Sök:

Sökresultat:

776 Uppsatser om Hopp - Sida 2 av 52

Upplevelsen av hopp i livets slut hos personer med obotlig sjukdom

Hopp är ett svårdefinierat fenomen som varje människa har inom sig och som alla har en personlig upplevelse av. Det är ett kraftfullt fenomen som får människan att vilja kämpa genom svåra situationer. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva upplevelsen av Hopp hos personer med obotlig sjukdom i livets slut. Studien genomfördes med en metod för systematisk litteraturöversikt och baserades på 15 studier. Analysen av studiernas resultat genomfördes med en kvalitativ manifest innehållsanalys.

Hur sjuksköterskor främjar hopp hos patienter med cancersjukdom

IntroduktionForskning visar att patienter, trots svår cancersjukdom, kan hantera sin situation på ett sådant sätt attde upplever hög grad av Hopp. Kunskapen om de faktorer som påverkar patienternas upplevelse avHopp är mindre kända vilket skapar utrymme för ytterligare forskning.SyfteSyftet med litteraturstudien var att belysa faktorer som påverkar upplevelsen av Hopp hos patientenmed cancersjukdom samt vilken betydelse sjuksköterskan har i bevarandet och skapandet av Hopp.MetodLitteraturstudie som är grundad på 14 artiklar, funna via artikelsökning i PubMed och manuellsökning.ResultatFaktorer som hade betydelse för patientens upplevelse av Hopp fann de inom sig själva, sinanärstående och hos sjuksköterskan. De försökte finna en normalitet i tillvaron, upprättade kortsiktiga,uppnåbara mål, tänka positivt. Den trygghet som patienten upplevde hos sjuksköterskan byggdes påhans/hennes personlighet, bemötande, kunskaper och tekniska utförande.DiskussionHopp är en process som startar med Hopp om något, t.ex. att bli botad för att sedan övergå till att levai Hoppet och slutligen försonas med liv och död.

I gränslandet mellan hopp och hopplöshet : Hoppets betydelse i omvårdnaden

När människan befinner sig i svåra situationer kan Hoppet utgöra en viktig resurs. Trots detta har Hoppet en förmåga att svikta i de stunder då det behövs som mest. Hopplöshet kan ses som en börda och kan skapa lidande för patienten, därför är det viktigt att Hopplösheten synliggörs så att Hoppet kan främjas. För patienter som lider av cancer är stöd från omgivningen en viktig del i att främja Hoppet. Genom att ha ett hälsofrämjande och individanpassat vårdande kan sjuksköterskan bidra till att ge Hoppet näring.

Upplevelsen av hopp vid långvarig sjukdom

Hopp finns med ända från livets början och är det sista som lämnar människan. Att leva med en långvarig sjukdom innebär för de flesta individer påfrestning som medför att drömmar och förHoppningar grusas. Människor som har Hopp kan dock hantera dessa prövningar bättre. Därför kan Hoppets närvaro anses som viktigt. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva upplevelsen av Hopp hos människor som lever med långvarig sjukdom.

Patienter med cancer och hopp ur deras perspektiv vid palliativ vård : en litteraturstudie

Bakgrund: I Sverige är det 31000 stycken människor som har palliativ vård. Cancer är oftast den vanligaste orsaken till palliativ vård. Palliativ vård handlar om att vårda hela människan och lindra symptom. Hopp är motiverande impuls som driver människan till att hantera svåra och stressiga situationer. Syfte: Syftet med litteraturstudien är att belysa upplevelser av Hopp i palliativ vård vid cancer ur ett patientperspektiv.

