Sök:

Sökresultat:

8713 Uppsatser om Entreprenörskap i skolan - Sida 12 av 581

Kan estetik ge kunskap liv? - en studie om estetikens roll och betydelse i skolan

Syftet med detta arbete Àr att förstÄ hur lÀrare levandegör kunskap i en skola för alla samt att förstÄ pedagogers förhÄllningssÀtt till estetiska uttrycksformer i skolan. Vidare syftar studien pÄ att beröra eventuella begrÀnsningar som lÀrare ser med att införliva estetik i den egna un-dervisningen. Jag har anvÀnt mig av tvÄ kvalitativa datainsamlingsmetoder, observation och intervju. De utvalda informanterna Àr fyra verksamma lÀrare i olika Äldrar och arbetar pÄ olika skolor. Mitt resultat visar att lÀrare anser att kunskap fÄr liv nÀr lÀraren sjÀlv har ett intresse av och kÀnner en sÀkerhet i bÄde det innehÄll och den form man undervisar i.

Kan machismo likstÀllas med manlighet i Mexico? : om staten, urbefolkningarna och kulturarvsdiskursen

Den hÀr uppsatsen handlar om barn- och ungdomslitteratur. I bakgrunden ges en kortare historik om barnbokens historia i Sverige fram till och med Är 1960. Syftet med uppsatsen Àr att se hur skolan gestaltas i barn- och ungdomsböcker frÄn Är 1955. Jag har i undersökningen valt att avgrÀnsa mig till svenska barn- och ungdomsböcker som kom ut i tryck första gÄngen 1955. Med hjÀlp tidigare forskning har jag analyserat de lÀsta barn- och ungdomsböckerna.

Arbetsterapeutiska interventioner i skolmiljön för barn med ADHD

Syftet med litteraturstudien var att beskriva arbetsterapeutiska interventioner i för barn med ADHD i skolmiljön. Fjorton stycken artiklar inkluderades i studien och analyserades genom en kvalitativ innehÄllsanalys. UtifrÄn analysen av artiklarna framkom tre kategorier. Kategorierna Àr ?Kompenserande interventioner för att möjliggöra aktivitetsutförandet?, ?Anpassning av miljön för att möjliggöra aktivitetsutförande? samt ?Förebyggande interventioner för att möjliggöra delaktighet?.

En skolas sÀtt att arbeta En studie av Sverige : finska skolan i Motala

Syftet med detta arbeta Àr att beskriva en skolas sÀtt att arbeta för att alla elever ska fungera i skolan. Jag ville ocksÄ se om det fanns nÄgot speciellt sÀtt att arbeta med ledarskapet i klassrummet. Litteraturstudien belyser de strategier lÀraren förfogar över i klassrummet samt den fostran och disciplin som anses nödvÀndig för att barn ska kunna utvecklas till den mognad som förutsÀtts för att kunna bli en fungerande samhÀllsmedborgare. Diskussionen tar upp betydelsen av hur ett genomtÀnkt arbetssÀtt genomsyrar det dagliga arbetet i skolan..

Genusarbete om pedagoger i skolan

Syftet med studien Àr att synliggöra, analysera och beskriva likheter och skillnader mellan kvinnliga och manliga pedagoger i förskolan och upp till skolÄr 6, samt om och pÄ vilket sÀtt detta inverkar pÄ barns lÀrande. Resultatet i studien visar att det finns skillnader och likheter mellan pedagogernas kön, att eleverna pÄverkas pÄ olika sÀtt genom att de inte fÄr se bÄde manliga och kvinnliga förebilder i skolan och att det Àr viktigt att pedagogerna reflekterar över sitt sÀtt att agera och interagera i lÀrandesituationer med barnen, för att sÄ lÄngt som möjligt kompensera den ojÀmna könsfördelningen..

Ordning, fostran och disciplinering : en undersökning om vad elever och lÀrare pÄ en gymnasieskola har för uppfattningar om ordning, fostran och disciplinering i skolan

Den hÀr uppsatsen har som syfte att undersöka vad elever och lÀrare pÄ en gymnasieskola har för Äsikter i frÄgor som rör ordning, fostran och disciplinering i dagens skola. Den övergripande frÄgan som uppsatsen har försökt att besvara Àr: Vad har elever och lÀrare för Äsikter i frÄgor som rör ordning, fostran och disciplinering i skolan?Den empiriska undersökningen har gjorts i form av en enkÀtundersökning som har besvarats av 54 elever och 7 lÀrare. NÀr resultatet av enkÀtundersökningen har diskuterats har det skett utifrÄn Michel Foucaults teorier om makt och disciplinering samt utifrÄn forskning kring lÀroplaner och skolans vÀrdegrund kopplat till ordning, fostran och disciplinering.Resultatet av undersökningen visar att elevernas och lÀrarnas Äsikter om ordning, fostran och disciplinering i skolan i huvudsak överensstÀmmer med varandra. BÄda grupperna anser att skolan ska ha ett fostrande uppdrag, att fostran ska ske med stöd av gemensamma regler och, vid behov, pÄföljder om dessa inte följs.

