Sök:

Sökresultat:

435 Uppsatser om Byggbranschen - Sida 4 av 29

Modellering av fukt i en yttervägg på ett fritidshus

Detta är ett examensarbete utfört på Institutionen för teknik och naturvetenskap (ITN) i Norrköping som är en del av Linköpings Universitet i samarbete med Peab som intressent.Historiskt sett har Byggbranschens intresse för logistik varit svalt vilket har lett till att logistiken inom denna bransch har halkat efter i förhållande till övriga branscher. Syftet med detta examensarbete är att utifrån ett logistiskt synsätt tillhandahålla anpassningsförslag till SCOR-processerna ?Make? och ?Return? så att dessa stämmer bättre överens med Byggbranschen i allmänhet samt finna förbättringsförslag kopplade till byggprocessen och returflöden av material hos Peab utifrån ett logistiskt hänsynstagande.För att kunna göra detta kommer examensarbetet avhandla hur Byggbranschen passar in i SCOR-modellen i dagsläget med avseende på Make och Return. Därefter kommer exjobbet att komma med olika anpassningsförslag som framkommit längs med arbetets gång. Ett sådant förslag är att införa en nivå 4 i SCOR för Produce and Test (sM3.4) som ska gå in lite djupare i detalj på hur de olika byggnationsmomenten går till och vad som ingår i dessa.

Fuktskador i bostäder : Orsaker, skadeexempel och förslag till åtgärder

Vatten och fuktskador har varit ett stort problem i bostäder, därför har vi valt att lägga ner mer fokus på våtrum, rör och tvättstugor, vilket är de mest vattenbelastat utrymmena.  Med statistisk undersökning tagen från Vattenskadecentrum och skaderapporter från If försäkringsbolag samt undersökning av vattendrabbade områden med hjälp av Etalong AB fick vi en helhetssyn hur vatten skadar bostäder. Även komma fram till anledningar och åtgärder för dessa skador. Rapporten visar standardkrav som ska följas, vissa lösningsmetoder i ett förebyggande syfte samt underhållning som förhindrar framtida skador. Dessutom för att komma i bukt med fuktpåverkan på materialet och vad fukt kan leda till. Den innehåller grundlig information om fukttransport, material reaktion och nedbrytnings reaktion av fukt. Det framgås att det finns brister inom Byggbranschen med förebyggande konstruktioner mot vatten och fuktskador.

Realisering av intäkter vid pågående arbete: en studie av byggbranschen

Realisering av intäkter är av central betydelse i redovisningssammanhang. Idag finns flera olika metoder som används. Metoderna för värdering av omsättningstillgångar kan vara branschberoende där Byggbranschen är ett typiskt exempel för avsteg från anskaffningsvärdes principen. Byggbranschen har vidareutvecklat den successiva vinstavräkningsmetoden, som tillåter realisering av intäkter trots att varan inte är såld (jmf realisationsprincipen), genom första kronans princip. Med hjälp av metoden kan byggföretagen visa upp en mer realistisk bild av sin verksamhet vilket förbättrar ?den rättvisande bilden?.

Stress i byggbranschen : Orsak till stress i byggbranschen samt förslag på åtgärder

Stress and burnout are two words that are commonly occurring in many contexts today. More and more people experience that they are stressed and that they does not feel well. The long term sick -leave increases as a consequence of people being burned out. These phenomena prolong over all ages, sexes, classes and professional categories, which probably means that the construction industry would not be spared.  In the construction industry, stress and bad health are no new phenomenon, already during the 1970s and big parts of the 1990 s, the construction sector were exposed to the phenomena.A sector that has a large turnover annually cannot presumably be faultless.

Från modellering till dimensionering : Att modifiera produktionsmodeller till analysmodeller

Allt fler aktörer inom Byggbranschen övergår från att använda gamla och traditionella verktyg i sin projektering till mer avancerade och moderna BIM-verktyg. Däremot sker denna utveckling långsamt på grund av skeptisk och konservativt inställning i Byggbranschen. Idag finns analysprogram som har förmågan att beräkna och analysera komplexa strukturer, men trots detta är det väldigt vanligt med handberäkningar. I branschen börjar modellering av produktionsmodeller i moderna 3D BIM-verktyg få fotfäste. Det är praktiskt möjligt att modifiera en produktionsmodell till en analysmodell för att sedan beräknas i ett analysverktyg och det är detta som kommer bland annat undersökas.

