
Sökresultat:
436 Uppsatser om Blekinge - Sida 21 av 30
Smärta och sömn bland äldre
Bakgrund: Smärta och sömnbesvär är vanligt hos äldre personer och dessa båda
faktorer kan på olika sätt påverka hälsa och livskvalité. Syfte: Att kartlägga
förekomsten av smärta och sömnbesvär samt undersöka om det fanns samband mellan
smärta och sömnbesvär hos ett representativt befolkningsurval i Blekinge i
åldern 60-96 år. Metod: Studien är kvantitativ och bygger på redan insamlat
material ifrån SNAC (the Swedish National study on Aging and Care). Deskriptiv
och analyserande statistik har använts i studien för att kartlägga förekomst
och undersöka samband. Resultat: Av de deltagande som hade haft värk/smärta
under de senaste fyra veckorna hade 42 % sömnbesvär medan 21 % av de som inte
haft värk/smärta hade sömnbesvär.
Kommunikation med hjälp av mock-uper
In several cases, systems that have been developed have been very time consuming and cost a lot of money, but they still do not fulfil the users requirements and requests. To make new systems better, you have to find a way to communicate that allows the developers to understand the needs of the user. The aim for our thesis is to highlight the importance of communication in system development. To investigate this we have choosen to do a study of the real-estate system. The work methods that have been used include mock-ups and informal conversations with the user, who is employed by the Church of Sweden in Ronneby.
Målstyrning i offentlig verksamhet : En studie av de anställdas upplevelser och deras delaktighet i målstyrning på Skatteverkets Blekingekontor / Result control in the public sector ? A case study of the experiences of the employees regarding their partic
Sammanfattning Titel: Målstyrning i offentlig verksamhet ? En studie av de anställdas upplevelser och deras delaktighet i målstyrning på Skatteverkets Blekingekontor. Författare: Annika Abrahamsson, Angelica Bernström och Jonna Gustafsson Handledare: Eva Lövstål Institution: Blekinge Tekniska Högskola Kurs: Kandidatarbete i företagsekonomi 15 hp Syfte: Syftet med studien är att beskriva och försöka identifiera vad det får för konsekvenser på lokal nivå att en målstyrd offentlig verksamhet samtidigt är en hierarkiskt uppbyggd organisation där besluten fattas på en högre nivå. Det vi främst behandlar i vår studie är hur målen och målstyrningen upplevs av de anställda och vad det är som påverkar att de ska känna sig delaktiga. Metod: Studien genomfördes på Skatteverkets Blekingekontor med hjälp av tre kvalitativa intervjuer med en chef och två informatörer.
Vittne i terapi : Hur psykoterapeuter inom barnpsykiatrin upplever möten med barn, ungdomar och familjer, tillhörande Jehovas Vittnen
Fem psykoterapeuter, med blandad grundutbildning, på en barnspsykiatrisk klinik i Blekinge, har intervjuats. Syftet har varit att undersöka vilka erfarenheter och upplevelser psykoterapeuterna har av att möta barn, ungdomar och familjer, tillhörande Jehovas Vittnen, i barnpsykiatrin. Jehovas Vittnen är ett trossamfund som finns över hela världen. Det är en tro som dikterar tydliga och stränga levnadsvillkor för sina medlemmar och som inte deltar i övriga samhällets förekommande traditioner. I intervjuerna har samtliga terapeuter upplevelser av att det är svårare att utmana och skapa förändring i dessa fall. Utmanandet av ett system där man lever reglerad utifrån en tro som Jehovas Vittnen, upplevs bekymmersamt.
Volatilitetens påverkan på företag inom IT/telekom
Författare: Johan Binnelid, Lars Carlsson, Tobias Olsson
Läsår: Vårterminen 2001
Handledare: Anders Hederstierna
Problem: Under vår tid på Blekinge Tekniska Högskola har vi upplevt ett
volatilt börsklimat. Detta borde, enligt de teorier vi läst om, medföra en
höjd kapitalkostnad, vilket innebär en minskad investeringsbenägenhet och
därmed en vilja att förändra företagets kapitalstruktur. Vi var även
intresserade av att se om det volatilia börsklimatet hade någon inverkan på
företagens utdelningspolicy.
