Sök:

Sökresultat:

6671 Uppsatser om Fartygsförlagd utbildning - Sida 66 av 445

Ämnesövergripande projekt : Vad tycker eleverna pĂ„ ett industriprogram om den hĂ€r arbetsformen?

Elever frÄn omvÄrdnadsprogrammet har delar av sin utbildning förlagd i klinisk verksamhet. Undersköterskor ute i verksamheten Àr Älagda att handleda dessa elever. För att göra detta stÀlls det krav pÄ att hon/han Àr kompetent för uppdraget. Idag finns ett litet dokumenterat underlag för vad det innebÀr att vara undersköterska och kompetent handledare.Denna studies syfte var att belysa synen pÄ undersköterskans kompetens som handledare utifrÄn fyra perspektiv.Det Àr en kvalitativ studie. Data samlades in frÄn fyra informanter/respondenter frÄn varje grupp, lÀrare, chef, undersköterska och elev, totalt 16 intervjuer.

Sjuksköterskors agerande vid misstÀnkt kvinnomisshandel

Kvinnomisshandel Àr idag ett globalt hÀlsoproblem som finns i alla samhÀllsklasser. AnmÀlningarna har ökat senaste decennierna och Är 2006 var antalet anmÀlningar drygt 25400 i Sverige. Syftet med denna litteraturöversikt var att undersöka sjuksköterskors agerande i omhÀndertagandet av misshandlade kvinnor. Arbetet baserades pÄ 10 vetenskapliga artiklar funna genom sökning i databaserna PubMed och PsychInfo med hjÀlp av vetenskapliga söktermer som var relaterade till syftet. Artiklarna analyserades med hjÀlp av kvalitativ innehÄllsanalys, genom att dela in data i olika abstraktionsnivÄer och dÀrmed ocksÄ för att lÀttare urskilja mönster och teman.

HÀlsofrÀmjande arbete i svenska kommuner för barns och ungas psykiska hÀlsa - Dokumentstudie av riktlinjer och handlingsplaner i kommunala förvaltningar

HÀlsofrÀmjande insatser för barn och ungas psykiska hÀlsa under barndomstiden har en stor betydelse dÄ grunden för den framtida hÀlsan sÀtts i ungdomsÄren. Syftet med studien var att undersöka hur det hÀlsofrÀmjande arbetet beskrivits i riktlinjer och handlingsplaner i nÄgra av Sveriges största kommuner med fokus pÄ inriktningen i dokumenten för barns och ungas psykiska hÀlsa. Studien genomfördes som en induktiv kvalitativ dokumentstudie av innehÄllet i kommunala offentliga dokument, dÀr beskrivning av hÀlsofrÀmjande insatser för barns och ungas psykiska hÀlsa undersöktes. Studien visade att samtliga kommuner pÄtalar samverkansarbete mellan olika verksamheter som viktigt i det hÀlsofrÀmjande arbetet för barn och unga samtidigt som kommunen har ansvar att frÀmja barns och ungas hÀlsa i samband med lÀrande, kvalité pÄ undervisning, se till enskilda behov, ge insatser för att trygga uppvÀxten och att följa barns och ungas rÀttigheter. Slutsatsen av studien var att det hÀlsofrÀmjande begreppet sÀllan eller aldrig nÀmndes i de kommunala dokumenten.

Inledande studie inför utveckling av ett virtuelltmikroskop för utbildning inom livsvetenskaperna

Forskning med hjÀlp av mikroskopi har med tiden stÀllt merspecialicerade krav pÄ utrustning som anvÀnds. Utrustningenhar blivit mer bÀttre men samtidigt ocksÄ dyrare. Enhög kostnad innebÀr att avancerad mikroskopi inte kan anvÀndassom ett utbildningsverktyg inom grundutbildning.Dagens studenter tvingas pÄ sÄ sÀtt förberedas för framtidensforskning genom att anvÀnda gÄrdagens utrustning.I detta arbete visar vi hur virtuell mikroskopi kan anvÀndasför utbildning och forskning. Virtuell mikroskopi kananvÀndas som komplement, eller möjligtvis ersÀttning, förbefintlig undervisning. Vi har demonstrerat detta genomatt utveckla en pilotapplikation som simulerar de tvÄ metodernaFLIP och FRAP.

Skolövertagning : En VFU-modell i Norge - möjlig i Sverige

Syftet med detta arbete har varit att undersöka vilket intresse som finns för ett införande av ?skolövertagning?, en VFU-modell som inspirerats av Norge, som en del i lÀrarutbildningen i Kalmar, Sverige. VFU Àr förkortningen för ?verksamhetsförlagd utbildning? som tidigare kallades praktik. Undersökningen genomfördes med hjÀlp av enkÀter och intervjuer med personer inblandade i VFU i Kalmar, Sverige, och skolövertagning i Volda, Norge.