3D-skrivare - Något för byggbranschen?: En inventering av mognadsgrad, teknikutveckling och möjliga applikationer

Byggbranschen är i förändring och sättet att bygga utvecklas ständigt. Dock kritiseras ofta Byggbranschen för att vara dålig på att utvecklas och inte uppdatera sig i den hastighet som behövs. Något måste göras för att snabba på utvecklingen och kanske kan 3D-skrivare vara ett alternativ i framtiden. Detta examensarbete syftar därför till att ta reda på mer om den nya tekniken och dess möjligheter för att kunna förbättra byggprocessen.Examensarbetet handlar om att ta reda på vad som finns idag när det gäller 3D-skrivare och att försöka ta temperaturen på tekniken. Kan man använda en 3D-skrivare för att skriva ut komponenter eller kanske till och med ett helt hus? Finns det någon som börjat inom Byggbranschen? Går det att börja använda 3D-skrivare redan idag?För att ta reda på vad som finns började arbetet med att söka information på internet.

Strategiskt arbete i byggbranschen

Denna studie har genomförts i två faser vilken den första haft som syfte att studera och utvärdera vad ett svenskt byggföretags strategiska omläggning har inneburit i och med de rådande konkurrensförhållandena på marknaden och därmed hitta ett lämpligt strategiskt ramverk som beskriver den strategiska förändringen. Den andra delen av studien, som blev en följd av den första, har haft till syfte att utvärdera om och i så fall hur samarbetsformen partnering främjar den resursdrivna strategin som i studiens första fas konstaterats som väl beskrivande av ett svenskt byggbolags strategi. Den empiriska informationen har inhämtats genom nio intervjuer och studier av dokumenterat material från fallstudieföretaget NCC. Vad som kunde konstateras efter studiens första fas var att den övergripande strategiska fokuseringen gått från en snarlikt marknadsdriven strategi till en ganska utpräglat resursdriven strategi. Den slutsats man kan dra av studiens andra fas är att samarbetsformen partnering till stor del överensstämmer med den resursdrivna strategin.

Effektivare interna ritningsleveranser vid SCF Betongelement i Strömsund

Detta examensarbete är en empirisk undersökning av problem med ritningsleveranser inom företaget SCF Betongelement AB i Strömsund. Rapporten behandlar organisatoriska problem samt problem som är relaterade till de allt kortare byggtider som råder i Byggbranschen. För att kunna analysera resultatet av undersökningen har en litteraturstudie gjorts av förändringar i Byggbranschen och organisationers utformning. Insamlandet av information har i huvudsak gjorts genom delaktighet i ett verkligt projekt i syfte att identifiera källor till problemet. Under projektets gång har intervjuer gjorts med konstruktörer och produktionsledare för att höra vilka problem de upplever i det fortlöpande arbetet.

Motivation och belöningssystem : Veckopendlare inom den svenska byggbranschen

SammanfattningTitel: Motivation och belöningssystem ? Veckopendlare inom den svenska ByggbranschenFörfattare: Robin Hillström, Olle Johansson, Peter LarssonProgram: Civilekonomprogrammets controllerfördjupningExaminator: Karin JonnergårdHandledare: Anders JerrelingInstitution: Ekonomihögskolan vid Linnéuniversitetet i Växjö Bakgrund och problem: Antalet långvariga veckopendlare har mer än fördubblats mellan åren 1975 och 2005, deras beteende att veckopendla kan påverkas av flertalet faktorer och behöver kompenseras finansiellt eller av en inre belöning. Belöningssystem är ett styrverktyg och har ökat i betydelse och det råder motstridigheter kring belöningssystemets olika funktioner. Det råder även motstridigheter av vad som kan förklara mänskligt beteende.Syfte: Syftet är att besvara frågeställningen genom att beskriva och förklara vilka faktorer som motiverar anställda som veckopendlar inom Byggbranschen i Sverige. Vi vill även belysa hur arbetsgivare motiverar sina anställda genom att identifiera hur de befintliga belöningssystemen ser ut.Metod: Vi har valt en empiridriven, kvalitativ forskningsstrategi.

