Sök:

Sökresultat:

227 Uppsatser om Förorenat grćberg - Sida 15 av 16

Observationsmetodens tillÀmpning pÄ inlÀckande grundvatten i bergtunnlar Fallstudie: Norra lÀnken i Stockholm

 PÄ senare Är har samhÀllet stÀllt allt högre miljökrav, nÀr nya tunnlar ska anlÀggas. Ett omrÄde dÀr kraven har höjts, Àr drÀneringen av grundvatten pÄ grund av inlÀckage till tunneln. Detta kan ge upphov till bland annat sinande brunnar, sÀttningsskador pÄ byggnader samt pÄverkan pÄ vegetation och naturmiljö. För att minimera problemen genomförs ett omfattande tÀt­ningsarbete i tunneln. FullstÀndig tÀthet uppnÄs dock sÀllan.

Analys av seismisk aktivitet vid malmkroppen Fabian

I Malmberget har LKAB ett 20-tal malmkroppar dÀr gruvbrytning bedrivs ellerhar bedrivits. Med tiden gÄr brytningen mot allt större djup och risken förbergmekaniska problem kan tÀnkas öka pga ökade spÀnningar. NÀrbergmassans hÄllfasthet överskrids frigörs potentiell eller lagrad energi i formav seismisk energi och benÀmns seismisk hÀndelse. Gruvbrytningen pÄverkarett allt större omrÄde runt malmkroppen och de sekundÀra spÀnningarna kanpÄverka normalspÀnningen över befintliga strukturer och sÄledes Àven utlösaglidningar som frigör seismisk energi pga av minskad skjuvhÄllfasthet.De seismiska hÀndelserna delas pÄ sÄ sÀtt in i tvÄ olika huvudtyper, delstryckspÀnningsinducerade hÀndelser och dels strukturrelaterade hÀndelser. DenförstnÀmnda kategorin omfattar olika typer av smÀllberg medan den andrakategorin omfattar olika typer av skjuvbrott.För att övervaka de seismiska hÀndelserna i en bergmassa anvÀnds samma typav instrumentering som anvÀnds för övervakning av jordbÀvningar.

Verktyg för att analysera Karlstad Centralsjukhus vÀrme & kylproduktion

VÀrldens energipriser har ökat drastiskt sedan 1970-talet. Detta skapar incitament för investeringar för att sÀnka sina energikostnader, vilket det satsas pÄ inom industri-, transport- och bebyggelsesektorn.Karlstad Centralsjukhus Àr inget undantag gÀllande dessa investeringar och med en lokalyta motsvarande 26 fotbollsplaner med aktivitet dygnen runt förbrukas hÀr stora mÀngder energi, om inte annat bara för att vÀrma och kyla sjukhuset till ett behagligt klimat. För tillfÀllet sker ombyggnationer över hela sjukhuset för att minska dess energianvÀndning. Efter ombyggnationer som fÀrdigstÀlldes september 2010 Àndrades sjukhusets energiproduktion. Det installerades dÄ sex vÀrmepumpar, tvÄ kopplade mot sjukhusets kylsystem för Ätervinna vÀrme och fyra stycken mot 81 nya borrhÄl och KlarÀlven, som rinner förbi sjukhuset.

Men vadÄ, pappa nu? : pappans upplevelse av att ha ett för tidigt fött barn pÄ neonatalavdelning

BakgrundEtt barn som föds före pÄbörjad graviditetsvecka 37 rÀknas som för tidigt född och det kan dÄ bli aktuellt att barnet vÄrdas pÄ en neonatalavdelning. Inom neonatalvÄrden ses förÀldrarna som den viktigaste resursen i omvÄrdnaden av barnet och deras medverkan Àr avgörande för barnets framsteg i utvecklingen. Graviditeten kan ses som en tid att vÀnja sig vid tanken pÄ sitt framtida förÀldraskap. NÀr ett barn föds tidigare Àn berÀknat kan dÀrför förÀldrarna kÀnna stress och oro över att snabbare Àn vÀntat kastas in i sina förÀldraroller. SjukvÄrdspersonalen pÄ neonatalavdelningen ska sörja för sÄvÀl mammans som pappans delaktighet i omvÄrdnaden, vilket kan ske genom att introducera kÀnguruvÄrd samt ge stöd och information i den kris som förÀldraparet gÄr igenom.

UthÄllig estetik i landskapet - om att synliggöra sitt förhÄllningssÀtt till hÄllbarhet : Sustainable landscape aesthetics - to demonstrate ones attitude towards sustainability

Abstract In my work, I have tried to define and clarify the conception of sustainability seen from my perspective as a landscape architect. With a basis in literature studies, I have analysed and commented on different applications, contents and meanings of sustainability and endurance. This compilation is based on how a number of writers, researchers and authorities consider the importance of integrating ecological, social and economic aspects of sustainability in city planning. My perspective has mainly been founded on the anthologies and compilations from the 80Žs and 90Žs where Per G. Berg and Björn Malbert acted as editors.