Hoppet gör det värt att leva: En begreppsanalys om hoppets betydelse för kroniskt sjuka människor

Hopp är ett mångfacetterat begrepp med svårförklarad innebörd, vilket i vårdvetenskaplig forskning beskrivs som en känsla, upplevelse eller behov. Undersökningar visar att en tredjedel av Sveriges befolkning lever med kronisk sjukdom, som i vårdvetenskapen beskrivs som långvarig, ofta permanent och med ett progressivt förlopp. Hopp anses påverka kroniskt sjuka människors upplevelse av sjukdom i positiv riktning och sjuksköterskans attityd och handlingar av Hoppfullhet är viktiga för patientens förmåga att känna Hopp. Avsaknad av Hopp kan leda till social isolering, ensamhet, negativ inverkan på självbilden, förtvivlan, Hopplöshet och känslan av att vara till last. Begreppsanalysen görs därför för att undersöka hur kroniskt sjuka människor uttrycker och upplever Hopp, samt hur ökad förståelse för Hoppets betydelse kan främja god omvårdnad.

Upplevelser av hopp och mening hos personer med ryggmärgsskada

Varje år drabbas cirka 120 personer i traumatisk ryggmärgsskada. Forskning visar att traumatisk ryggmärgsskada innebär en förändrad livssituation för personen som drabbats. Skadan innebär olika grad av förlust av kroppsfunktioner vilket leder till förändrade levnadsvanor som personen behöver förhålla sig till. I den förändrade livssituationen kan det vara svårt för personen att finna Hopp och mening. Syftet med uppsatsen är att beskriva upplevelser av Hopp och mening hos personer med ryggmärgsskada.

?Utan hopp finns ingenting? : En litteraturöversikt om hur patienter i palliativ vård bevarar hoppet.

Bakgrund:Begreppet Hopp har definierats   och beskrivits på många olika sätt, bland annat som en livsviktig inre resurs   som innebär en förväntan om att något positivt kan ske i framtiden. Hopp har   visat sig vara betydelsefullt för patienter i palliativ vård då det kan   hjälpa dem att hantera sin livssituation samt öka deras välbefinnande.   Sjuksköterskan har en viktig roll i främjandet och bevarandet av Hopp hos   döende patienter. Genom en ökad förståelse för vad patienterna upplever som   viktiga aspekter för bevarandet av Hoppet skapas förutsättningar för en god   vård. Syfte: Att beskriva hur patienter i palliativ vård bevarar Hoppet. Metod:En litteraturöversikt som baserats på nio vetenskapliga artiklar.

Inre motivation hos arbetssökande : - betydelsen av psykologiskt kapital, inskrivningstid och jobbcoach

Forskning har visat att arbetssökandes motivation till att söka arbete påverkar deras hälsa och sociala liv. Tre motivationsteorier som utvecklats inom området och som ligger till grund i studien ärFörväntning- och värdeteorin, Målsättningsteorin och Självbestämmandeteorin. Syftet med studien var att undersöka hur positivt psykologiskt kapital, inskrivningstid på arbetsförmedling samt tillgång till jobbcoach eller inte inverkar på arbetssökandes inre motivation. En enkätstudie genomfördes där 154 arbetssökande, 83 män och 70 kvinnor deltog. De fick ta ställning till 50 påståenden gällande tron på den egna förmågan, Hopp, hantering av motgång och inre motivation.

Utveckling av programvara till USB I/O

Det här examensarbetet beskriver en specifik optimeringsteknik och undersöker dess förmåga att öka exekveringshastigheten. Optimeringstekniken ersätter villkorliga Hopp i form av if-satser med ovillkorligt Hopp. Ett program har utvecklats som mäter exekveringstiden för flera små programkoder, som både använder respektive inte använder optimeringstekniken, så att de kan jämföras med varandra. Med hjälp av mätresultaten från programmet har optimeringstekniken utvärderats. Resultaten visar att optimeringstekniken inte kan öka exekveringshastigheten i de flesta av testerna, men i några specifika fall kan optimeringstekniken öka exekveringshastigheten..

