Sökresultat:
985 Uppsatser om Food packaging - Sida 54 av 66
Den globala uppvärmningen : vad kommer att hända med morgondagens värld?
Mankind faces a serious threat. Its activities, for example the burning of fossil fuels, have led to an enhancement of the greenhouse effect - something that has given rise to a global warming. The climate is becoming warmer, a change that has important effects on the nature as well as for humans and their society. Sea level rising, extreme temperatures are becoming more common, glaciers and other ice caps melt and storms becomes more intense when they appear. The main cause is the emission of greenhouse gases into the atmosphere - carbon dioxide in particular.
Nyttig mat och hälsa på restaurang
Övervikt och fetma förekommer allt oftare och nu för tiden drabbas allt fler människor.Övervikt kan leda till en rad olika följdsjukdomar samt en förtidig död. Orsaken till att dettahar ökat den senaste tiden beror på att den mat som konsumeras inte förbränns.Nyckelhålsmärkt mat och tallriksmodellen är hjälpmedel som finns och gör det enklare attvälja rätt livsmedel och rätt mängd mat per måltid.Studier visar att restaurangmat ofta är för fet, innehåller för mycket salt och har ett för högtenergiinnehåll. Det finns också studier som tyder på att restaurangens placering, miljö ochlunchpris har stor betydelse vid val av lunchrestaurang. Det är alltså inte bara maten somserveras som är viktig utan även variation och hälsoaspekt.Syftet med detta examensarbete är att undersöka hur restaurangchefer ser på hälsosam mat pårestauranger. För att finna svar på detta har enkäter och intervjuer använts somundersökningsmetod.
Effect of liming and free Ca2+ on Cd uptake of carrots, Daucus carota
The level of cadmium (Cd) in Swedish arable land has increased during the last century and the average concentration of Cd in the plough layer is today 0.23 mg/kg. The increase is mainly due to anthropogenic activities such as phosphorus fertilizing, liming, import of feed, and atmospheric deposition from industrial emissions. Cadmium in the soil will be taken up by crops and is thereby transferred to humans via food. Carrot is one of the crops of concern, both because it may contain quite high Cd concentrations and due to the large consumption in Sweden. In the body, Cd is stored mainly in the liver and the kidneys and may cause several diseases already at low concentrations.
Majs till mogen skörd :
Corn is an important food and feed crop in the world, in Sweden it?s up till now grown
on limited acreages mainly for silage. But I think it can get more important if you can
grow it also for grain, because it?s a good animal feed for example, for life stock-, pigsand
poultry. On of corns advantage is that it can produce the same amount of dry matter
as for example wheat, barley and rise but with 25% less water.
I will examine if it possible to grow corn for grain production in the south of Sweden.
Möjlighet att tillgodose barns behov vid långvarigt uppbärande av försörjningsstöd : En kvantitativ studie genomförd i Enköpings kommun under hösten 2012
The purpose of this thesis is to examine whether parents that obtain long-term maintenance support in Enköping, consider the support as adequate when trying to meet their children's basic needs. The thesis also intends to investigate whether parents experience that their children, because they receive income support, have been socially excluded or stigmatized in their daily lives because of the family?s maintenance support. Further, the thesis aims to examine if there are any discrepancies in the above mentioned issue in relation to how long the parents have received maintenance support. Theoretical starting points used in this thesis mainly consist of the child perspective, social exclusion and the stigmatization theory.
Strävan efter den godtagbara måltiden : En kvalitativ studie om mat, makt och självbestämmande på gruppbostad för personer med funktionsnedsättning
Syfte med denna uppsats är att undersöka hur personalen på två gruppbostäder, enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, utformar stöd gentemot de boende på gruppbostäderna. Avgränsningen är dragen till att undersöka matsituationen där denna är uppdelad i de fyra delarna: planering, inhandling, matlagning och måltiden som social konstruktion. Det empiriska materialet har samlats in genom kvalitativa intervjuer med personal från gruppbostäderna och fokus är att undersöka huruvida de boende får vara delaktiga och självbestämmande i matsituationen. Det framkommer i undersökningen att förhållandet mellan boende och personal är komplext och att personalen påverkar de boende på explicita såväl som implicita sätt. Då stödet som erbjuds till stor del grundar sig i en normalisering så påverkas de boende bland annat till att tillaga varierad kost samt att äta nyttig mat.
