Sök:

Sökresultat:

770 Uppsatser om Didaktik företagsekonomi - Sida 27 av 52

Samtal om musik sprÄkutvecklande musikundervisning i grundskolans högre Är

Syftet med studien Àr att ur ett sprÄkteoretiskt perspektiv undersöka hur elever i grundskolans högre Är talar om musik. Teorier om sprÄkutveckling och sprÄk har anvÀnts för att pÄvisa samband mellan sprÄkutveckling och utveckling inom andra omrÄden. Betoningen har hÀr frÀmst legat pÄ musikÀmnet. Teorierna understryker helhetsperspektivets roll i den sprÄkutvecklande miljön. Integrering av sprÄk, tanke och handling framhÄlls som viktig och grundlÀggande för att bidra till det meningsskapande som utgör grunden för allt lÀrande.

Ämnesintegrerad hem- och konsumentkunskap : Ramfaktorernas pĂ„verkan

Syftet med föreliggande studie Àr att undersöka vilka faktorer som möjliggör och/eller förhindrar undervisningen i grundskolans hem- och konsumentkunskap, med fokus pÄ Àmnesintegrering.  FrÄgestÀllningarna som vi önskar svara pÄ i denna studie Àr följande: 1) I vilken utstrÀckning anser lÀrarna att de arbetar Àmnesintegrerat? 2) Vilka faktorer anser lÀrarna pÄverkar Àmnesintegrering i undervisningen? 3) Hur anser lÀrarna att de pÄverkas av ramfaktorerna pÄ de kommunala respektive privata skolorna i förhÄllande till ett Àmnesövergripande arbetssÀtt?Vi undersökte detta genom kvalitativa intervjuer med sex hem- och konsumentkunskapslÀrare som arbetade vid kommunala respektive privata grundskolor. Intervjuerna genomfördes i tvÄ steg, först en basintervju och dÀrefter en uppföljningsintervju. Materialet tematiserades och analyserades utifrÄn vÄra analysverktyg, vi anvÀnde oss av ramfaktorsteorin.

FlerstÀmmighet : en studie om det didaktiska interaktionsutrymmet i klassrummet

VÄr studie syftar till att studera tvÄ lÀrares interaktion med sina elever i klassrumsundervisningen för att se graden av flerstÀmmighet. Studien genomfördes i tvÄ skolor, en klass i respektive skola. Den ena skolan Àr prisbelönt för sin sprÄksatsning och den andra skolan har en traditionell undervisning. För att besvara vÄra frÄgestÀllningar som ÀrHur skapar lÀrarna interaktionsutrymme för eleverna genom anvÀndning av slutna, öppna och autentiska frÄgor?, Vilken respons fÄr eleverna pÄ sina yttranden i klassrummet? samt Hur ser skillnaden ut mellan en skola med sprÄkinriktning och en traditionell skola med avseende pÄ frÄga 1 och 2? Resultaten visar att lÀraren stÄr för största delen av dialogutrymmet i klassrummet.

Medarbetarsamtal i grupp: en kvalitativ studie om individers förutsÀttningar för utveckling

Medarbetarsamtal i grupp Àr ett relativt nytt och outforskat Àmne. Den hÀr uppsatsen undersöker fenomenet medarbetarsamtal i grupp, och bygger pÄ en fallstudie gjord pÄ Pilkington i Halmstad. Syftet var att med utgÄngspunkt i medarbetarnas upplevelser analysera vilka förutsÀttningar för individens utveckling som skapas i medarbetarsamtal i grupp. För att uppnÄ syftet genomfördes en kvalitativ undersökning med hjÀlp av semistrukturerade intervjuer med sex medarbetare som alla hade haft medarbetarsamtal i grupp.Resultaten pekar mot att de förutsÀttningar som ges för individens utveckling i medarbetarsamtal i grupp pÄ Pilkington i mÄnga avseenden inte lever upp till förvÀntningarna. Det visade sig att feedback, reflektion, mÄlsÀttning, attityder och uppriktighet pÄ olika sÀtt bildar förutsÀttningar för individens utveckling i medarbetarsamtal i grupp.