Ipad i förskolan

Bakgrund:IKT-tekniken Àr införd sedan lÀnge i grundskolan och Àr nu pÄ vÀg att införas i förskolan. Det Àr dÀrför intressant att undersöka hur lÄngt införandeprocessen kommit, hur olika pedagoger uppfattar anvisningar frÄn centralt hÄll, likasÄ hur de betraktar sin egen roll och sitt arbete med det nya verktyget. Vad anser pedagogerna sig behöva för stöd för att vidareutveckla arbetet med detta verktyg? Hur formuleras anvÀndningen av Ipad i relation till strÀvansmÄlen?Syftet Àr att belysa pedagogernas arbete, kunskaper och förhÄllningssÀtt till Ipad i nÄgra utvalda förskolor, dÀr man har arbetat med detta verktyg i ca ett Är.Metod:Undersökningen baseras pÄ en kvalitativ intervjumetod. FrÄgestÀllningarna har fokus pÄ nÀr och hur Ipad anvÀnds, vad som hindrar och underlÀttar anvÀndandet och behovet av utbildning för att anvÀnda detta verktyg.

Chaufförsutbildning-en nödvÀndighet?

Detta examensarbete undersöker om det behövs en chaufförsutbildning för nyanstÀllda inom transportbranschen med avgrÀnsning till PostÄkeriet och vad som bör ingÄ i en sÄdan. Arbetet tar ocksÄ upp vikten av kunskap inom kundrelationer för chaufförer och företaget. Det finns Àven ett förslag pÄ upplÀgg för en utbildning samt en stödlista för utbildande chaufförer..

Att bygga bron mot framtiden - En studie om Àmnesintegrerad studie- och yrkesvÀgledning och elevers perspektiv pÄ sitt gymnasieval

Elever i Ärskurs nio har i dag ett stort antal gymnasieutbildningar att vÀlja pÄ, vilket gör att de lÀtt fastnar i en mÀngd av information som Àr svÄrsorterad. MÄnga elever i Ärskurs nio kÀnner osÀkerhet i valet av gymnasieutbildning dÄ de inte har nÄgon direkt kunskap om arbetsmarknaden eller kan sÀtta sina skolÀmnen i relation till olika yrken. Avsaknad av samarbete mellan skola och arbetsliv Àr pÄtaglig i mÄnga delar av landet, Àven om det finns goda exempel. Konsekvenserna av denna avsaknad kan bli att elever vÀljer utbildning pÄ orealistiska grunder eller efter pÄverkan av vÀnner. För att öka elevernas kunskap om sig sjÀlva, utbildning och arbetsmarknad behövs ÄtgÀrder vidtas.

Utbildning i utbyte mot anstÀllning? En kvantitativ studie om studenters instÀllning till sina studier

Bakgrund:UtifrÄn aspekten att det Àr en hÄrd arbetsmarknad och uppfattningen om att behöva ha en utbildning som en vÀg in pÄ arbetsmarknaden vill vi undersöka vilken instÀllning studenter har till sina studier.Syfte:VÄrt syfte Àr att undersöka studenters instÀllning till studier samt undersöka om aspekter som extraarbete, utbildningsprogrammets storlek samt kontakten med studiekamrater, förelÀsare och feedback frÄn examinatorer kan pÄverka studenternas instÀllning.Metod:UtifrÄn en kvantitativ metod har vi genomfört en enkÀtundersökning.Resultat:Det som framkom i vÄr studie nÀr vi analyserade studenterna i allmÀnhet var att de mest framtrÀdande anledningarna till att studera var för att utöka sin kunskap, uppnÄ ett specifikt yrke och för att förbÀttra sina möjligheter pÄ arbetsmarknaden. Det som var minst framtrÀdande var att man studerade för att trÀffa nya vÀnner samt att ett aktivt studentliv var viktigare Àn studierna. Resultatet pÄvisar ocksÄ att de yngre studenterna var mer benÀgna att studera för att utöka sin kunskap. Dem yngre var dessutom mer benÀgna till att studera för att trÀffa nya vÀnner, de ansÄg Àven i högre utstrÀckning Àn de Àldre studenterna att ett aktivt studentliv var viktigare Àn studierna. Den största skillnaden i kön var att kvinnorna var mer benÀgna att studera för att uppnÄ ett specifikt yrke Àn vad mÀnnen var..

Sjuksköterskors följsamhet till riktlinjer för vÄldsutsatta kvinnor pÄ akutmottagningar

Syfte: Att undersöka i vilken utstrÀckning sjuksköterskor pÄ en akutmottagning följde riktlinjer om vÄldsutsatta kvinnor, sjuksköterskors instÀllning till att rutinmÀssigt frÄga om vÄld, sjuksköterskors erfarenheter av att upptÀcka och bemöta dessa kvinnor samt om det fanns skillnader mellan öppen- och slutenvÄrd samt mellan kvinnliga och manliga sjuksköterskor. Metod: TvÀrsnittsstudie i form av enkÀtundersökning. Ett bekvÀmlighetsurval gjordes och enkÀter lÀmnades ut till sjuksköterskor (n=110) pÄ akutmottagningar. Svarsfrekvensen var 45 %. Resultat: FÄ sjuksköterskor frÄgade om vÄld, de flesta gjorde detta endast vid misstanke om vÄld.