Swedish farmers - are they entrepreneurs? : and is there a support function for LRF to fulfil?
The EU market is being deregulated, which sees Swedish farmers that have traditionally been governed by different support systems being forced to adapt to a free market system and having to deal with the concept of supply and demand. The farming sector has during the past several years experienced harder conditions and the deregulation of the market has directly affected farmers. The need for entrepreneurs and that way of thinking has been identified (McElwee, 2006). Swedish farmers are neither familiar with a free market or being required to think in an entrepreneurial manner, does this therefore implicate that Swedish farmers are not entrepreneurs?LRF is a national farmers? organization in Sweden and functions as a support for Swedish farmers.
Försöka hålla sig frisk så länge som möjligt och vara i rörelse : En undersökning om hälsa och fysisk aktivitet hos äldre
ABSTRACTTitle ?Trying to stay healthy as long as possible and being in motion?Titel ?Försöka hålla sig frisk så länge som möjligt och vara i rörelse?Author Martina SkoglundInstitute Institution For Health ScienceTutor Konstantin KougiomtzisDate 2014-06-05No. of pages 39Keywords Elder, Health, Healthy aging, Physical activity, SOCSummaryBackground: Thanks to advances in healthcare recent decades life expectancy have increased steadily. In order not to put pressure on the healthcare service we as a society need to think in terms of salutogenetic and health promotion. Research has shown that physical activity has great effects to healthy aging.
Kroppsideal hos unga kvinnor i åldern 15-25 år : En kvalitativ studie av unga kvinnors syn på kroppsideal
In this essay, I have interviewed six young women about their views on body image and how their views are affected by their surroundings, massmedia and social media. Also the relationship between body image and eating disorders is relevant in this context and has a part in the study. The purpose of this study is to build an understanding of how young women relate to the body ideal that exists around them. Theoretical auxiliary tools used are George Herbert Mead's theory of the generalized other, Erving Goffman's theory of dramaturgical perspective and impression management, and Du Bois's theory of double consciousness. I have also used two scientific articles to get a deeper understanding of the subject.
Positive reinforcement training for laboratory mice
The mouse (Mus musculus) is the most commonly used mammal in biomedical research and can easily be restrained by both hand and by a device. Restraining animals causes stress that not only decreases the animal?s wellbeing, but may also influence the research results. The first aim of this study was to train mice to voluntarily stand still using positive reinforcement training. Another benefit of teaching a mouse to stand still is that you can avoid anaesthesia for some procedures.
Undersökning av ungdomars kostvanor och val av inköp i skolkafeterior på gymnasieskolor i Uppsala län
SAMMANFATTNING Syfte: Syftet med denna studie var att undersöka utbudet i skolkafeterior på gymnasieskolor i Uppsala län och därefter granska hur kafeteriorna följde råden och rekommendationerna från Livsmedelsverket angående vad som bör finnas till försäljning i skolkafeterior. Avsikten var också att undersöka ungdomars inställning till det utbud som fanns i skolkafeterian och även undersöka hur ungdomarnas matvanor såg ut. Metod: Studien utfördes genom att rektorer på de sex aktuella skolorna kontaktades angående förfrågan om medverkan i studien. Efter godkännande besöktes skolorna och dess kafeterior där 10 slumpmässigt utvalda elever per skola fick fylla i en enkät. Skolkafeteriornas utbud undersöktes av författarna genom en inventeringsblankett. Resultat: Skolkafeteriorna hade ett utbud som inte fullständigt följde Livsmedelsverkets rekommendationer om hälsosamma produkter. Ungdomarna tyckte dock att utbudet på deras skolkafeterior var bra.
