Sök:

Sökresultat:

8713 Uppsatser om Entreprenörskap i skolan - Sida 28 av 581

Mobbning i skolan : en litteraturstudie

Syftet med mitt arbete Àr att ta reda pÄ orsaker till varför mobbning uppstÄr samt att se vad man kan göra för att förebygga och ÄtgÀrda mobbning i skolan. Jag har ocksÄ tittat pÄ vilka metoder som finns för att bekÀmpa mobbning. För att veta hur problemet ska angripas och hur val av metod ska ske sÄ har sex orsaker till mobbning tagits upp. Jag har valt att göra en ren litteraturstudie med undantag för de fyra handlingsplaner mot mobbning som finns med för att se i vilken utstrÀckning skolan arbetar efter nÄgon av de metoder som behandlas i litteraturgenomgÄngen. Metodernas för och nackdelar identifieras och diskuteras samt kopplas ihop med bakomliggande orsaker.

Behandlingspedagoger : I skolan

Huvudsyftet med denna kvalitativa studie var att undersöka fil.kand. behandlingspedagogers upplevelser av sitt arbete och vilka arbetsuppgifter de har inom skolans verksamhet. Vidare undersöktes om dessa behandlingspedagoger upplever att de har den kompetens som krÀvs för detta arbete och om behandlingspedagoger kan kallas en profession. Metoden som anvÀndes var kvalitativ med semi-strukturerade intervjuer med tre behandlingspedagoger som Àr verksamma inom skolan. Resultatet tolkades utifrÄn bakgrundslitteraturen.

Skyddsfaktorer & Riskfaktorer - En kvalitativ studie om betydelsen av skyddsfaktorer och riskfaktorer för barn och ungdomar i skolan

Syftet med vÄrt arbete var att besvara frÄgan om vilken betydelse skyddsfaktorer och riskfaktorer har för barn och ungdomar i skolan i förhÄllande till utvecklandet av negativa beteenden. Vi hade kommit i kontakt med dessa begrepp vid ett flertal tillfÀllen under vÄr utbildning, men endast i teorin. Vi ville dÀrför ta reda pÄ hur man ser pÄ detta mer konkret ur skolans perspektiv och hur man arbetar med skyddsfaktorer och riskfaktorer. Vi valde att göra en kvalitativ studie och intervjuade tvÄ skolkuratorer och en anstÀlld frÄn GrÀnsöverskridande teamet. Vi analyserade materialet i sin helhet och tog ut viktiga teman och problemomrÄden som framkommit i materialet.

SprÄkintroduktionsprogrammet : UtifrÄn Ätta nyanlÀnda elevers perspektiv

Denna studie syftar till att belysa elevperspektiv pÄ sprÄkintroduktionsprogrammet. Elevernas perspektiv Àr dÀrmed kÀrnan i studien. Vikten ligger pÄ elevernas uppfattning om sin tid pÄ introduktionsprogrammet samt introduktionsprogrammets betydelse för elevernas framtida utbildningsval. Genomförandet av studien bygger pÄ kvalitativa intervjuer vilket har skett genom semistrukturerade intervjuer utifrÄn en intervjuguide. Resultatet visar att eleverna Àr enade i sin syn pÄ sprÄkintroduktionsprogrammet och dess funktion för vidareutbildning.

GrÀnsdragningen mellan vÄldtÀkt mot barn och sexuellt utnyttjande av barn : Om begreppet frivillighet, sÀrskilt ur ett socialkonstruktivistiskt perspektiv

Denna studie syftar till att belysa elevperspektiv pÄ sprÄkintroduktionsprogrammet. Elevernas perspektiv Àr dÀrmed kÀrnan i studien. Vikten ligger pÄ elevernas uppfattning om sin tid pÄ introduktionsprogrammet samt introduktionsprogrammets betydelse för elevernas framtida utbildningsval. Genomförandet av studien bygger pÄ kvalitativa intervjuer vilket har skett genom semistrukturerade intervjuer utifrÄn en intervjuguide. Resultatet visar att eleverna Àr enade i sin syn pÄ sprÄkintroduktionsprogrammet och dess funktion för vidareutbildning.