Kulturella möten i den svenska skolan : En studie om möten mellan grundskollÀrare och barn och förÀldrar med muslimsk bakgrund

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka vilka möjligheter och hinder det finns i denmÄngkulturella skolan, med fokus pÄ elever med muslimsk bakgrund. Malmö har under de senaste decennierna blivit en mÄngkulturell stad. Detta syns tydligt i vissa stadsdelar dÀr stora delar av befolkningen Àr mÄngkulturella. Vi har fördjupat oss i teorier om hur lÀrare, barn och förÀldrar med muslimsk bakgrund kan uppleva den svenska skolan. I litteraturgenomgÄngen framgÄr det vilka hinder och kulturkrockar som kan uppstÄ dÄ barn med muslimsk bakgrund ska anpassa sig till bland annat den svenska skolans synsÀtt och undervisning.

VĂ€lbefinnande och KĂ€nsla av sammanhang bland flickor i skolvardagen (ÅR 6)

I ?Skolbarns hÀlsovanor? har sedan 1985 frÄgan ?Vad tycker du om skolan nu för tiden?? funnits med. Skoltrivseln minskar med Äldern och till skillnad frÄn mÄnga andra frÄgor skiljer sig pojkars och flickors uppfattning i denna frÄga mest i den yngsta Äldersgruppen, dÄ flickorna i högre utstrÀckning uppger att de trivs mycket bra i skolan (Svenska barns hÀlsovanor, FHI 2005). I den hÀr studien undersöks hur Ätta 12-Äriga svenska skolflickor i en vÀstsvensk smÄstad upplever sin skolvardag. Min metod har varit att faststÀlla deras KASAM-vÀrde genom en enkÀt (Margalit & Efrati, 1996) baserad pÄ Antonovskys frÄgeformulÀr för att mÀta KÀnsla Av Sammanhang (Antonovsky, 1987)och sedan intervjua dem enskilt om trivsel, flow och beröm i skolan.

Kan coaching öka elevers resultat i skolan?

Gustafsson, Maria (2011). Kan coaching öka elevers resultat i skolan? En undersökning om coachingprocesser i skolan och deras pÄverkan. Examensarbete inom lÀrarutbildningen 90 hp distans. Den hÀr uppsatsen Àr sprungen ur studier av vad coaching Àr, intervjuer med coacher i skolan, intervjuer av elever som blir coachade av skolcoacher, samt observationer av coachingprocesser. Det övergripande syftet med denna uppsats Àr att undersöka huruvida coaching av elever i skolan kan pÄverka deras resultat pÄ ett positivt sÀtt. Coaching Àr ett relativt nytt fenomen i skolans vÀrld.

Vad gör fritidspedagogen i skolan?

Denna uppsats handlar om tvÄ fritidspedagoger som arbetar pÄ tvÄ olika skolor. Uppsatsen syfte Àr att se dessa tvÄ fritidspedagogers ansvar i skolan. Vidare Àr Àven syftet att jÀmföra fritidspedagogernas ansvar i skolan med vad som Àr skrivet i lÀroplanen och i de lokala arbetsplanerna pÄ skolorna för att se om det finns nÄgon koherens. Det resultat som framkommer i uppsatsen tyder pÄ att lite skrivs i lÀroplanen och i de lokala arbetsplanerna om vad som Àr fritidspedagogens ansvar i skolan. DÀremot skrivs att en samverkan mellan skola och fritidshem skall finnas, dock Àr det lÀrarnas och rektorernas ansvar att utforma denna samverkan och inte fritidspedagogernas.

Utvecklingssamtal i ett mÄngkulturellt samhÀlle

I arbetet med denna studie har jag genom intervjuer och enkÀter undersökt vad utlandsfödda personer som har barn i den svenska skolan, har för erfarenheter och Äsikter om utvecklingssamtal, bÄde i hemlandet och hÀrifrÄn Sverige. Intervjupersonerna har bland annat tillfrÄgats om huruvida de har varit med om utvecklingssamtal under sin egen studietid i hemlandet. De har ocksÄ tillfrÄgats om vad de har för tankar kring de utvecklingssamtal de varit med om under sina barns studietid och vad de har för syn pÄ den svenska skolan. Resultatet blev övervÀgande positivt, Àven om vissa hade en del negativa erfarenheter. Intervjupersonerna har vidare tillfrÄgats om sin syn pÄ den svenska skolan..