Brucellos : förekomst och bekämpning inom EU
Brucellos är en zoonos med stor samhällspåverkan såväl ekonomiskt som socialt. Infektionen kan drabba majoriten av världens däggdjur och orsakar reproduktionsstörningar hos värddjuren medan de humana fallen karakteriseras av undulerande feber. Alla aborter i sen dräktighet skall betraktas som misstänkta fall av brucellos. Europeiska Unionen (EU) vill bekämpa sjukdomen helt och inriktar sig främst på Brucella abortus och Brucella melitensis men även till viss del Brucella suis då dessa anses höra samman med såväl de humana fallen som de största ekonomiska förlusterna. EU motiverar sina medlemsländer med finansiella bidrag till de nationella bekämpningsprogrammen.
Livsmedelssäkerhet ur ett försörjningskedjeperspektiv
.Sammanfattning
Titel: Livsmedelssäkerhet ur ett försörjningskedjeperspektiv
Författare: Cecilia Eken
Jonas Karlsson
Handledare: Carl-Henric Nilsson, Ekonomihögskolan, Lunds Universitet
Fredrik Nilsson, Avdelningen för Förpackningslogistik, Lunds Tekniska Högskola
Christina Skjöldebrand, Avdelningen för Förpackningslogistik, Lunds tekniska Högskola
Torgny Nyholm, General Manager Food, Schenker AB
Problemställning: Vilka, för produktsäkerheten och spårbarheten, kritiska punkter finns det inom den studerade livsmedelsförsörjningskedjan?
Hur bör de kritiska punkterna bäst hanteras/åtgärdas/förbättras?
Syfte: Syftet med examensarbetet är att utvidga begreppet kritiska punkter, från att enbart fokusera på produktsäkerhet, till att även innefatta för spårbarheten kritiska punkter i informationsflödet samt relationerna företagen emellan. Vidare syftar examensarbetet till att ta fram en modell för att hantera försörjningskedjans utvidgade kritiska punkter.
Metod: Examensarbetet är en studie av en hel försörjningskedja, bestående av ett antal fristående och icke-linjärt interagerande enheter, i ett livsmedelssammanhang. Studien av denna är utförd inom systemparadigmet och det angreppssätt som använts en fallstudie.
Matrecept med personlig prägel. En av Nigella Lawsons kokböcker ur ett översättningsvetenskapligt perspektiv
Översättning av kokböcker innebär översättning av kulturspecifika begrepp och företeelser. För att närmare undersöka olika översättningsmöjligheter av just sådana begrepp översatte jag delar av kokboken Nigella Express: Good Fast Food av den engelska kocken Nigella Lawson. Valet av författare medförde att stilistiskt intressanta översättningsfrågor, som stilfigurer och personlig stil, också kunde undersökas.Efter att ha översatt själv jämförde jag min översättning med den befintliga, svenska översättningen av kokboken, Nigella Express: gott och snabbt (översättning av Erland Törngren och Kerstin Törngren Lind). I den delen av undersökningen utgick jag från de områden där jag stött på problem: stilfigurer, personlig stil, översättningsmöjligheter av cook samt kulturella skillnader inom matlagningsområdet.Resultatet av studien är att Nigellas speciella stil inte går att normalisera, som vissa teoretiker anser, eftersom den är avgörande för boken som helhet. Därför bör den översättas så att samma effekt skapas.
Fantastiskt eller vidrigt? : Uppfattningar om genmodifierad mat
Med genteknik är det möjligt att ändra gensammansättningen i våra livsmedel och applikationen har väckt stort intresse, inte minst bland allmänheten. Genmodifierade (GM) livsmedel har varit föremål för diskussion sedan 1970-talet. Syftet med denna uppsats är att studera olika uppfattningar och representationer om genmodifierade livsmedel. Enligt teorin om sociala representationer har representationer dubbla funktioner. Den ena är att konventionalisera objekt och den andra innebär att representationerna intar en förutbestämd form.