Sök:

Sökresultat:

1076 Uppsatser om Bröst cancer - Sida 25 av 72

Myter eller bara ren okunskap? En litteraturstudie om sjuksköterskans pedagogiska roll vid farmakologisk smÀrtlindring av cancersjuka.

SmÀrtlindring av cancersjuka Àr ett komplext och mÄngfacetterat omrÄde dÄ cancer inte bara drabbar kroppen utan Àven sjÀlen. För att sjuksköterskan skall kunna smÀrtlindra patienter pÄ ett sÄ effektivt sÀtt som möjligt mÄste eventuella barriÀrer forceras genom pedagogik. Tio vetenskapliga artiklar har anvÀnts i denna litteraturstudie för att kartlÀgga en del av de barriÀrer en sjuksköterska kan stöta pÄ i sitt pedagogiska arbete vid smÀrtlindring av cancersjuka, samt pÄ vilka sÀtt dessa kan forceras. Resultatet visade att för att sjuksköterskan ska kunna fungera som pedagog i omvÄrdnaden av patienter sÄ mÄste han/hon ha goda baskunskaper samt förmÄgan att se vilka kunskapsbehov som finns hos patienten. Resultatet visar Àven vikten av att patienten har god kunskap om farmakologisk smÀrtlindring..

VÄrt liv kretsar kring cancer: NÀrstÄendes upplevelse av cancersjukdom hos nÀra anhörig - en studie baserad pÄ narrativer

Varje Är drabbas ungefÀr 50 000 personer i Sverige av cancer. Detta innebÀr att en halv miljon svenskar om Äret har en nÀra anhörig som drabbas. Cancersjukdomens inverkan pÄ de nÀrstÄendes liv Àr pÄtaglig. Förutom att bemöta och ta hand om patienten ska sjuksköterskan Àven uppmÀrksamma de nÀrstÄendes upplevelser och behov. Syftet med denna studie var att beskriva nÀrstÄendes upplevelser av att leva nÀra en anhörig som drabbats av cancer.

Magnetresonanstomografins betydelse för upptÀckt av bröstcancer

Bakgrund: Bröstcancer Àr en sjukdom som drabbar allt fler kvinnor vÀrlden över, men samtidigt minskar antalet dödsfall pÄ grund av sÀkrare diagnostiska metoder och behandlingsmöjligheter. Utöver konventionell mammografi har MR-mammografi vuxit fram och Àr idag en etablerad metod inom bröstcancerdiagnostiken. Syfte: Syftet Àr att belysa MR-mammografins betydelse för kvinnor som undersöks i avseende att utesluta eller upptÀcka bröstcancer. Metod: Examensarbetet genomfördes i form av en litteraturöversikt dÀr forskningsmaterial ur vetenskapliga artiklar granskades och sammanstÀlldes. Resultat: Kvinnor med förhöjd bröstcancerrisk gynnas av att genomgÄ MR-mammografi.

?Vad Àr det för fel pÄ dig?? : En litteraturöversikt om hur cancerpatienter i ett palliativt skedes upplever vÄrdpersonalens bemötande.

Bakgrund: Cancer Àr en folksjukdom i Sverige som pÄverkar patientens livssituation pÄ flera olika sÀtt. Att leva i ett palliativt skede innebÀr att leva nÀra döden, och dÄ livstillvaron blir förÀndrad och begrÀnsad bÄde fysiskt, psykiskt och socialt. Det Àr betydelsefullt att patienternas sjÀlvbestÀmmande respekteras och efterföljs. Stöd och god kommunikation utgör en betydelsefull del i vÄrdandet.Syfte: Syftet med studien var att belysa cancerpatienter i ett palliativt skedes upplevelser av bemötande frÄn vÄrdpersonal. Metod: En litteraturöversikt utfördes och baserades pÄ Ätta vetenskapliga originalartiklar som analyserades och kvalitetsgranskades utifrÄn Graneheims och Lundmans (2004) kvalitativa innehÄllsanalys.Resultat: I studiens resultat framkom fyra kategorier som beskrev vÄrdpersonalens bemötande av palliativa cancerpatienter.

