Sökresultat:
150 Uppsatser om Förgrenade dialoger - Sida 7 av 10
Det modernistiska subjektsupproret : en undersökning av relationen mellan form och innehÄll i Karin Boyes Kris
FöremÄlet för min undersökning Àr Karin Boyes roman Kris och intentionen har varit att finna en nytolkning av den ofta biografiskt lÀsta texten. Syftet var att redogöra för hur romanen synliggör samtidens patriarkala maktordning som genomsyrar samhÀllets auktoriteter och reducerar det kvinnliga subjektet. Undersökningen har ocksÄ innefattat hur huvudpersonen Malin tar sig ur krisen genom att ÄterupprÀtta egenviljan och erkÀnna driften som en naturlig del av jaget.   Med utgÄngspunkt i textens litterÀra kvaliteter och med ett kritiskt feministiskt perspektiv har jag analyserat framstÀllningen av romanens kritiska tendens som ett uttryck för kvinnlig frigörelse. Malin genomgÄr en vÀrdemÀssig identitetskris vilket Àr romanens centrala tema och samtidigt en möjlig allegori över samtidens sociala omvÀlvningar. Krisen utgörs av en inre splittring dÀr uppbrottet frÄn traditionella och religiösa förordningar Àr den enda rÀddningen undan sjÀlvutplÄning.
Medborgardialog i LuleÄ kommun: En studie om politisk delaktighet
Uppsatsens syfte Àr att undersöka om medborgardialog frÀmjar politisk delaktighet. Studien grundar sig pÄ en litteraturstudie av politiska dokument och relevanta teorier. Analysen kompletteras av en kvalitativ studie av LuleÄ kommuns initiering av medborgardialog. Grundtanken i demokrati Àr att politiska beslut skall grundas pÄ mÀnskliga rÀttigheter med fria och jÀmlika medborgare. Genom initiering av medborgardialog blir detta möjligt.
Hur lÀrare interagerar med sina elever ur ett könsperspektiv
Syftet med detta arbete Àr att fÄ en uppfattning om huruvida pedagoger interagerar lika eller olika med sina elever utifrÄn ett könsperspektiv. För att uppnÄ denna fördjupade förstÄelse observeras tre pedagogers beteende i olika lÀrandesituationer, men med samma barngrupp. Med andra ord Àr det de berörda pedagogernas beteende och bemötande gentemot eleverna som undersöks och inget fokus lÀggs pÄ eleverna. De metoder som anvÀnds under studiens gÄng Àr av etnografisk karaktÀr dÄ dessa Àr de bÀst lÀmpade metoderna för att ta reda pÄ hur verkligheten, i detta fall skolan dÀr undersökningarna görs, faktiskt ser ut. Detta sker genom observationer samt kompletterande intervjuer för att fÄ en klarare bild av hur pedagogerna i frÄga tÀnker angÄende jÀmstÀlldhet. Den kvalitativa aspekten av jÀmstÀlldhet, som Àr i fokus under detta arbete, innebÀr att kvinnor och mÀn ska ha samma rÀttigheter, skyldigheter och möjligheter nÀr det kommer till saker i vÄr vardag.
Tak över huvudet före klockan 12 pÄ natten : de hemlösas liv och vardag i en storstad
Bakgrund: FrÄn internationell forskning finns det i dagslÀget kunskap om synen pÄ hemlösa, deras egna upplevelser av sina villkor, sitt identitetsskapande, sin livssituation, och om de hemlösas brist pÄ hÀlsa och vÄrd. Forskning pÄ samma omrÄde saknas dock i svensk kontext. Syfte: Studiens syfte var att i svensk kontext beskriva hemlösas upplevelser av sin vardag och erfarenheter frÄn vÄrd och omvÄrdnad - frÄn de hemlösas perspektiv och omvÄrdnadens perspektiv. Metod: En empirisk studie med kvalitativ ansats som baserades pÄ samtal och dialoger med hemlösa, och pÄ en interaktiv intervju med en sjuksköterska som arbetade med hemlösa. Deduktiv innehÄllsanalys, modifierad efter Malterud (2009), som baserades pÄ omvÄrdnadens metabegrepp.
