Sök:

Sökresultat:

5109 Uppsatser om Icke finansiella mćtt - Sida 9 av 341

Med blicken i periferin : Om icke vÀsterlÀndsk litteratur i svenskans lÀromedel

Uppsatsen Àr en undersökning av lÀroböcker i litteraturhistoria för gymnasieskolan utifrÄn ett postkolonialt perspektiv. De viktigaste resultaten i undersökningen visar en eurocentrism inom lÀromedel, dÀr endast en liten mÀngd litteratur frÄn icke vÀsterlÀndska delar av vÀrlden presenteras. Den visar Àven en framstÀllning av icke vÀsterlÀndska delar av vÀrlden som statiska i kontrast till vÀsterlandet dÀr utveckling och modernitet betonas. Författare ur den icke vÀsterlÀndska litteraturen presenteras ofta som skildrare av livet i sina delar av vÀrlden och premieras sÀllan för originalitet..

Finansiella kontrakt ?futures? i spannmÄlsodling : lantbrukarens beslutsprocess rörande terminshandel

Lantbrukarens inkomster har under senare Är varierat mycket pÄ grund av stora prisfluktuationer. En grundförutsÀttning för att minska priskÀnsligheten Àr att bruka nÄgon form av prissÀkring. Ett alternativ som relativt nyligen tillkommit pÄ marknaden Àr de finansiella instrument som flertalet banker erbjuder. Uppsatsen syftar till att utifrÄn ett urval av lantbrukare beskriva hur de hanterar fluktuationerna pÄ spannmÄlsmarknaden med terminshandel pÄ börsen. MÄlet med uppsatsen Àr att kartlÀgga faktorer som Àr avgörande för lantbrukarens val av prissÀkringsmetod. Handelsbanken var först ut pÄ den svenska marknaden med att erbjuda finansiella instrument för spannmÄlsodlande lantbrukare. De finansiella instrumentens syfte Àr att stabilisera fluktuationer och ge lantbrukarna en jÀmnare och stabilare inkomst.

Balanserat styrkort i bank: en fallstudie av flerdimensionell styrning i FöreningsSparbanken, Norra regionen

Företagen i dag existerar i en turbulent och snabbt förÀnderlig omvÀrldsmiljö. Det innebÀr att de mÄste vara flexibla för att vara konkurrenskraftiga och skapa lÄngsiktig lönsamhet. De finansiella nyckeltalen mÄste kompletteras med icke-finansiella. Syftet med denna uppsats har varit att undersöka hur ett tjÀnsteföretag kan anvÀnda sig av ett balanserat styrkort. Undersökningen baserar sig pÄ en fallstudie i FöreningsSparbanken, Norra regionen.

Banken och Basel 2 : Hur de svenska storbankerna förhÄller sig till kapitaltÀckningsregelverket

Sverige har historiskt sett drabbats av fyra finansiella kriser sedan landet industrialiserades i slutet av 1800 ? talet. I dagslÀget befinner vi oss i en ny finansiell kris vilken har en global spridning och har sin grogrund i bland annat att utlÄningen ökat lavinartat runt om i vÀrlden det sista decenniet . Finansiella kriser föranleds ofta av att det finansiella systemet satts ur balans. För att erhÄlla ett stabilt finansiellt system krÀvs förtroende och för att vÀrna om detta, och dÀrmed stabiliteten i det finansiella systemet i förlÀngningen, finns lagar och regler.2007 implementerades ett nytt kapitaltÀckningsregelverk i svensk lag, efter direktiv frÄn EU.

Företagens pÄverkan av konverteringen till IAS 39

Syftet Àr att undersöka hur företagen pÄverkas av de förÀndringar som konverteringen till IAS 39 medför, avseende vÀrdering till verkligt vÀrde. För att uppnÄ syftet med uppsatsen anvÀnder vi oss utav ett induktivt tillvÀgagÄngssÀtt med deskriptivt syfte och en kvalitativ undersökning. Av alla de redovisningsstandarder som IASB utfÀrdar antas IAS 39 vara den mest komplexa och omdiskuterade standard för noterade koncernbolag att tillÀmpa frÄn och med den 1 januari 2005. Att tillÀmpa IAS 39 kommer att medföra stora förÀndringar för företagen jÀmfört med den svenska redovisningsregleringen. Den empiriska undersökningen bestÄr av följande tvÄ delstudier; dels den offentliga debatten dÀr material insamlats genom sÄvÀl litteratur som artiklar, dels intervjuer genomförda med tre icke-finansiella företag, tre finansiella företag samt tre revisionsbyrÄer.