Muslimska ungdomars upplevelser av den svenska skolan och dess religionsundervisning

I dagens sekulariserade Sverige Àr det tvÀrvetenskapliga förhÄllningssÀttet till religionskunskapen inget som vÀcker anstöt. Att lÀra sig av andra religioner Àr en sjÀlvklar och fullt accepterad infallsvinkel i undervisningen. Att religionsvetenskapen i skolan Àr tvÀrvetenskaplig Àr dock ett förhÄllningsÀtt som inte stÀmmer överens med hur religionsundervisningen ser ut i resten av vÀrlden. Hur anpassar sig de elever som kommer frÄn lÀnder dÀr en konfessionell undervisning rÄder till den tvÀrvetenskapliga religionsundervisningen i Sverige? Syftet med denna uppsats Àr att lyfta fram och belysa dagens muslimska ungdomars upplevelser frÄn den svenska skolan och dess religionsundervisning.

LÀsförstÄelse som ett Àmnesövergripande Àmne : En kvalitativ studie om ÀmneslÀrares upplevelser av lÀsundervisning

Uppsatsen pÄbörjades med den senaste PISA-undersökningen i Ätanke, dÀr den nedÄtgÄende trenden vad gÀller lÀsförmÄga var nÄgot som behövde problematiseras. MÄlet med uppsatsen Àr att undersöka hur verksamma ÀmneslÀrare förhÄller sig till lÀsförstÄelseutveckling och hur ÀmneslÀrares förhÄllningssÀtt kan förklaras i relation till tidigare forskning.Syftet mynnar ut i följande frÄgestÀllningar:Vilken roll anser lÀrarna att lÀsförstÄelsen har för undervisningen i skolan?Vilken lÀspedagogik ger ÀmneslÀrarna uttryck för?Vilka lÀsundervisningsmodeller, om nÄgra, arbetar ÀmneslÀrarna med?Studien antar en kvalitativ ansats, med semistrukturerade intervjuer som metod. Intervjuerna har genomförts med aktiva ÀmneslÀrare frÄn olika högstadieskolor i Halmstad Kommun. Resultaten visar att ÀmneslÀrarna var överens i sin syn pÄ lÀsundervisningen i skolan som ett Àmnesövergripande Àmne och att goda resultat i skolan stÄr i direkt relation till god lÀsförmÄga.

Finns det ett samband mellan fysisk aktivitet och koncentrationsförmÄga? : En kvantitativ studie om vad lÀrare i Ärskurs 1-5 har för uppfattningar om elevernas koncentrationsförmÄga i relation till Àmnet idrott och hÀlsa.

Den hÀr studien gjordes för att undersöka om lÀrare uppfattar ett samband mellan elevers koncentrationsförmÄga och fysisk aktivitet i skolan. Den baseras pÄ en enkÀtundersökning som gjorts i Ärskurserna 1-5 pÄ sju olika skolor i nÀromrÄdet. Studien visar ett positivt samband mellan all fysisk aktivitet i skolan och lÀrarnas uppfattning av elevernas koncentrationsförmÄga, vilket Àven kopplats samman med tidigare forskning inom nÀrliggande omrÄden. Nyckelord: physical education AND concentration, physcial activity AND concentration ability, physcial acitivty AND effect in school, excercise AND brain, physical education AND brain..

Social- och emotionell trÀning i skolan : En kvalitativ studie om fem lÀrares erfarenheter och Äsikter om anvÀndandet av SET

Det har blivit ett hÄrdare och egocentrerat klimat i samhÀllet. Enligt statliga rapporter mÄr mÄnga unga dÄligt idag. För att förbÀttra ungdomars psykiska hÀlsa och vÀlmÄende rekommenderar Ungdomsstyrelsen mer psykossocial verksamhet i skolan. SET Àr en metod som handlar om social och emotionell trÀning i skolan och den Àr till för att förebygga problem för unga. Syfte med denna uppsats har varit att belysa SET-metoden utifrÄn lÀrares erfarenheter och Äsikter.

Stödpersonals upplevelser av konflikthantering i skolan

Syftet med den hÀr studien var att undersöka stödpersonals upplevelser av konflikthantering i skolans vÀrld. Kvalitativ metod med en abduktiv ansats anvÀndes för att bilda underlag för intervjuer med kuratorer, skolsköterskor och beteendevetare pÄ gymnasie- och högstadieskolor. Nio intervjuer genomfördes och analyserades genom meningskoncentrering, vilket gav tre olika huvudteman: stödpersonalens arbete, resurser för konflikthantering och förbÀttringar i konflikthantering i skolan. Resultatet visade att samtal, förÀldrastöd och sociala aktiviteter ansÄgs vara viktiga hjÀlpmedel för att kunna handleda eleverna i konflikter. Dock visade analysen att det behövs bÀttre förutsÀttningar för att ge eleverna stöd i konflikthantering.