Chefers hÀlsofrÀmjande arbete och ledarskap för den psykosociala arbetsmiljön : en kvalitativ studie inom Àldreomsorgen
Bakgrund: Psykosocial arbetsmiljö inom vÄrd och omsorg pÄverkas mycket av stress, hög arbetsbelastning och alltför fÄ anstÀllda. Samtidigt pÄverkas arbetsmiljön av chefens hÀlsofrÀmjande arbete och ledarskap. FörutsÀttningarna för chefer inom Àldreomsorg beskrivs ofta som negativa, vilket pÄverkar möjligheterna att kunna utföra det hÀlsofrÀmjande arbete och ledarskap som behövs för att skapa en hÄllbar psykosocial arbetsmiljö för de anstÀllda.Syfte: Att undersöka hur chefer inom Àldreomsorgen upplever arbetet med att utveckla den psykosociala arbetsmiljön och hur de anvÀnder sig av hÀlsofrÀmjande arbete och ledarskap i detta arbete.Metod: Data har samlats in i form av sju individuella intervjuer. Materialet transkriberades och en innehÄllsanalys utfördes för att fÄ fram resultatet.Resultat: Cheferna upplever att det hÀlsofrÀmjande arbetet och ledarskapet Àr viktigt för att skapa en hÄllbar psykosocial arbetsmiljö. Cheferna anvÀnder sig bland annat av systematiskt arbetsmiljöarbete och de frÀmjar en psykosocial arbetsmiljö genom att bemöta medarbetarnas behov och ger möjligheter till diskussion, reflektion och dialog.
Visuellt sprÄk i pedagogiska sammanhang
Som en subundersökning till det svenska projektet "Naturvetenskap i verksamheten" som Àr en del av det nordiska projektet EXPLORA Àr syftet med denna undersökning att ge ytterligare material till hur den svenska naturvetenskapsundervisningen Àr uppbyggd. Det Àr Àven tanken att ge ytterligare information om och hur dialoger och diskussioner finns med som en del av meningsskapandet i undervisningen samt om undervisningen Àr kopplat till ett vardagligt perspektiv. Det intressanta Àr ocksÄ hur lÀraren lÀgger upp sin naturvetenskapliga lektion utifrÄn lektionens syfte.Tidigare forskning har mest grundat sig pÄ grundskolans elever och undervisning och tanken Àr att bredda kunskapsomrÄdet och dÀrför riktar sig denna undersökning mot gymnasiets undervisning. Studien genomfördes utifrÄn ett sociokulturellt perspektiv pÄ lÀrande.En lektion i naturkunskap A pÄ gymnasiet filmades och analyserades efter kategorier framtagna av EXPLORA.Det kommunikativa förhÄllningssÀttet var mestadels av aktoritativ - interaktiv karaktÀr dÀr lÀraren för eleverna med hjÀlp av frÄgor och svar mot ett visst mÄl. FrÄgorna lÀraren stÀllde mestadels var av sluten karaktÀr det vill sÀga att lÀraren var ute efter ett specifikt svar.
Operationssjuksköterskans uppfattning om ansvaret i den perioperativa omvÄrdnaden
Introduktion: Operationssjuksköterskans roll har under Ärens lopp förÀndras i takt med vetenskapliga framsteg inom kirurgin. Operationssjuksköterskan har i olika utstrÀckningar fÄtt ett större ansvar inom perioperativa omvÄrdnanden som inkludera pre-, intra- och postoperativt.Syfte: Syftet med denna studie var att beskriva operationssjuksköterskans uppfattning av ansvaret i den perioperativa omvÄrdnaden.Metod: Sex intervjuer genomfördes med operationssjuksköterskor vid ett sjukhus i Norrland. Insamlad data analyserades med hjÀlp av kvalitativ innehÄllsanalys.Resultat: I textanalysen identifierades fyra kategorier: Kontinuerligt utvÀrderande av det egna arbetet, Kompetens ger större ansvar, Upplever att en ökad patientkontakt skulle förbÀttra vÄrden och deras kompetens och Operationssjuksköterskan har en egen uppfattning om hur hennes ansvar att följa riktlinjer och rutiner ser ut.Diskussion: Operationssjuksköterskorna upplevde att nya rutiner utvecklades dÄ fel uppdagas. De beskrev ett mÄngsidigt arbete som var mer Àn bara instrumentering, och en ökad patientkontakt uppgavs kunna bidra till att vinna kunskap, bÄde tekniskt och omvÄrdnadsmÀssigt. Hur ny information och nya riktlinjer och rutiner anvÀndes var i viss grad beroende av operationssjuksköterskan som individ.