Elevinflytande. Hur lÀrare ser pÄ elevers inflytande i skolan.

I detta examensarbete har jag försökt ta reda pÄ hur elevinflytandebegreppet kan uppfattas av nÄgra olika lÀrare, vilka motiv det finns för att ge elever inflytande och hur elever kan ha inflytande i skolan. LÀrarna jag intervjuade menade att elevinflytande Àr elevernas möjlighet att pÄverka olika delar av skolan, genom formella och informella kanaler, i grupp och individuellt. I litteraturen stod elevinflytande vanligen för elevernas delaktighet i mer eller mindre formaliserade beslutsprocesser, men har ocksÄ beskrivits som pÄverkan i de social relationer eleverna har som rör skolan. Jag har ocksÄ tittat pÄ varför elever ska ha inflytande i skolan. LÀrarna jag intervjuat ger exempel pÄ fem orsaker till varför elever ska ha inflytande: demokratifostran, skolan blir roligare, elevernas presterar bÀttre, vikÀnslan i gruppen kan stÀrkas och eleverna kan utveckla sin personlighet genom sitt inflytande.

Slöjan i den svenska skolan

Syftet med detta arbete Àr att ta reda pÄ vad nÄgra lÀrare och elever anser om bruket av slöja i skolan. För att ta reda pÄ detta har undersökningar i form av intervjuer och enkÀter gjorts pÄ tre olika grundskolor. TvÄ av skolorna har hög andel elever med annan bakgrund Àn svensk och den tredje skolan har en vÀldigt liten andel elever med utlÀndsk bakgrund. Resultatet av undersökningarna visade sig vara som vÀntat, i de skolor dÀr större andel elever med annan bakgrund Àn svensk var representerade fanns det mer tolerans och förstÄelse för slöjan. Under mina intervjuer hade jag frÄgor om hur bÄde lÀrare och elever ser pÄ elever som bÀr slöja.

Rektorers syn pÄ specialpedagogikens roll i skolan

Syftet med min undersökning var att undersöka, beskriva och förstÄ hur rektorer resonerar nÀr de skapar en specialpedagogtjÀnst och beslutar vilka arbetsuppgifter specialpedagogen ska ha. Vidare ville jag studera vilken roll rektorn anser att specialpedagogen har pÄ skolan. Resultatet av undersökningen skulle sedan jÀmföras med vad som framgÄr i examens-ordningen om specialpedagogens arbetsuppgifter och roll i skolan. I undersökningen valde jag att anvÀnda mig av en kvalitativ metod, i detta fall den halvstrukturerade intervjun. Jag intervjuade sex rektorer inom grundskolan. Resultatet visar att specialpedagogernas arbetsuppgifter och roll i skolan överensstÀmmer, med nÄgot undantag, med vad som stÄr i examensordningen. Det framkommer att specialpedagogerna fungerar i liten utstrÀckning pÄ organisationsnivÄ.

VÀrdegemenskapen i den mÄngkulturella skolan: En hermeneutisk undersökning av tre teman ur vÀrdegrundsboken med hjÀlp av det interkulturella synsÀttet

Jag har valt tre teman ur vÀrdegrundsboken och jÀmför vad olika författare anser om dessa tre teman. Skolan kan inte undvika att fostra och socialisera, skolans socialiserande verksamhet innebÀr att förmedla kultur.Ett konstaterande Àr att skolans kultur och vÀrdegemenskap förmedlande uppdrag Àr motsÀgelsefullt. Uppgiften som skolan har tilldelats av riksdagen Àr sammansatt av ett bestÀndighets, kontinuitets och ett förÀndringsuppdrag. Det Àr tÀnkt att skolan ska spegla sitt samhÀlles historia och kultur genom att socialisera sina elever till svenska medborgare, samtidigt ska skolan vara visionÀr och dÀrmed bana vÀg för ett framtida samhÀlle som pÄ bestÀmda sÀtt skiljer sig frÄn dagens. Det stÀlls krav pÄ att personalen ska förmedla kulturellt bestÀmda vÀrden och upprÀtta kultur som överensstÀmmer med dessa vÀrden.

<- FöregÄende sida 12 NÀsta sida ->