Sökresultat:
4282 Uppsatser om Det pedagogiska programmet för förskolan 1987 - Sida 23 av 286
Kristianstads kommuns ledarutvecklingsprogram : en utvÀrdering av utkomster och utvecklingsmöjligheter
Syftet med denna studie var att utvÀrdera hur deltagarna av Kristianstads kommuns Ledarutvecklingsprogram upplevde utkomster av programmet under eller efter deltagandet och hur Kristianstads kommun kan utveckla sitt Ledarutvecklingsprogram. Kvalitativ metod i form av litteraturanalys och semistrukturerade intervjuer som dÀrefter meningskoncentrerats har anvÀnts. Ett utsnitt av litteratur som behandlar traditionell ledarutveckling och alternativ eller komplement till densamma har analyserats för att ge en bas för vidare analys av intervjumaterialet. Sex deltagare har intervjuats. Intervjuerna har transkriberats och har Äterkopplats via mail för att sÀkerstÀlla att varje deltagares utsaga dokumenterats korrekt.
ErfarenhetsÄterföring inom NCC Folkboende : En studie av kv. Smeden
I FinspÄng tillverkas gas och Ängturbiner. Verksamheten gÄr under namnet Siemens Industrial Turbomachinery AB, som förutom att bygga upp turbiner som separata leveranser Àven projekterar kompletta kraftanlÀggningar, dÀr turbinerna ingÄr, för att producera elektricitet, Änga och vÀrme.Till de gasturbin kraftverk som levereras av Siemens Industrial Turbomachinery AB anvÀnds ett Simatic PCS-7 styrsystem för att kontrollera turbinerna. För PCS-7 styrsystemet kan mjukvaran Simatic PDM (Process Device Manager) anvÀndas för diagnostisk analys av automations komponenter och intelligenta fÀltenheter. MÄlet med examensarbetet Àr att kunna varna tidigare för fel pÄ automations komponenter och fÀltenheter sÄ att man kan förebygga stillestÄnds tider som kan uppstÄ i en anlÀggning. Examensarbetet visar vad för slags funktioner Simatic PDM har och hur programmet kan utnyttjas i en anlÀggning.Examensarbetet innehÄller en beskrivning av programmet Simatic PDM och PCS 7-styrsystemet.
Gymnasieskolans individuella program : Studie av elevers upplevelse av programmets struktur, innehÄll och relevans för vidare gymnasiestudier
Studien försöker belysa vilka svÄrigheter elever som lÀser det individuella programmet möter och vilka möjligheter de har i deras strÀvan att gÄ vidare till ett nationellt program. Studien ger ocksÄ svar pÄ frÄgan om IV-elever trivs med att lÀsa programmet och om de börjar en gymnasieutbildning efter IV. Jag ville ocksÄ ta reda pÄ om vad elever i grundksolans Ärskurs nio tyckte om informationen om gymnasieskolan, och om alla fick chansen att prata med en studie- och yrkesvÀgledare. Studien belyser ocksÄ frÄgan om ursprung har en viss betydelse för fortsatta studier pÄ nationella program..
Konstruktioner och konsekvenser av VĂ€gledande samspel : En kvalitativ studie om pedagogers uppfattningar
Samspelets betydelse mellan pedagog och barn Àr nÄgot som framhÀvs som viktigt inom förskolan. Det finns ett antal metoder och förhÄllningssÀtt i förskolan som anses gynna detta samspel. VÄr studie startade med en nyfikenhet om programmet VÀgledande samspel. Programmet VÀgledande samspel har initierats av stiftelsen ICDP. Vi har uppmÀrksammat att mÄnga pedagoger i förskolan blir vidareutbildade i programmet och vi ville undersöka pedagogers uppfattningar om VÀgledande samspel.