Balanced Scorecard - effektiv styrning i en icke-vinstdrivande organisation? - En fallstudie av Individuell MÀnniskohjÀlp

Syfte: Syftet med denna studie Àr att finna hur och om BalancedScorecard kan fungera som alternativt styrningsverktyg för eninsamlings- och bistÄndsorganisation som Individuell MÀnniskohjÀlp. Dessutom syftar studien till att se om ettanvÀndande av Balanced Scorecard möjliggör enoperationalisering av deras insamlings- och kommunikationsavdelnings vision.Metod: Vi har utfört en kvalitativ fallstudie av Individuell MÀnniskohjÀlps insamlings- och kommunikationsavdelning. Data har frÀmst samlats in genom personliga intervjuer ochdokumentundersökningar.Teoretiskt perspektiv: VÄr teoretiska referensram bestÄr av prestationsmÀtning, Balanced Scorecard samt ett exempel pÄ anvÀndande av Balanced Scorecard i en icke-vinstdrivande organisation.Empiri: Studien bygger pÄ intervjuer med medarbetare pÄ Individuell MÀnniskohjÀlp och pÄ deras insamlings- och kommunikationsavdelning. Dessutom har dokument rörande verksamheten haft en stor roll. Sammanfattningsvis kan sÀgas att ett BSC kan vara en möjlig vÀg för en insamlings- och bistÄndsorganisation att mÀta sin mÄluppfyllelse.

Koppling mellan belöningssystem och balanserat styrkort pÄ individnivÄ - fallstudie av Tierps Kommun

Sammanfattning Syftet med denna uppsats Àr att utreda förutsÀttningarna för arbete med balanserat styrkort pÄ individnivÄn och dess koppling till belöningar i en offentlig organisation. För att lÀmna svar pÄ utredningens syfte har vi anvÀnt en kvalitativ/deduktiv ansats. Alla av oss genomförda intervjuer var icke-strukturerade. De teoretiska referenserna kommer frÄn vÄra akademiska studier, studier i litteraturen om balanserat styrkort och belöningssystem, vetenskapliga artiklar samt tidigare forskning. Vidare för att ytterligare breda ut den teoretiska referensramen har vi genomfört intervjuer med tre forskare med stor erfarenhet och kunskap inom omrÄdet balanserat styrkort.

Icke-finansiella företags uppfattningar om risk

Det finns ingen enhetlig definition pÄ risk. Innebörden av risk skiljer sig Ät beroende pÄ vem man frÄgar. Risk Àr allmÀnt nÄgot som inte Àr önskvÀrt och nÄgot företagen vill undvika. Att kunna se möjligheterna med risk Àr en nyare syn pÄ omrÄdet som skiljer sig mot traditionell riskhanterings inriktning pÄ att minimera skadeverkningar. Hur mycket resurser företagen spenderar pÄ riskhanteringsfunktioner skiljer sig Ät mÀrkbart.

Anglosaxiskt vs kontinentalt: lyckas IFRS harmonisera internationella skillnader för redovisning av goodwill?

Denna uppsats behandlar internationella skillnader och harmonisering av finansiella rapporter med redovisning av goodwill som fokusomrÄde. VÄrt övergripande syfte har varit att kartlÀgga och jÀmföra svenska och brittiska företags redovisning av goodwill i finansiella rapporter för att kunna dra slutsatser om i vilken utstrÀckning internationella skillnader lever kvar efter införandet av IFRS, respektive i vilken utstrÀckning harmoniseringseffekter har uppnÄtts sedan införandet av IFRS. För att uppnÄ syftet har tvÄ hypoteser tagits fram med hjÀlp av vÄr teoretiska referensram som vi har prövat genom att göra en kvantitativ studie av 96 Ärsredovisningar fördelade pÄ svenska och brittiska företag frÄn 2005 och 2007. Det resultat som har visat sig tydligast i vÄr studie Àr att harmoniseringen av finansiella rapporter fÄr anses ha ökat mellan 2005 och 2007. Att internationella skillnader har överlevt införandet av IFRS har vi ocksÄ identifierat, om Àn i en mindre utstrÀckning Àn vad som varit förvÀntat.

Att definiera icke-formellt lÀrande : en begreppsanalys

Arbetet Àr en litteraturstudie med fokus pÄ begreppet icke-formellt lÀrande. Begreppet icke-formellt lÀrande faller inom det akademiska fÀltet för pedagogik genom att som adjektiv ge beskrivning Ät lÀrande. Arbetet bearbetar och jÀmför genom begreppsanalys icke-formellt lÀrande och nÀraliggande begrepp för att bilda en vidare ordning och tillhandahÄlla verktyg för att förstÄ bÄde problematik och hur man kan definiera bÄde de begrepp som studeras och delbegrepp som framkommer i studien.Syftet med denna uppsats Àr huvudsakligen att problematisera och diskutera definitioner av begreppet icke-formellt lÀrande i litteratur som behandlar begreppet. Genom att jÀmföra litteratur som behandlar begreppen uppenbaras vissa mönster som kan illustreras genom modeller och figurer för att ge ökad förstÄelse..

