Sök:

Sökresultat:

6671 Uppsatser om Fartygsförlagd utbildning - Sida 14 av 445

Kriminalteknisk utbildning : Hur gör polismyndigheten i VÀsterbottens lÀn för att motivera sina poliser till ett bra jobb

Som polis Àr man skyldig att utföra kriminaltekniska undersökningar i de fall dÀr det Àr av betydelse för utredningen. Under polisutbildningen fÄr eleverna en grundutbildning i kriminalteknik, dessa kunskaper behöver dock underhÄllas med jÀmna mellanrum. VÀsterbottens lÀns polismyndighet har löst detta genom att regelbundet utbilda sina poliser. Utbildningen innehÄller en teoretisk och en praktisk del. Syftet med fördjupningsarbetet Àr att undersöka om utbildning i kriminalteknik fÄr poliserna att sÀkra fler spÄr pÄ brottsplatser, om den tekniska roteln ser nÄgon synlig effekt av detta samt att undersöka om det blir nÄgra andra effekter av regelbunden utbildning.

Personlig assistans - Insatsen, yrket och utbildningskraven

Syftet med vÄrt examensarbete Àr undersöka generella utbildningskrav pÄ personliga assistenter. Vi vill ocksÄ fÄ en ökad förstÄelse för hur assistenternas arbetsförhÄllanden ser ut i relation till deras yrkesroll. Vi Àr intresserade av att undersöka vilken typ av forskning som finns pÄ Àmnet och vad lagen, statliga rapporter, myndighetsdokument och andra personer som Àr berörda av Àmnet framför. För att fÄ svar pÄ vÄra frÄgestÀllningar anvÀndes en litteraturstudie och genom innehÄllsanalys och sekundÀranalys jÀmför vi de olika Äsikterna som framförs i materialet. Vi har med hjÀlp av vÄr litteraturstudie möjlighet besvara följande frÄgestÀllningar; Vad ligger till grund för utformningen av personlig assistans och vad styr insatserna? Hur ser utbildningskraven ut pÄ personliga assistenter? Finns det behov av utbildning, och i sÄ fall vad för utbildning? samt Hur ser de personliga assistenternas arbetsuppgifter och arbetsförhÄllanden ut? Teorierna vi utgÄr ifrÄn Àr: empowerment, paternalism, professionsteorier samt begreppen kunskap och kompetens.

Sjuksköterskors upplevelse av det motiverande samtalet

?Sjuksköterskors kunskap inom hÀlsorÄdgivning kan alltid förbÀttras. En metod att bedriva hÀlsorÄdgivning kan vara det motiverande samtalet (MI). Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva sjuksköterskors upplevelser av det motiverande samtalet vid patientrÄdgivning. 13 artiklar kvalitetsgranskades och anvÀndes i resultatet, dÀr fyra kategorier bildades.

Om kompenserande datorhjÀlpmedel för elever med lÀs- och skrivsvÄrigheter : Erfarenheter frÄn ett grundskoleprojekt

SyfteSyftet med denna studie Àr utvÀrdera effekterna i en undervisningssituation för lÀrare och elever ute i daglig skolverksamhet, av den utbildning som lÀrarna fÄtt genom att delta i projekt Kompenserande datorhjÀlpmedel för elever med lÀs- och skrivsvÄrigheter i nÄgra av kommunens grundskolor. I arbetet ingÄr ocksÄ en beskrivning av de kompensatoriska programvaror och funktioner som lÀrarna fÄtt utbildning i.MetodStudien Àr baserad pÄ en enkÀtundersökning riktad till 83 lÀrare, verksamma inom grundskolan (F-9) som i olika omgÄngar deltagit i gemensamma studiedagar och fÄtt en utbildning om 4 x 2 timmarResultatNÀstan alla lÀrare anser att den utbildning de fÄtt i att anvÀnda dator och kompensatoriska hjÀlpmedel har gett dem bÀttre förutsÀttningar att möta elevernas behov. Man anser att anvÀndningen av kompenserande hjÀlpmedel ger eleven bÀttre förutsÀttningar att klara skolarbetet samt att fler elever skulle ha nytta av dator och kompensatoriska hjÀlpmedel. NÀstan alla anser ocksÄ att anvÀndningen av kompenserande hjÀlpmedel har stor betydelse för att stÀrka elevens sjÀlvförtroende och för att göra eleven mera delaktiga.DiskussionTilltron till dator och kompensatoriska hjÀlpmedel förefaller hos lÀrarna vara större Àn vad arbetssÀtt och organisation i skolan tillÄter deras elever att anvÀnda dem i det vardagliga skolarbetet. Utbildning, tid och organisation Àr viktiga faktorer för att ett framgÄngsrikt arbetssÀtt ska kunna uppnÄs.

