Sök:

Sökresultat:

916 Uppsatser om Handledning - Sida 4 av 62

Pedagogers uppfattningar av barn i behov av särskilt stöd och Marte Meo handledning

Studiens syfte var att undersöka pedagogers skilda uppfattningar av barn i behov av särskilt stöd och deltagandet i Marte Meo Handledning. Studien är en kvalitativ studie med en fenomenografisk ansats som bygger på intervjuer med ett antal pedagoger i förskola och skola. De frågeställningar som låg till grund för studien var: Vilka skilda uppfattningar av barn i behov av särskilt stöd förekommer hos pedagoger efter deltagande i Marte Meo Handledning? På vilka skilda sätt uppfattar nämnda pedagoger den erhållna Handledningen i Marte Meo? Resultatet visar på kvalitativt skilda uppfattningar av studerade fenomen och företeelser. Det framgår att pedagogerna har erfarenheter av barn i behov av särskilt stöd och Marte Meo Handledning.

Sjuksköterskors förutsättningar att handleda studenter

Handledning av sjuksköterskestuderande är ett område som berör alla kliniskt arbetande sjuksköterskor. Det är ett område som tidigare mest varit en självklar del av sjuksköterskans arbetsuppgifter, men som inte varit direkt synligt. Syftet med denna studie var att undersöka vilka förutsättningar sjuksköterskor upplever att de behöver för att handleda studenter vid verksamhetsförlagd utbildning (VFU).Metoden bygger på en systematisk litteraturstudie med 11 vetenskapliga artiklar som kritiskt granskats och analyserats.Studien identifierade tre huvudkategorier som var förutsättningar för sjuksköterskor vid Handledning av studenter. Dessa handlar om:samverkankunskap och kompetensorganisatoriska förutsättningar och resursbehovTill dessa kategorier framkommer ett antal subkategorier som handlar om att det krävs samverkan mellan universitet, VFU-plats, handledare och student. Utbildning och förberedelse av handledare är nödvändigt för att öka kunskapen om metoder vid Handledning.

Verksamhetsinriktad handledning : En intervjustudie om lärares upplevelser

I denna studie kan läsas om två arbetslag som deltagit i verksamhetsinriktad Handledning. Syftet med studien har varit att undersöka hur några lärare beskriver sina erfarenheter av att delta i verksamhetsinriktad Handledning. Denna studie vill synliggöra om verksamhetsinriktad Handledning är gynnsamt för ett ökat yrkeskunnande.Tidigare forskning och litteratur som presenteras i studien rör sig inom flera områden men främst Handledning. Litteraturgenomgången innehåller en presentation av begreppen yrkeskunnande, pedagogisk Handledning och reflektion.Denna studie är av kvalitativ art då metoden som använts är semistrukturerade intervjuer. För att förstå respondenternas berättelser analyserades delar av dessa med hjälp av reflektionsnivåer.

Specialpedagogen som intern handledare i en skol- och förskoleorganisation

En av specialpedagogens arbetsuppgifter kan vara som intern handledare i en skol- eller förskoleorganisation. Syftet med vårt examensarbete är att undersöka hur specialpedagoger beskriver sina upplevelser och uppfattningar av att vara intern handledare i en skol- eller förskoleorganisation. I vår studie har vi intervjuat åtta specialpedagoger och en speciallärare som handleder kollegor som en del i sitt arbete. Vi har använt en metod med halvstrukturerade frågor. Specialpedagogerna kommer från förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och en särskola i Stockholms län.

Pedagogisk grupphandledning - En studie av förekomsten av pedagogisk grupphandledning och skolledares uppfattning om handledningens effekter

Under utbildningen till specialpedagog väcktes vårt intresse för Handledning. Handledning kan användas väl i fortbildningssyfte och är i jämförelse med många andra former av fortbildning hållbar, eftersom den är situationsbaserad och unik för organisationen. Vårt syfte med arbetet är att ta reda på i hur stor utsträckning pedagogisk gruppHandledning förekommer i Malmö stad. Ett underliggande syfte är också att ta reda på vilka effekter rektorerna ser med pedagogisk gruppHandledning. Vi har gjort en totalundersökning med hjälp av enkäter som rektorerna har besvarat.

