Sök:

Sökresultat:

8713 Uppsatser om Entreprenörskap i skolan - Sida 29 av 581

FörÀldrasamverkan i skolan. Ur ett elevperspektiv

Sedan folkskolan införande (och troligtvis Ànnu tidigare) har förÀldrar haft synpunkter pÄ deras barns undervisning i skolan. Politiker och andra styrande inom skolan har ocksÄ förstÄtt vitsen med förÀldraengagemang i de egna barnens lÀrande som en tillgÄng för skolan. SÀllan eller aldrig har eleverna frÄgats vad de tycker om förÀldraengagemang i slan. I samarbete med en lokal skolstyrelse med förÀldramajoritet Àr detta arbete gjort under vÄrterminen 2003. Syftet med arbetet Àr att ta reda pÄ vad eleverna tycker om förÀldrarnas engagemang i skolan och i klassrummet.

FörÀldrars förvÀntningar gÀllande mötet med deras barns skola och personal

Syfte med undersökningen Àr att med hjÀlp av en enkÀtundersökning ta reda pÄ vilka förvÀntningar och erfarenheter förÀldrarna har gÀllande mötet med deras barns skola. Genom att undersöka detta ur ett förÀldraperspektiv sÄ vill vi skapa en förstÄelse för hur förÀldrar tÀnker och agerar i mötet med deras barns skola och personal. De frÄgor som undersökningen utgÄtt ifrÄn Àr: ?Hur upplever förÀldrarna kontakten och samverkan med skolan??, ?Vilka för- och nackdelar ser förÀldrarna med samverkan mellan hem och skola??, ?Vilken roll anser förÀldrarna att de har i barnens skolgÄng??, ?Upplever förÀldrarna att de ges möjlighet till inflytande i skolan??. TillvÀgagÄngssÀttet för undersökningen Àr ett utskick av enkÀter till ca 60 barns förÀldrar pÄ tre olika skolor i sydvÀstra SkÄne.

Dans i skolan, nÄgot för pojkar?

Syftet med den hÀr studien Àr att belysa dansens utformning och betydelse i skolan. Detta med avseende att ta reda pÄ om dansen bör komma in i grundskolans tidigare Är för att fÄnga upp pojkarna och Àven försöka lyfta fram vilka förutsÀttningar som krÀvs för en bra dansundervisning. Syftet Àr ocksÄ att kunna förstÄ och utveckla min egen men förhoppningsvis andra danspedagogers dansundervisning i skolan och vill under studiens gÄng försöka bilda en uppfattning om hur dansen kan bli mer tillgÀnglig och intressant Àven för pojkarna. Den dans som det talas om hÀr Àr konstnÀrlig dans, dans som sceniskt uttrycksmedel. Metoden jag anvÀnt mig av Àr kvalitativa intervjuer samt litteraturstudier. I tidigare forskning har det visat sig att pojkar har en negativ instÀllning till dansundervisning, nÀr det ordas dans. Men danspedagoger som har undervisat pojkar ser en positiv instÀllning hos pojkar under sjÀlva danslektionen. För att fÄnga pojkarnas intresse dÄ det gÀller dans i skolan sÄ har det i studier visats att det krÀvs en danspedagog som hÄller i dansundervisningen, dÄ pojkar och flickor utvecklas olika motoriskt i de tidiga Ären och ?attackerar? dans olika krÀvs det nÄgon utbildat i Àmnet som kan lÀgga upp undervisningen sÄ den anpassas Àven till pojkarna.

Traditioner och hogtider i den svenska skolan

Den hÀr uppsatsen behandlar Àmnet traditioner och högtider i skolan, men Àven hur tvÄ skolor arbetar kring traditioner och högtider. Hanteringen av religiösa traditioner i skolan Àr och har varit ett debatterat Àmne dÄ Sverige mer och mer blivit ett mÄngkulturellt samhÀlle. Detta innebÀr att förÀndringar i skolan sker dÄ den kulturella och religiösa bakgrunden hos eleverna blir mÄngfaldig. Vi studerar i denna uppsats hur de utvalda skolorna hanterar religionsundervisningen och firandet av högtider med bakgrund i en kristen tradition. Vi granskar ocksÄ elevers kunskaper om olika religiösa högtider som har sina traditioner i judendomen, kristendomen och islam.

