Sök:

Sökresultat:

397 Uppsatser om Doktrin för luftoperationer - Sida 20 av 27

Effekten av Case of Karin Andersson and Others vs. Sweden: OtillrÀckligheten vid rÀttsprövning av tillÄtlighetsbeslut i Sverige

Det huvudsakliga syftet med denna uppsats har varit att utreda talerÀtten vid rÀttsprövning av tillÄtlighetsbeslut. I uppsatsen kommer stort fokus att ligga pÄ fallet Botniabanan. En annan viktig problematik som behandlas genom uppsatsen Àr den sÄ kallade ?bindande verkan? av regeringens tillÄtlighetsbeslut. DÄ prövningen görs av Regeringen fÄr den sÄledes en politisk prÀgel.

Med 90 Är pÄ nacken - en studie av internationella avtalsrÀttsliga alternativ till den svenska avtalslagen

Denna uppsats syftar till att redogöra för och analysera internationella alternativ till den svenska avtalslagen. I Är (2005) var det 90 Är sedan den svenska avtalslagen tillkom. Avtalslagen har under Ärens lopp kompletterats med rÀttspraxis och doktrin och har dÀrmed utvecklats i takt med samhÀllsutvecklingen. 1989 ratificerade Sverige United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods, hÀrefter kallad CISG, med undantag för del ?? som utgör den avtalsrÀttsliga delen.

Warden i Israel : En studie av Wardens tillÀmpning i Israels luftkrig 2006-2009

Den amerikanske luftmaktsteoretikern John A Warden III har skrivit ett flertal artiklar och böcker om vad han anser Àr det bÀsta sÀttet att anvÀnda luftmakt. Warden förordar luftmaktens offensiva natur och efterstrÀvar ett snabbt, för egen del, fördelaktigt slut pÄ en konflikt. Warden har bl.a. liknat fienden vid ett system, dÀr han menar att strÀvan skall ligga i att slÄ ut fiendens ledarskikt vilket fÄr tillföljd att dess vilja till strid upphör.I detta arbete ges en sammanfattning av, enligt författaren, centrala delar av Wardens teorier. Sammanfattningen mynnar ut i tre stycken parametrar som kommer att utgöra Wardens teorier i detta arbete.

Arbetstagares lojalitetsplikt i modern tid - SÀrskilt med avseende pÄ konkurrensförbud och och tystnadsplikt

En relativt omfattande del av arbetstagarens skyldigheter enligt anstÀllningsavtalet Àr arbetstagarens lojalitetsplikt. Lojalitetsplikten Àr ett begrepp under vilket flera olika typer av regler brukar rÀknas, bland annat regler kring konkurrerande verksamhet, tystnadsplikt och bisysslor. Generellt sett har det uttalats att lojalitetsplikten Àr en skyldighet för arbetstagaren att sÀtta arbetsgivarens intresse framför sitt eget, samt att undvika situationer dÀr han kan komma i pliktkollision. Skyldigheten Àr inte generellt reglerad i lag, Àven om vissa lagregler förekommer för speciella omrÄden. Innebörden av denna framgÄr istÀllet i första hand av rÀttspraxis och doktrin.Lojalitetsplikten har genom Ären varit föremÄl för prövning i en rad olika mÄl och Arbetsdomstolen har vid flera tillfÀllen gett vÀgledning kring pliktens omfattning.

Psykisk ohÀlsa som saklig grund för uppsÀgning: Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar

Psykisk ohÀlsa kan vara orsaken till avtalsbrott eller annan skada som den anstÀllde Äsamkar annan pÄ grund av sitt hÀlsotillstÄnd. Syftet med detta arbete Àr att utreda nÀr en arbetsgivare fÄr sÀga upp en arbetstagare pÄ grund av dennas psykiska ohÀlsa. MÄlet Àr Àven att utreda begreppet psykisk ohÀlsa samt undersöka vem som bÀr rehabiliteringsansvaret nÀr en anstÀlld utsÀtts för psykisk ohÀlsa. Arbetet behandlar uppsÀgning pÄ grund av sjukdom för att knyta an till psykisk ohÀlsa. För att ge lÀsaren en överblick rörande de allmÀnna bestÀmmelserna kring uppsÀgningar berör författaren Àven uppsÀgningar med anledning av arbetsbrist och personliga skÀl.