PrÀststudenternas och verksamma prÀsters uppfattning om sprÄkliga förberedelser inför sin predikogÀrning

This essay was written in order to elucidate how the priests-to-be and working priests experience the preparation for preaching during their training and if their identity as preachers depends on their preaching; how they refer to rhetoric and what the preparation training looks like.There is no Swedish research within this field, and even the existing international studies concentrate mostly on writing preparation within other occupations, e.g. economics, health care and public sectors. These studies also show that there are several discrepancies between the university preparation for professional writing and speaking and the professional discourse.In order to carry out the investigation the author has interviewed priests-to-be and working priests and examined the syllabi for homiletics and rhetoric. The result of this analysis offers a better insight into the nature of the training in preparing sermons that Swedish priests obtain during their professional education. The author refers to the results of other scientific investigations concerning preparation for professional writing and speaking and concludes that there are similar difficulties within the priest training, e.g.

HöglÀsning i förskola : FörskollÀrares didaktiska reflektioner om höglÀsning

Syftet med denna studie var att undersöka vilka begrepp förskollÀrare har om höglÀsning och hur de reflekterar kring de didaktiska val de gör i samband med höglÀsning i förskola. För att uppnÄ syftet anvÀndes samtalsintervjuer som metod. I studien medverkade tio förskollÀrare, dÀr fem förskollÀrare arbetade med barn i Äldern 1-2:11 Är och de andra fem med Äldersgruppen 4-5:11 Är.I studien framkom det att företeelsen höglÀsning Àr svÄr att definiera dÄ nÄgra förskollÀrare kort förklarade att höglÀsning Àr nÀr man lÀser högt ur en bok. En del förskollÀrare vidareutvecklade sitt svar till att förklara begreppet höglÀsning som ett vidgat begrepp som innefattar att barn ska fÄ ta del av olika litteraturhÀndelser. I studiens resultat framkom det Àven att förskollÀrarna höglÀser för att stimulera barnens sprÄkutveckling.

Det didaktiska filtret - Att didaktisera kursplaner

LÀrarens frÀmsta uppdrag Àr att förverkliga de mÄl som finns för skolan vilka formellt uttryckts i lÀroplaner och kursplaner. Vi har i detta arbete problematiserat denna process utifrÄn exemplet religionskunskap och diskuterat didaktikseringen av lÀroplaner och kursplaner mer allmÀnt. Genom analys av kursplanen i religionskunskap för grundskolan fann vi att Àmnet hade syftena; personlig utveckling, medborgarfostran i den svenska skolans vÀrdegrund, tolerans(skapande) och samhÀllskunskap. Vi har genom analys av Àmnesdidaktiska texter sedan sökt svar pÄ vilka problematiker och möjligheter som finns i förverkligandet av dessa syften. Resultatet av dessa undersökningar gjorde att vÄra kunskaper om Àmnet fördjupades samtidigt som vi insÄg att vÀgen dit varit lika intressant.

Didaktiska litteraturval : lÄgstadielÀrarens val av skönlitterÀra texter för höglÀsning

Denna studie har sin grund i intervjuer som har genomförts med fyra verksamma lÄgstadielÀrare i tvÄ olika skolor. Syftet har varit att undersöka lÀrares didaktiska övervÀganden vid valet av skönlitterÀra texter för elever i Ärskurs 1-3. Fokus har legat pÄ valet av höglÀsningslitteratur inom ramen för skönlitteratur. De frÄgestÀllningar som studien utgÄr ifrÄn berör de tankar och övervÀganden som pÄverkar valet av litteratur för de intervjuade lÀrarna.Under intervjuerna anvÀndes en intervjuguide, som gav struktur och vÀgledning. De svar som lÀrarna gav vid intervjuerna transkriberades och analyserades utifrÄn ett fenomenografiskt synsÀtt samt ramfaktorteori.

