Sök:

Sökresultat:

985 Uppsatser om Grundläggande principer - Sida 3 av 66

Matematik ? ?överflödiga kunskaper?? - En studie om hur förskollÀrare arbetar med matematik pÄ förskolan

I detta examensarbete har vi kartlagt förskollÀrares instÀllning till matematik. Hur förskollÀrare arbetar med Gelman och Gallistels fem principer i matematik, samt hur medvetna de Àr om principerna. Tidigare forskning pekar pÄ vikten av att barn fÄr förstÄelse fo?r Gelman och Gallistels fem principer, för att utveckla en grundlÀggande matematisk förstÄelse. I vÄr studie visar vi pÄ hur man kan arbeta med principerna pÄ förskolan.

Anpassad modellering Ett ramverk för att skapa anvÀndbara modeller inom systemutveckling

Modeller anvÀnds ofta som ett hjÀlpmedel för att hantera komplexasystemutvecklingssituationer. Det rÄder dock delade meningar om hur man pÄ bÀsta sÀtt böranvÀnda modeller. I denna studie har vi tittat nÀrmare pÄ perspektiv dÀr modellerna stÄr icentrum för systemutvecklingen respektive anvÀnds som ett hjÀlpmedel för densamma. VÄravsikt har inte varit att jÀmföra dessa, utan snarare beskriva hur de kan kombineras ochanpassas till lokala förhÄllanden. För att undersöka detta har vi genomfört en fallstudie pÄ ettmindre mjukvaruutvecklande företag som har för avsikt att börja anvÀnda modeller pÄ ett meraktivt sÀtt i systemutvecklingsprocessen.

Principer utan moral : En undersökning av Audis principer för liberala demokratier utan antagande om etisk realism.

Syftet med min undersökning har varit att ta reda pÄ hur elever i Ärskurs Ätta och nio uppfattar Àmnet religionskunskap. Jag har anvÀnt mig av enkÀter för att samla data. Sammanlagt deltog 112 elever i undersökningen. Som bakgrund skriver jag om hur religionsÀmnet har förÀndrats under 1900-talet, frÄn att ha varit ett Àmne som enbart tog upp kristendom i undervisningen till att handla om alla de stora vÀrldsreligionerna. Undersökningens resultat visar att eleverna anser att religionsÀmnet Àr lika viktigt som andra skolÀmnen.

Är FN-stadgans principer förhandlingsbara?

Syftet med uppsatsen Àr att analysera huruvida betydelsen av FN-stadgans centrala principer angÄende vÄldsanvÀndning, artikel 2(4), 2(7) och 51, kan förÀndras i och med staters agerande och isÄfall pÄ vilket sÀtt. Uppsatsen innehÄller en teoretisk genomgÄng av icke-vÄldsprincipen och sjÀlvförsvarsrÀtten. Vidare fokuserar uppsatsen pÄ interventioner, med betoning pÄ humanitÀra interventioner för att knyta an till MÀnskliga RÀttigheter som Àmne. Till sist bestÄr uppsatsen av en tillÀmpning av den teoretiska delen genom en studie av Irakkonflikten 2003. Uppsatsen tar bland annat upp hur framtiden kan komma att se ut nÀr det gÀller anvÀndandet av preventivt sjÀlvförsvar och humanitÀra interventioner, och hur USA:s agerande i Irakkonflikten 2003 kan pÄverka detta.