E-learning inom franchise : Ett verktyg för utbildning och erfarenhetsutbyte

Utbildning och erfarenhetsutbyte inom franchise Àr ett lagstadgat krav och nyckelfaktorer för en fungerande och framgÄngsrik franchiseverksamhet. Franchisegivare försöker dÀrför stÀndigt förbÀttra utbildningen och erfarenhetsutbytet och frÄgan Àr om e-learning kan vara ett lÀmpligt verktyg för detta. Denna uppsats syfte Àr att undersöka möjligheten att komplettera utbildningen av franchisetagare och erfarenhetsutbytet mellan franchisegivare och franchisetagare med e-learning. Vidare att presentera en rekommendation för den mest lÀmpliga e-learningplattformen. För att uppfylla syftet valde vi att kartlÀgga hur utbildningen och erfarenhetsutbytet gÄr till idag och vilken kunskap som förmedlas, intresset för att komplettera dessa aktiviteter med e-learning samt vilken e-learningplattform som Àr lÀmplig för detta.

Upplevelsen av praktisk erfarenhet som kompetensutveckling

Utbildning och livslÄngt lÀrande Àr idag aktuella begrepp i samhÀllet och det finns en sjÀlvklarhet i att skaffa sig en formell yrkesutbildning. Dock finns Àn i dag arbeten som krÀver fysiska handlingar och praktiska erfarenheter. Yrken dÀr individer tillsatt sig kunskap genom att arbeta, inte genom att studera. BadmÀstare Àr en sÄdan yrkesgrupp, dÀr flertalet anstÀllda saknar formell utbildning. Genom en fenomenologisk forskningsansats undersöks pÄ vilka sÀtt en praktisk yrkesgrupp upplever kompetensutveckling och möjligheten att utvecklas i arbetet.

"TÀnk om man haft den synen lite tidigare" : - Sjuksköterskestudenters syn pÄ patienter med psykisk ohÀlsa inom somatisk vÄrd och omvÄrdnad

Bakgrund: Psykisk ohÀlsa Àr ett vanligt vÄrd- och omvÄrdnadsproblem, ÀndÄ har sjuksköterskor en negativ instÀllning till och kÀnner rÀdsla inför personer med psykisk ohÀlsa. DÄ sjuksköterskestudenter fick utökad utbildning inom Àmnet psykiatri blev synsÀttet statistiskt sÀtt mer positivt. Det saknas forskning om vilken syn studenterna sjÀlva upplever att de har pÄ patienter med psykisk ohÀlsa samt om den Àndras under sjuksköterskeutbildningens gÄng. Syfte: Studiens syfte var att utforska sjuksköterskestudenters syn pÄ patienter med psykisk ohÀlsa inom somatisk vÄrd och omvÄrdnad, före och efter sin teoretiska och verksamhetsförlagda utbildning. Metod: En empirisk, utforskande studie med kvalitativ ansats genomfördes genom att hÄlla 2 fokusgruppdiskussioner.

Hur kan GIS införas i gymnasieskolan? : Exempel frÄn Polhemsskolan i GÀvle

GIS Àr inte lÀngre en ny teknologi utan har funnits i snart fem decennier. Trots det har GIS inte hittat sin plats i den svenska gymnasieskolan, jÀmfört med t.ex. webb-design och andra datorteknikkurser som har funnits under en kortare tid. PÄ den tekniska gymnasieutbildningen pÄ Polhemsskolan i GÀvle har GIS-utbildning bedrivits sedan 1999.De slutsatser som framkommer i rapporten Àr att en teknisk GIS-utbildning inte enbart Àr för elever pÄ tekniska gymnasieutbildningar utan Àven för elever pÄ andra gymnasieprogram eftersom de har samma förutsÀttningar att lÀra sig verktyget. Det konstateras Àven att det genom Ären har funnits bÄde nationella och internationella problem med att införa GIS-undervisning i gymnasieskolan.

Sjuksköterskors kompetens inom traumavÄrd pÄ en akutmottagning : en pilotstudie

Bakgrund: Sjuksköterskor som arbetar pÄ akutmottagningar förvÀntas ha en hög kompetens inom traumavÄrd. Med hög kompetens menas att de utför ett komplext och avancerat arbete och har ett stort ansvar i det initiala omhÀndertagandet av traumapatienter. Syfte: Syftet med studien var att beskriva sjuksköterskors sjÀlvskattade kompetens inom traumavÄrd pÄ en akutmottagning Metod: Studien Àr empirisk suveystudie med kvantitativ data som samlades in genom att en enkÀt delades ut till sjuksköterskor pÄ en akutmottagning. Sjuksköterskorna fick skatta sin kompetens inom traumavÄrd utifrÄn svensk sjuksköterskeförenings sex kÀrnkompetenser samt efter deras formella och kliniska kompetens. Resultat: Huvudresultatet Àr att nÀstan alla (94%) av sjuksköterskorna vÄrdar traumapatienter oavsett erfarenhet och formell utbildning.

<- FöregÄende sida 66 NÀsta sida ->