Intrycksstyrning : Rekryterares upplevelser och hantering av kandidaters anvÀndning av intrycksstyrning i en arbetsintervju

Ett whistleblowingsystem, pÄ svenska kallat visselblÄsningssystem, Àr till för att underlÀtta för en anstÀlld att slÄ larm om oegentligheter pÄ en arbetsplats. Det kan vara en sÀrskild mejladress, telefonnummer eller hemsida som arbetsgivaren inrÀttat för ÀndamÄlet att arbetstagaren ska kunna rapportera oegentligheter. En visselblÄsare kan Àven vÀnda sig externt och rapportera oegentligheter, t. ex till media. Att inrÀtta ett visselblÄsningssystem har blivit mer och mer populÀrt men konsekvenserna för den anstÀllde som visselblÄser Àr ofta av negativ karaktÀr. VisselblÄsaren kan exempelvis bli mobbad pÄ sin arbetsplats, omplaceras eller helt enkelt tvingas bort frÄn sitt arbete.

Att vara en visselblÄsare i Sverige : En uppsats om rÀttigheter och skyldigheter

Ett whistleblowingsystem, pÄ svenska kallat visselblÄsningssystem, Àr till för att underlÀtta för en anstÀlld att slÄ larm om oegentligheter pÄ en arbetsplats. Det kan vara en sÀrskild mejladress, telefonnummer eller hemsida som arbetsgivaren inrÀttat för ÀndamÄlet att arbetstagaren ska kunna rapportera oegentligheter. En visselblÄsare kan Àven vÀnda sig externt och rapportera oegentligheter, t. ex till media. Att inrÀtta ett visselblÄsningssystem har blivit mer och mer populÀrt men konsekvenserna för den anstÀllde som visselblÄser Àr ofta av negativ karaktÀr. VisselblÄsaren kan exempelvis bli mobbad pÄ sin arbetsplats, omplaceras eller helt enkelt tvingas bort frÄn sitt arbete.

Har EG exklusiv kompetens att företrÀda medlemslÀnderna vid doharundans jordbruksförhandlingar?

Som den största deltagande enheten inom WTO har EU en av nyckelrollerna genom sitt avgörande inflytande pÄ vÀrldshandeln. EU: s 25 medlemsstater Àr alla medlemmar i WTO, men vid förhandlingar inom organisationen Àr det Kommissionen som representerar medlemsstaterna. Hur denna kompetensfördelning ser ut pÄ jordbruksomrÄdet inom ramen för förhandlingarna inom Doha Development Agenda skall behandlas utförligt i denna uppsats, med det fokus pÄ jordbruksfrÄgor som denna förhandlingsrunda innebÀr. Jag kommer att ingÄende behandla de EG-rÀttsliga förutsÀttningarna för kompetensfördelningen mellan EG och den enskilda medlemsstaten samt de faktiska förhÄllanden som denna kompetensfördelning resulterar i. MÄlet med uppsatsen Àr att sÄ lÄngt det Àr möjligt inom det angivna utrymmet utreda kompetensfördelningen mellan EG och den enskilda medlemsstaten inom ramen för DDA-förhandlingarna utifrÄn det juridiska regelverk och de rÀttsliga grundprinciper som reglerar EU: s externa identitet och EG: s gemensamma handelspolitik.