LÀge för förÀndring? : permakulturens principer i lÀgenhet och stadsmiljö

Syfte med detta arbete Àr att förstÄ den grundlÀggande tanken i permakultur, de principer permakultur bygger pÄ, samt utforska hur permakultur kan praktiseras i stadsmiljö. Arbetet Àr baserat pÄ en litteraturstudie, studiebesök pÄ Holma Folkhögskola och St HansgÄrdens fritidsgÄrd, samt pÄ filmer och intervjuer med personer som praktiserar permakultur. Permakultur som begrepp skapades av Bill Mollison och David Holmgren pÄ 1970-talet, och syftar till att utforma sjÀlvförsörjande och sjÀlvreglerande lokalsamhÀllen, baserade pÄ hur naturliga ekosystem fungerar. Permakultur kan sammanfattas i tre etiska principer: omsorg om jorden, omsorg om mÀnniskor och begrÀnsad tillvÀxt och konsumtion, samt rÀttvist fördelat överflöd. Utöver dessa har David Holmgren beskrivit tolv designprinciper, vilka kan ses som verktyg för att förÀndra vÄrt sÀtt att tÀnka kring djur och natur, matproduktion och samhÀllet.

RÀttstrygghet för asylsökande. Förvarsbeslut enligt UtlÀnningslagen

Enligt UNHCR Àr anvÀndningen av frihetsberövande av asylsökande icke önskvÀrd och bör alltid undvikas. Dock bör asylsökande i undantagsfall tas i förvar om det tydligt föreskrivs i nationell lagstiftning som Àr i överensstÀmmelse med allmÀnna normer och principer i internationell lagstiftning om mÀnskliga rÀttigheter. SkÀlen till detta Àr att skapa rÀttsliga garantier mot godtycklig behandling och att i största utstrÀckning skapa en sÀker stÀllning Ät utlÀnningar (prop. 1975/76 s. 67).

Den historiska lÀrobolen - en analys av tre lÀroböcker anpassade för Historia A pÄ gymnasiet

Uppsatsen bestÄr av en lÀroboksanalys av tre böcker anpassade för Historia A pÄ gymnasiet, dÀr syftet Àr att visa vilket utrymme vÀrlden utanför Europa under 1800- talet och 1900- talet fÄr. Jag kommer ocksÄ att titta pÄ hurvida lÀroböckerna lever upp till fyra av Tom Wikmans tio principer om hur en god lÀronok bör vara utformad, som han har skrivit i avhandlingen PÄ spaning efter den godo lÀroboken. Vidare kommer jag att titta pÄ kursplanen och se vilka mÄl som finns för Historia A, och detta för att ta reda pÄ vad som faktiskt stÄr, men ocksÄ om det Àr möjligt att utöva undervisning enbart med hjÀlp av boken och samtidigt uppnÄ kursmÄlen. Undersökningen Àr bÄde kvantitativ, dÄ sidor kommer att rÀknas och presenteras, och kvalitativ, dÄ resultaten av den kvantativa undersökningen tolkas och analyseras. KÀllor som frÀmst anvÀnds Àr tre lÀroböcker och skolans styrdokument, men ocksÄ tidigare avhandlingar som rör Àmnet.

Principer för bedömning av Engelska pÄ gymnasienivÄ: En kvalitativ studie om lÀrares principer för bedömning och betygsÀttning

Syftet med denna studie var att ge en fördjupad förstÄelse för lÀrares tillvÀgagÄngssÀtt vid betygsÀttning och bedömning av Engelska pÄ gymnasiet. Vid undersökningen genomfördes kvalitativa forskningsintervjuer med sex engelsklÀrare verksamma pÄ gymnasiet. Resultatet visade fyra huvudprinciper som lÀrarna anvÀnder vid betygsÀttning: ?principen att utgÄ frÄn kursplanen?, ?principen att inte tappa fokus?, ?principen att vÀrna om eleven? samt ?principen att hitta en avgörande faktor?. Studien visade att lÀrarna huvudsakligen följer Skolverkets anvisningar för betygssÀttningen, men att hÀlften av lÀrarna i undantagsfall anvÀnder principer som faller utanför Skolverkets intentioner.

