
Sökresultat:
255 Uppsatser om Dimensionering - Sida 11 av 17
Konstruktion av modulär turbinstyrning i hydroelektrisk kraftproduktion
Syftet med detta examensarbete är att designa en modulär turbinstyrning för användande inom hydroelektrisk kraftproduktion. Normalt specialbyggs styrenheterför varje specifik kund, men denna arbetsmetod är både dyr och tidskrävande. De lokala förutsättningarna (så som turbintyp eller generatorantal) kan skilja sig mellan kraftstationer, och enheten måste således designas för att vara så kompatibel och allsidig som möjligt.Styrenheten skall kunna kontrollera turbinens ledskenepådrag, och bladvinkel i stationer med Kaplanturbin. Enheten skall designas för att fungera som en fristående enhet, såväl som en del i ett nätverk av kontrollenheter. Konstruktionen måste vara säker, inom vattenkraftssammanhang sätts stora krafter i rörelse och nödvändiga åtgärder för att garantera säkerheten måste därför vidtas.Det övergripande målet är att konstruera en billig, mångsidig produkt för vattenturbinstyrningsom kan användas under så många olika förutsättningar som möjligt.Projektet delas upp i tre olika delar, Design, Hydraulikkonstruktion och Styrprogram.
Överbyggnadskonstruktioner för fotbollsplaner av konstgräs
Konstgräs är ett relativt nytt fenomen på den svenska marknaden och började användas på 1970-talet men det var först i början av 2000-talet som det blev mera allmänt i och med att Svenska Fotbollsförbundet godkände användandet av konstgräs på allsvenska matcher (Johnsson, 2009). Efterhand som användningen av konstgräs ökat, har även intresset för att utveckla metoderna för överbyggnader och avvattningskonstruktioner på konstgräsplanerna ökat. Detta examensarbete handlar om överbyggnads- och avvattningsteknik av konstgräsplaner.
Examensarbetet utgörs av en litteraturstudie med genomgång av rekommendationer och anvisningar för utförande av konstgräsplaner. Resultatet av litteraturstudien jämförs med intervjuer av platschefer från anläggningsvärlden och konstruktörers erfarenheter av olika konstruktioner och tillvägagångssätt vid anläggning av konstgräsplaner samt studier av fyra byggbeskrivningar som belyser olika sätt att konstruera konstgräsplaner.
Syftet med arbetet är att beskriva om konstgräsplaners överbyggnads- och avvattningsteknik. Vidare tar jag upp huruvida det finns möjlighet att effektivisera konstgräsplanernas konstruktioner så att planens spelegenskaper förbättras.
Det resultat jag kom fram till tolkar jag som att dagens överbyggnader är överdimensionerade.
Produktion och dimensionering av träboj i vågkraft
This thesis gives suggestions as to how to design a wooden-based wave-power buoy. The thesiswas carried out at Uppsala University in collaboration with the Division of Electricity and AppliedMechanical Engineering. The product was conceived and developed taking into consideration anumber of requirements put forward by the supervisor, Magnus Rahm. The most importantdemands were that the material used should be able to withstand pressure from the sea withoutbeing damaged and that the production costs should be low.Department of Engineering Sciences, Division of Electricity at Uppsala University was visitedseveral times to discuss issues including the various ideas with the supervisor Magnus Rahm, andwith several people in the department.The work started by studying available literature in order to get background information aboutsuitable methods available for the project and to see how similar projects were carried out. Thereason for this was to get a better understanding of this particular problem and how to solve it.After consulting the supervisor, the group decided to construct four different buoys using fourdifferent materials.
FÖRVARING : för en hygiensäker patientnära miljö
Under de senaste årtiondena har efterfrågan av pellets ökat. Produktion av pellets är en energikrävande process där torkning av sågspån är den del som kräver mest energi. Därför behövs, av ekonomiska och miljömässiga skäl, att energieffektiva lösningar skapas. I denna rapport studeras en möjlig effektiviserad energianvändning genom att ett befintligt värmekraftverk integreras med en anläggning för produktion av pellets. Värme till torkningen av sågspån tas i form av ånga och rökgaser ifrån Åmotfors energis värmekraftverk.