Lokal Àlgförvaltning i VÀsterbotten: en institutionell analys av ramverket som styr Àlgjakten
Syftet med denna uppsats Àr att klarlÀgga varför Àlgstammen och framförallt andelen tjurar, Àr pÄ vÀg nedÄt i Sverige. Trots att det finns stor expertis i form av myndigheter, forskare och en engagerad jÀgarkÄr har den negativa utveckling inte kunnat stoppas. Enligt Douglas North kan svaret till denna typ av fenomen möjligen ligga i interaktionen mellan formella (SFS 1987:259 och SFS 1987:905) och informella regler (traditionerna). I sÄdana fall skulle Àlgstammens nedgÄng kunna knytas till de traditioner som prÀglar ÀlgjÀgarnas jaktmetoder nÀr dessa kommer pÄ kollisionskurs med de formella reglerna. Jag liksom mÄnga andra, dÀribland Fell (2006), hÀvdar att en annan form av regler, sÄ kallade godtyckliga regler, kan spela en avgörande roll för hur mÀnniskor agerar i jaktsituationer.
Energieffektivt byggande i flerbostadshus : Vad pÄverkar resultatet?
I FinspÄng tillverkas gas och Ängturbiner. Verksamheten gÄr under namnet Siemens Industrial Turbomachinery AB, som förutom att bygga upp turbiner som separata leveranser Àven projekterar kompletta kraftanlÀggningar, dÀr turbinerna ingÄr, för att producera elektricitet, Änga och vÀrme.Till de gasturbin kraftverk som levereras av Siemens Industrial Turbomachinery AB anvÀnds ett Simatic PCS-7 styrsystem för att kontrollera turbinerna. För PCS-7 styrsystemet kan mjukvaran Simatic PDM (Process Device Manager) anvÀndas för diagnostisk analys av automations komponenter och intelligenta fÀltenheter. MÄlet med examensarbetet Àr att kunna varna tidigare för fel pÄ automations komponenter och fÀltenheter sÄ att man kan förebygga stillestÄnds tider som kan uppstÄ i en anlÀggning. Examensarbetet visar vad för slags funktioner Simatic PDM har och hur programmet kan utnyttjas i en anlÀggning.Examensarbetet innehÄller en beskrivning av programmet Simatic PDM och PCS 7-styrsystemet.
Pedagogisk kartlÀggning i förskolan : En kvalitativ intervjustudie om hur sju specialpedagoger beskriver sitt arbete med barn i behov av sÀrskilt stöd.
Studien Àr en kvalitativ intervjuundersökning om hur sju specialpedagoger beskriver sitt arbete med pedagogisk kartlÀggning i arbetet med barn i behov av sÀrskilt stöd. Specialpedagogerna i studien arbetar alla mot förskolan i olika kommuner. Fem av dem har en bakgrund som förskollÀrare och tvÄ av dem har en bakgrund som fritidspedagog.Metod för studien har varit kvalitativ innehÄllsanalys och sju semistrukturerade intervjuer har genomförts för att samla in datamaterial.Resultatet presenteras utifrÄn sex olika koder som har konstruerats frÄn datamaterialet: Ett verktyg för specialpedagogerna, Arbetsprocessen kring pedagogisk kartlÀggning, Flexibel kartlÀggning, Specialpedagogiskt perspektiv i kartlÀggningen, Dokumentation i pedagogisk kartlÀggning, Att följa upp och utvÀrdera pedagogisk kartlÀggning.Studiens resultat har visat att specialpedagoger som arbetar mot förskolan beskrev pedagogisk kartlÀggning som ett verktyg i arbetet med barn i behov av sÀrskilt stöd. Specialpedagogerna uttryckte att det finns behov av pedagogisk kartlÀggning i förskolan men var noga med att understryka att det Àr förskolepedagogerna som första i hand Àr lÀmpade att göra den. Specialpedagogerna menade att förskolepedagogerna har en större inblick i barnets vardag och Àr nÀrmre barnet.Resultatet av studien visar att förskolepedagogerna bad specialpedagogerna om hjÀlp med den pedagogiska kartlÀggningen.
Pedagogiska metoder för lÀrare att stimulera entreprenöriella kompetenser i gymnasieskolan.