FrÄn Lean production till Lean service : En undersökning om tillÀmpbarheten av Leans principer frÄn tillverkningssektorn till tjÀnstesektorn

Syfte: Syftet med denna studie Àr att beskriva och skapa förstÄelse för hur tjÀnsteföretag tillÀmpar nÄgra av Leans principer som egentligen har sitt ursprung i tillverkningssektorn, frÀmst med avseende pÄ principerna eliminering av slöseri samt stÀndiga förbÀttringar.Metod: Studien antar ett hermeneutiskt perspektiv, dÀr en kvalitativ ansats och abduktion Àr grundlÀggande för studien. För att skapa djupare förstÄelse anvÀnds flerfallstudie dÀr tvÄ tjÀnsteorganisationer studeras med hjÀlp av semistrukturerade intervjuer. Slutligen genomförs en analys utifrÄn teoretiskt framarbetade teman och kategorier.Teori: Inledningsvis redogörs för vad Lean production innebÀr, för att dÀrefter mer detaljerat gÄ in pÄ Lean productions huvudsakliga principer som Àr eliminering av slöseri och stÀndiga förbÀttringar. DÀrtill Àven kundvÀrde och de Ätta slöserierna som hör till principen eliminering av slöseri.Resultat & Slutsats: Studiens resultat tyder pÄ att de grundlÀggande principerna frÄn Lean production Àr tillÀmpbara inom tjÀnstesektorn, men att de mÄste anpassas till det egna tjÀnsteföretaget för att kundnöjdhet och effektivitet skall uppnÄs.Förslag till fortsatt forskning: Det finns möjlighet till att vidare utveckla studien och undersöka skillnader och likheter mellan fler företag samt undersöka om det gÄr att utforma en övergripande modell för Lean productions principer inom tjÀnstesektorn.Uppsatsens bidrag: Denna studie har genomförts med syftet att bidra till kunskapsomrÄdet för Lean inom tjÀnstesektorn pÄ grund av den brist pÄ forskning som rÄder inom omrÄdet. Studien bidrar Àven till att undersöka tillÀmpbarheten av Lean productions principer inom tjÀnsteföretag som kan vara till nytta för andra tjÀnsteföretag. .

De direkta bekÀmpningssystemens död?

De direkta bekÀmpningssystemen har stundtals ifrÄgasatts under Försvarsmaktens ominriktning mot detnÀtverksbaserade försvaret (NBF). Detta har framförallt gÀllt enskilda typer av plattformar som t exstridsvagnen. De förmÄgor som de direkta bekÀmpningssystemen har idag sÀgs i framtiden kunna helt ellerdelvis övertas av indirekta bekÀmpningssystem med precisionsförmÄga. Ett av nyckelorden hÀrvidlag ÀrlÄngrÀckviddighet, d v s porté pÄ 100 km och dÀröver. Uppsatsen har undersökt behovet av direktabekÀmpningssystem pÄ det framtida slagfÀltet.

Riskhantering vid outsourcing av produktion : en fallstudie om tvÄ tillverkande företags riskhantering

Fallföretagen har uppmÀrksammat de flesta risker som teorin behandlar och har Àven hanterat dessa risker i stor utstrÀckning enligt teorin. Vi har analyserat fram fem grundlÀ'ggande orsaker till varför företagen hanterar riskerna som uppstÄr vid outsourcing av produktion pÄ det sÀtt de gör. Dessa Àr nivÄ av outsourcing, typ av produktion som outsourcas, hur stor kund företaget Àr hos sina leverantörer, geografiskt avstÄnd till leverantörerna och relationer till leverantörerna.

KunskapsstrÄket, Program för social hÄllbarhetsanalys, Lund

Detta examensarbete behandlar den sociala hÄllbarhetsaspekten och utgÄr ifrÄn normativa principer för ett omrÄdes utveckling. Arbetet görs tillsammans med Akademiska Hus i Lund, som Àr ett fastighetsbolag som bygger och förvaltar lokaler för den akademiska vÀrlden. OmrÄdet som ska utvecklas tillhör konceptutvecklingsprojektet ?KunskapsstrÄket?, som innebÀr att utveckla ett attraktivt, levande omrÄde, med noder som knyts samman med resten av Lund. Uppsatsen bestÄr av tvÄ huvudmoment, en teoretisk del och en förstudie. Den teoretiska delen har sin utgÄngspunkt i teorier kring hÄllbarhet och olika former av kapital, vilka resulterar i en analysmodell. Förstudien utgör en projektplan för ?Program för social hÄllbarhetsanalys?, som Àr ett processverktyg för omrÄdesutveckling. En kvalitativ metod anvÀnds i detta arbete genom intervjuer.

