
Sökresultat:
777 Uppsatser om Etnisk segregation - Sida 42 av 52
Att bemöta den etniska diskrimineringen ? olika former av hanterings ? och motståndsstrategier bland ungdomar som har en eller två föräldrar med utländsk bakgrund.
Sveriges befolkningsstruktur består av cirka nio miljoner invånare, varav cirka 1.5 miljoner är människor med utländsk bakgrund. Att människor från olika delar av världen flyttar till Sverige, är inte ett nytt fenomen, då det har varit aktuell sedan 1500-talet. Trots detta betraktas människor med utländsk bakgrund som ett folk för sig, där de behandlas olika på grund av deras ursprung. Orättvisan grundar sig i Sveriges strukturella och institutionella diskriminerande handlingar, där människor fråntas möjligheten att verka i det svenska samhället med samma villkor. Den etniska diskrimineringen påverkar även de utsattas välmående och framtidsplaner.
Grundskolans påverkan av föraldrars möjlighet att välja skola åt sitt barn
Denna uppsats handlar torrt och gott om föräldrars möjlighet att välja grundskola åt sitt barn och vilka effekter det ger på skolorna. Uppsatsen är skriven som ett avslutande arbete på Lärarutbildningen i Malmö av två studenter. Syftet är att få kunskap om hur föräldrars möjligheter att välja grundskola åt sitt barn påverkar verksamheten för skolorna. Studien undersöker grundskolor i Lund och Malmö, både genom kvantitativ statistik för urval, och med kvalitativa intervjufrågor till rektorer som arbetar på de undersökta skolorna i de olika städerna. För att tolka resultatet används Bourdieus teorier om kapital, sociala grupper och habitus, samt tidigare forskning och undersökningar gjorda av olika statliga institutioner.
Det bästa av två världar : Könsfördelningen inom Human Resources branschen utifrån det mjuka och hårda HRM-perspektivet
Human Resources (en benämning för personalarbetet) är ett yrke som idag blir allt populärare. Trots detta visar statistik att en majoritet av kvinnor både studerar och arbetar med personalfrågor. Studien har därför som syfte att undersöka varför Human Resources branschen har en ojämn könsfördelning. Detta görs genom en historisk inblick i branschens utveckling i relation till samhällets förändringar, där en analys av texter ger en bild av dagens personalarbete. De teoretiska utgångspunkterna består dels av socialkonstruktivism och dels av begreppen mjuk och hård Human Resources Management.
Östra Kvillebäcken En gröna stadsdelen? En fallstudie över Östra Kvillebäcken i Göteborg
The study is a case study about the green urban district, East Kvillebäcken, located in Gothenburg, Hisingen. East Kvillebäcken is the first urban district in Sweden with ambition to build sustainable according to the certification system Miljöbyggnad, which make it a pioneer project. The purpose is to investigate the upcoming and the meaning of the green urban district in East Kvillebäcken and show how public employees think the urban district can affect social, ecologic and economic aspects in the area. Dialogue interviews were done with four public employees, one estate agent and two residents. Local plans and other authority documents were used to get a deeper understanding for the case study.
Mångfald i Försvarsmakten : Vilken skillnad gör det att ha personer med annan etnisk bakgrund i den svenska Försvarsmakten?
Uppsatsen tar sitt avstamp i ämnet krigsvetenskap och den förändring av försvarsmaktens verksamhet som de kombinerade uppgifterna, insatsförsvar och fredsbevarande insatser har skapat. Den del av krigsvetenskapen som uppsatsen riktas mot är krigföringens grundprinciper och tillämpningen av densamma inom de nya ramar som försvarsmakten agerar inom.Syftet med uppsatsen är att undersöka huruvida en skillnad mellan teori och praktik har uppstått gällande krigföringens grundprinciper. Genom att avgränsa området till taktisk och operativ nivå, de grundprinciper som finns i den svenska marina doktrinen och det svenska ytstridsvapnet, görs en problemformulering och uppsatsens frågeställning definieras till: Vilka skillnader kan utrönas mellan den teoretiska innebörden av krigföringens grundprinciper och den tolkning av dessa som görs inom dagens svenska ytstridsvapen?En kvalitativ metod, där litteraturstudier och intervjuer används som forskningstekniker, fastställs som lämplig metod för uppsatsen. Därefter diskuteras validitet och generaliserbarhet samt källorna ur en kritisk synvinkel.
