
Sökresultat:
468 Uppsatser om Gruvön papper mill - Sida 28 av 32
Mobila IT-stöd i byggproduktionen: Med fokus på arbetsmiljö
Syftet med examensarbetet är att studera hur IT-hjälpmedel så som smartphones och surfplattor kan användas i byggprojekt. I vilken utsträckning kan dessa verktyg effektivisera skydds- och miljörond samt tillbuds- och observationshantering samt hur fungerar dessa moment i dagsläget. Studien påbörjades med en litteraturstudie där Arbetsmiljöverkets regler och krav samlades in och granskades. För att erhålla mer kunskap om dessa IT-hjälpmedel gjordes en undersökning av historian om surfplattans uppkomst. En intervjustudie genomfördes med tjänstemän från Skanska och NCC.
Elevassistentens uppdrag i teori och praktik
Syftet med vår studie är att undersöka och beskriva elevassistentens uppdrag i en inkluderande skola, d.v.s. i en skola för alla. Vidare syfte är att undersöka om det finns en relation mellan elevassistenten och specialpedagogen och hur den relationen i så fall ser ut. Fokus ligger på elevassistentens uppdrag samt elevassistentens samarbete med specialpedagogen.
? Vad omfattas i elevassistentens uppdrag?
? Hur genomförs uppdraget?
? Vilken relation finns mellan elevassistenten och specialpedagogen?
Det teoretiska ramverk som vi utgår ifrån i vår studie är Antonovskys KASAM-teori och systemteori.
Minimering av pappersförluster vid produktionsomställningar: ett Sex Sigma projekt vid SCA Packaging Obbola AB
Examensarbetet har utförts vid SCA Packaging Obbola AB. Företaget tillverkar oblekt liner vilket är ytskiktet till wellpapp. Under början av 2005 startade företaget implementering av Sex Sigma som systematiskt arbetssätt för kvalitetsförbättringar. Examensarbetet har bedrivits som ett Sex Sigma projekt vid företaget och de erfarenheter som erhållits under arbetets gång har legat till grund för utvärdering av implementeringsarbetet för Sex Sigma vid företaget. Sex Sigma projektet inriktades på att minska pappersförluster vid produktionsomställningar.
Genusperspektiv på medborgardialog : en fallstudie
Syftet med uppsatsen är att studera och analysera en medborgardialog ur ett genusperspektiv och undersöka om, och i så fall hur olika genusmönster kommer fram och fångas upp i dialogen. Detta för att se om och hur medborgardialog är ett sätt att bedriva jämställdhetsarbete i fysisk planering. Bakgrunden till uppsatsen är att fysisk planering inte är objektiv och inte heller kan vara det. Den tidsanda som råder och de uttalade och outtalade normer som finns i vårt samhälle påverkar planeringens innehåll och riktning. Planeringen är inte neutral till kön.
Stödbricka för muffinsformar : Bakning i bagerimiljö
?Stödbricka för muffinsformar? är ett examensarbete som självständigt utförts av Sara Glanander och Rebecka Westerlund under vårterminen 2011. Det har genomförts vid Karlstads universitet, fakulteten för teknik- och naturvetenskap under innovations- och designingenjörsprogrammet.Siluett of Sweden AB i Kristinehamn är uppdragsgivaren för projektet och kontaktperson samt handledare på företaget är Bernt Rådberg, försäljnings- och marknadschef. Handledare av projektet vid Karlstads universitet är Monica Jakobsson, universitetsadjunkt och programledare för innovations- och designingenjörsprogrammet. Examinator är Fredrik Thuvander, universitetslektor och professor på Karlstads universitet.Siluett, som tillverkar bakformar och andra kartong- och pappersbaserade produkter för bageri- och konditorinäringen, har lagt märke till en ökad efterfrågan av monterade mönstertryckta formar hos sina kunder.
Utveckling av luftrenare
Under hösten 2008 gjordes ett examensarbete om utvecklingen av luftrenare på ett företag vidnamn AD Air Design AB (AD) beläget i Åkersberga utanför Stockholm. Examensarbetetdelades i två delar där den första delen behandlade dokumentation av en existerande modell.Bakgrunden för det var en licensförsäljning från AD till Humanscale i USA för nyttjandet avDEP (Disposable Electrostatical Precipitators) luftreningsteknik, men Humanscalemisslyckades i sin produktutveckling med tekniken. AD tog därför fram en fungerande modellåt dem men ritningsunderlag saknades. Syftet med att ta fram ritningsunderlaget var förprojektgruppen att fördjupa kunskapen om hur luftreningen fungerade för AD:s maskinerinför examensarbetets del 2.AD:s företagsidé är utveckling av luftrenare med en speciell elektrofilterteknik kallad DEP.Tekniken bygger på det revolutionerade sättet att tillverka en filterkassett av papper till ettelektrofilter där partiklar fångas i filtret när de laddas med hjälp av en coronaström från enborste. Den existerande modellen innehöll denna teknik och dess delar måttades upp.
