Sök:

Sökresultat:

41 Uppsatser om Byggproduktion - Sida 2 av 3

Byggproduktionsplanering : En studie av metoder och verktyg

Examensarbetet redogör för Byggproduktionsplanering med en fördjupning inom tidsplaneringsmetoder- och verktyg, vilka kan användas som hjälpmedel inom området.  Inom fördjupningen gjordes två praktiska försök och intervjuer genomfördes för att få en verklig bild av hur planeringen fungerar, samt för att få feedback på försöken.  Arbetet resulterade i slutsatsen att olika planeringsmetoder bör användas i olika skeden av Byggproduktionsplaneringen, samt att de olika planeringsmetoderna är till olika nytta för de varierande arbetsrollerna i en byggorganisation.  Man kan med fördel använda sig av en kombination av planeringsmetoderna, CPM, LOB och den relativt okända ?Kontinuitetsmetoden? när man planerar och styr sin Byggproduktion.

Värdeflödesanalys som verktyg för effektivare byggproduktion: Studie över köksproduktionen

Rapporten består av en studie över köksproduktionen på ett stort svenskt bostadsföretag i Sverige. Studien är utförd med hjälp av verktyget värdeflödesanalys som är avsett för att hitta slöserier i en process. Processen som undersöks består av mottagning och inbärning av köken till lägenheterna samt hela montaget, i fyra olika projekt. Varje leverans är uppdelad i tre kök åt gången som kommer var fjärde dag. Denna leveranstakt är även den takttid som gäller för köksproduktionen, d.v.s.

Effektiv byggproduktion

This report aims to suggest recommendations that will increase the efficien¬cy in theconstruction process of a construction project. Through interviews, studies of budgetcalculations and examples given by the project management at the construction sightsan understanding of some complications have been gained. These complications havebeen tracked back in an attempt to find the source of the problem, and at the end ofthe report some suggestions have been presented with the pur-pose of preventingthese complications. Through the interviews it is suggested that many complications re-late to lack ofcommunication and motivation due to poor planning be-fore and during theconstruction process, a suggestion that is supported by the study of the budgetcalculations. The examples from the project management also points out someshortages in planning, but also coordi-nation related complications due to lack ofcommunication. To prevent these problems the recommendations suggested at the end of thisreport aims to improve the planning process through a properly fulfilledwalkthrough-planning of all of the construction activi¬ties during the time needed todo so. It is also suggested that the company uses experience from previous projects inorder to reduce costs, and that the qualifications of the employees is being appliedwhere it is needed.

Sammanlänkning av material- och informationsflöde med RFID och BIM: Fallstudie av informationsöverföring

Byggbranschen ser att det är viktigt att kunna följa ett materialflöde genom byggprocessen för att kunna effektivisera materialflödet. Genom att kopplaspårning av material i Byggproduktion med projekteringsmodell ges möjlighetatt minimera slöseriet, vill säga effektivisera materialflödet och effektivisera byggprocessen.Examensarbetet utreder behov gällande spårning av objekt i byggprocessen med hjälp av radiofrekvensidentifikations (RFID) taggning och dess sammanlänkning med en byggnadsinformationsmodell (BIM).Genom att märka objekt i en projekteringsmodells objektspecifika littera ochfysiska objekt med RFID taggar skapades en sammanlänkning mellan dessa. Det fysiska objektets framfart i förhållande till projekteringsmodellen kunde dåföljas.Simulering av en fallstudie av detta genomfördes genom att simulera enarmeringsleverans och dess materialflöde vid ett projekt hos NCC Teknik i Göteborg.I fallstudien praktiserades överföringen manuellt med hjälp av en FTP-serversamt Excel och manuell överföring till projekteringsmodellen. Denna process var ineffektiv och krävde mycket tid i förhållande till informationen. En teknisk lösning för att effektivt kunna överföra information frånmaterialflödesspårning till BIM vore ett sätt att effektivisera processen.

Produktionsförluster till följd av långa gångtider

Examensarbetet är en del i slutskedet av utbildningen för blivande arbetsledare som bedrivs i LTUs regi. Programmet heter ? Arbetsledning inom Bygg och anläggning? och nu under det andra utbildningsåret ingår det praktik (VFU) som ska ge eleverna ökade kunskaper om ?verkligheten? i branschen. Examensarbetet ska ge en möjlighet till fördjupad kunskap och insikt om ett problem eller fundering som företag eller praktikanten vill ha mer klarhet i. Jag som gjort min VFU hos HÖ- Allbygg har i enlighet med företagets önskemål åtagit mig att undersöka en frågeställning som rör produktionen och hur produktionen påverkas i förhållande till gångtider på olika arbetsplatser.