Dimensionering, styrstrategier och utfall av värmepumpar i små bostadshus med stor termisk massa
En byggnad med hög termisk massa kan lagra värme i byggstommen som senare avges tillbaka till boendemiljön när temperaturen sjunker. Detta har en dämpande effekt på temperaturvariationer, vilket minskar uppvärmningssystemets toppbelastningar. Simuleringar har gjorts för att undersöka den termiska massans effekt på uppvärmningsbehovet för en rad olika varianter på ett småhus med varierande termisk massa och isolering. Termiska massan resulterade i att byggnadernas energibehov minskade med strax över 1 %. Effektbesparing är något högre, omkring 5 %.Med en timbaserat elprissättning finns möjligheten att minska uppvärmningskostnaderna genom att undvika att värma bostaden när elpriset är som högst.
Pelletsproduktion integrerat med ett värmekraftverk : Ekonomisk och teknisk utvärdering
Under de senaste årtiondena har efterfrågan av pellets ökat. Produktion av pellets är en energikrävande process där torkning av sågspån är den del som kräver mest energi. Därför behövs, av ekonomiska och miljömässiga skäl, att energieffektiva lösningar skapas. I denna rapport studeras en möjlig effektiviserad energianvändning genom att ett befintligt värmekraftverk integreras med en anläggning för produktion av pellets. Värme till torkningen av sågspån tas i form av ånga och rökgaser ifrån Åmotfors energis värmekraftverk.
Omkonstruktion av krankonsol : Materialbyte, dimensionering samt anpassning för ökat utnyttjande av robotsvetsning
SammanfattningOmkonstruktion av krankonsolDen primära uppgiften i detta arbete har varit att dimensionera om en krankonsol samt att modifiera den robotfixtur som finns för att kunna utnyttja roboten på ett effektivare sätt. I nuläget svetsas fyra utav balkens sex delar av roboten, förhoppningen är att alla delar skall kunna svetsas på samma gång. Idag punktsvetsas även konsolbenen ihop för hand innan robotsvetsningen, det vore önskvärt att roboten kunde ta hand om det också. Den andra uppgiften är att se ifall det går att genomföra ett materialbyte för att på så sätt minska konsolens vikt samt öka dess lastförmåga.Genom användandet av konstruktionsmetoder som till exempel QFD-hus (Quality Function Deployment) har ett antal koncept arbetats fram. Dessa har sedan utvärderats genom att undersöka hur väl de uppfyller de krav som ställts på fixturen.
Dimensionering av bärverk av stål : En jämförelse mellan Eurokod och BKR
The design regulations of Boverket (BKR) have long been the mandatory standard for construction design in Sweden. However from the end of the year 2010, the BKR will be replaced by the European standard Eurocode (EC). The transition to EC has been delayed and it is not until the second of May 2011 that the use of EC will be mandatory. Because EC and BKR differ from each other it is highly interesting to investigate and explain these differences.The purpose of the thesis is to compare the two standards and investigate how they give different results or not for the dimensioning of structures of steel with associated loads. The current project HVC (Pets Science Center) in Uppsala is used as a model for the design of the steel structure used in this study.
Ståltorn lave G1R : Hållfasthetsberäkningar för ståltorn i Renströmsgruvan
Renströmsgruvan ägs av Boliden och byggdes 1952. Ståltornet som står i laven är kraftigt angripen av korrosion och Knightec har fått i uppdrag att konstruera ett nytt och byta ut det. För att kunna göra det behövs det göras nya beräkningar på vad ståltornet måste hålla för, vilket är uppgiften i denna rapport. Vid eventuell överspelning bromsas inte skipen normalt och kommer för högt upp i tornet. Då kommer nödstoppen att stänga motorn och skipen kilar kring gejdrarna i schaktet, bromsas in och stannar.
Konstruktion av axelväxel med pivotfunktion för hjulfordon
Land Systems Hägglunds i Örnsköldsvik är en av världens främsta tillverkare av militära bandvagnar och stridsfordon. De utvecklar förnärvarande ett nytt fordonssystem SEP (Splitterskyddad Enhetsplattform). Tanken är att få ett flexibelt modulsystem där man kan välja mellan en band- eller hjulplattform som sedan kan utrustas med en rad olika utbytbara moduler, för att då kunna ersätta ett flertal olika fordonsvarianter. De prototyper som konstruerats och finns idag drivs av en dieselelektrisk drivlina vilken består av två dieselmotorer med varsin generator som driver hjulen/banden med elmotorer via en gemensam DC-buss. Eftersom den dieselelektriska drivlinan är försenad och ännu inte uppnått till det ställda effekt- och viktkraven så studeras det förnärvarande på ett mekaniskt alternativ med automatlådor, vinkelväxlar och differentialer.