Kan du fylla pÄ limtuberna...? : Tankar frÄn pedagoger i skolan kring yrkesroller, samarbete och utbildning

I Lpo94 finns skrivet att arbetet mellan pedagoger i skolan ska grundas pÄ samarbete. FörutsÀttningarna för att kunna arbeta ihop Àr att pedagogerna har vÀl beskrivna arbetsuppgifter och tydliga yrkesroller. Syftet med studien var att söka kunskap om förskollÀrare, fritidspedagoger och lÀrares tankar kring varandras yrkesroller, samarbete och utbildning. Vi valde att göra intervjuer pÄ kvalitativ grund eftersom vi sökte ta reda tankar och personliga erfarenheter. Respondenterna valdes genom ett strategiskt urval.

FrÄn RosengÄrd till akademisk utbildning : Sju kosovaalbaners vÀg till högre utbildning i Sverige

De svÄrigheter invandrarungdomar frÄn invandrartÀta omrÄden stöter pÄ i den svenska skolan uppmÀrksammas ofta, vilket leder till att det politiska mÄlet blir att försöka hitta lösningar pÄ problemen.I denna uppsats ville vi uppmÀrksamma ungdomar med utlÀndsk bakgrund som vÀljer att högskoleutbilda sig, i syfte att nyansera den i nulÀget negativ bild som finns av unga invandrare frÄn segregerade omrÄden och deras skolprestationer. Vi genomförde sju intervjuer med kosovaalbaner frÄn RosengÄrd. Intervjuerna hade en livshistorisk karaktÀr eftersom vi hade som avsikt att analysera deras livsöden. Centrala begrepp i vÄr analys var habitus, kapital, stigmatisering och identitet. Vi har, med hjÀlp av dessa huvudbegrepp, analyserat intervjupersonernas vÀg till högre utbildning.

Heterosexuell normativitet & socialt arbete : om relationen mellan normativa strukturer och social förÀndring

Uppsatsens syfte Àr dels att undersöka om utbildningen och forskningen inom socialt arbete kan betecknas som heteronormativ och dels att föra en mer teoretisk diskussion kring om en förÀndring av denna utbildning och forskning kan göra socialt arbete till en möjlig förÀndringspraktik. Detta genom introduktion av teorier kring heteronormativitet. PÄ grund av uppsatsens dubbla syften har texten delats upp i tre olika delar. En del redogör för teoribildning kring heterosexuell normativitet respektive socialt arbete, en undersöker om forskning och utbildning kan betraktas som heteronormativ och en diskuterar kring teorier om heteronormativitet och social förÀndring.I bÄde forskning och utbildning utesluts ett problematiserande av heterosexuell normativitet. I kurslitteratur pÄ socionomutbildningar har jag funnit att homo- och bisexuella antingen osynliggörs eller patologiseras.