Erfarenhetsåterföring av egenkontroller i byggproduktionen

Mittuniversitetet skapar "Välkomstbrev" för alla utbildningstillfällen vid varjeterminsstart, något som hittills gjorts manuellt. Det har dock på sistone uppkommit behov av att automatisera, förenkla och centralisera processengenom ett användarvänligt, webbaserat verktyg. Målet för detta projekt harvarit att presentera och utvärdera förslag till ett sådant verktyg som fyller deovan nämnda behoven. Verktyget är applikationen "Välkomstbrev" som skapatsmed tekniker, språk och moduler skrivna i öppen källkod som finns fritttillgängliga på nätet. De grundläggande språken som använts för konstruktionenär HTML5, CSS, JavaScript, PHP, SQL.

Checklista för projektledaren vid ROT-arbete av verksamhetslokal : En sammanfattning av risker och åtgärder

Problemet vid ROT-arbete är att många delar av upprustningen kan orsaka tidsfördröjning, vilket är extra känsligt för projekt under stor tidspress. Om det handlar om att återställa en byggnad som inhyser en verksamhet, så arbetas det mot en mycket större tidspress än vid återställande av bostadshus. Förseningar är något som man varken har tid eller råd med. Det gäller att få igång verksamheten så fort som möjligt, dels för att inte ägarna ska förlora inkomst och dels för att försäkringsbolaget vill betala ut rätt försäkringspengar.Examensarbetet visar de viktigaste momenten i både teori och praktik. Det har gjorts en litteraturstudie inom ämnet för att få en bred kunskapsbas.

BYGGBRANSCHENS MILJÖUTMANING ENLIGT PLATSCHEFER, ARBETSLEDARE OCH YRKESARBETARE: EN INTERVJUSTUDIE GJORD PÅ BYGG- OCH FASTIGHETSUTVECKLINGSBOLAGET NCC CONSTRUCTION SVERIGE AB

Byggsektorn står för en stor del av det totala avfallet i Sverige och står därmed inför stora miljöutmaningar. Däribland finns NCC Construction Sverige (nedan kallat NCC), Sveriges tredje största byggföretag med cirka 10 000 anställda. På varje bygg- eller anläggningsarbetsplats på NCC upprättas en miljöplan där olika krav omhändertas: lagkrav, lokala föreskrifter, beställarkrav samt interna krav.Studien genomfördes i samband med författarens praktik på NCC i Göteborg, avdelning Anläggning, med syftet att synliggöra yrkesarbetare, arbetsledare och platschefers syn på miljöarbetet på företaget - idag och historiskt. Totalt genomfördes 8 anonyma personintervjuer; två platschefer, två arbetsledare och fyra yrkesarbetare intervjuades under hösten 2014.Studien visade att ekonomiska incitament är viktiga för att miljöarbetet ska kännas berättigat för dem som utför det - framför allt för skeptikerna. Pappersbördan är hög och vissa anser att miljöarbetet enbart är en pappersprodukt utan egentlig mening.

Kvalitetsstyrning i byggproduktion : En studie av ett samverkansprojekt

Kvalitetssäkring och kvalitetsledning är inget nytt i byggbranschen.Problemet är att många gånger gör dessa inte själ för namnen utanresulterar i en pärm på en hylla istället för att vara ett verktyg somanvänds för att säkra och utveckla kvaliteten i projekten och företagen.Detta examensarbete syftar till att i ett pågående byggprojektundersöka och ta fram en helhetsbild av hur kvalitetsarbetet iproduktionen ser ut och därefter ge förslag på förbättringar. Detundersökta projektet är Skandionkliniken i Uppsala som drivs isamverkan mellan Akademiska Hus och NCC. Ett av projektmålen äratt ta kvalitetsarbetet till nästa nivå. Beställaren har även valt enegenkontrollbaserad slutbesiktning som sker mot kvalitetsdokumentationenistället för den verkliga byggnaden.Resultatet visar att det finns en ambition i projektorganisationen attprestera bra och leverera ett projekt med hög kvalitet. Ett flertalanpassningar av NCC:s interna kvalitetsstyrning har identifierats iprojektet vilka främst kan kopplas till den egenkontrollbaseradeslutbesiktningen.

Infästning och montering av fasadskivor : En utvärdering av lämpliga metoder

Enstegstätade putsade fasader har använts mycket vid Byggproduktion av bostäder de senaste årtiondena. Efter att många av byggnaderna drabbats av fuktskador rekommenderas det istället att man bygger tvåstegstätade ventilerade fasader. Detta är enkelt att utföra med möjlighet till stor variation genom att använda fasadskivor.Tillsammans med Uppsala Universitet har uppdragsgivare till detta examensarbete varit NCC i Uppsala. Syftet med arbetet är att vara till framtida hjälp för projekteringsledare, inköpare och platschefer i valet av infästningssystem till projekt med fasadskivor. Projektet som studeras för att inhämta kunskap är Kvarntornen i Uppsala, en elvavåningsbyggnad med fasad av aluminiumskivor.