Medverkan - en utveckling i rÀttspraxis

SammanfattningSyftet med denna uppsats Àr att beskriva samt reflektera över hur gÀllande rÀtt har utvecklats genom rÀttspraxis nÀr det gÀller regleringen avseende ansvar vid medverkan till brott. Ytterligare ett syfte Àr att försöka tydliggöra var, och om, nÄgra juridiskt relevanta grÀnser mellan gÀrningsmÀn, medgÀrningsmÀn och medhjÀlpare kan utlÀsas ur praxis.För att genomföra uppsatsen har lag, förarbeten, rÀttsfall och doktrin studerats.De slutsatser som kan dras av praxis nÀr det gÀller grÀnsdragningarna Àr att det krÀvs relativt lite av en person för att han ska kunna dömas som medverkande till brott. Som utgÄngspunkt nÀmn "Rockfallet" dÀr en man döms för medhjÀlp till misshandel dÄ han hÄllit en bekants rock medan han misshandlar och rÄnar en fotgÀngare och dÀr jÀmförelse med den straffria gÀrningen att med gillande min stÄ och se pÄ ett slagsmÄl görs.I uppsatsen presenteras Àven flera andra rÀttsfall som illustrerar grÀnsdragningen mellan det straffbara och det straffria omrÄdet.NÀr det gÀller grÀnsdragningen mellan en gÀrningsman, en medgÀrningsman och till viss del Àven en medhjÀlpare konstateras att praxis till viss del visar pÄ en ojÀmn rÀttstillÀmpning som i nÄgra fall kan beskrivas som rÀttsosÀker. Detta medför att nÄgra sÀkra slutsatser inte kan dras av materialet. Den konturen som dock kan utlÀsas Àr att ett gemensamt handlande, föregÄtt av ett samrÄd, blir straffbart sÄsom medgÀrningsmannaskap. NÀr omstÀndigheterna medför att det brister i det gemensamma handlandet eller i samrÄdet blir utgÄngen i mÄlet i vissa fall svÄr att förutse.Ytterligare en aspekt Àr att den bristande förutsebarheten till viss del kan bero pÄ att omrÄdet endast Àr praxisreglerat, uttryckligt lagstöd saknas i mÄnga fall.För att komma till rÀtta med den bristande förutsebarheten och rÀttsosÀkerheten Àr ett förslag till lösning att lagstiftaren i lag reglerar de fall dÀr straffbarhet kan intrÀda trots att rekvisiten i det aktuella straffstadgandet inte uppfyllts..

Barn som bevittnar vÄld i nÀra relationer. En straff- och processrÀttslig studie.

Barn som bevittnar vÄld i nÀra relationer har kommit att uppmÀrksammas mer och mer i den svenska lagstiftningen under de senaste Ären. Lagstiftningen har Àndrats sÄ att barn som bevittnar vÄld i en nÀra relation har rÀtt till brottsskadeersÀttning enligt brottsskadelagen och i socialtjÀnstlagen betraktas barn som bevittnar vÄld i en nÀra relation som brottsoffer. I 29 kap. 2 § brottsbalken infördes en ny straffskÀrpningsgrund Är 2003. Den anger att det som försvÄrande omstÀndighet sÀrskilt ska beaktas att brottet varit Àgnat att skada tryggheten och tilliten hos ett barn i dess förhÄllande till en nÀrstÄende person.

Prosolvia ? Den civilrÀttsliga processen gÀllande revisorns skadestÄndsansvar

Syfte: Syftet Àr 1) att beskriva och analysera de pÄstÄdda bristerna i Prosolvias redovisning och göra en bedömning av om denna strider mot god redovisningssed, 2) att analysera om bolagets revisor, utifrÄn gÀllande lagar och normer, handlat oaktsamt vid utförandet av sitt revisionsuppdrag och 3) att göra en bedömning om Konkursboet kan tilldömas skadestÄnd vid den framtida domstolsprövningen. Metod: DÄ uppsatsen Àr tvÀrvetenskaplig har vi funnit att kombinationen av kvalitativ fallstudie och traditionell juridisk metod Àr mest lÀmplig för att uppnÄ syftet. Vi har sÄledes anvÀnt oss av rÀttskÀllor bestÄende av lag, förarbeten, praxis och doktrin för att bedöma det civilrÀttsliga mÄlet gÀllande Prosolvia i rÀttslig bemÀrkning. Slutsatser: PÄ grund av att Prosolvia Äsidosatt sina principer vid intÀktsföringen och i vissa fall anvÀnt sig av oriktiga uppgifter, samt eftersom dotterbolaget IVS genom bokföringstekniska ÄtgÀrder felaktigt undanhölls ur koncernredovisningen, anser vi att redovisningen var upprÀttad i strid mot lag och god redovisningssed pÄ det sÀtt som kÀranden pÄstÄtt. VÄr bedömning Àr att revisorn gjort sig skyldig till oaktsamhet i utförandet av sitt uppdrag dÄ han avgav en ren revisionsberÀttelse trots att han rimligtvis borde ha upptÀckt ovan pÄstÄdda brister.

SE-bolag; igÄr, idag och imorgon : En utredning om den geografiska spridningen av bolagen inom EU och faktorer som Àr drivande vid val av stat för etablering.