Praktiska moment - En god vana inom geografiundervisningen? : en intervjustudie av gymnasielÀrares uppfattningar kring ett praktiskt arbetssÀtt

Geografi Àr ett tvÀrvetenskapligt Àmne i skolans vÀrld som berör sÄvÀl naturen som samhÀllet vi lever i. I Skolverkets Àmnesplan för Àmnet Geografi pÄ gymnasial nivÄ framkommer det med all önskvÀrd tydlighet att sÄvÀl exkursioner, fÀltstudier, laborationer som övningar ska ingÄ i undervisningen, för att ÄskÄdliggöra den mÄngfacetterade vÀrld vi lever i. I nya rön frÄn Skolverket beskrivs situationen i de högre Äldrarna, med avseende pÄ inkludering av praktiska moment i undervisningen, som problematisk.Det övergripande syftet med denna uppsats Àr att belysa vikten av praktiska moment inom Àmnet geografi, pÄ gymnasial nivÄ, genom att undersöka lÀrares erfarenheter kring ett praktiskt arbetssÀtt. För att kunna undersöka detta har vi anvÀnt oss av en intervjustudie, dÀr fyra geografilÀrare (pÄ gymnasial nivÄ) frÄn fyra olika skolor i tre skilda kommuner agerade respondenter. Resultatet pÄvisar att eleverna till följd av ett kontinuerligt tillÀmpande av praktiska moment ges möjligheten att se samband, vilka knyter samman teorin och verkligheten.

Historiskt vrakgods eller demokratisk hörnsten? : En undersökning av grammatikens roll i svenskundervisningen

Jag har valt att göra denna undersökning eftersom det fascinerar mig att undersöka varför det Àr sÄ vanligt att man som kvinna köper och lÀser damtidningar. Samtidigt som man möts av en ganska ensidig bild av vad vi vill lÀsa, och hur vi skall leva lyckliga med hjÀlp av dessa damtidningar. Hur dessa tidningar skapar bilder och texter och visar upp en mall som vi tror att man blir lyckliga av att leva efter, och vad Àr det som pÄverkar oss sÄ starkt att vi köper dessa tidningar. Man vet att det idag Àr mer jÀmstÀllt inom manligt/kvinnligt men jag ifrÄgasÀtter om det Àr ett fenomen som Àven smittat av sig till medierna. Kvinnans roll i samhÀllet ser idag annorlunda ut Àn vad den har gjort genom tiderna, men pÄ vilket sÀtt visar det sig i damtidningar som har en stark kraft att pÄverka kvinnor.

Text i förÀndring: en studie i responsarbetets effekt pÄ universitetsstudenters textproduktion

Högre studier krÀver hög textkompetens och god skriftsprÄklig förmÄga, men mÄnga studenter har svÄrt att klara av ett facktextskrivande i akademisk diskurs. Intresset riktades dÀrför mot att undersöka vilka redskap att utveckla sina texter studenterna kan fÄ genom ett processorienterat skrivande som inkluderar responsarbete. Vidare undersöktes hur studenterna uppfattar kamrat- respektive lÀrarrespons och slutligen pÄ vilket sÀtt texterna förÀndras efter bearbetning. FrÄgestÀllningarna besvarades med hjÀlp av tvÄ datainsamlingsmetoder, nÀmligen intervjuer med tre studenter samt den undervisande lÀraren och textanalyser. För de sistnÀmnda samlades tre versioner av en utredande text för vardera student in.

Text i förÀndring: en studie i responsarbetets effekt pÄ universitetsstudenters textproduktion

Högre studier krÀver hög textkompetens och god skriftsprÄklig förmÄga, men mÄnga studenter har svÄrt att klara av ett facktextskrivande i akademisk diskurs. Intresset riktades dÀrför mot att undersöka vilka redskap att utveckla sina texter studenterna kan fÄ genom ett processorienterat skrivande som inkluderar responsarbete. Vidare undersöktes hur studenterna uppfattar kamrat- respektive lÀrarrespons och slutligen pÄ vilket sÀtt texterna förÀndras efter bearbetning. FrÄgestÀllningarna besvarades med hjÀlp av tvÄ datainsamlingsmetoder, nÀmligen intervjuer med tre studenter samt den undervisande lÀraren och textanalyser. För de sistnÀmnda samlades tre versioner av en utredande text för vardera student in.