Pedagogisk grundsyn i centrum : En studie om lÀrares tankar kring lÀrande och kunskap inom VÀgsektorns utbildningscentrum
VÀgsektorns utbildningscentrum har en pedagogisk grundsyn nedskriven som dem vill ska genomsyra alla dess utbildningar och lÀrarna pÄ utbildningscentrumet bör dÀrför vara förankrade i den. Undersökningens syfte var att ta reda pÄ hur nÄgra av lÀrarna inom de tekniska utbildningarna ser pÄ lÀrande och kunskap för att sedan diskutera detta i relation till VÀgsektorns utbildningscentrums pedagogiska grundsyn. Detta för att de skulle fÄ veta hur vÀl deras grundsyn hade uppfattas och tagits emot av deras lÀrare och hur lÀrarna tÀnker kring lÀrande och kunskap. Studien bestod av observationer under tre utbildningar och intervjuer av sju lÀrare som höll i de observerade utbildningarna.FrÄn de intervjuer som hölls framkom det att lÀrarna ansÄg att motivation och engagemang bland deltagarna var det viktigaste för att ett lÀrande skulle ske. De ville Àven ha diskussioner och dialoger med och bland deltagarna nÀr de undervisade för att frÀmja lÀrandet, men detta var nÄgot som inte syntes sÄ tydligt i deras undervisning under de observationer som gjordes.
Rekrytering inom Norrbottens lÀns landsting: En kvalitativ studie av enhetschefers perspektiv och upplevelser kring rekrytering
Uppsatsens syfte Àr att undersöka om medborgardialog frÀmjar politisk delaktighet. Studien grundar sig pÄ en litteraturstudie av politiska dokument och relevanta teorier. Analysen kompletteras av en kvalitativ studie av LuleÄ kommuns initiering av medborgardialog. Grundtanken i demokrati Àr att politiska beslut skall grundas pÄ mÀnskliga rÀttigheter med fria och jÀmlika medborgare. Genom initiering av medborgardialog blir detta möjligt.
 Analys av kommunikationen i en naturvetenskaplig lektion pÄ gymnasiet
Som en subundersökning till det svenska projektet "Naturvetenskap i verksamheten" som Àr en del av det nordiska projektet EXPLORA Àr syftet med denna undersökning att ge ytterligare material till hur den svenska naturvetenskapsundervisningen Àr uppbyggd. Det Àr Àven tanken att ge ytterligare information om och hur dialoger och diskussioner finns med som en del av meningsskapandet i undervisningen samt om undervisningen Àr kopplat till ett vardagligt perspektiv. Det intressanta Àr ocksÄ hur lÀraren lÀgger upp sin naturvetenskapliga lektion utifrÄn lektionens syfte.Tidigare forskning har mest grundat sig pÄ grundskolans elever och undervisning och tanken Àr att bredda kunskapsomrÄdet och dÀrför riktar sig denna undersökning mot gymnasiets undervisning. Studien genomfördes utifrÄn ett sociokulturellt perspektiv pÄ lÀrande.En lektion i naturkunskap A pÄ gymnasiet filmades och analyserades efter kategorier framtagna av EXPLORA.Det kommunikativa förhÄllningssÀttet var mestadels av aktoritativ - interaktiv karaktÀr dÀr lÀraren för eleverna med hjÀlp av frÄgor och svar mot ett visst mÄl. FrÄgorna lÀraren stÀllde mestadels var av sluten karaktÀr det vill sÀga att lÀraren var ute efter ett specifikt svar.
SprÄkets konst och mening : skapandet av en dialog med klienten
Studien syftade till att belysa vilken betydelse sprÄket har i dialogen mellan socialarbetare och klient med hÀnsyn till klientens kön och etnicitet. UtifrÄn syftet stÀlldes forskningsfrÄgor kring vad en socialarbetare har för syn pÄ sprÄkets betydelse i dialogen med klienten samt hur socialarbetaren upplever skillnader i sprÄkbruket med hÀnsyn till klienternas kön och etnicitet.Studien genomfördes med hjÀlp av den kvalitativa forskningsdesignen och bygger pÄ intervjuer med fyra socialarbetare utifrÄn en temainriktad intervjuguide. Studiens resultat analyserades utifrÄn ett socialkonstruktivistiskt perspektiv, rollteorin och sprÄkteorier. Resultatet visar att socialarbetarna tycker att sprÄket fungerar som ett kommunikationsmedel och arbetsredskap för att skapa samförstÄnd och överenskommelse i dialoger med olika klientgrupper. Men det finns ocksÄ nÄgra som ser sprÄket som ett medel för att dra grÀnser genom att meddela institutionens regler och krav.