Haveriutredning gällande växellåda tillhörande sotblåsare modell IK-SD
Pappersbruket BillerudKorsnäs AB är idag en av Sveriges ledande tillverkare och leverantör av förpackningspapper, kartong samt wellråvaror. Företaget har en framtida målsättning att i tillverkningsprocessen bli självförsörjande på energi och detta genom en intern förbränning av biobränsle i form av bark och flis i sodapannor. Sodapannan utgör på så sätt fabrikens energidistributionssystem. Vid den kontinuerliga förbränningen av svartlut följer stoft och slagg med rökgaserna och fastnar på sodapannans värmeytor som består av rörpanel. Detta är problematiskt då slagg på värmeytorna försämrar värmeupptagningen och gör den ineffektiv.
Projektering av småhus med solvärme som huvudkälla
In this report a study has been done regarding different heating systems on which are the mostcomprehensive with solar heating systems. The report has also been focusing if solar power can beused as a primary heating source for supplying more than 50 % of the buildings total heatingproduction. The University of Dalarna constructed a demo-house for this purpose and according tocalculations the total solar usage is more than 50 %. This house has been made for referenceregarding the design of the heating system of property 5:37.Further studies have been made to compare different heating systems that are compatible with asolar system, where the compared systems purpose is to be independent of direct using electricity. Asystem of this design is regarded as sustainable according to environmental as economic issues.
Analys och dimensionering av robusta kilspårsförband
This master thesis comprises analysis and dimensioning of a keyed joint between a generator axis and a hub with aid from the FEM-software ANSYS Workbench 13.0.The generator axis is a part of a hydroelectric power station that generates electricity with a reactions turbine, a Kaplan turbine. The existing keyway consists of one parallel key with the width 90 mm and height 45 mm. Due to a planned increase of the power of the generated power with 32 % a design study was needed to see if the keyed joint would be suitable for the extra force. Because of the fact that the axis diameter is bigger than the standards covers/recommends a the keyway had to be re-dimensioned. In an earlier assignment from Skellefteå Kraft AB to Sweco Energuide the keyway was planned to be properly dimensioned, but no final solution was approved.During this master thesis a number of different numerical tests were made.
Dimensionering av grundläggning med hjälp av Eurokod
AbstractWork to develop the Eurocodes started in 1975 by the European Commission adopted a program to eliminate trade barriers within the construction area. The goal was to create common European design standards that would replace the member countries' own rules. Eurocodes will replace The National Board of Housing Building and Planning, National Rail, The National Road Administration and other agencies' calculation rules for the buildings structures. The transition to the use of Eurocodes looks like this:Eurocodes set to Swedish standards between 2002 ? 2007They can be used parallel with national standards 2006 - 2009 The total transition is at the end of 2010/2011.Right now is going on a lot of work for replacement of the existing standards to Eurocodes. The transition to the new calculations` standards, many construction companies and consulting firms facing a big changes and competitions.
Katastrofsjukhus : En ny robust typ av fältsjukhus
Denna rapport beskriver framtagandet av Katastrofsjukhus, robustare fältsjukhus med förbättrad standard. Jämförelse görs mellan det framtagna Katastrofsjukhuset och uppblåsbara tältsjukhus samt standarden i svenska sjukhus. En färdig produkt finns ännu inte framtagen och rapporten lämnar en hel del lösa trådar, men är en bra grund för mer omfattande utveckling av konceptet och som en idéstudie till en vetenskaplig avhandling eller annan fortsatt forskning.Problemet med befintliga fältsjukhus är främst miljön i operationsavdelningen. Detta är något det lagts stor vikt vid och en strävan att uppnå svensk standard har genomsyrat hela processen. En annan viktig punkt vid framtagandet av Katastrofsjukhus har varit konstruktionens vikt, vilket är tältsjukhusens största fördel.