Syftet med följande studie Àr att att kartlÀgga, och sammanstÀlla, pedagogiska metoder för
lÀrare pÄ gymnasienivÄ, att anvÀnda i utbildning i företagsamhet, eller för stimulans av
entreprenöriella kompetenser. I studien görs en genomgÄng av tidigare forskning om, och
erfarenheter av, entreprenörskap i skolan. UtifrÄn en litteraturstudie kunde beprövade metoder
i undervisning i företagsamhet identifieras, kartlÀggas och sammanstÀllas, för att dÀrefter
kopplas samman med respektive entreprenöriella kompetenser. Sammanfattningsvis pekar
resultaten av undersökningen pÄ att det bedrivits relativt lite forskning kring
undervisningsmetodik inom företagsamhet, Ätminstone utifrÄn ett entreprenöriellt perspektiv,
och att det sÄledes finns utrymme för vidare forskning inom Àmnet. Dessutom kan det
konstateras att entreprenörskap, och mer specifikt företagsamhet, i skolan, med största
sannolikhet hade kunnat spridas i betydligt högre utstrÀckning Àn idag, och genomsyra
samtliga Àmnen, vid anammande av dylika metoder som de sammanstÀllda i denna studie..
En studie om miljöns betydelse för lek i förskolan
Abstract
Andersson, L & Nilsson, T (2009). En studie om miljöns betydelse för lek i förskolan.
Malmö: LÀrarutbildningen: Malmö högskola
Detta examensarbete handlar om miljöns betydelse för lek i förskolan. Vi har haft tvÄ förskolor med olika pedagogiska riktningar som utgÄngspunkt i vÄrt arbete. Dessa bÄda riktningar Àr Montessoripedagogik samt I Ur och Skur- pedagogik.
Inredning och möblering av klassrum : - pedagogiska konsekvenser
SAMMANFATTNINGIntresset för klassrummets fysiska miljö vÀcktes under den verksamhetsförlagda utbildningendÄ klassrummen inte alltid kÀndes sÄ tilltalande. Klassrummet Àr den plats dÀr vi somverksamma lÀrare kommer tillbringa en stor del av arbetstiden tillsammans med vÄra elever.DÀrför finner vi det viktigt att ta reda pÄ hur ett klassrum kan utformas, möbleras och inredasför att fungera optimalt.Syftet med föreliggande uppsats Àr att ta reda pÄ verksamma lÀrares erfarenheter kringmöblering och inredning av klassrum samt vilka pedagogiska konsekvenser detta medför. Vihar undersökt om det gÄr att anvÀnda klassrummets fysiska miljö som ett verktyg ur ettpedagogiskt/individanpassat perspektiv.För att verkligen fÄnga essensen av lÀrarnas erfarenheter valde vi att genomföra en?casestudie? med kvalitativa intervjuer. Intervjuerna genomfördes i lÀrarnas respektivehemklassrum.Resultatet av studien visar att den fysiska miljön pÄverkar pedagogiken pÄ sÄ sÀtt att denantingen kan utgöra ett hinder eller en möjlighet i verksamheten.
Barns delaktighet i förskolans pedagogiska dokumentation
Cronqvist, Lina och Elmas, Sibel (2013) Barns delaktighet i förskolans pedagogiska dokumentation
Malmö högskola, Fakulteten för LÀrande och SamhÀlle.
Syftet med denna studie Àr att undersöka den pedagogiska dokumentationsprocessen ur ett delaktighetsperspektiv. LÀroplanen för förskolan (Lpfö98 rev.10:9) poÀngterar att ?verksamheten ska bidra till att barnen utvecklar en förstÄelse för sig sjÀlva och sin omvÀrld (?). Den ska utgÄ ifrÄn barnens erfarenheter, intressen, behov och Äsikter?.
Ămnesintegration Ă„r 7-9 ? finns det överhuvudtaget?
