Sökresultat:
5109 Uppsatser om Icke finansiella mćtt - Sida 13 av 341
Icke-verbal kommunikation i vÄrden : mellan vÄrdpersonal och patient
Bakgrund: Det finns tvÄ olika typer av kommunikation; verbal kommunikation och icke-verbal kommunikation. Den icke verbala-kommunikationen rör allt som inte har med ord att göra exempelvis kroppssprÄk, beröring och ögonkontakt. Studier visar en brist pÄ icke-verbal kommunikation i akuta vÄrdsituationer samt att patienter önskar mer icke-verbal kommunikation frÄn vÄrdpersonalen. Det Àr Àven viktigt att vÄrdpersonal ser patienter som unika individer.Syfte: Syftet meddenna studie Àr att beskriva hur icke-verbal kommunikation mellan vÄrdpersonal och patient uttrycks i vÄrden.Metod: Detta examensarbete Àr baserat pÄ en litteraturstudie dÀr relevant litteratur för syftet sökts i diverse databaser. Tio stycken artiklar valdes ut som alla berörde den icke-verbala kommunikationen mellan vÄrdpersonal och patient.Resultat: Tre teman kunde identifieras; RÀdsla och osÀkerhet hos vÄrdpersonal, VÄrdpersonalens personliga förutsÀttningar och Beröring ? en balansgÄng mellan genuinitet och förtryck.
Belöning av anstÀllda -en studie av forsknings- och utvecklingsprojekt
Bakgrund: Under de senaste Ären har samhÀllet blivit alltmer kunskapsintensivt och som ett resultat av detta har den projektverksamhet som bedrivs i företag tilltagit. Denna utveckling har Àndrat förutsÀttningarna för att anvÀnda sig av belöningar som ett styrmedel och det Àr dÀrför av yttersta vikt att dagens företag anpassar sina belöningssystem efter de Àndrade förutsÀttningarna. Syfte: Syftet med denna uppsats Àr att undersöka hur företag agerar vid belöning av anstÀllda som arbetar i forsknings- och utvecklingsprojekt. Syftet Àr vidare att analysera eventuella olikheter företag emellan som kan förklara skillnader i deras agerande. Genomförande: Uppsatsen Àr baserad pÄ sju intervjuer genomförda med personer som arbetar med belöning av anstÀllda i forsknings- och utvecklingsprojekt.
IAS 39, finansiella instrument vs dagens rekommendationer: en studie om effekter införandet kan tÀnkas ge
Allt fler företag blir globala och har internationella kunder. För att öka sina chanser att fÄ finansiering noterar mÄnga svenska företag sig pÄ utlÀndska marknadsplatser. Den snabba förÀndringen av de internationella finansiella marknaderna har medfört en utbredd anvÀndning av ett flertal finansiella instrument. Europaparlamentet har godkÀnt en förordning om tillÀmpning av IAS, som trÀdde i kraft i början av juni mÄnad 2002. Förordningen krÀver att alla börsnoterade europeiska företag senast 2005 ska upprÀtta koncernredovisning enligt IAS.
Benchmarking inom turismbranschen : En jÀmförande Casestudie mot fem olika företag
Det mest anvÀnda sÀttet för att motivera sin personal till att göra ett bra arbete Àr att anvÀnda sig av ett belöningssystem. Meningen med att ha ett belöningssystem i företag Àr att uppmuntra de anstÀllda till att prestera och utföra sina arbetsuppgifter nÄgot utöver de vanliga. Men frÄgan Àr om personalen verkligen motiveras till att arbeta effektivare? Hur gör företagen för att motivera personalen? Höjs motivationsnivÄn med hjÀlp av belöningssystem? Vi vill med denna uppsats undersöka tvÄ olika företags belöningssystem samt beskriva hur deras personal motiveras till ett effektivt arbete av deras system. Uppsatsen Àr baserad pÄ elva intervjuer, fyra av intervjuerna Àr genomförda med de ansvariga för belöningssystemen i respektive företag.
Det balanserade styrkortet: implementering, tillÀmpning och Äterkoppling av den nya styrmodellen
Den offentliga sektorn har genomgÄtt förÀndringar under de senaste 30 Ären. FörÀndringarna inom den offentliga sektorn har frÀmst skett inom styrning och redovisning. FörÀndringarna har inneburit att kommunerna har fÄtt ökat ansvar och fler uppgifter. Det balanserade styrkortet Àr ett exempel pÄ ett styrverktyg som utvecklades av Kaplan och Norton frÀmst för privata företag för att komplettera de finansiella vÀrdena med icke-finansiella. DÀrefter har ett antal svenska kommuner pÄ eget initiativ valt att implementera det balanserade styrkortet i sin verksamhet.