Manöverkrigföringens principer i förbandsövningsverksamheten : en studie avseende framtagande av indikatorer för manöverkrigföring samt en fallstudie som mĂ€ter förekomst av manöverkrigföring vid en svensk förbandsövning (RSÖ-04)

Under vĂ„ren 2005 faststĂ€lls doktrinen för markoperationer i den svenska Försvarsmakten.Doktrinen bygger pĂ„ manövertĂ€nkandet, nĂ„got som rimligen bör pĂ„verka hur armĂ©n bedriverförbandsövningar. För att kunna införa en ny doktrin krĂ€vs att den efterlevs, prövas ochutvĂ€rderas, inte minst för att kunna utveckla densamma. Det Ă€r förhĂ„llandevis enkelt att rentintellektuellt bekĂ€nna sig till de teorier om manöverkrigföring som doktrinen bygger pĂ„, det Ă€rdesto svĂ„rare att tillĂ€mpa manöverkrigföringens principer och att skapa förbandsövningar som gördet möjligt att tillĂ€mpa dem. Problemet som studeras i denna uppsats Ă€r sĂ„ledes följande:Återspeglas manöverkrigföringskonceptet i armĂ©ns slutövning (RSÖ-04 Dubbeleken)?Mitt pĂ„stĂ„ende Ă€r att armĂ©n under RSÖ-04 inte övar manöverkrigföring i den utstrĂ€ckning somkrĂ€vs för att kunna införa och utveckla manövertĂ€nkandet inom armĂ©n.Syftet med uppsatsen Ă€r att kartlĂ€gga förekomsten av manöverkrigföringskonceptets centraladelar, lĂ€s principer, i armĂ©ns slutövning (RSÖ-04).

MilitÀrteoretiska principer för amfibieoperationer : en teoriprövande och jÀmförande studie med utgÄngspunkt i tvÄ historiska amfibieoperationer

Det stÀlls stora krav pÄ den militÀra organisationen vid genomförandet av en amfibieoperation. Denna uppgift Àr nÄgot som den svenska försvarsmaktens amfibiekÄr ej har förmÄga till att lösa ut inom ramen för vÄr organisation. I framtiden stÀlls det krav pÄ att den svenska amfibiekÄren skall kunna vara delaktig i en multinationell expeditionÀr landstigningsstyrka. Sverige saknar dock doktriner och en militÀrteoretisk grund för amfibieoperationer. För att tillhandahÄlla en sÄdan teoretisk grund avser författaren att anvÀnda sig av den brittiska militÀrteorin för vad en amfibieoperation krÀver.

Partnering och offentlig upphandling. Ett fungerande partnerskap?

Byggnadsbranschen bÄde i Sverige och internationellt sett har under en lÀngre tid tampats med problem gÀllande bristande kvalitet avseende produkter och sviktande förtroende mellan branschens olika parter. För att rÄda bot pÄ dessa problem har ett nytt sÀtt för att genomföra byggentreprenader tagits fram: partnering. Medans de privata byggherrarna Àr fria att upphandla byggentreprenader efter eget skön styrs de offentliga byggherrarna av Lag (2007:1091) om offentlig upphandlings(LOU) regler och principer. Uppsatsen utreder huruvida det Àr förenligt med LOU att genomföra byggentreprenader med hjÀlp av partnering. Som ett led i detta utreder uppsatsen Àven vad partnering innebÀr samt utreder vilka regler och principer som en offentlig byggherre har att följa enligt LOU dÄ den upphandlar byggentreprenader över gÀllande tröskelvÀrde..

<- FöregÄende sida 3 NÀsta sida ->