Jämställdhet ? ett (svenskt) privilegium : Om jämställdhetspolitikens inkluderande och exkluderande konsekvenser
Syftet med denna studie har varit att kritiskt granska rådande jämställdhetspolitiska arbete på regeringsnivå för att presentera en översiktlig bild över dess problematiker och förtjänster. Studien har haft ett särskilt fokus på det jämställdhetspolitiska arbetets inkluderande och exkluderande konsekvenser. Studien bygger på en kvalitativ textanalys samt en mindre kvantitativ undersökning av två regeringsskrivelser som presenterar genomförda och planerade jämställdhetspolitiska åtgärder mellan åren 2007-2014. Jag har i huvudsak utgått ifrån ett intersektionalitetsteoretiskt perspektiv för att undersöka materialets användning av kategorin kön. Utöver detta har jag identifierat tre framträdande mönster i materialet; en diskrepans mellan problemformuleringar och problemlösningar, att män som grupp generellt är osynliga i materialet, samt att mäns våld mot kvinnor ofta artikuleras i termer av hedersrelaterat våld och förtryck. Den intersektionella delen av studien visar att jämställdhetspolitiken generellt visar en bristande förståelse för hur olika maktasymmetrier samverkar för att skapa ojämställda förhållanden mellan kvinnor och mellan män. Vidare visar den att politiken tar sin utgångspunkt i kvinnor (och män) som besitter privilegierade positioner samt att en vit, heterosexuell, fullt funktionell medelklassnorm lämnas oproblematiserad.
Kvinnans mänskliga rättigheter kontra heder : Kulturrelativismen versus Universalismen
Uppsatsen behandlar Afrikanska Unionen (AU) och dess arbete för bevarandet av mänskliga rättigheter i konflikter, ett arbete som AU till största del misslyckats med. Darfur i Sudan är det konfliktområde som huvudsakligen tas upp. År 2002 övergick Organization of African Unity (OAU) till AU och därmed blev fokuseringen på mänskliga rättigheter större. I sitt arbete med mänskliga rättigheter utgår AU från African Charter on Human and Peoples? Rights (ACHPR) och Kommissionen (African Commission on Human and Peoples? Rights) är den institution som enligt ACHPR har till uppdrag att verka för de mänskliga rättigheterna.
Diskursskapande i miljonprogrammets förorter - Fallstudie Järva
Under de senaste decennierna har det svenska samhället genomgått stora
förändringar där urbaniserings- och globaliseringsprocesser har lett till en
ökad inflyttning till storstäderna, därmed har ett ökat krav ställts på
städerna och dess stadsdelar. I storstadsområdena finns idag en stor variation
av hushåll och i olika sammanhang har ett antal bostadsområden i
storstadsregionerna pekats ut som socioekonomiskt utsatta. De flesta av dessa
tillkom under det så kallade miljonprogrammet under åren 1965-1975 och har idag
en mycket varierad befolkningssammansättning där en stor del av invånarna
exempelvis är av utländsk bakgrund. Bebyggelsen från miljonprogramsåren visar
på dåtidens bostadspolitiska målsättningar och välfärdssamhällets ambitioner,
en vision om det nya samhället och den moderna människan. Denna vision har idag
till stor del glömts bort och sedan de första miljonprogramsområdena påbörjades
har en debatt kring dessa områden blossat upp i massmedia.
Integrerad men ändå inte ? En kvalitativ studie om unga män med utländsk bakgrund i Angered
Vi har gjort en kvalitativ studie som syftar till att sprida en ny bild av de unga männen med utländsk bakgrund i Angered. Vi vill förändra de stereotypa föreställningar som florerar i samhället och synen på förorten som media upprätthåller. Forskningsfrågorna vi har använt oss av är som följer: Hur sysselsätter de sig? I vilken utsträckning är de integrerade i det svenska samhället? och Vilka svårigheter möter de vad gäller integrationen? Materialet insamlades genom åtta enskilda semi-strukturerade intervjuer. Vi analyserade resultatet med hjälp av meningskodning och tolkade det sedan med hjälp av den postkoloniala teorin.
Har Afrikanska Unionen misslyckats med bevarandet av mänskliga rättigheter i Darfur, Sudan?
Uppsatsen behandlar Afrikanska Unionen (AU) och dess arbete för bevarandet av mänskliga rättigheter i konflikter, ett arbete som AU till största del misslyckats med. Darfur i Sudan är det konfliktområde som huvudsakligen tas upp. År 2002 övergick Organization of African Unity (OAU) till AU och därmed blev fokuseringen på mänskliga rättigheter större. I sitt arbete med mänskliga rättigheter utgår AU från African Charter on Human and Peoples? Rights (ACHPR) och Kommissionen (African Commission on Human and Peoples? Rights) är den institution som enligt ACHPR har till uppdrag att verka för de mänskliga rättigheterna.