Skönlitteratur i skolan - litteraturpedagogiska metoder i undervisningen för skolÄr F-6

VÄrt arbete handlar om skönlitteraturens betydelse i skolan och vilka metoder forskare och pedagoger rekommenderar i litteraturpedagogiskt arbete. Arbetet inleds med styrdokumenten eftersom det Àr de som anger vilka riktlinjer skolan skall arbeta efter. DÀrefter tar vi upp vad nÄgra forskare och pedagoger anser om skönlitteraturens betydelse i skolan och nÄgra metoder de rekommenderar. Vidare följer en empirisk del dÀr vi via intervjuer undersökt verksamma lÀrares Äsikter till skönlitteratur i skolan, samt vilka metoder de rekommenderar i arbetet med detta. Vi har i arbetet fokuserat pÄ Äk F-6.

SprÄkpolitik i skolan ? hur betraktar elever sprÄks olika vÀrde?

Syftet med denna uppsats var att undersöka hur niondeklassare ser pÄförhÄllandet mellan svenskan, engelskan och de frÀmmande sprÄken i skolan.Jag ville belysa elevernas egna funderingar kring vikten av att lÀsa svenska iskolan och sÀtta svenskan i förhÄllande till andra sprÄk, framförallt engelskan.Jag ville ocksÄ undersöka lÀrarnas syn pÄ sprÄkpolitik och huruvida denengelska forskaren David Graddols bild av engelskans framtid i boken EnglishNext ligger i linje med elevernas och lÀrarnas bild. Genom dessa undersökningarhoppades jag kunna sÀga nÄgot om svenskans framtid inom skolan. För attkunna svara pÄ mina frÄgor genomförde jag intervjuer med niondeklassare frÄnvÀstra och centrala Göteborg. Jag intervjuade Àven sprÄklÀrare.Jag kunde dra flera intressanta slutsatser av min undersökning. Det var tydligtatt eleverna i skolan frÄn vÀstra Göteborg ansÄg att engelskan var det viktigastesprÄket i skolan medan man i centrala Göteborg ansÄg att svenskan var detviktigaste sprÄket.

Skolan i det mÄngkulturella samhÀllet : en studie av argument för och emot en internationell friskola

VÄr C-uppsats har varit inriktad pÄ att undersöka etableringen av Alnour International School i LuleÄ höstterminen 2007. Skolan kommer att vara en internationell skola dÀr eleverna erbjuds undervisning i islamsk kultur, religion och arabiska sprÄk. Syftet var att, ur bÄde ett religiöst och samhÀllsperspektiv, undersöka hur Alnour beskriver behovet av en internationell friskola och dels vilka argument motstÄndarna ger mot Alnours etablering. Vi har studerat relevant litteratur, samt tagit del av Lpo 94 och skollagen. Som informationshÀmtande metod har vi anvÀnt oss av kvalitativ fallstudie i form av intervjuer med tvÄ personer som Àr kunniga inom omrÄdet.

Fysisk aktivitet i skolan : Den fysiska aktivitetens betydelse i skolan

Syftet med detta arbete Àr att undersöka den fysiska aktivitetens betydelser och effekter, samt hur pedagogerna arbetar med den i skolan. Detta har jag gjort dels för att fysisk aktivitet alltid har legat mig varmt om hjÀrtat och för att det Àr en viktig del av mitt framtida yrke och dÀrmed ville jag skaffa mig sÄ mycket kunskap som möjligt inom det omrÄde. Studien undersöker hur den fysiska aktiviteten kan frÀmja barn i skolan och vad uteslutning av den fysiska aktiviteten kan leda till dels för det Àr sÄ att genom positiva upplevelser genom situationsanpassade fysiska aktiviteter kan vi hjÀlpa barn att utvecklas. En skola med bristfÀllig verksamhet inom den fysiska aktiviteten kan leda till att barn utvecklar bland annat inlÀrningssvÄrigheter. Metoden som anvÀnts för att fÄ svar pÄ mina forskningsfrÄgor var kvalitativa intervjuer med sex stycken verksamma fritidspedagoger pÄ tvÄ skolor, tre fritidspedagoger pÄ vardera skola.

