Sök:

Sökresultat:

604 Uppsatser om Förtroende för revisorn - Sida 33 av 41

Kunders bytesbeteende efter en omreglering : En kvalitativ studie om hur och varför kunder byter apotek.

Allt eftersom vÀrlden förÀndras och globaliseras har ett gemensamt redovisningsramverk varit i behov för att förenkla jÀmförbarheten mellan olika lÀnder. En koncernredovisning upprÀttad enligt IAS/IFRS standarder krÀvs sedan 2005 för samtliga börsnoterade bolag inom Europeiska Unionen. (Marton et al., 2008, s. 1-2) Detta har medfört att företag ska utföra Ärliga nedskrivningstester av sin goodwill, till skillnad frÄn förr dÄ ett nedskrivningstest endast upprÀttades dÄ det fanns en indikation pÄ att det krÀvdes (Persson & Hulten, 2006, s. 29).

Att bygga hus utan grund : en metafor gÀllande revisionspliktens avskaffande

Bakgrund: Idag utreds ett avskaffande av revisionsplikten, dÀr Sverige Àr ett av fÄ lÀnder i EU som fortfarande har kvar den. Revisionsplikten infördes med motivation att bekÀmpa ekonomisk brottslighet och att ge Àgarna en möjlighet till kontroll av de ekonomiska rapporterna. Revisionen bidrar med en trovÀrdighet till intressenterna, eftersom informationen företaget lÀmnar Àr granskad och anses tillförlitlig inför beslut.Syfte: Syftet med studien Àr att undersöka, beskriva och fÄ en förstÄelse för hur intressenterna kommer att beröras och hur revisionsbranschen kommer att förÀndras vid ett eventuellt avskaffande av revisionsplikten. Studien grundar sig pÄ en kvalitativ undersökning av företagares, kreditgivares, Skatteverkets samt revisorers Äsikter och framtida agerande gÀllande revisionsplikten. Studien syftar Àven till en djupare förstÄelse för hur branschen kommer att hantera förÀndringen frÄn en lagstiftad till en efterfrÄgestyrd revision som leder till förnyelse av inriktning och resursfördelning hos revisionsbyrÄerna.Slutsats: VÄr slutsats Àr att om revisionsplikten avskaffas kommer behovet av tillförlitlig ekonomisk information inför beslut kvarstÄ.

Analysmodellen : Ett hjÀlpmedel för att sÀkerstÀlla revisorns oberoende?

Uppsatsen har till syfte att undersöka hur revisorerna anser att deras arbetssituation pÄverkats i och med analysmodellens uppkomst och om revisorerna anser att analysmodellen hjÀlper till att sÀkerstÀlla oberoendet. Syftet uppfylls genom tre frÄgestÀllningar: 1. Hur upplever revisorerna arbetet med analysmodellen och vilka för och nackdelar leder den till? 2. Upplever revisorerna analysmodellen som ett hjÀlpmedel för att kunna agera oberoende eller Àr det en teoretisk modell som inte Àr praktiskt genomförbar? 3.

Samspelet mellan revisorn och klienten : En beskrivning av revisorns oberoende utifrÄn analysmodellen, förvÀntningsgap och kommunikation

Auditing has long existed and it was in 1899 that the first Swedish organization for accountants SRS, Swedish Audit Society, was created and in 1923 that FAR, Association of Chartered Accountants, was formed. It was after the Kreuger crash in the 1930s that authorized auditors had their breakthrough. After the crash the accounting profession has endured fierce criticism when the audit was flawed and it was during this period that authorized auditors became more widespread, the concept was developed independently and the importance of auditor independence became evident.We have in our paper therefore chosen to focus on auditor independence and to make that it requires the independence to relate to something. Therefore we have chosen to focus on the interaction between the auditor and the client. To explain what independence means we have used the analysis model, the expectation gap and communication, and explain what the audit entails and what tasks the auditor has.

Goda rÄd Àr inte dyra : om revisorns förÀndrade roll i kristider

Den senaste tiden har prÀglats av en finansiell kris som har skakat om den globala ekonomin. PÄ den osÀkra ekonomiska marknaden som uppstÄr fÄr revisorn en allt större betydelse. Forskare har fokuserat pÄ att studera revisorns roll och inblandning i finanskrisen. Men hur pÄverkas revisorer av kriser? Tidigare forskning tyder pÄ att revisorns rÄdgivning under finanskriser ökar, bÄde i termer av revisionsnÀra rÄdgivning och av konsultuppdrag utförda av revisorer.