Demokratisering underifrÄn : En studie av svenskt bistÄnd till det civila samhÀllets utveckling
Det svenska bistÄndet inriktat mot demokratisering uppgick 2008 till ca 4 miljarder kr. Det civila samhÀllets roll i demokratiseringsprocesser har fÄtt ökad uppmÀrksamhet de senaste 15 Ären och Àr numera ett av de vanligaste fokusomrÄdena inom demokratibistÄnd. Syftet med denna uppsats Àr att undersöka det svenska demokratibistÄndet inriktat pÄ det civila samhÀllet och dess effekter och dess möjligheter att pÄverka demokratiseringsprocesser Genom att undersöka utvÀrderingar av olika projekt, vars syfte varit att stÀrka det civila samhÀllet, har bistÄndets egentliga effekter kunnat redovisas. De lÀnder som undersöks i denna uppsats Àr Moldavien, Etiopien, Zimbabwe och fyra lÀn-der i Latinamerika; Bolivia, Guatemala, Peru, Nicaragua. De resultat som redovisas i upp-satsen ligger först och frÀmst i attityd- och beteendeförÀndringar pÄ individnivÄ hos de som varit inblandade i organisationer, men Àven bland vanliga medborgare.
Ledarskap inom klassrummet : Hur ledarskap pÄverkar klassrumsmiljön
Som en subundersökning till det svenska projektet "Naturvetenskap i verksamheten" som Àr en del av det nordiska projektet EXPLORA Àr syftet med denna undersökning att ge ytterligare material till hur den svenska naturvetenskapsundervisningen Àr uppbyggd. Det Àr Àven tanken att ge ytterligare information om och hur dialoger och diskussioner finns med som en del av meningsskapandet i undervisningen samt om undervisningen Àr kopplat till ett vardagligt perspektiv. Det intressanta Àr ocksÄ hur lÀraren lÀgger upp sin naturvetenskapliga lektion utifrÄn lektionens syfte.Tidigare forskning har mest grundat sig pÄ grundskolans elever och undervisning och tanken Àr att bredda kunskapsomrÄdet och dÀrför riktar sig denna undersökning mot gymnasiets undervisning. Studien genomfördes utifrÄn ett sociokulturellt perspektiv pÄ lÀrande.En lektion i naturkunskap A pÄ gymnasiet filmades och analyserades efter kategorier framtagna av EXPLORA.Det kommunikativa förhÄllningssÀttet var mestadels av aktoritativ - interaktiv karaktÀr dÀr lÀraren för eleverna med hjÀlp av frÄgor och svar mot ett visst mÄl. FrÄgorna lÀraren stÀllde mestadels var av sluten karaktÀr det vill sÀga att lÀraren var ute efter ett specifikt svar.
KartlÀggning av kvalitetsbristkostnader vid Produktion FörÀdla, LKAB Kiruna
Under 1980- och 1990 talen har intresset för kvalitet ökat avsevÀrt. Tidigare ansÄgs att tillgÀngliga alternativ för företagsledningen var att vÀlja mellan hög kvalitet och lÄga kostnader. Kvalitet Àr i sjÀlva verket anslutet till att göra det som kunden vill ha och Àr beredd att betala för samt till att bÀttra verksamhetens processer och eliminera överflödiga kostnader. Genom att kartlÀgga överflödiga kostnader, kvalitetsbristkostnader, ges stora möjligheter att effektivt bedriva förbÀttringsarbete samt öka medvetenheten hos medarbetare och ledning över de kostnader som uppkommer dÄ kvalitetsnivÄn ej Àr den avsedda. Examensarbetet har utförts pÄ uppdrag av LKAB Kiruna med syftet att kartlÀgga och ge exempel pÄ kostnadsutfall för bristande kvalitet inom delprocessen Produktion FörÀdla.
Alla varor som gÄr att göra ekologiska ska vara ekologiska - En studie av hur elever i Äk 4 resonerar i konstruerade situationer kring hÄllbar utveckling
Denna studie berör begreppet hÄllbar utveckling i en utbildningskontext och syftar till att kartlÀgga hur tolv elever i Ärskurs fyra resonerar kring hÄllbar utvekling och framtid, samt vad de baserar sina resonemang pÄ. Undersökningen utgÄr frÄn ett sociokulturellt, pragmatiskt angreppssÀtt och dÄ frÀmst John Deweys transaktionella perspektiv pÄ meningsskapande. Det empiriska materialet har samlats in med hjÀlp av tvÄ olika kvalitativa metoder, dels observationer av elevgrupper som resonerar kring tillgivna dilemman och dels genom kvalitativa intervjuer. UtifrÄn denna metodologi analyseras resultatet med inspiration av en praktisk epistemologianalys som innebÀr sökandet efter ?gaps? i dialoger, med andra ord de tillfÀllen dÄ meningsskapande sker i möten.