Återanvändning av betongelement: Att bestämma ett elements nya miljö

I dagens läge står Byggbranschen för ca 40 % av Sveriges energianvändning. För att få ett hållbarare samhälle kan Byggbranschen bidra med minskad energiförbrukning. Ett sätt att få ner energianvändningen kan vara genom återvinning. Materialet kan då återanvändas i en cykel istället för ett linjerät förlopp som slutar med att materialet slängs eller går på deponi, vilket det mesta av byggmaterialen gör idag. Återvinning är ett brett begrepp som innefattar återanvändning, materialåtervinning och energiutvinning.Återanvändning ger den största energivinningen.

SKB "Den tysta revolutionen": framtagning av recept för
effektivt brobyggande

Byggbranschen förknippas ofta med en långsam utveckling eftersom det finns en viss tradition i branschen, vilket leder till att nya arbetsmetoder inte alltid får chansen att utvecklas. En utveckling inom Byggbranschen, genom nya produktionsmetoder, kan till en början ge en ökad produktionskostnad och förlust men kan leda till en minskad produktionskostnad och vinst på lång sikt. Syftet med examensarbetet, som utförts i samarbete med Svevia och Betongindustri, var att studera och sammanställa olika recept av självkompakterande betong (SKB) till brobyggnationer. Blandningarna av SKB skulle anpassas för de olika brodelarna: pelare och fundament, vägbana samt lutande vägbana. Att öka användningen av denna typ av betong skulle leda till en utveckling inom produktionen.

Byggbranschen : Samverkan och beroende mellan huvudentreprenörer och underentreprenörer

Att samarbeta är svårt. Konflikter av olika slag ligger latent under ytan i de flesta samarbeten eftersom parterna mycket sällan har mål som helt överensstämmer. För att mildra dessa konflikter och i möjligaste mån undvika dem använder sig parterna medvetet eller omedvetet av olika strategier. Denna uppsats undersöker genom en serie intervjuer relationer mellan huvudentreprenörer (HE) och underentreprenörer (UE) inom Byggbranschen i Stockholmsområdet utifrån ett samverkanperspektiv. Det teoretiska ramverket utgörs av en spelteoretisk modell Tit-for-tat som förklarar hur samarbete kan uppstå mellan själviska individer, samt nätverksteori och resursberoendeteori.

Kunskapsöverföring mellan byggprojekt: en jämförande studie av traditionella projekt och partneringprojekt

Kunskapsöverföring har visat sig vara problematiskt i projektorganisationer på grund av projektens tydliga avgränsningar. Byggbranschen är en projektorganiserad bransch som av olika anledningar har problem med kunskapsöverföring mellan projekt. Vi finner det därför intressant att undersöka kunskapsöverföring mellan projekt i Byggbranschen. Syftet med uppsatsen är att beskriva hur faktorer gällande kultur och struktur påverkar kunskapsöverföring mellan projekt i byggföretag samt om och hur dessa faktorer skiljer sig mellan traditionella projekt och partneringprojekt. För att uppfylla syftet och besvara forskningsfrågorna har en fallstudie med personliga intervjuer genomförts vid byggföretaget NCC i Luleå.

Kunskapsdelning i byggbranschen : Delningsprocessen i Skanskas projektorganisation

Introduction     Knowledge has come to be an increasingly important factor for both individuals in the labor market and companies in competition. When a person leaves an organization the knowledge often follows, and a knowledge gap is created. When knowledge is shared within an organization, the individual?s knowledge is available for all members of the organization. Knowledge can thus be converted from human capital to structural capital.

Införandet av den omvända byggmomsen : - Konsekvenserna och skillnaderna mellan stora och små företag

Den 1 juli 2007 infördes nya momsregler inom Byggbranschen vid försäljning av byggtjänster. Dessa regler innebär att köparen istället för säljaren redovisar momsen och därför kallas det för omvänd moms. Syftet med införandet av dessa regler var att minska skattefusket. Vi vill i vår uppsats undersöka vilka problem införandet av den omvända momsen har inneburit, samt ta reda på om det är någon skillnad mellan hur stora och små företag har hanterat övergången. Vi vill även utvärdera den nya metoden jämfört med den gamla.

<- Föregående sida 4 Nästa sida ->