Det auditiva narrativets dieges : En undersökning i icke-diegetiskt ljudnarrativ
En undersökning rörande narrativ förmedlade genom anvÀndandet av icke-diegetiska ljud som inte Àr talad skrift, sprÄk eller musik. .
Hur redovisas effektivitet i ideella föreningar? : -En fallstudie av ett trossamfund
Syftet Àr att beskriva hur en svensk ideell förening mÀter och redovisar effektivitet samt vilka effekter det har pÄ verksamheten. I och med att ideella föreningar till skillnad frÄn företag inte har ett vinstdrivande syfte sÄ kan sÄledes inte effektivitet mÀtas pÄ samma sÀtt som i den privata sektorn. I denna uppsats studeras ett fall, en kristen församling, för att fÄ en inblick i hur en ideell förening mÀter effektivitet och redovisar den.Denna uppsats utförs genom en fallstudie av bÄde kvalitativ och kvantitativ karraktÀr. Författarna har besökt församlingen och genomfört en enkÀtundersökning av medlemmarna och deras attityder kring effektivitet och hur den redovisas till medlemmarna. Vidare har författarna intervjuat styrelsemedlemmar för att fÄ en djupare inblick i Àmnet.Vad som skiljer ideella föreningar frÄn vinstdrivande organisationer Àr att de har ett icke-ekonomiskt syfte och att de bedrivs mestadels pÄ frivillig basis.
à rsredovisningens nytta :  För ickeprofessionella investerare
Syfte: Uppsatsen ska undersöka hur svenska icke professionella investerare anvÀnder Ärsredovisningen i sina val av kapitalplacering och vilken nytta Ärsredovisningen har i valet. Uppsatsen ska Àven undersöka om icke professionella investerare har nÄgra problem i tolkningen av Ärsredovisningar.Metod: Uppsatsen anvÀnder bÄde kvantitativ och kvalitativ metod i form av intervjuer och enkÀt.Slutsats: 50 % av de icke professionella investerarna anser att de har nytta av Ärsredovisningar vid kapitalplaceringsbeslut. VD-ordet, förvaltningsberÀttelsen och revisionsberÀttelsen anvÀnds mest. Det som upplevs svÄrast Àr vÀrderingar i balansrÀkningen, kassflödesanalys och noter.Förslag till fortsatta studier: Genomföra en liknande undersökning med intervjuer av icke professionella investerare. Ta reda pÄ vilken hÀnsyn det tas till investerare med lÀgre ekonomisk kunskap vid upprÀttandet av Ärsredovisningar. .
Handbollsspelares uppfattningar om lagsammanhÄllning, motivation och mÄlsÀttning
Studiens syfte var att undersöka handbollsspelares uppfattning om lagsammanhÄllning, motivation och mÄlsÀttning. Vidare undersöktes om elithandbollsspelare skildes Ät gÀllande uppfattningar om lagsammanhÄllning, motivation och mÄlsÀttning jÀmfört med icke elithandbollsspelare. Undersökningsdeltagarna var 83 mÀn (M = 20,33 Sd = 3,37) och spelar handboll pÄ elit- respektive icke elitnivÄ. Studien utfördes med hjÀlp av frÄgeformulÀr (Group Environment Questionnaire, Task and Ego Orientation in Sport Questionnaire och Goal Setting in Sport Questionnaire). Resultaten visade att handbollspelare uppskattar individens attraktion till gruppen som högst, att de Àr mer uppgiftsmotiverade Àn resultatmotiverade och frÀmst anvÀnde tÀvlingsmÄl.
NÀr tron pÄ neutralitet krockar med verkligheten: en
religionsvetenskaplig fallstudie om icke-konfessionell
undervisning och blinda flÀckar.
Syftet med detta examensarbete var att utifrÄn ett religionsvetenskapligt perspektiv analysera begreppet ?icke-konfessionell?. Studien genomfördes i form av en fallstudie, dÀr jag valde att kartlÀgga hur gymnasielÀrare vid samhÀllsprogrammet i en skola i Norrbotten tolkade begreppet ?icke- konfessionell?. Med hjÀlp av uppsatsens bakgrund analyserade jag vilka konsekvenser deras tolkning av begreppet fick för undervisningen.