Sjuksköterskors uppfattning om främjandet av trygghet, tillit och hopp i det akuta omhändertagandet vid skada i strid : ? En kvalitativ intervjustudie

Bakgrund: Sjuksköterskor har historisk sett haft till uppgift att vårda personer som skadats i strid. Ett arbetsområde för sjuksköterskor idag är att deltaga i insatser utomlands där de kan komma att vårda individer som skadats i strid. Att skadas i strid kan uppfattas som en traumatisk händelse som utmanar individens upplevelse av trygghet, tillit och Hopp. Omvårdnadslitteratur belyser att det är viktigt att sjuksköterskor stärker upplevelsen av trygghet, tillit och Hopp hos patienter.Syfte: Beskriva hur sjuksköterskor uppfattar att de stödjer en patients upplevelse av trygghet, tillit och Hopp i det akuta omhändertagandet vid skada i strid.Metod: En empirisk studie med kvalitativ ansats. Datainsamlingen har genomförts med hjälp av semistrukturerade intervjuer och data har bearbetats med en kvalitativ innehållsanalys.Resultat: Upplevelsen av trygghet uppfattas av informanterna främjas av smärtlindring, information, säkerhet, kunskap, erfarenhet, strukturerat arbetssätt, lugn samt närhet och beröring.

Närståendes upplevelse av hopp när de vårdar en person i livets slutskede.

Syftet med denna litteraturstudie var att belysa närståendes upplevelse av Hopp när de vårdar en person i livets slutskede. Elva vetenskapliga artiklar analyserades med en kvalitativ manifest innehållsanalys som resulterade i fyra kategorier: Att Hoppet stärks genom en inre kraft, tron på Gud och mänskliga relationer: att Hoppet förändras för att kunna bevaras: att Hoppet försvagas av förluster och oro för framtiden: att få en bra återstående tid tillsammans och en meningsfull framtid. Resultatet visade att Hoppet kunde stärkas eller bevaras genom tron på Gud eller genom mänskliga relationer. Däremot olika förluster såsom trötthet, ångest och oro kunde försvaga Hopp- et. Närstående beskrev hur de Hoppades ändå in i slutet att det skulle hända ett mirakel eller att något bot skulle finnas för personen som var döende.

RELATIONEN MELLAN POSITIVA EMOTIONER OCH STUDIEPRESTATION

 Positiv psykologi användes för att undersöka studieprestation ur ett nytt perspektiv, då positiva emotioner möjliggör flexibelt och kreativt tänkande och därför antas kunna påverka studieprestationen. I syfte att undersöka om positiva emotioner (studietillfredsställelse, livstillfredsställelse, vitalitet och Hopp) kunde predicera studieprestation undersöktes 52 psykologistudenter vid Stockholms Universitet. De svarade på en enkät som avsåg att mäta de olika positiva emotionerna samt subjektiv och objektiv studieprestation. Resultatet visade att subjektiv studieprestation var relaterad till alla emotionerna utom livstillfredsställelse. Studietillfredsställelse och Hopp var de enda signifikanta emotionella prediktorerna för subjektiv studieprestation.

Att bli stamcellstransplanterad: En litteraturöversikt

Allvarlig sjukdom ställer livet på sin spets för berörda människor. Sedan år 1975 harstamcellstransplantation varit en behandlingsmetod vid sjukdomar som exempelvisleukemi och myelom. Människan lever i världen genom sin kropp och upplever lidandeoch Hopp. Sjuksköterskan är skyldig att lindra patienters lidande och att arbetaevidensbaserat. Det finns idag relativt lite forskning om stamcellstransplantation ochhur sjuksköterskan på bästa sätt ska bemöta dessa patienter.

Barncancer: Föräldrars och syskons upplevelser

Varje år drabbas ungefär 250 barn av cancer i Sverige. Därmed drabbas även barnens föräldrar och syskon av den förändrade vardagen som tillkommer. Syftet med denna studie är att belysa och beskriva vad föräldrar och syskon upplever som påfrestande i situationen när ett barn inom familjen har insjuknat i cancer. Studien är en litteraturstudie där både kvalitativa och kvantitativa artiklar har analyserats. Analysen resulterade i två huvudteman och fyra underteman.

<- Föregående sida 2 Nästa sida ->