Att vÀnta pÄ diagnos och behandling - en litteraturöversikt om cancerpatienters upplevelser av en tid fylld av oro och Ängest dÀr stöd behövs

Bakgrund. Varje Är insjuknar ett stort antal mÀnniskor i cancer i Sverige och det innebÀr att var tredje person nÄgon gÄng under sin livstid kommer att fÄ diagnosen cancer. Att drabbas av cancer Àr en omvÀlvande upplevelse i mÀnniskors liv. Patienter upplever ofta rÀdsla och Ängest inför sjukdomen och dess behandlingar. Ur ett omvÄrdnadsperspektiv Àr det viktigt att sjukvÄrdspersonal har en god förstÄelse och kunskap för hur patienterna upplever sjukdomen för att kunna ge dem en god omvÄrdnad.

Famijens upplevelse av palliativ vÄrd av barn med cancer : - en litteraturstudie

AbstraktSyfte: Syftet med litteraturstudien Àr att belysa familjens upplevelser av palliativ omvÄrdnad av barn med cancer.Bakgrund: Varje Är fÄr cirka 300 svenska barn och ungdomar en cancerdiagnos. En fjÀrdedel dör av sin sjukdom. Barnets sjukdom pÄverkar förÀldrarnas roller, inbördes och mot barnen och Àven syskon blir Äsidosatta. Vetskapen om att det inte gÄr att bota barnet upplevs för förÀldrarna som oerhört stressande, samtidigt som de vill leva ett sÄ normalt liv som möjligt.Metod: Metoden som anvÀndes var en systematisk litteraturstudie. Arton vetenskapliga artiklar inkluderades, vilka var publicerade mellan Ären 1997-2007.Resultat: Resultatet visar att informationen kring barnets behandling och kommande död ansÄg förÀldrarna vara viktig för att vÄrden skulle vara av god kvalitet.

Barns upplevelse av smÀrta orsakad av cancer

SmÀrta Àr ett komplicerat fenomen, sammansatt av bÄde fysiologiska och psykologiska mekanismer med sina rötter i bÄde kroppsliga och sjÀlsliga sÄr. Vid vÄrd av cancersjuka barn kan dÀrför smÀrtproblematiken bli mycket pÄtaglig och smÀrtan svÄr att lindra. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva barns upplevelse av smÀrta vid cancersjukdom. Sökningen begrÀnsades till forskning som publicerats mellan Ären 1971 och 2001 och till att gÀlla barn mellan 0-18 Är med cancerdiagnos. Av 60 vetenskapliga artiklar svarade 15 mot syftet och analyserades med hjÀlp av kvalitativ innehÄllsanalys.

NÀr mitt barns cancer inte kan botas : FörÀldrars uppfattningar av den pediatriska palliativa vÄrden

Idag överlever cirka 80 % av de barn som drabbas av cancer men fortfarande finns de barn som inte kan botas och dÀr behandlingen övergÄr i en palliativ fas. Inom den pediatriska vÄrden Àr det viktigt med ett familjeperspektiv vilket innebÀr att hela familjen ska involveras i barnets vÄrd. Det Àr av stor vikt att dessa familjer fÄr bra stöd i situationen vilket Àr viktigt att sjuksköterskan bidrar med. Problem kan uppstÄ nÀr sjuksköterskan har svÄrt att förstÄ förÀldrarnas situation och dÀrmed blir det svÄrt att individanpassa det stöd som förÀldern verkligen behöver. Syftet med uppsatsen Àr att beskriva förÀldrars uppfattningar av att vÄrda sitt cancersjuka barn i den palliativa vÄrden.

Patienters upplevelse av vardagen och möjligheter till fysisk aktivitet vid cancerbehandling.