ICT-behov och -verktyg inom byggproduktion : En undersökning av användbarheten, användarvänligheten och implementeringsförutsättningar av ett ICT-program

Byggproduktionen är, på grund av sina invecklade arbetsmoment och dynamiska arbetsplatser, drabbad av svåra informations- och kommunikationsproblem. Veidekke Sverige AB använder sig av virtuellt byggandet (VDC) för att lösa dessa hinder i utförandet av sina projekt. VDC tillämpar flera olika informations- och kommunikationstekniker (ICT) och har visat sig vara lönsamt vid projektering. Under projektering med VDC samlas alla beslutsbehöriga parter i ett interaktivt rum där information förmedlas snabbt och effektiv med hjälp av olika visualiseringstekniker. Då VDC saknar liknande arbetsmetoder som kan tillämpas i produktionen, används fortfarande traditionella informations- och kommunikationsprinciper.Genom ett samarbete med Veidekke implementerades ett ICT-program i ett bostadsprojekt för att undersöka hur dess funktioner påverkade de rådande informations- och kommunikations-problem.

Fuktsäkerhetsarbete på NCC i Umeå

Problemen med fuktskador i byggnader är många och kostnaderna för att åtgärda problemen är stora. ByggaF är en metod som riktar sig till hela byggprocessen och den dokumenterar, kommunicerar samt säkerställer fuktsäkerheten genom hela den processen. NCC använder sig idag av en egen metod för att säkerställa fuktsäkerheten och den metoden jämförs i detta arbete mot ByggaF. Arbetet inriktar sig mot produktionsskedet av byggprocessen vilket innebär att fuktsäkerhetsarbetet är granskat i det skedet.Syftet med detta examensarbete är att NCC i Umeå ska få en bättre kännedom om vad ByggaF är och hur den metoden kan användas inom Byggproduktion. Ytterligare syfte är att visa hur arbetet kan ske för att förebygga fuktskaderisken genom att använda metoden ByggaF, en metod för fuktsäkert byggande.Arbetet är utfört på NCCs byggnation på Öbacka strand etapp 4 och det bygget har fungerat som referens för NCCs fuktarbete.

Sena ändringar : studie av sena ändringar under produktionsfasen av Kv. Valhall

Sena fördyrande ändringar under produktionsfasen i byggprojekt är vanligtförekommande i byggbranschen. Skanska Mora är inte ett undantag och har börjat sedessa fördyrande ändringar som ett problem som de vill undersöka. Syftet med dettaarbete har varit att definiera och minimera fördyrande sena ändringar underproduktionsfasen. Målet har varit att ta fram en rekommendation till Skanska Mora på hurde kan förebygga kostsamma sena ändringar under produktion. Förhoppningen har varitatt detta på sikt ska leda till möjligheter till fler lyckade byggprojekt på många plan förSkanska Mora, och att skapa diskussion för att belysa grundproblematiken i området. Arbetet grundar sig främst på en litteraturstudie i områden om fördyrande senaändringar, ändringshantering i projektarbeten och andra delar i byggbranschen.

Teoretiska och praktiska studier av kodtäckningsverktyg med utvärdering

Problemen med fuktskador i byggnader är många och kostnaderna för att åtgärda problemen är stora. ByggaF är en metod som riktar sig till hela byggprocessen och den dokumenterar, kommunicerar samt säkerställer fuktsäkerheten genom hela den processen. NCC använder sig idag av en egen metod för att säkerställa fuktsäkerheten och den metoden jämförs i detta arbete mot ByggaF. Arbetet inriktar sig mot produktionsskedet av byggprocessen vilket innebär att fuktsäkerhetsarbetet är granskat i det skedet.Syftet med detta examensarbete är att NCC i Umeå ska få en bättre kännedom om vad ByggaF är och hur den metoden kan användas inom Byggproduktion. Ytterligare syfte är att visa hur arbetet kan ske för att förebygga fuktskaderisken genom att använda metoden ByggaF, en metod för fuktsäkert byggande.Arbetet är utfört på NCCs byggnation på Öbacka strand etapp 4 och det bygget har fungerat som referens för NCCs fuktarbete.

Vägen till noll fel : En fallstudie om kvalitetsförbättringsarbete i byggbranschen

Syfte: Syftet med studien är att bidra med en ökad förståelse för hur kvalitetsförbättringsarbete används för att eliminera brister och fel inom byggbranschen.Metod:  Studien utfördes genom kvalitativ metod med hermeneutiskt synsätt samt tolkning. Fallstudien omfattar fyra intervjurespondenter varav en pilotstudie samt 42 enkäter till samtliga tjänstemän och medarbetare med ledaransvar på olika nivåer inom kvalitetsförbättringsarbetet. Insamlad data bearbetades med hjälp av tematisk analys för att sedan analyseras och tolkas. Slutligen drogs slutsatser från resultat och analysmaterialet.Resultat & Slutsats: Med hjälp av litteraturgenomgången och resultatet av det undersökta fallföretaget har studien kommit fram till att det är utmanande och svårt men inte omöjligt att implementera kvalitetsförbättringsmetoder och tekniker i byggbranschen utifrån de unika förutsättningar som råder i byggbranschen. Det råder samsyn bland de tillfrågade gällande vad de upplever är de vanligast förekommande kvalitetsbrister och fel vid slutbesiktning.

<- Föregående sida 2 Nästa sida ->