En jÀmförelse mellan diesel- och eldrivna lastmaskiner i Kiirunavaara

I detta examensarbete har vi jÀmfört dieseldrivna lastmaskiner med eldrivna för att kunna föreslÄ bÀttre alternativ inför framtida produktionsökningar. AnvÀndning av specialbyggda hjullastare i underjordsgruvor sker framför allt vid transporten av lossprÀngt berg frÄn sprÀngplatsen till schakten. Drivningen av maskinerna kan vara antingen med dieselmotor eller med elmotor. Problemen med de eldrivna lastmaskinerna i Kiirunavaara Àr framför allt flexibiliteten. Maskinens elmotor matas via en kabel som Àr fÀstad i ett eluttag pÄ bergvÀggen som bland annat gör att bara en eldriven lastmaskin kan köras i ett lastomrÄde.

Metoder för design och simulering vid produktionsoptimering:
litteratur- och fallstudier med fokus pÄ bergegenskaper

Studien ingick som ett mindre delprojekt inom MinBaS ProgramomrÄde 1 Optimering av produktionsprocessen frÄn tÀkt till fÀrdig produkt. Forskningsprogrammet MinBaS Àr ett samarbetsprojekt mellan mineral-, bergmaterial- (ballast-) och stenindustri, vilket genomfördes under Ären 2003-2005. Arbetet inom programomrÄdet inriktades pÄ utveckling samt introduktion av teknik och metoder som arbetar med total optimering av fragmentering och energiutnyttjande. Ett mÄl med utredningen var att sammanfatta provningsmetoder, geologiska metoder, modeller och praxis som anvÀnds vid design och simulering av processerna borrning, sprÀngning, krossning samt malning. En annan viktig mÄlsÀttning var att genom fallstudierna fÄ en uppfattning om vilka typer av optimeringsÄtgÀrder som vidtas i MinBaS-branscherna samt att göra iakttagelser betrÀffande sprÄk och kommunikation om bergegenskaper i syfte att utreda informationsöverföring och utbyte av erfarenheter.

Fysisk aktivitet, ett verktyg inom specialpedagogik

Martina Törn (2015) Fysisk aktivitet, ett verktyg inom specialpedagogik. (Physical Activities, an Instrument within Special Needs Education.) Malmö Högskola. LÀrande och samhÀlle. Skolutveckling och ledarskap. Specialpedagogexamen. Sammanfattning/abstrakt Syftet med min undersökning Àr att undersöka specialpedagogers, verksamma i förskola och grundskola, uppfattningar kring fysisk aktivitets betydelse för elevers inlÀrning. Jag vill Àven undersöka vilka möjligheter eleverna ges till fysisk aktivitet i undervisningen inom ramen för hela skoldagen, bortsett frÄn idrottslektioner. Jag har utgÄtt ifrÄn frÄgestÀllningarna: PÄ vilket sÀtt uppfattar specialpedagoger att fysisk aktivitet pÄverkar elevers utvecklings- och inlÀrningsförmÄga? PÄ vilket sÀtt anser specialpedagoger att de arbetar medvetet med fysisk aktivitet med elever? Vilket ansvar och vilken roll anser specialpedagogerna att de har för fysisk aktivitet i skolan? Hur ser elevers möjligheter ut till fysisk aktivitet i undervisning utanför idrottslektionerna? Metod För att fÄ svar pÄ mina frÄgestÀllningar har jag anvÀnt mig av en kvalitativ ansats dÀr jag intervjuat sex specialpedagoger.

Emmeryd 5:11 : gestaltning av ett landskap i Blekinge med hÀnsyn till natur-, kultur- och upplevelsevÀrden

Detta arbete handlar om en gestaltning av omrÄdet Emmeryd 5:11, med hÀnsyn till natur-, kultur- och upplevelsevÀrden. Syftet Àr att frÀmja biologisk mÄngfald, den historiska lÀsbar-heten samt rekreationsvÀrdet i omrÄdet. ArbetsomrÄdet utgör större delen av fastigheten Emmeryd 5:11, vilken Àr belÀgen i en mindre by, Emmeryd, i Karlskorna kommun. OmrÄdet Àr en del av KvistagÄrden, som i sin tur utgör en del av ett varierat och starkt kulturpÄverkat landskap. Emmeryd 5:11 Àr karakteristiskt för den Blekingska mellanbygden. OmrÄdet bÄde ramas in och genomskÀrs av stenmurar och marken utgörs numera av igenvuxen gödslad och ogödslad Äkermark, naturbetesmark och tidigare Àngsmark samt skogsmark.