PÄverkar företagens storlek upplysningsgraden av marknadsrisker : En studie om IFRS 7
Företagen riskerar att utsÀttas för förlustbringande vÀrdeförÀndringar i tillgÄngar och skulder, eftersom de exponeras för olika marknadsrisker som fluktuationer i rÀntor, vÀxelkurser, rÄvaru- och aktiepriser. För att skydda sig mot dessa fluktuationer och för att minimera exponeringen av marknadsriskerna, anvÀnder företag sig av olika typer av finansiella instrument. IFRS 7 Àr den standard som behandlar finansiella instrument och riskupplysningar. Standarden infördes Är 2007, med avsikten att intressenten ska kunna tillgodoses relevant information om företagets hantering och exponering av finansiella risker.Syftet Àr att genomföra en studie pÄ finansiella företag inom segmenten Large- och Small Cap och undersöka till vilken grad de efterföljer upplysningskraven betrÀffande marknadsrisker enligt IFRS 7, samt huruvida det förekommer nÄgot samband i upplysningsgrad och Cap-tillhörighet.Studien behandlar samtliga finansiella företag inom Large- och Small Cap-segmenten. Punkter i IFRS 7 som berör marknadsrisker har valts ut och företagens Ärsredovisningar har granskats för att undersöka upplysningsgraden och om det finns ett samband mellan upplysningsgrad och Cap-tillhörighet. Resultatet visar att företagen inom Large Cap-segmentet upplyste helt enligt kriterierna i 36 fall av 64 och företagen inom Small Cap upplyste helt enligt kriterierna i 9 fall av 32.
Icke-professionella modeller i modereklam - En fallstudie av MQ:s reklamkampanj
Uppsatsen behandlar vilka för- respektive nackdelar icke-professionella modeller kan medföra i modereklam. För att belysa detta fenomen har vi, genom en kvalitativ undersökning bestÄende av informantintervjuer och fokusgruppsdiskussioner, studerat MQ:s senaste reklamkampanj och deras val av modell. UtifrÄn studien kan det konstateras att det har nÄgon betydelse om klÀdföretag anlitar professionella eller icke-professionella fotomodeller i sin reklam, eftersom det primÀra för konsumenterna Àr att modellen Àr attraktiv och har utstrÄlning. Modereklamen ska Äterge en kÀnsla av glamour, skönhet och ett efterstrÀvansvÀrt ideal som Àr anpassat efter mÄlgruppens behov och önskningar. Vidare kan vi konstatera att icke-professionella modeller innebÀr ett strategiskt val av klÀdföretaget för att positionera sig gentemot sina konkurrenter och skapa varumÀrkeskÀnnedom hos sin mÄlgrupp.
Icke-farmakologiska ÄtgÀrder mot postoperativt illamÄende och krÀkningar
Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva de icke-farmakologiska ÄtgÀrder som kan göra att incidensen av postoperativt illamÄende och krÀkningar minskar. Studien baseras pÄ tio vetenskapliga artiklar som har noggrant valts ut och kvalitetsgranskats. Resultaten visar att de icke-farmakologiska ÄtgÀrder som sjuksköterskan kan utföra och som visar sig hjÀlpa mot postoperativt illamÄende och/eller krÀkningar Àr baserade pÄ den österlÀndska lÀran om mÀnniskan. Med stimuleringar av vissa bestÀmda punkter pÄ kroppen kan incidensen av postoperativt illamÄende och krÀkningar minskas. Det finns flera sÀtt pÄ vilka de stimuleringarna kan göras, samt olika punkter som kan stimuleras.
Finanskris ? vad ha?nder da? med revisionen? : Om revisorns fo?ra?ndrade syn pa? risk och va?sentlighet under finanskrisen.
Under den senaste finansiella krisen spelade revisorerna a?terigen en kontroversiell roll i na?gra av de skandaler som blossade upp. Tidigare studier sa?ger att revisorer ba?st studeras under kriser eftersom det a?r da? deras funktion testas. I uppsatsen underso?ks hur revisorerna anser att deras arbete med risk och va?sentlighet fo?ra?ndrades under den finansiella krisen.
Icke-finansiell riskhantering inom offentlig sjukvĂ„rd : En fallstudie pĂ„ Hudkliniken vid Universitetssjukhuset i Ărebro
Offentliga organisationer har de senaste Ă„ren implementerat styrsystem frĂ„n privata organisationer för att förbĂ€ttra organisationerna. Dessa styrsystem har bĂ„de pĂ„visat för- och nackdelar för de offentliga organisationerna vilket Ă€ven har ökat de icke-finansiella riskerna för dessa. Vi stĂ€ller dĂ„ oss frĂ„gan om ett riskhanteringsramverk som Ă€r skapat frĂ€mst för privata organisationer kan förbĂ€ttra riskhanteringsarbetet för Hudkliniken pĂ„ Ărebro Universitetssjukhus (USĂ). Syftet med vĂ„r fallstudie Ă€r att förklara hur Hudkliniken pĂ„ USĂ arbetar med riskhantering och om det dĂ€r finns förbĂ€ttringsmöjligheter. Vi vill ocksĂ„ studera om COSOs ramverk för riskhantering kan vara till nytta för kliniken och hjĂ€lpa dem i deras arbete.