FörvÀntningsgap inom bilbranschen : Vad gör revisorn och vad tror kunden?

Efter företagsskandaler runt millennieskiftet i bland annat USA och Sverige sÄ har lagar och regler skÀrpts kring bolagsstyrning. I Sverige har ett nytt regelverk införts för bolagsstyrning, Svensk kod för Bolagsstyrning. Den ursprungliga koden började gÀlla 1 juli 2005, dÄ gÀllde den bara börsnoterade bolag i Sverige med ett marknadsvÀrde pÄ över tre miljarder kronor. 1 juli 2008 kom den reviderade koden för bolagsstyrning ut, som omfattar samtliga bolag pÄ den svenska börsen. Den reviderade koden har omarbetats för att passa de mindre sÄvÀl som de större företagen pÄ börsen.

Den svenska asylrÀtten

Idag Àr diskussionen om revisorers oberoende och analysmodellen mycket aktuell. OberoendefrÄgorna har förts fram i rampljuset efter tÀtt duggade skandaler, bÄde internationellt och nationellt, dÀr bland annat Enron ? skandalen pÄtrÀffats. Lagen om analysmodellen infördes i Ärsskiftet 2001/2002, dÀr syftet med införandet av analysmodellen Àr att eliminera hotet mot att revisorn kan genomföra en objektiv revision.Nu nÀr det har gÄtt ett par Är sedan analysmodellen infördes, Àr vÄrt syfte med denna uppsats att undersöka hur analysmodellen upplevs idag. För att kunna uppfylla vÄrt syfte har vi byggt vÄr undersökning pÄ bÄde en kvalitativ och kvantitativ studie, dÀr den kvalitativa delen bestÄr av byrÄernas Äsikter genom att de fÄr besvara vÄr enkÀt med egna ord.

Avskaffad revisionsplikt i Sverige : Hur ser smÄföretagare pÄ revisionens vÀrde i deras bolag?

Sverige var det nÀst sista landet i den Europeiska Unionen med att avskaffa lagstadgad revisionsplikt för mindre aktiebolag. Denna lagförÀndring trÀdde i kraft den 1 november 2010 som en reaktion pÄ förslaget presenterat i Statens Offentliga Utredningar 2008:32. FörÀndringen innebar att smÄ aktiebolag som inte överskrider mer Àn ett av tre grÀnsvÀrden stÀlls inför ett val som tidigare inte varit möjligt, vilket Àr om de ska anlita en revisor som granskar de Ärliga rÀkenskaperna eller ej. Syftet med denna studie Àr att utreda vad smÄföretagarna anser att en revision bidrar med för vÀrde till ett företag. Hur resonerar smÄföretagare nÀr de gör detta val samt vilka skÀl har haft en avgörande roll i deras beslut? Och hur upplever de att deras val har pÄverkat bemötandet frÄn omgivningen?Ett försök till att fÄ en mer trÀffsÀker aspekt av problemet var att endast undersöka företag som var aktiva innan lagförÀndringen, dÄ de borde har mer insikt om vad revisionen tillför ett mindre företag eftersom de har en referenspunkt sedan tidigare att utgÄ ifrÄn.

Revisorns oberoende: revisorers tolkningar av scenarier framtagna ur analysmodellen: en surveyundersökning i tre stora och tre smÄ revisionsbyrÄer

Diskussionen om revisorers oberoende Àr idag mycket aktuell. PÄ grund av bland annat Enron ? skandalen har oberoendefrÄgorna aktualiserats ytterligare. FrÄn och med 1 januari 2002 har en lagstiftad analysmodell införts som syftar till att revisorn inför varje uppdrag tvingas ta stÀllning till olika oberoendehot. Denna analysmodell lÀmnar dock i vissa fall utrymme för revisorns egna tolkningar och dÀrmed kan den uppfattas olika mellan olika revisorer.

RevisionsberÀttelsen : - Àr den anvÀndbar i en konkursförutsÀgelse?