Livskunskap - en fallstudie i hur skolan kan stÀrka barns sociala kompetens

Syftet med denna studie Àr att undersöka hur personal, elever och nÄgra förÀldrar pÄ StÄnga skola uppfattar att skolan kan stÀrka barns sociala kompetens med SET (social och empatisk trÀning) som metod. Studien bygger pÄ skolan och hemmets gemensamma ansvar för barnens fostran, utveckling och utbildning.I litteraturgenomgÄngen definieras begrepp inom social kompetens, och metoder som frÀmjar social kompetens presenteras.Den empiriska undersökningen bygger pÄ observationer, intervjuer samt enkÀtinsamlingar som utfördes i samband med ett besök pÄ StÄnga skola. Arbetet med SET undersöktes. Studien visar att arbetet med Livskunskap Àr viktigt, men huruvida det stÀrker barns sociala kompetens eller ej har inte kunnat pÄvisas mer Àn som en observerbar förÀndring gÀllande elevernas förhÄllningssÀtt, beteende och bemötande..

Elevers uppfattning om lÀrandesituationen under grundskolans
senare Ă„r

Uppsatsens innehÄll Àr grundat pÄ rapporten som Skolverket redovisade efter sin undersökning i Kalix kommun. Rapporten pekade pÄ ett antal brister som behövde ÄtgÀrdas och som Skolverket ansÄg kan vara bidragande orsaker till att 34% av kommunens elever inte gÄtt ut grundskolan med fullstÀndiga betyg. Skolverkets rapport var i stort baserad pÄ de vuxnas syn pÄ skolan, dÀrför speglar denna rapport ungdomarnas uppfattning. Vi gjorde en surveyundersökning i Är 1 pÄ gymnasiet dÀr eleverna fick svara pÄ en enkÀt. De brister som Àr tydligast enligt elevernas svar Àr: klassrumsmiljön, respekten mellan individerna, ordning och reda samt relationerna i skolan.

Entreprenörskap/ Entreprenöriellt lÀrande- Hur ska de definieras? : Modeord eller framtid?

Syftet med denna uppsats har varit att undersöka hur skolledare respektive kommunpolitiker vÀljer att definiera entreprenöriellt lÀrande samt entreprenörskap i skolan. Det vi undersöker Àr, dels om det skiljer sig i definieringen men Àven vad entreprenöriellt lÀrande och entreprenörskap i skolan kan sÀgas stÄ för i en vidare mening..

MONTESSORI - ETT REDSKAP I UNDERVISNINGEN : ?VÀrlden börjar med barnen? (Maria Montessori)

 I skolan anvÀnds olika redskap i undervisningen, men hur skulle det vara om man kunde anvÀnda sig av ett material som var i stort sÀtt sjÀlvrÀttande! Det syfte vi har för den hÀr studien Àr att undersöka hur och om Montessorimaterial kan införas i skolan som ett hjÀlpmedel och extramaterial. Vi vill likaledes se hur materialen kan vara ett redskap att hjÀlpa eleverna i sin sprÄk- och kunskapsutveckling. Denna studie etablerades genom observationer och loggboksskrivande, i tvÄ klasser pÄ tvÄ olika skolor. Resultatet visar att det Àr möjligt att anvÀnda sig av Montessorimaterial, men att det krÀvs tid i början och att det dÄ mest Àr ett extramaterial. Den slutsats som kan dras utifrÄn det data som vi har samlat Àr att materialet kan vara bra att anvÀnda och gÄr att anvÀnda sig av i skolan.