Effektivisering av Bärarelagets arbetsprocess.
Syftet med denna rapport är att noggrant redogöra för och analysera de fråge-ställningar som satts upp och samtidigt beskriva utvecklingsarbetet av ett datoriserat system för att hantera bokningar och för SMS-notifiering.De frågeställningar som, i denna rapport, besvaras är:1. Går det att skapa ett datoriserat bokningssystem som bidrar till att Bärarelagets arbetsprocess effektiviseras men som samtidigt är lätt att lära för användare med liten eller ingen datorvana?2. Går det att vidareutveckla det som redan gjorts för att besvara frågeställning 1?Bärarelaget är ett företag som specialiserat sig på kompetensuthyrning där mobilkranar, kranbilar och truckar behövs.
Inventering av förorenade områden enligt MIFO-fas 1 : Erasteel Kloster AB, Söderfors
Erasteel Kloster AB Söderfors have been commissioned by the county administrative board in
Uppsala län to make an inventory of possible contaminations in theirs industrial- and landfill areas on the basis of the Swedish Environmental Protection Agency?s; ?Method of Surveying Contaminated Sites-phase 1? (MIFO-fas 1). The inventory starts with maps and archive studies, place visits and interviews, and finally a risk classification is done. A risk classification is a compilation of four categories; pollutant toxicity, contamination level, possible spreading condition of the pollutant, sensitivity and protection value of the environment.
In this paper five partial areas (Holmen- and Jörsöområdet, Järnsvampsområdet,
Ingsådeponin, Östra verken and Myrområdet) have been described from a historical point of
view. Only parts of four areas have been risk classified (Holmen- and Jörsöområdet,
Järnsvampsområdet, Ingsådeponin and Östra verken), due to that the other areas isn?t own by Erasteel Kloster AB.
Holmen- and Jörsöområdet
Holmen- and Jörsöområdet have during the entire activity time been carried out as the
production core in the company.
Genusperspektiv på medborgardialog - en fallstudie
Syftet med uppsatsen är att studera och analysera en medborgardialog ur ett
genusperspektiv och undersöka om, och i så fall hur olika genusmönster kommer
fram och fångas upp i dialogen. Detta för att se om och hur medborgardialog är
ett sätt att bedriva jämställdhetsarbete i fysisk planering.
Bakgrunden till uppsatsen är att fysisk planering inte är objektiv och inte
heller kan vara det. Den tidsanda som råder och de uttalade och outtalade
normer som finns i vårt samhälle påverkar planeringens innehåll och riktning.
Planeringen är inte neutral till kön.
Uppsatsen inleds med en genomgång av forskning och litteratur kring
jämställdhetsarbete, genusperspektiv och fysisk planering. För att undersöka
syftet observerades en medborgardialog i Kävlinge kommun.
Reflektionsverktyg för utvidgade perspektiv på skolsvårigheter : Aktionsforskning som resulterat i en sociokulturell reflektionsmetod inför åtgärdsprogramsmöten
Från och med juli 2011 kommer åtgärdsprogram att kunna överklagas (Skolverket, 2010). Texten utgör därmed ett juridiskt dokument som bevisar att skolan tillgodosett elevens behov av särskilt stöd. Samtidigt skall åtgärdsprogrammet utgöra ett formativt verktyg för elevens och verksamhetens utveckling. Studien prövar om en sociokulturellt utformad struktur av specialpedagogisk handledning kan stötta lärarna i att formulera åtgärder som möjliggör långsiktig utveckling för eleven, skolan och även för läraren själv. Med hjälp av en analysmodell, som visualiserar behovsanalys samt åtgärdsförslag, prövas om snedvridning mellan individ-, grupp- och organisationsnivå samt maktaspekter kan synliggöras.