Elevdemokrati :  - En kvalitativ studie om fyra rektorers syn pÄ ett elevrÄds förutsÀttningar och funktion i skolan

Syftet med den hÀr studien Àr att fÄ fördjupad kunskap om rektorers syn pÄ ett elevrÄds försÀttningar och funktion i skolan. UtifrÄn syftet vill vi undersöka rektorers syn pÄ elevinflytande och elevrÄd samt möjligheter och hinder för realisering. Vi vill Àven undersöka rektorers syn pÄ lÀrares roll samt sin egen roll i arbetet med elevinflytande. I studien anvÀnder vi oss av en kvalitativ forskningsmetod av semi-strukturerad karaktÀr. Intervjuer med fyra rektorer, utgjorde underlag för studien.

Stress i skolan : utifrÄn ett elevperspektiv

VÄr studie handlar om stress i skolan. Syftet med denna rapport Àr att ta reda pÄ hur stress ser ut i grundskolan och speciellt i Àmnet slöjd, samt att fördjupa vÄr egen förstÄelse inom omrÄdet stress och hur dagens skola motverkar stressen hos eleverna. De metoder vi anvÀnt oss av för att fÄ svar pÄ vÄra frÄgor Àr enkÀter och intervjuer. Informanterna som deltog i studien Àr i Äldern 15-16 Är. Vi ansÄg att det Àr mycket som hÀnder just i den Äldern men ÀndÄ att mognaden Àr pÄ en sÄdan nivÄ att kvalitén pÄ denna studie skulle bli bra.

Utpekad?: En beskrivning av före detta elevers upplevelser av sÀrskilt stöd i skolan

Uppsatsen behandlar nÄgra personers upplevelser av att ta emot ett sÀrskilt stöd i skolan, i förhÄllande till samhÀllets syn pÄ norm och avvikelse frÄn norm. Undersökningens syfte Àr att ge en vidgad förstÄelse, frÄn ett inifrÄnperspektiv, hur det kan upplevas att ta emot sÀrskilt stöd i skolan samt hur dessa personer upplever omgivningens syn pÄ att de tar emot ett sÀrskilt stöd. Fokus har legat pÄ stigmatiserande konsekvenser av att avvika frÄn norm. ForskningsfrÄgorna Àr:? Vilka insatser kan bidra till en kÀnsla av utpekande och/eller uteslutning?? Hur uppfattar elever att ha ett sÀrskilt stöd i skolan?? Hur uppfattar elever med sÀrskilt stöd omgivningens reaktioner?För att uppnÄ undersökningens syfte har jag valt kvalitativa intervjuer som undersökningsmetod.

NyanlÀnd i skolan : Ett lÀrarperspektiv pÄ mottagandet av nyanlÀnda elever, samt deras förutsÀttningar för andrasprÄksutveckling i en vanlig klass.

Sverige Àr ett mÄnkulturellt land dÀr nyanlÀnda elever Àr ett vanligt inslag i skolan. Denna uppsats lyfter fram en skola dÀr det inte finns nÄgon förberedelseklass. IstÀllet placeras nyanlÀnda elever i en vanlig klass direkt frÄn skolstart. Syftet med uppsatsen Àr att belysa hur lÀrare ser pÄ dessa elevers andrasprÄksutveckling. Andra frÄgor som berörs Àr hur skolintroduktionen kan se ut, vilka förutsÀttningar som finns för andrasprÄksutveckling samt hur lÀrarnas kompetens att besvara nyanlÀnas behov ser ut.

Kognitiv beteendeterapi i skolan

Syftet med studien var att fÄ en ökad förstÄelse och insyn i vad kognitiv beteendeterapi- KBT Àr, och ta reda pÄ om den stökiga skolmiljön som ofta förekommer, kan förbÀttras med hjÀlp av KBT. VÄra forskningsfrÄgor behandlar: Vad Àr kognitiv beteendeterapi? Vilka förutsÀttningar krÀvs bland personalen för att arbeta med KBT vid en skola? NÀr kan det vara lÀmpligt att pedagogerna i skolan anvÀnder sig av KBT? Hur anvÀnder pedagogerna KBT i skolan. Studien har genomförts genom bearbetning av relevant litteratur. En kvalitativ intervjuserie med olika pedagoger har genomförts och bearbetats.

<- FöregÄende sida 28 NÀsta sida ->