Spelar det nÄgon roll? : En undersökning om Àventyrsrollspels pedagogiska effekter

Studien Àr baserad pÄ fem kvalitativa intervjuer enligt ett induktivt tillvÀgagÄngssÀtt, dÀr syftet var att utröna hur individerna upplever Àventyrsrollspel samt vilka pedagogiska och individuella effekter detta kan ha pÄ individerna men ocksÄ om det finns ett samband mellan vÄlds- och Àventyrsrollspel.Att deltaga i Àventyrsrollspel stÀrker individernas förmÄga att diskutera och argumentera för sin sak. PÄ sÄ sÀtt löser personerna eventuella meningsskiljaktigheter i rollspel. DÄ Àventyrsrollspel som metod innebÀr att man anvÀnder problemlösning, uppstÄr dessa meningsskiljaktigheter ofta. Utöver detta stÀrks individernas sjÀlvkÀnsla genom tillhörighet i gemenskapen med spelgruppen. Det finns ocksÄ pedagogiska fördelar med att spela rollspel genom att individerna indirekt tvingas söka kunskap och fakta om ett Àmne som stÄr rollpersonen nÀra, för att bÀttre kunna spela sina roller.

Bildskapande i förskolan : En studie om förskollÀrares syn pÄ kompetenser för att frÀmja barns lÀrande i bild

Syftet med denna studie var att undersöka vad yrkesverksamma förskollÀrare ansÄg vara viktiga kompetenser för att lÀra ut bild i förskolan. Mina frÄgestÀllningar var: Vilka didaktiska kompetenser tycker förskollÀrarna Àr viktiga för att lÀra ut bild i förskolan?, Vilka sociala kompetenser tycker förskollÀrarna Àr viktiga för att lÀra ut bild i förskolan? och Vilka Àmnes/innehÄllskompetenser tycker förskollÀrarna Àr viktiga för att lÀra ut bild i förskolan? Fyra förskollÀrare och en grundskollÀrare som vidareutbildat sig till förskollÀrare intervjuades med kvalitativ intervjumetod. Resultatet visade att de didaktiska kompetenserna var intresse för bild, att ej vara dömmande, kunna kommunicera, förstÄelse för att lÀrandet inte alltid Àr i fokus, ett varierat arbetssÀtt, att se utvecklingen och att planera, genomföra och utvÀrdera. De sociala kompetenserna var att vara positiv, inspirerande, uppmuntrande, glad, berömmande, demokratisk, intresserad och att vara hjÀlpsam och stöttande.

Mediedidaktik : LĂ€romedelsserien Mediebokens didaktiska intentioner

SammanfattningMedieÀmnets korta historia som skolÀmne och dess splittrade karaktÀr gör att det finns en avsaknad av nedtecknad forskning kring utarbetade arbetssÀtt och arbetsformer. Detta gör det svÄrt för lÀrare och speciellt nya lÀrare som inte har en bakgrund inom Mediebranschen i utformningen av undervisningen. Förut fanns det mycket tydligare instruktioner i styrdokument riktade till skolan, men i och med nya pedagogiska synsÀtt Àr det kanske frÀmst lÀromedlen som nyblivna lÀrare kan vÀnda sig till för att fÄ hjÀlp nÀr det gÀller utformandet av undervisning.Denna studie syftar dÀrför till att undersöka vilka arbetssÀtt och arbetsformer som tar sig uttryck och erbjuds medieÀmnet i ett lÀromedel riktat till gymnasiets medieprograms karaktÀrskurser. I studien har jag kvantitativt studerat sex stycken av tolv böcker som ingÄr i lÀromedelsserien ?Medieboken? genom att rÀkna förekomsten av ord som sedan fÄtt bilda kategorier för olika arbetssÀtt.

<- FöregÄende sida 27 NÀsta sida ->