Finansiell bootstrapping - alternativ finansiering: survey bland smÄföretag

Uppsatsen behandlar smÄföretags anvÀndning av finansiella bootstrappingmetoder. Dessa metoder Àr alternativ finansiering till traditionella externa medel som erbjuds pÄ marknaden, exempelvis bankmedel och riskkapital. De finansiella bootstrappingmetoderna kan hÀrröras till kategorier av resursanskaffning, vilka Àr marknadsorienterad resursanskaffning (exempelvis erhÄlla bidrag), internorienterad resursanskaffning (exempelvis hÄlla inne Àgarens lön) och socialorienterad resursanskaffning (exempelvis lÄna utrustning av affÀrsbekanta). I teorin beskrivs faktorer som pÄverkar anvÀndningen av finansiella bootstrappingmetoder. Dessa Àr sammanstÀllda i en analysmodell.

Resultatmanipulering : En studie om förekomsten av stÄlbad pÄ OMX Nordic large cap

Tidigare studier indikerar att det finns en problematik med redovisningsstandarden IAS 36, angÄende goodwillnedskrivningar, dÄ standarden skapar utrymme för resultatmanipulering i form av stÄlbad. Enligt tidigare studier har företagsledningar incitament för stÄlbad nÀr företag uppvisar svaga preliminÀra finansiella resultat. Denna studie undersökte i vilken utstrÀckning resultatmanipulering i form av stÄlbad genom goodwillnedskrivningar förekom för företagen pÄ OMX Nordic large cap under perioden 2006 till och med 2009. Det gjordes genom att det i studien undersöktes huruvida det fanns ett samband mellan goodwillnedskrivningar och svaga finansiella resultat.En kvantitativ metod anvÀndes och sambandet mellan goodwillnedskrivningar och svaga finansiella resultat testades med hjÀlp av statistiska metoder. Undersökningen utgick frÄn Jordan och Clarks (2004) trestegsmodell som i första steget testade huruvida goodwillnedskrivningarna var vÀsentliga, dÄ det Àr ett tecken pÄ stÄlbad.

Revideringen av IAS 1, ökad anvÀndbarhet av finansiella rapporter?

Den reviderade versionen av IAS 1, utformning av finansiella rapporter, trÀdde i kraft 1 januari Är 2009. IAS 1 Àr en internationell redovisningsstandard utgiven av IASB, vilken skall tillÀmpas av svensknoterade bolag vid upprÀttande av koncernredovisning sedan Är 2005. Revideringen innebÀr att orealiserade vÀrdeförÀndringar som inte Àr Àgarrelaterade och som tidigare redovisades direkt mot eget kapital nu skall redovisas över totalresultatet, under rubriken övrigt totalresultat. Utformningen av de finansiella rapporterna har dÀrmed förÀndrats vilket har pÄverkat hur företag presenterar bÄde sitt resultat och sin finansiella stÀllning. Valmöjligheter gÀllande sÄvÀl uppstÀllningsform som val av rubriker pÄ de finansiella rapporterna ges till företagen i och med nya IAS 1.

Redovisning av finansiella instrument -en praxisundersökning av svenska företag mot bakgrund av övergÄngen till IAS 39

En harmonisering av redovisningsregler hÄller just nu pÄ att ske i Europa. International Accounting Standards Board, IASB, har utvecklat en standard som ska medför att redovisningen av finansiella instrument ska vara lika och Europaparlamentet har godkÀnt den för anvÀndning inom unionen. Standarden Àr IAS 39 och frÄn och med den första januari 2005 Àr koncerner som Àr noterade pÄ en börs tvungna att redovisa och vÀrdera sina finansiella instrument efter denna. IAS 39 behandlar redovisning och vÀrdering för alla finansiella tillgÄngar och skulder och Àr sÄledes mycket omfattande. Mot bakgrund av detta blev syftet i denna studie att undersöka vad svenska företag tycker Àr positivt respektive negativt med det nya sÀttet att redovisa finansiella instrumenten, samt varför de tycker som de gör.

En studie över rapportering av mÄl i anglosaxiska och kontinentaleuropeiska lÀnder

Syftet med studien Àr att jÀmföra och uppmÀrksamma om mÀngden mÄl och precisionen i mÄlenskiljer sig Ät mellan företag frÄn olika lÀnder och vad det i sÄ fall kan tÀnkas bero pÄ. Studiengranskar Àven hur rapporteringen pÄverkas av dubbelnoteringar. Studien genomförs viaordsökningar i Ärsredovisningar och granskar företag frÄn USA och Storbritannien(anglosaxiska), samt företag frÄn Frankrike, NederlÀnderna, Sverige och Tyskland(kontinentaleuropeiska). UtifrÄn tidigare forskning förvÀntas anglosaxiska företag rapportera flermÄl Àn kontinentaleuropeiska. Dubbelnoterade företag vÀntas rapportera fler mÄl Ànenkelnoterade.NÀr alla mÄl mÀts Àr skillnaderna i rapportering av mÄl mellan kontinentaleuropeiska ochanglosaxiska företag inte signifikanta, dock uppnÄs signifikans för de mer precisa (hÄrdare)mÄlen.

<- FöregÄende sida 9 NÀsta sida ->