Organisatoriska ramar : handledningens förutsättningar i behandlingsverksamhet

Handledning är en viktig stödfunktion för behandlare i vårdorganisationer. Syftet med denna studie var att belysa erfarna handledares syn på den inverkan som en behandlingsverksamhets organisatoriska ramar har på Handledningsarbetet. Informationen samlades in med hjälp av åtta semistrukturerade intervjuer, och respondenter med en psykodynamisk grund. Resultaten visade på olika aspekter som spelade roll för hur väl Handledningen utföll. Viktiga förutsättningar var ledningens inställning till Handledning och deras stöd, liksom tillståndet i organisationen.

Specialpedagogen som handledare : Att handleda med reflektion och utveckling i fokus

Syftet med arbetet är att undersöka specialpedagogers syn på vilka de viktigaste processerna i Handledning är samt vilka effekter och utvecklingsmöjligheter den kan ge. Vi ämnar rikta in oss på specialpedagoger som arbetar i förskola och skola år F-9. Vi vill undersöka utvecklingsmöjligheterna på individ- arbetslags- och skolnivå. Vi vill även ta reda på vilken syn specialpedagogerna har på sin egen roll som handledare. Med tanke på att Handledning verkar förekomma ganska sparsamt är även frågeställningen om specialpedagogens kompetens i Handledning tas tillvara intressant för oss. Arbetet ger en översikt över tidigare forskning om olika perspektiv på specialpedagogik, om Handledning, om handledarens legitimitet att handleda samt om reflektion.

VAD ÄR HANDLEDNING FÖR DIG?

Syftet med studien var att undersöka sjuksköterskors uppfattningar av Handledning av sjuksköterskestudenter. Frågeställningarna som författarna ville få besvarade var: vad Handledning innebar för sjuksköterskan och vad hon ansåg påverka Handledningen. Metoden som författarna valde att använda var en fenomenografisk ansats. Fenomenografin var lämplig då författarna ville undersöka sjuksköterskornas olika uppfattningar kring det valda fenomenet. Datainsamlingen utfördes genom semistrukurerade intervjuer med sex sjuksköterskor på en kirurgavdelning på UMAS.

En tyst utmaning - några pedagogers erfarenhet av att arbeta med barn som har selektiv mutism

Selektiv mutism är en störning som försämrar prestationsförmågan i studier eller arbete samt försvårar kommunikationen. Störningen gör att barnet oftast avstår att tala på förskolan, sexårsverksamheten samt på skolan medan det däremot talar helt obehindrat hemma. Syftet var att få en ökad förståelse för hur några pedagogers arbete påverkas av vilken kunskap de har om och hur de arbetar med elever som har selektiv mutism. Undersökningen har genomförts utifrån fyra kvalitativa intervjuer med pedagoger som arbetar i tre olika kommuner i Sverige. Urvalet har gjorts utifrån deras erfarenheter av att arbeta med barn som har selektiv mutism och deras tillgång alternativt avsaknad av Handledning i ämnet.

Specialpedagogisk handledning - förutsättningar, förväntningar och effekter

Det finns begränsad forskning kring specialpedagogisk Handledning. Det har påvisats genom åtskilliga forskningsstudier att skolledarna har stor betydelse för utvecklingsarbetet i skolan samt en central roll för Handledningens framväxt och utveckling. Däremot är deras förståelse och kunskap för handledda gruppsamtal för lärare ett outforskat område. Syfte I denna studie undersöks tre specialpedagogers och en regionchefs uppfattning om specialpedagogisk Handledning. Syftet är att belysa förutsättningar och förväntningar kring specialpedagogisk gruppHandledning samt dess effekter.