Bakgrund: Cancer Àr en sjukdom dÀr bÄde behandlingen och sjukdomen kan pÄverka och begrÀnsa den drabbade personens vardag. Det finns evidens för att regelbunden fysisk aktivitet eller motion har en lindrande effekt pÄ sjukdomens symptom och cancerbehandlingens biverkningar. Syfte: Syftet med studien Àr att undersöka hur personer med diagnostiserad cancer upplever sin livskvalitet, fysiska funktion samt om humöret pÄverkas i samband med adjuvant cancerbehandling. Syftet med studien Àr Àven att undersöka dessa patienters möjlighet till trÀning, vad som kan underlÀtta och motivera till trÀning samt vilka svÄrigheter och hinder till trÀning och annan fysisk aktivitet som finns. Metod: Studien Àr en kvalitativ semistrukturerad intervjustudie av fokusgrupper dÀr cancerdrabbade personer som genomgÄr eller har genomgÄtt adjuvant behandling blivit intervjuade om deras erfarenheter och upplevelser av vardagliga aktiviteter och trÀning. Huvudresultat: De vanligaste upplevelserna som deltagarna uttryckte var: en sorts trötthetskÀnsla, koncentrationssvÄrigheter, nedstÀmdhet, oro samt minskad livskvalitet till följd av bland annat minskad matglÀdje och sjukdomsinsikt. Vanliga hinder som deltagarna upplevde var otillrÀcklig energi, dÄlig motivation eller risken att kÀnna sig obekvÀm i en trÀningsmiljö. Möjligheter och faktorer som underlÀttade till trÀning upplevde deltagarna var fasta rutiner, att tycka om trÀningsformen samt att ha instÀllningen att trÀning underlÀttar vardagen. Slutsats: För att hjÀlpa cancerdrabbade personer i deras tillvaro bör det lÀggas ner mer tid och energi till att motivera personen till en mer positiv vardag. Detta leder dÄ till att denne sjÀlv kan inse vilka möjligheter som finns till fysisk aktivitet och att personen inte bara ser problem som kan kÀnnas övermÀktiga utan istÀllet fokusera pÄ lösningarna till dessa problem..

Familjens erfarenheter nÀr ett barn fÄr diagnosen cancer : En litteratur studie

SammanfattningSyftet: att utifrÄn litteraturen beskriva förÀldrars och syskons erfarenheter dÄ ett barn i familjen fÄr diagnosen cancer. Metod: En beskrivande litteraturstudie som baserades pÄ 11 vetenskapliga artiklar med kvalitativ ansats och en vetenskaplig artikel med bÄde kvalitativ och kvantitativ ansats. Litteratursökning genomfördes i databaserna Medline via Pubmed och Cinahl. Huvudresultat: Barnets cancerdiagnos pÄverkade hela familjen. FörÀldrarnas parrelation förÀndrades, friska syskon kÀnde sig utanför och upplevde förÀndringar i relationen till det sjuka barnet.

MÀns upplevelser av deras livsvÀrld i samband med prostatacancer : Litteraturstudie

I Sverige lever ca 70 000 mÀn som har eller haft prostatacancer vilket utgör 34 % av all cancer hos mÀn. Behandlingen och dess biverkningar kan pÄverka mannens livsvÀrld i form av ett lidande, förÀndrad sjÀlvkÀnsla samt pÄverkan pÄ den subjektiva och levda kroppen. En systematisk litteraturstudie med artiklar av kvalitativ ansats utfördes. Syftet med studien var att undersöka mÀns upplevelser av deras livsvÀrld i samband med prostatacancer. Syftet i analysen besvarades genom att Ätta vetenskapliga artiklar valdes ut som sedan analyserades med inspiration av en analysmodell tolkad av Graneheim och Lundmans.

Finns det samband mellan orofarynx cancer och humant papillomvirus?

Orofarynx cancer (OC) Àr en form av huvud och hals cancer (HNC) som Àr den sjÀtte vanligaste cancerformen i vÀrlden. Antalet fall av OC har fördubblats under de senaste 20 Ären. Vanligen uppkommer cancern i skivepitelceller som klÀr insidan av orofarynx. Humant papillomvirus (HPV) Àr den vanligaste sexuella överförbara infektionen i vÀrlden. HPV smittas genom att hud eller slemhinnor kommer i kontakt med viruset.