Rörelsemönster inom deformationsomrÄdet pÄ Kiirunavaaras hÀngvÀgg

Malmkroppen i Kiruna kan liknas vid en brant stÄende skiva med en tjocklek i medeltal pÄ 80 meter. LÀngden pÄ malmkroppen Àr fyra kilometer och den har ett indikerat djup pÄ tvÄ kilometer. LKAB i Kiruna anvÀnder brytningsmetoden skivrasbrytning, för att utvinna malmen. Metoden medför att berggrunden ovanför och framför malmkroppen, hÀngvÀggen, spricker upp och sakta rasar in allteftersom malmen lastas ut. I och med detta kan man sÀga att det sker en naturlig Äterfyllning av gruvan.

Rörelsemönster inom deformationsomrÄdet pÄ Kiirunavaaras hÀngvÀgg

Malmkroppen i Kiruna kan liknas vid en brant stÄende skiva med en tjocklek i medeltal pÄ 80 meter. LÀngden pÄ malmkroppen Àr fyra kilometer och den har ett indikerat djup pÄ tvÄ kilometer. LKAB i Kiruna anvÀnder brytningsmetoden skivrasbrytning, för att utvinna malmen. Metoden medför att berggrunden ovanför och framför malmkroppen, hÀngvÀggen, spricker upp och sakta rasar in allteftersom malmen lastas ut. I och med detta kan man sÀga att det sker en naturlig Äterfyllning av gruvan.

TillstÄndsansökan för tÀktverksamhet: vÀgledning vid
utformning av ansökningshandlingar

Grunden till vÄrt moderna samhÀlle Àr bokstavligen sand, grus, sten och berg. Betongen och cementen som vÄra hus byggs av samt de massor som anvÀnds för att skapa bÄde bÀrlager och slitlager i vÄra vÀgar kommer till största del frÄn de produkter som bryts i tÀkter. MÄnga mÀnniskor förutsÀtter att material till byggnationer finns och reflekterar aldrig över var materialet kommer ifrÄn och vilka processer och potentiella miljöstörningar som uppkommer i och med den brytning som hjÀlper till att utveckla vÄrt samhÀlle. Det hÀr examensarbetet grundar sig i att skapa ansökningshandlingar till tÀktverksamhet i Rutvik, LuleÄ Kommun. I det ingÄr att skapa en tÀktplan med ritningar före, under och efter avslutad verksamhet.

TillstÄndsansökan för tÀktverksamhet: vÀgledning vid utformning av ansökningshandlingar

Grunden till vÄrt moderna samhÀlle Àr bokstavligen sand, grus, sten och berg. Betongen och cementen som vÄra hus byggs av samt de massor som anvÀnds för att skapa bÄde bÀrlager och slitlager i vÄra vÀgar kommer till största del frÄn de produkter som bryts i tÀkter. MÄnga mÀnniskor förutsÀtter att material till byggnationer finns och reflekterar aldrig över var materialet kommer ifrÄn och vilka processer och potentiella miljöstörningar som uppkommer i och med den brytning som hjÀlper till att utveckla vÄrt samhÀlle. Det hÀr examensarbetet grundar sig i att skapa ansökningshandlingar till tÀktverksamhet i Rutvik, LuleÄ Kommun. I det ingÄr att skapa en tÀktplan med ritningar före, under och efter avslutad verksamhet. Ansökningshandlingarna skall i det hÀr fallet Àven innehÄlla en miljökonsekvensbeskrivning.

Flödesoptimering av sintringsprocess för hÄrdmetall : KartlÀggning & kapacitetsförbÀttring av materialflödet vid Sandvik Mining AB i VÀstberga

Examensarbetet har genomförts pÄ Sandvik Mining i VÀstberga, under vÄren 2012. Produktionsenheten tillverkar hÄrdmetall som anvÀnds för bland annat krossning och borrning av berg. Tillverkningen har tvÄ processteg; pressning av hÄrdmetallpulver och dÀrefter sintras den pressade kroppen. Sintringen saknar ett uppföljningssystem för Äterkoppling av driftdata. DÀrmed saknas kunskap om hur stor kapacitet som finns.Syftet Àr att kartlÀgga sintringsugnarnas kapacitet med hÀnsyn till driftsÀkerhet, tillgÀnglig tid samt Àven den tillgÀngliga ugnsvolymen.

System för minskad fimpnedskrÀpning

FimpnedskrÀpning Àr ett problem ur flera aspekter. Fimparnas filter har en lÄng nedbrytnings­tid och innehÄller tungmetallen kadmium, den lagras i allt organiskt. Med den största andelen av den totala mÀngden skrÀp har samhÀllet varken rÄd att lÄta fimparna ligga kvar i naturen eller att plocka upp alla frÄn densamma. Kemiskt och estetiskt sÄvÀl som ekonomiskt Àr fimp­ned­skrÀpningen ett dÄtida, ett nutida och ett framtida problem. Lösningsförslag handlar ofta om restriktioner, ökade investeringar i renhÄllning eller tillgÀnglighet.

<- FöregÄende sida 15 NÀsta sida ->