Revisorn har till uppgift att granska företags rÀkenskaper och revisionsberÀttelsen kan ses som en kvalitetsstÀmpel pÄ att rÀkenskaperna Àr upprÀttade enligt gÀllande regler. Vissa har dock ifrÄgasatt revisionsberÀttelsens innehÄll och vad den bidrar med. Mycket forskning har bedrivits för att utveckla modeller som pÄ ett tillförlitligt sÀtt kan förutsÀga konkurser. De allra flesta bygger pÄ finansiella data i form av olika nyckeltal. Det finns Àven forskning som förutom finansiella nyckeltal ocksÄ inkluderat revisionsberÀttelsen i olika statistiska modeller för att utreda hur vÀl den kan anvÀndas i en konkursförutsÀgelse.

Invandrarföretagarens begrÀnsningar pÄverkar valet av revisor

FrÄn 1918 och framÄt har invandringsströmmen varit större Àn utvandringen i Sverige. Till följd av att invandringen har överstigit utvandringen de senaste 95 Ären Àr detta en av faktorerna som har bidragit till folkökningen i Sverige. Den stigande folkökningen i Sverige har skapat en mer konkurrenskraftig arbetsmarknad, dÀr efterfrÄgan av sysselsÀttning ökar men utbudet Àr begrÀnsat. En del av de utrikes födda har haft svÄrighet att hitta sysselsÀttning under en lÀngre period pÄ grund av mÄlgruppens begrÀnsningar. För lösa denna problematik har flera invandrare startat eget företag.Flertal av invandrarföretagare har olika former av begrÀnsningar exempelvis sprÄkliga, juridiska och formella.

Hur görs revisorernas vÀsentlighetsbedömningar- och skiljer de sig Ät beroende pÄ om det Àr en erfaren eller oerfaren revisor som gjort bedömningen?

Syftet med den externa redovisningen som företag presenterar Àr att förse dess intressenter med information om företagets ekonomiska stÀllning. Bristen pÄ bÄde tid och pengar gör att en revisor inte kan granska alla transaktioner som uppkommer i ett företag, utan han/hon mÄste sÄledes prioritera det som Àr mest vÀsentligt att granska. Det finns i praktiken dock inga enkla och entydiga svar pÄ vad som Àr vÀsentligt eller inte. IstÀllet Àr det upp till revisorn att lita pÄ sitt omdöme och sin erfarenhet för att bedöma vad som Àr vÀsentligt att granska. Syftet med den hÀr studien var att undersöka hur olika revisorer pÄ smÄ revisionsbyrÄer gör vÀsentlighetsbedömningen.

Revisorns och uppdragsgivarens dilemma vid rÄdgivning och revidering av ett och samma bolag

Valet av problemomrÄdet bygger pÄ det fokus som har riktats mot revisorns oberoende under de senaste Ären allteftersom revisorer har olika funktioner i dagens företag. Revisorn erbjuder utöver revision granskning och rÄdgivning inom bland annat redovisning, skatt och juridik. Risken Àr stor att revisorn förlorar sin oberoende stÀllning genom konsultverksamheten. Risken uppstÄr dÄ det blir svÄrt att urskilja vad som anses vara acceptabel revisionsnÀra konsultation och vad som anses utgöra ett hot mot oberoendet och svÄrare att urskilja. Problemet har uppmÀrksammats efter redovisningsskandalerna i USA.

Orena revisionsberÀttelser : Hur utvecklas de med tiden?

Bakgrund: Revisionshistorien har prÀglats utav mÄnga skandaler dÀr företag gÄtt i konkurs, vilket lett till förstÄelsen att det Àr svÄrt att kunna förutse konkurser. Efter varje ovÀntad konkurs har det kommenterats om ?vart var revisorn??. Svaret pÄ detta har varit att lösa det hela med mer revision. Varje skandal har fört oss till den revision som rÄder idag och till en ökad betydelse av revisorns roll.

Det dolda problemet : - ett omedvetet förvÀntningsgap

Vad revision innebÀr Àr idag inte lagstadgat. Det definieras av FAR som ?att kritiskt granska, bedöma och ge utlÄtande om redovisning och förvaltning? (FARs revisions-bok, 2000). Det finns dÀremot rekommendationer som styr revisorns arbete. Dessa rekommendationers innebörd Àr dock nÄgot allmÀnheten inte har nÄgon större kÀnnedom om.

<- FöregÄende sida 33 NÀsta sida ->