Patientens upplevelser av stöd frÄn sjuksköterskan

Bakgrund: Årligen drabbas 45 000 individer i Sverige av cancer. Sjuksköterskan möter dessa individer i deras dagliga arbete. Det Ă€r viktigt att sjuksköterskan vet hur hon pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt kan ge dem stöd. Metod: Studien Ă€r en litteraturstudie med kvalitativ ansats. Syfte: Syftet med studien var att belysa faktorer som patienter med cancer anser vara viktiga i stödet frĂ„n sjuksköterskan.

Cytostatika i hemmet till barn och ungdomar med cancer. En litteraturstudie av betydelsefulla faktorer inför en organisation av cytostatikaadministrering i hemmet.

Inledning: Cancer Àr en ovanlig sjukdom hos barn och ungdomar och i Sverige drabbas cirka 300 styckenÄrligen. Prognosen har kraftigt förbÀttrats sedan 1970-talet, framförallt beroende pÄ intensivarebehandlingsmetoder och större möjligheter att ÄtgÀrda och förebygga cytostatikans svÄra biverkningar.Sjukhusvistelserna blir mÄnga och lÄnga för barnen och ungdomarna. Förutom att deras vardagsliv med skolaoch kompisrelationer vÀnds upp och ned, pÄverkas hela familjens psykosociala tillvaro. Barnet/ungdomenbehöver sina förÀldrar och syskon för att ta sig igenom en tuff cancerbehandling och viss vÄrd, exempelvisantibiotika och intravenös nÀringstillförsel ges redan i hemmet för att underlÀtta för familjerna. Att Àvenkunna erbjuda viss cytostatikabehandling och/eller understödjande behandling skulle vara ytterligare enmöjlighet för barnen och ungdomarna att fÄ vara i sin normala miljö tillsammans med hela familjen ochövriga vÀnner.Syfte: Syftet med studien var att kartlÀgga faktorer som Àr betydelsefulla inför att ge cytostatika i hemmet tillbarn och ungdomar med cancer.Metod: En litteraturstudie genomfördes av tretton vetenskapliga artiklar som valts ut efter systematisksökning i databaserna Pubmed och Chinal.Resultat: De faktorer som framkom genom litteraturstudien och har betydelse för patientsÀkerhet ochvÄrdkvalitet inför en organisation av cytostatikaadministrering i hemmet delades in i fem kategorier:? Tydlig ansvarsfördelning? Kompetens hos vÄrdpersonal? Undervisning av förÀldrar? Kriterier för urval av patient och familj? Föreskrifter för cytostatikahanteringDiskussion: Det finns en klinisk betydelse i att barnsjuksköterskan, i samrÄd med ansvarig barnonkolog,med vÀgledning av den familjefokuserade omvÄrdnaden samt de faktorer, ?Kompetens hos vÄrdpersonal?,?Undervisning av förÀldrar?, ?Tydlig ansvarsfördelning?, ?Kriterier för urval av patient och familj? och?Föreskrifter för cytostatikahantering? som framkom i denna litteraturstudie kan verka för att möjliggöra förbarn och ungdomar att fÄ viss cytostatikabehandling i sitt hem pÄ ett sÀkert sÀtt..

Socialt stöd vid bröstcancer. En litteraturstudie om kvinnors med bröstcancer upplevelser av socialt stöd

Social support is an important part of handling the troubles of life. The purpose of this literature review is to investigate what forms the social support for adult women with breast cancer with the aim to be used in the nursing care. By system-atical reading of scientific articles nine qualitative articles were found which the result is based on. The theoretical framework was AntonovskyÂŽs health focused theory with the central issue KASAM, the feeling of life connection. The study resulted in three themes emotional support, practical support and informational support, which describe the balanced content of social support.

<- FöregÄende sida 25 NÀsta sida ->