ERP-system: utbildning och double-loop learning : Flerfallsstudie om ERP-system i detaljhandelsbranschen

Sammandrag Information flödar genom samtidens organisationer och behöver systematiskt kontrolleras. Genom att implementera Enterprise Resource Planning Systems, Àven kallat ERP-system, kan företag enklare samla upp, strukturera och utnyttja all denna flödande information i ett och samma informationssystem. Majoriteten av alla företag misslyckas dock att fullstÀndigt integrera ERP-systemet med sina vardagliga rutiner. Tidigare forskning tyder pÄ att den utbildning slutanvÀndarna fÄr och ett kontinuerligt ifrÄgasÀttande av organisationens vÀrderingar, Àven kallat double-loop learning (DLL), pÄverkar organisationens möjlighet till en fullstÀndig integration. Genom en kvalitativ flerfallsstudie pÄ olika företag inom detaljhandeln, alla anvÀndare av samma ERP-system, har denna studie undersökt vilken roll utbildningsfasen spelar för att DLL ska uppstÄ vid en ERP-implementation.

Idrottsundervisning i sÀrskolan - lÀrarnas erfarenheter och dess betydelse för elevernas inlÀrningsmiljö

I denna studie undersöks om det finns skillnader mellan lÀrare som har specialpedagogisk utbildning jÀmfört med lÀrare som inte har denna sortens utbildning. Hur pÄverkar detta elevernas inlÀrningsmiljö? Kort sagt: ?LÀrarnas erfarenheter och dess betydelse för elevernas inlÀrningsmiljö.? Den studie som jag arbetat efter Àr Assarsons (2007) studie om kompetens att möta alla elever och den teori som jag anvÀnt Àr praxistriangeln som passar in till lÀrarnas personliga erfarenhet kopplat till överförd kunskap till andra mÀnniskor, som i detta fall Àr eleverna. Empirin bestÄr av observationer av idrottslektioner och intervjuer av undervisande lÀrare. 13 lektioner observerades och fyra lÀrare frÄn fyra olika skolor intervjuades.

Avgörande situationer som leder till att sjuksköterskestudenten lÀr sig omvÄrdnad under verksamhetsförlagd utbildning : Litteraturstudie

Bakgrund:För att ge patientsÀker omvÄrdnad utifrÄn ett etiskt- och holistiskt förhÄllningssÀtt behövs vÀlutbildade sjuksköterskor. Den verksamhetsförlagda utbildningen inom sjuksköterskeprogrammet ska medverka till att praktiska omvÄrdnadskunskaper införlivas och grundlÀggs hos den blivande sjuksköterskan. Det Àr viktigt att sjuksköterskestudenten fÄr ut sÄ mycket som möjligt av sin verksamhetsförlagda utbildning för att vara förberedd för det kommande yrkeslivet. För att förbÀttra kommande studenters lÀrandemöjligheter Àr dÀrför en beskrivning av tidigare studenters erfarenheter och upplevelser av att lÀra sig omvÄrdnad pÄ verksamhetsförlagd utbildning relevant att studera.Syfte:Att beskriva avgörande situationer som leder till att sjuksköterskestudenten lÀr sig omvÄrdnad under verksamhetsförlagd utbildning.Metod:Kvalitativ studie. Litteraturöversikt av nio vetenskapliga artiklar. Teoretisk referensram Àr Benners novis-expertmodell.

Kunskap, utbildning och beredskap i hjÀrt-lungrÀddning bland primÀrvÄrdens medarbetare

Bakgrund: Plötsligt hjÀrtstopp Àr en av de vanligaste orsakerna till för tidig död i vÄrt samhÀlle och den största dödsorsaken runt om i vÀrlden.Syfte: Syftet med studien var att studera vilken kunskap, utbildning och beredskap i hjÀrt-lungrÀddning (HLR), som medarbetarna i primÀrvÄrden anser sig ha och om det fanns skillnader i detta mellan yrkesprofessioner och mellan vÄrdcentraler i stad respektive landsort.Metod: Designen Àr en deskriptiv och jÀmförande tvÀrsnittsstudie. En enkÀt anvÀndes för att fÄ med sÄ mÄnga respondenter som möjligt.Resultat: Resultatet baseras pÄ svar frÄn 144 respondenter. Av samtliga medarbetare hade 87 ­% gen­omgÄtt en HLR utbildning det senaste Äret. Detta till trots ansÄg sig endast 66 % ha tillrÀckliga kunskaper i HLR. NÄgon signifikant skillnad mellan yrkesprofessioner gÀllande kunskap i HLR gick inte att signifikant sÀkerstÀlla (p = 0,107).

