Sök:

Strävan efter den godtagbara måltiden

En kvalitativ studie om mat, makt och självbestämmande på gruppbostad för personer med funktionsnedsättning


Syfte med denna uppsats är att undersöka hur personalen på två gruppbostäder, enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, utformar stöd gentemot de boende på gruppbostäderna. Avgränsningen är dragen till att undersöka matsituationen där denna är uppdelad i de fyra delarna: planering, inhandling, matlagning och måltiden som social konstruktion. Det empiriska materialet har samlats in genom kvalitativa intervjuer med personal från gruppbostäderna och fokus är att undersöka huruvida de boende får vara delaktiga och självbestämmande i matsituationen. Det framkommer i undersökningen att förhållandet mellan boende och personal är komplext och att personalen påverkar de boende på explicita såväl som implicita sätt. Då stödet som erbjuds till stor del grundar sig i en normalisering så påverkas de boende bland annat till att tillaga varierad kost samt att äta nyttig mat. Resultatet avslöjar även vissa aspekter av hur de boende kan motverka personalens påverkan. De boende kan exempelvis undvika att äta upp grönsaker som personal lagt upp på tallriken. Även om personalen belyser de boendes självbestämmanderätt som något självklart framgår en annan tolkning utifrån deras beskrivningar av hur stödet utformas. En diskussion förs bland annat om ett paternalistiskt förhållningssätt där personalen, som expert, beslutar eller påverkar till önskvärda beslut. Slutsatsen är att personalen explicit påtalar de boendes självbestämmanderätt och delaktighet men att det i beskrivningar av hur stödet utformas ofta framkommer paternalistisk omsorg där personalen till stor del påverkar och bestämmer.

Författare

Jonas Milton Anette Andersson

Lärosäte och institution

Uppsala universitet/Sociologiska institutionen

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..