Utländska akademikers väg in på den svenska arbetsmarknaden
Bakgrund: Inom de närmaste 5 åren planerar var fjärde småföretagare att dra sig tillbaka, detta innebär ungefär 60 000 företag eller 180 000 företag om även egenföretagarna räknas med. Detta beror på att 40-talisterna är en stor demografisk åldersgrupp och likt de yngre 60-och 70-talisterna har de inte sålt av sina bolag i samma utsträckning. Vad som händer med dessa bolag är osäkert, en del har en färdig plan för generationsskiftet andra är mer osäkra på vad som kommer att ske, omkring 10 procent av småföretagen väntas läggas ner, ytterligare 25 procent har ingen plan för hur ägarskiftet kommer att ske. För att belysa läget ännu mer så säger sig 42 procent av landets småföretagare att de har som avsikt att dra sig tillbaka inom 10 år (Företagarna, 2009). Detta ser inte alla som ett problem i sig utan det finns nu möjlighet att köpa sig ett företag istället för att starta eget.
ATT MOTIVERA ICKE SVENSKTALANDE PATIENTER TILL BÄTTRE HÄLSA
Bakgrund: Att arbeta som sjuksköterska innebär ständiga möten med människor
av olika etnisk bakgrund. I sin profession har sjuksköterskan en rad olika lagar
och etiska riktlinjer att följa, vilket kan bli problematiskt att förhålla sig till i
möten med patienter som inte talar språket och har en annan kulturell bakgrund.
För att kunna ge god omvårdnad och främja hälsa visar tidigare studier på att
sjuksköterskan behöver ha ett visst kulturmedvetet tankesätt och kompetens.
Syfte: Syftet med denna studie var att undersöka sjuksköterskans erfarenheter av
att motivera till hälsofrämjande åtgärder hos icke svensktalande patienter. Metod:
Empirisk intervjustudie med stöd från en strukturerad intervjuguide med öppna
frågor. Insamlat material analyserades enligt riktlinjer för kvalitativ
innehållsanalys. Resultat: Sjuksköterskornas uppfattning av hälsofrämjande
åtgärder innefattade livsstilsförändringar och egenvårdsråd.
Ägarlägenheter : - succén som försvann
AbstractTitleOwnership apartments - The success that got lostDate of seminar2011-05-27Course/ProgramBachelor thesis/Construction and Real Estate Business ProgrammeAuthorsAnna ÅbergMarie Louise Homayon NejadMentorSven-Ola CarlssonExaminerGunnar WramsbyBackgroundThe 1st of May 2009 the government introduced a new accommodation form called ownership apartments. The government´s intensions were to give the individuals more influence in their housing, to increase the variety of accommodation and thereby create a freedom of choice when selecting their housing. They also saw opportunities to reduce segregation and increase the total production of houses and or apartments with this new type of ownership. The introduction was supposed to give the building companies a possibility to build with a new type of ownership and thereby create new and an increased number of projects for the future. This new accommodation form has however not gained the penetrating power that was expected.
En stad ? två världar? En kvantitativ studie gjord på tonårstjejer i två förorter, med
Syftet med vår uppsats har varit att undersöka tjejer i högstadieåldern med avseende på hur deras liv ser ut idag och hur de vill att det ska se ut i framtiden, detta med fokus på familj och jämställdhet. Vi har också haft som avsikt att se om det finns några skillnader, utifrån ovanstående fokus, mellan tjejer på en skola där majoriteten av eleverna har etniskt svensk bakgrund och två skolor där över 90 % av eleverna har annan etnisk bakgrund än svensk. För att göra vår undersökning har vi använt oss av en kvantitativ metod. Vi har delat ut en enkät som tjejerna har fått fylla i, detta har skett i vår närvaro under skoltid. Sammanlagt har vi fått in 105 ifyllda enkäter.
Attityder till invandring och invandrare : En kvantitativ uppsats om individens utbildningsnivå och arbetssituations samband med attityder till invandring och invandrare
Syftet med uppsatsen är undersöka huruvida utbildningsnivå och arbetssituation har ett samband med attityder till invandring i Sverige idag. I litteraturen finns det förklaringar som menar att lägre utbildade individer hyser mer negativa attityder mot invandrare och invandring jämfört med högre utbildade individer som genom sin utbildning får ett mer upplyst perspektiv som hämmar de negativa attityderna. Det förekommer även förklaringar som menar att arbetslöshet och en upplevd konkurrens från invandrare leder till negativa attityder mot invandrare och invandring. I den här uppsatsen används material från European Social Survey 2012 för att se hur attityderna mot invandring och invandrare ser ut i Sverige idag. Uppsatsen utgår från två hypoteser.