VÄrdpersonalens upplevelser av omvÄrdnaden hos personer med demenssjukdom : en litteraturstudie

Bakgrund: Demenssjukdomar blir allt vanligare och en stigande Älder ökar risken för att fÄ denna sjukdom. Att fÄ en demenssjukdom innebÀr att sprÄket, tankeförmÄgan liksom de kognitiva och intellektuella funktionerna Àr nedsatta. MÄlet i omvÄrdnaden Àr att vÄrdtagaren skall ha ett gott liv trots sjukdom. VÄrdpersonalen upplever att de behöver mer kunskap för att ge personer med demenssjukdom en god omvÄrdnad. Syfte: Syftet Àr att beskriva hur vÄrdpersonalen upplever omvÄrdnaden av personer med demenssjukdom.

Roller under verksamhetsförlagd utbildning : Om roller som synliggörs i interaktion mellan lÀrar­student och handledare

Denna studie handlar om lÀrarstudenters upplevelser av verksamhetsförlagd utbild­­ning och synliggör roller som uppkommer i interaktion mellan handledare och student under handledning. Studien genomförs med hjÀlp av kvalitativa intervjuer med lÀrarstudenter och utgÄr frÄn följande frÄgestÀllningar:Hur upplever studenterna omedelbar interaktion med handledare under verksamhets­förlagd utbildning?Vilka roller kan identifieras bland lÀrarstudenter och handledare under verksamhetsförlagd utbildning?Resultaten framhÀver att studenterna, pÄ grund av relationens asymmetri, ofta rÀttar sig efter handledarens agerande och förvÀntningar. Handledningen sker i de flesta fall pÄ handledarens villkor. Enligt resultatet har handledarens synliga instÀllning till studenten och VFU betydelse för studentens agerande.

Vad hÀnder sedan? - Gymnasieelever med utlÀndsk bakgrund reflekterar över sin framtid efter gymnasiet

Slutet pÄ gymnasietiden har en stor betydelse för de flesta ungdomar och innebÀr en ny fas i livet. Vuxenlivet börjar och med det förvÀntningar och planer som ska utgöra deras framtid. Men lÄngt ifrÄn alla ungdomar har samma förutsÀttningar. Denna studie handlar om tankar och förhoppningar om framtiden hos ungdomar med utlÀndskbakgrund. Den behandlar Àven hur de upplever sin egen situation.

Utbildningens betydelse för ekonomisk tillvÀxt : TvÀrsnittsanalys av utvecklingslÀnder

Den hÀr studien Àr ett försök att empiriskt pÄvisa sambandet mellan utbildning och ekonomisk tillvÀxt i U-lÀnder, vilket humankapitalteorin hÀvdar att den visar. Tidigare forskning som undersökt detta samband har inte varit eniga gÀllande utbildningens signifikans pÄ tillvÀxten, vilket kan bero pÄ vilka utbildningsvariabler man anvÀnt och den ojÀmna tillgÄngen av tillförlitliga data, vilket vi ocksÄ uppmÀrksammar i vÄr uppsats. I uppsatsen visar vi pÄ olika faktorer som kan pÄverka utbildningens effekter pÄ ekonomisk tillvÀxt i U-lÀnder. I vÄra undersökningar testas tvÄ olika mÄtt för utbildning som bÄda anses vara viktiga för ekonomisk tillvÀxt. Dessa Àr utbildningskvantiteten och utbildningskvaliteten.

<- FöregÄende sida 14 NÀsta sida ->