Efter 30 Är av diskussioner och förhandlingar lyckades ministrarna inom Europeiska unionens rÄd, ocksÄ kallad ministerrÄdet, rösta igenom en förordning som kom att reglera en ny företagsform, SE-bolag. Den ursprungliga tanken med en att ha en gemensam bolagsform var att den skulle lyda under gemensamma EU-regler. Ambitionen kom att bli overklig dÄ harmoniseringen inom EU inte hade tagit den form som krÀvdes för att förverkliga detta, vilket den fortfarande inte har gjort. I stÀllet lÀmnades kompletterande bestÀmmelser Ät medlemsstaterna för att behandla SE-bolag som nationella publika aktiebolagSamtidigt som SE-bolagens stadga utvecklades sÄ gjorde ocksÄ bestÀmmelserna om arbetstagarinflytande det. Det publicerades ett direktiv gÀllande arbetstagarinflytandet som blev implementerat i flertalet medlemsstater.Utvecklingen har idag kommit sÄ lÄngt att det finns 510 etablerade SE-bolag inom EU.

UtomstÄenderegeln 57 kap 5§ IL - Àr den ÀndamÄlsenlig?

Uppsatsens syfte Àr att beskriva vad utomstÄenderegeln innebÀr, vilka rekvisit som mÄste uppfyllas för att den ska vara tillÀmpbar och om den Àr ÀndamÄlsenlig enligt lagstiftarens syfte. Metoden som anvÀnds Àr den rÀttsdogmatiska rÀttsvetenskapen, vilken innebÀr att en redogörelse gör för gÀllande rÀtt med hjÀlp av de olika rÀttskÀllorna, lag, förarbeten, praxis och doktrin. För att ge en helhetsbild anvÀnds exempel för att illustrera olika situationer.Till kategorin fÄmansföretag rÀknas aktiebolag och ekonomisk förening, dÀr fyra eller fÀrre fysiska personer Àger, direkt eller indirekt, sÄ mÄnga aktier eller andelar att de tillsammans har mer Àn hÀlften av rösterna för samtliga aktier eller andelar i företaget. Det finns undantag som bidrar till att fÄmansföretag inte omfattas av fÄmansreglerna trots att de rÀknas till kategorin fÄmansföretag. Ett av dessa undantag Àr utomstÄenderegeln.

Kan kortvÄgsradion öka rörligheten pÄ vÄra förband?

Min mÄlsÀttning med denna uppsats har varit att forska kring hur kortvÄgsradion kan öka rörligheten pÄ svenska förband i utlandsstyrkan. Inledningsvis har jag definerat vad jag menar med manöverkrigsföring, uppdragstaktik, de sex grundlÀggande förmÄgorna och radio. Jag har intervjuat individer som varit pÄ enheter som rört sig i terrÀngen i Afghanistan och Kosovo. Jag har sedan diskuterat kring hur man kan öka rörligeheten genom att anvÀnd sig av uppdragstaktik och kortvÄgsradion. Jag har jÀmfört ledningsÀtt och radioanvÀndande mellan Afghanistan och Kosovo och dragit slutsatser frÄn detta.En av slutsatserna som har dragits ur uppsatsen Àr att det Àr rÀckvidden som möjliggör en högre rörlighet genom att enheterna inte blir styrda till att hÄlla sig inom t.ex.

VÄrdnadsöverflyttningar : En utredning av i vilka situationer förÀldrar riskerar att förlora vÄrdnaden om sina barn

SAMMANDRAGC-uppsats i rÀttsvetenskap av Sofie Johansson, ht-08.?VÄrdnadsöverflyttningar ? En utredning av i vilka situationer förÀldrarriskerar att förlora vÄrdnaden om sina barn?Handledare: Jeanna LantzUppsatsen syfte Àr att undersöka och analysera vad som krÀvs för att envÄrdnadsöverflyttning ska komma till stÄnd. GrundfrÄgan handlar alltsÄ om nÀr förÀldrar kanförlora vÄrdnaden om sina barn och dÀrmed om nÀr en vÄrdnadsöverflyttning kan ske. Föratt undersöka detta krÀvs att Àven den faktiska vÄrdnaden utreds. Inom detta omrÄde Àrbarnperspektivet och barns bÀsta centralt.

<- FöregÄende sida 20 NÀsta sida ->