"Hjälp det brinner!" : Hur förskollärare och grundskollärare beskriver specialpedagogisk handledning

Studiens syfte är att belysa och analysera hur pedagoger i förskola och grundskola beskriver den Handledning som de fått av specialpedagog, med målet att möta alla barn och elevers behov. Vi vill också undersöka om det finns skillnader i förskollärarnas och grundskollärarnas beskrivningar av Handledningen. Det finns mycket lite forskning om vilka konsekvenser specialpedagogisk Handledning kan ha för pedagogisk verksamhet, detta trots att efterfrågan på Handledning i förskolan och skolan stadigt ökat under de senaste decennierna enligt tidigare forskning. Genom att använda systemteorin som redskap försöker vi förstå hur en växelverkan kan ske mellan grupp och individ och den ömsesidiga beroende som finn däremellan. Fyra förskollärare och fem grundskollärare från sex kommuner har intervjuats om hur deras upplevelse av specialpedagogisk Handledning ser ut.

Specialpedagogisk handledning i förskolan. En deskriptiv intervjustudie om tio förskollärares upplevelser och erfarenheter av specialpedagogisk handledning i förskolan

SyfteStudien är en deskriptiv studie av upplevelser och erfarenheter förskollärare har av specialpedagogisk Handledning i förskolan.Frågeställningar? Upplever förskollärarna att den specialpedagogiska Handledningen har förändrats över tid?? Har förskollärarna upplevt behov av specialpedagogisk Handledning?? Vad upplever förskollärarna att den specialpedagogiska Handledningen har handlat om?? Vad upplever förskollärarna att den specialpedagogiska Handledningen främst handlar om, enskilda barn eller hela barngruppen?? Upplever förskollärarna att den kunskap som erhålls genom den specialpedagogiska Handledningen används i verksamheten?? Vad har förskollärarna för visioner om hur den specialpedagogiska Handledningen skulle kunna se ut idealt?Metod: Studien är hermeneutiskt inspirerad i tolkningen av resultatet. Metoden som använts vid insamling av empirin är den kvalitativa halvstrukturerade forskningsintervjun. Teori: Områden som belyses är specialpedagogiska perspektiv och teorier, styrdokument och litteratur samt tidigare forskning kring området Handledning. Resultat: Behovet av specialpedagogisk Handledning av personal i förskoleverksamheten är idag större än den tillgång som finns till förfogande.

Handledning - hur sjuksköterskan ser på sin roll att handleda sjuksköterskestudenter

Syftet med föreliggande studie var att få ökade kunskaper om hur sjuksköterskan ser på sin roll att handleda sjuksköterskestudenter. För att få det ställdes följande frågor: Hur känner sjuksköterskan inför att handleda sjuksköterskestudenter? Hur går sjuksköterskan tillväga då hon handleder? Hur ser sjuksköterskan på handledarrollen? Studien är empirisk och utfördes genom kvalitativa intervjuer med sex legitimerade sjuksköterskor på en vårdavdelning..

Drift av ett e-handelssystem med närproducerade matvaror ur ett logistiskt perspektiv : En fallstudie i Uppvidinge kommun

Arbetet handlar om Handledning och konsultation utifrån specialpedagogers genomförande av samtal och intervjuer av specialpedagoger. Den empiriska studien består av inspelningar av fem intervjuer med specialpedagoger om Handledning/konsultation och två samtal som leds av specialpedagoger. Det övergripande syftet är att undersöka vilka diskurser som konstrueras i Handledning/konsultation och i specialpedagogers samtal om dessa fenomen. Begreppen Handledning och konsultation diskuteras och en forskningsöversikt på området redovisas. Det empiriska materialet består av intervjuer och samtal mellan specialpedagoger och pedagoger. Analysen som genomförts har inspirerats av diskursanalys.

Handledningens betydelse för hemtjänstpersonalen i deras arbete med demensdrabbade personer: en studie ur personalperspektiv

Syftet med denna studie var att beskriva behovet av stöd i form av Handledning hos personal som arbetar i ordinärt boende med demensdrabbade personer. Studien omfattade intervjuer med sammanlagt åtta undersköterskor/vårdbiträden från två olika kommuner i Norrbotten. Personliga intervjuer användes för att få fram den enskilde intervjupersonens upplevelse. Vid intervjuerna användes en intervjuguide som berörde erfarenheter av Handledning och brist på Handledning samt kommunikation med demensdrabbade personer. Resultatet av denna studie visade att personalen upplever sig ha ett stort behov av Handledning men även behov av tid för reflektion.

<- Föregående sida 4 Nästa sida ->