Brytningstid : En studie av fackföreningsrörelsen i Grängesbergs gruvindustri 1933-1945
Syftet med uppsatsen var att undersöka den lokala fackföreningsrörelsens politiska verksamhet i relation till dess ekonomiska och politiska bedömningar i gruvindustrin under perioden 1933-1945. Avsikten var att belysa den situation de organiserade arbetarna befann sig i där solidaritet och ideologi ställdes mot arbetstillgång och höjda löner till följd av Nazitysklands stora behov av svensk järnmalm. För att uppnå detta har i huvudsak mötesprotokoll och verksamhetsberättelser för organisationerna Gruvindustriarbetarförbundet avdelning 1 och Grängesberg LS studerats. I undersökningen utgick jag från fackföreningarna som språkrör för gruvarbetarna och undersökte dem därför som kollektiva aktörer. För att operationalisera undersökningens syfte och problem ställdes tre frågeställningar till respektive organisations källmaterial angående hur organisationerna bedömde den ekonomiska utvecklingen och den politiska situationen samt vilken politisk verksamhet som bedrevs.När det gällde resultaten för organisationernas ekonomiska bedömningar visade dessa att den ekonomiska utvecklingen bedömdes utifrån givna variabler.
Learning study - ett specialpedagogiskt verktyg? : En studie som lyfter fram elever och lärares upplevelser om sitt lärande.
Från och med juli 2011 kommer åtgärdsprogram att kunna överklagas (Skolverket, 2010). Texten utgör därmed ett juridiskt dokument som bevisar att skolan tillgodosett elevens behov av särskilt stöd. Samtidigt skall åtgärdsprogrammet utgöra ett formativt verktyg för elevens och verksamhetens utveckling. Studien prövar om en sociokulturellt utformad struktur av specialpedagogisk handledning kan stötta lärarna i att formulera åtgärder som möjliggör långsiktig utveckling för eleven, skolan och även för läraren själv. Med hjälp av en analysmodell, som visualiserar behovsanalys samt åtgärdsförslag, prövas om snedvridning mellan individ-, grupp- och organisationsnivå samt maktaspekter kan synliggöras.
Styrning av råvarulager och förbättrat materialflöde
Detta examensarbete är utfört vid Ahlstrom Cores AB som tillverkar spirallindade pappershylsor vid tre anläggningar i Sverige. Pappershylsor används främst vid tillverkning av papper av olika kvalitéer och företagets kunder använder då hylsorna till att linda upp det färdiga pappret på. Råvaror vid tillverkningen är hylskartong av olika kvalitéer och bredder samt lim. Rapporten behandlar två separata uppgifter. Den första och större av de två är att utforma ett nytt system för styrning av råvarulager och den andra är att förbättra materialflödet vid en av företagets anläggningar.
Kartläggning av pH och COD vid pappersbruken Munskjö Paper AB och SCA Hygiene products AB
Pappersbruken har två pappersmaskiner, PM4 som tillverkar mjukpapper från returfiber och PM13 som tillverkar papper till transformatorer och kablar från oblekt barrsulfatmassa. Överskottsvattnet från PM4, PM13 och returfiberanläggningen samt dagvattnet leds vidare till den externa avloppsreningen. Då någon utav pappersbruken har driftsstop erhålls ojämna utfall främst för pH och COD.Syftet med projektet är att kartlägga pH och COD förändringen i de enskilda delstegen i processerna PM 4, PM 13 samt den externa avloppsreningen.Det genomfördes intensiv provtagning från tolv provtagningspunkter i trettiotvå dagar. Prover analyserades samma dag med avseende på pH, konduktivitet, alkalinitet, COD, suspenderade ämnen och glödrester. Dessutom utfördes fällningsförsök på inkommande processavloppsvatten med styrd dosering av järnsulfat, järnklorid och aluminiumsulfat.
Att bli med Vista - fokus på användbarhet
I januari 2007 släpptes Windows Vista i Sverige. Huvudsyftet med denna rapport var att identifiera de nya funktionerna i Windows Vista och med hjälp av lämpligt ramverk analysera hur dessa funktioner påverkar användaren i sitt vardagliga bruk med datorn. Studien inleddes med att vi identifierade Windows Vistas nya funktioner och gränssnitt genom en litteraturstudie från Microsoft och genom eget arbete med Vista installerat på våra datorer. Sedan gjordes ett urval av funktioner som vi ansåg representera det nya gränssnittet i Vista. Efter litteraturgranskningen av Vista införskaffades relevanta teorier och modeller som kunde appliceras för att mäta användbarheten av Vistas nya funktioner.