lgr-11. I studien har tre före detta idrottslÀrare, samt tvÄ fortfarande verksamma idrottslÀrare intervjuats.Resultat/SlutsatsTill en följd av kursplanernas förÀndringar har undervisningen i idrottsÀmnet gÄtt frÄn att vara ett rent kroppsövningsÀmne till att bli ett Àmne dÀr teori och praktik förenas, och samspelar med varandra. IdrottslÀrarens uppgift Àr numera att göra eleven medveten om betydelsen av hÀlsa och vÀlmÄende, samt vikten av fysisk aktivitet under hela livet.
Att synliggöra idrottsÀmnets teori : en intervjustudie
IdrottsÀmnet Àr enligt oss ett spÀnnande Àmne som innehÄller bÄde praktiska och teoretiska moment. Den praktiska delen av Àmnet Àr nog mer kÀnd Àn den teoretiska. Vi har dÀrför valt att fokusera vÄr studie kring idrottsÀmnets teori. Eftersom Lpo 94 nÀmner att lÀraren ska strÀva efter att balansera och integrera kunskaper i sina olika former i undervisningen, blev det relevant att undersöka vad som Àr teori i det praktiska Àmnet idrott och hÀlsa.<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]-->Syftet med arbetet var att synliggöra vad som kan betraktas som teori i Àmnet idrott och hÀlsa. Genom en intervjuundersökning var avsikten att fÄ fram vad som kan tolkas som teori och hur lÀrarna arbetar med de teoretiska delarna.