Denna undersökning syftar till att ta reda pÄ om man arbetar Àmnesintegrerat i Är 7-9 i de samhÀllsorienterade Àmnena samt vilka pedagogiska och vetenskapliga teorier/teoretiker man stödjer sin undervisning pÄ I arbetet framgÄr ocksÄ vilka möjligheter och/eller svÄrigheter pedagoger ser med detta arbetssÀtt samt om de anvÀnder sig av det i sin undervisning. För att fÄ svar pÄ frÄgorna har vi gjort en kvalitativ undersökning i form av Ätta intervjuer med fyra kvinnliga samt fyra manliga So-pedagoger pÄ tvÄ 7-9 skolor i tvÄ skilda kommuner i södra Sverige. Genom litteratur om pedagogiska teorier och lÀrande vill vi med detta arbete förmedla kunskap om Àmnesintegration/tematiskt arbetssÀtt. Vidare utgÄr vi frÄn skolans olika styrdokument för att fÄ veta vad dessa sÀger om tematiskt arbete. För att fÄ en djupare kÀnnedom om Àmnesintegration har vi Àven gjort en historisk tillbakablick gÀllande lÀroplaner och kursplaner.Resultatet av undersökningen visar att samtliga Ätta pedagoger anvÀnder sig av tematiskt arbetssÀtt, om Àn i varierad utstrÀckning.
Pedagogiska metoder för elever med ADHD och koncentrationessvÄrigheter : En kvalitativ intervjustudie
I skolan finns mÄnga barn med ADHD-diagnos eller koncentrationssvÄrigheter. Som lÀrarekan det vara en utmaning att ge dessa barn de bÀsta förutsÀttningarna för kunskapsutveckling.Inom specialpedagogiken talas det om tvÄ perspektiv för att som lÀrare möta dessa elever.Dels kan det handla om ett mer kategorisk förhÄllningssÀtt till eleverna vilket kopplar sammansvÄrigheter med individen. En lösning pÄ problemet kan dÄ vara en utredning ochmedicinering för att rÄda bot pÄ elevens bekymmer. Dels kan lÀraren inta ett mer relationelltförhÄllningssÀtt som tar hÀnsyn till individens omgivande miljö. HÀr handlar det om att seöver kvaliteten pÄ verksamheten och hitta passande pedagogiska metoder för eleven iklassrummet.
Utökad Diagostik med Simatic PDM(Process Device Manager
I FinspÄng tillverkas gas och Ängturbiner. Verksamheten gÄr under namnet Siemens Industrial Turbomachinery AB, som förutom att bygga upp turbiner som separata leveranser Àven projekterar kompletta kraftanlÀggningar, dÀr turbinerna ingÄr, för att producera elektricitet, Änga och vÀrme.Till de gasturbin kraftverk som levereras av Siemens Industrial Turbomachinery AB anvÀnds ett Simatic PCS-7 styrsystem för att kontrollera turbinerna. För PCS-7 styrsystemet kan mjukvaran Simatic PDM (Process Device Manager) anvÀndas för diagnostisk analys av automations komponenter och intelligenta fÀltenheter. MÄlet med examensarbetet Àr att kunna varna tidigare för fel pÄ automations komponenter och fÀltenheter sÄ att man kan förebygga stillestÄnds tider som kan uppstÄ i en anlÀggning. Examensarbetet visar vad för slags funktioner Simatic PDM har och hur programmet kan utnyttjas i en anlÀggning.Examensarbetet innehÄller en beskrivning av programmet Simatic PDM och PCS 7-styrsystemet.
"... utgÄ inte frÄn att dom Àr pÄ ett visst sÀtt. FrÄga dom rakt ut vad som funkar för dom." : En studie om lÀrares pedagogiska strategier för elever med ADHD
Syftet med denna studie var att undersöka vilka pedagogiska strategier lÀrare arbetar med nÀr det kommer till elever med ADHD. Studien grundar sig i en kvalitativ metod i form av intervjuer, dÀr sju högstadielÀrare intervjuades. Alla intervjuer spelades in, för att sedan transkriberas och analyseras. Tydliga mönster i studien visade pÄ att lÀrare anpassade sin undervisning i den mÄn de ansÄg vara nödvÀndig. Beroende pÄ lÀrare och Àmne, sÄg detta olika ut.