?? skola, hÀst, hund och pojkvÀn? : om ledarledda fritidsaktiviteters eventuella betydelse för skolprestationer

Syftet med min undersökning Àr att se om en ledarledd fritidsaktivitet innebÀr en kunskapsöver-föring, ett intuitivt lÀrande hos ungdomar frÄn vuxna, av det slag som förekom under ?den andra dagen? pÄ den tiden ungdomar gick i skolan varannan dag eller varannan vecka.Jag har genomfört fem intervjuer med slumpvis utvalda elever med höga skolbetyg och fem med slumpvis utvalda elever med lÄga skolbetyg pÄ gymnasieskolan.Min utgÄngspunkt Àr att de ungdomar som deltar i ledarledda aktiviteter pÄ sin fritid fÄr upplevelser, fÀrdigheter och erfarenheter som gagnar deras skolarbete.Resultatet bekrÀftar min utgÄngspunkt. Framför allt fÄr de uppleva glÀdje och gemenskap som de ocksÄ upplever i skolan medan de som inte har nÄgon sÀrskild organiserad aktivitet upplever skolan som ?seg? och nÄgot som de mÄste ?gÄ av?..

Hur upplever elever inom autismspektra att de har det i skolan : Elevers och skolpersonals syn pÄ inkludering och socialt samspel

Studiens syften var att skapa förstÄelse för hur elever inom autismspektra har det pÄ högstadiet samt se hur en skola organiserar sin verksamhet för elever inom autismspektra. Studien har en hermeneutisk ansats med utgÄngspunkt i ett socialkonstruktivistiskt och specialpedagogiskt perspektiv. Forskningsmetoderna var semistrukturerade intervjuer samt deltagande observationer som analyserades och resulterade i fyra teman: Elevernas upplevelse av skolan, begreppet inkludering, begreppet socialt samspel och vision. De kategorier som utkristalliserade sig under elevernas upplevelse av skolan var: att vara annorlunda, förstÄelse och kunskap hos andra, klassrumsmiljö och relationer med jÀmnÄriga och vuxna. Resultat visade att skolan har en sÀrskild ?Aspergergrupp? som leds av en speciallÀrare.

?Ibland Àr man jÀttesugen pÄ att lÀsa och dÄ gÄr det jÀttesnabbt och man fattar allting. Ibland Àr man lite trött och dÄ har man inte lust att lÀsa. Och dÄ gÄr det segt och man fattar ingenting.? : Hur elever i lÀs- och skrivsvÄrigheter upplever skolan.

Arbetets syfte var att med hjÀlp av kvalitativa intervjuer kunna fÄ en bild av hur elever i Är fyra, fem och sex, i lÀs- och skrivsvÄrigheter, upplevde sin skolsituation. Föresatsen med arbetet var att likasÄ fÄ en uppfattning om eleverna ansÄg att skolan tog tillvara deras starka sidor och om det i sÄ fall lÀnkades samman med lÀs- och skrivarbetet, samt hur elevernas upplevelse var av hur skolan bemötte de svÄrigheter de var i.Resultatet visade att de flesta av eleverna upplevde sin skolsituation som mestadels positiv, de menade dÀremot att skolan inte nÀmnvÀrt lyfte fram eller tog tillvara deras starka sidor. Skolans bemötande av de svÄrigheter de befann sig i (de flesta eleverna ansÄg sjÀlva att de inte befann sig vara i större svÄrigheter nÀr det gÀllde lÀsning och skrivning) menade de överlag vara nöjda med, Àven om flera av eleverna inte hade reflekterat sÀrskilt mycket över hur arbetet skulle ha kunnat göras annorlunda. Det som man kan uppfatta som positivt var att skolan inte verkade rikta all koncentration pÄ de svÄrigheter, som eleverna befann sig i, utan koncentrerade sig pÄ att se helheten av eleverna, Àven om ett större tillvaratagande av elevernas starka sidor kanske kunde ha varit önskvÀrt..

<- FöregÄende sida 29 NÀsta sida ->