Syfte: Vårt syfte är att undersöka om den systematiska risken på
Stockholmsbörsen har förändrats under perioden 1998-2000 och i så fall vilka
effekter detta har fått för företagen inom IT/telekombranschen med fokus på
investeringsbenägenhet, kapitalstruktur och utdelningspolicy.
Metod: Vi har valt att studera fem olika företag inom IT/telekombranschen. Vår
undersökning har bestått av att vi först beräknat den systematiska risken samt
aktieägarnas avkastninskrav för respektive företag och sedan genomfört
intervjuer med nyckelpersoner hos bolagen.
Slutsats: De företag vi undersökt låter generellt sett inte aktieägarnas
avkastningskrav påverka den egna verksamheten.
Stadsdel i ytterkanten
Den här uppsatsen är ett kandidatarbete på Programmet för Fysisk planering på
Blekinge Tekniska Högskola, och genomförs under utbildningens tredje år.
Uppsatsen omfattar 15 hp.
Uppsatsen tar upp hur en kommun tillämpar planeringsvisioner och idéer vid
skapandet av en stad och vid förnyelse av områden. I dagens
planeringsdiskussioner pratas det mycket om hållbarhet, täthet och
funktionsblandning. Bland annat dessa begrepp är centrala i skapandet av den
goda staden. Uppsatsen går igenom hur dessa begrepp visar sig i en
översiktsplan och vilken mening de ges.
Att klara livets vardagsaktiviteter : Förändringen av fysisk och kognitiv funktionsförmåga hos personer med misstänkt eller diagnostiserad demens.
Demenssjukdom innebär en successiv förlust av såväl fysiska som kognitiva funktioner som har betydelse för den enskilde personens vardagsliv. Syftet med studien var att beskriva den fysiska och kognitiva funktionsförmågan hos personer med misstänkt eller diagnostiserad demens och hur den förändras över en period av tre år. Vidare var syftet att jämföra den förändrade funktionsförmågan hos dessa personer med en motsvarande grupp ur en normalpopulation av äldre. Materialet till denna studie hämtades från två forsknings- och utvecklingsprojekt, Demensvård i Blekinge (DIBS) och The Swedish National Study on Aging and Care (SNAC). I studien användes instrumenten ADL-trappan, Bergerskalan samt MMT.
Högskolornas marknadsföring till gymnasieelever
Sammanfattning Titel: Högskolornas marknadsföring till gymnasieelever, kan högskolorna marknadsföra sig på andra sätt än de befintliga. Författare: Nela Masinovic, Bujar Zeka & Mirsad Sijecic Handledare: Thomas Danborg Institution: Blekinge Tekniska Högskola, Management Högskolan. Kurs: Kandidatarbetet i företagsekonomi, 15hp. Syfte: Genom att studera gymnasieelevernas och syokonsulenternas uppfattning om marknadsföringen från högskolor avser uppsatsen att identifiera andra möjliga marknadsföringsmetoder högskolorna kan använda sig av, än de befintliga. Metod: Syftet avser att besvaras utifrån kvantitativ med kombination av kvalitativ forskningsansats i form av enkätundersökningar och intervjuer.
Hagalunds arbetsplatsområde - Stadsvisioner med utgångspunkt i platsens kvaliteter
Detta examensarbete är skrivet på magisterprogrammet för Fysisk planering vid
Blekinge Tekniska Högskola och omfattar 30 högskolepoäng.
Stockholmsregionen växer kraftigt. Bostadsköerna i Stockholmsområdet är långa
och Solna, med sitt goda läge i regionen, kollektivtrafikförsörjt med både
tunnelbana, pendeltåg, bussar och snart även tvärbana är populärt. Inom 20 år
beräknas kommunen öka sin befolkning med mellan 40 och 50 %. Att bygga bostäder
i den takten är en stor utmaning.
Äldres upplevelse av livstillfredsställelse i relation till självskattad hälsa, ensamhetskänsla och demografiska förhållanden
Bakgrund:Globalt sett har personer över 65 år varit den åldersgrupp som växt snabbast och levnadsåldern bedöms att kontinuerligt stiga, vilket också ökar behovet av adekvata vård- och omsorgsinsatser. Äldres upplevelse av livstillfredsställelse minskar gradvis med stigande ålder. För att effektivt kunna stödja äldre inom detta område är det viktigt att bland vård- och omsorgspersonal öka kunskapen inom detta fenomen. Syfte:Att studera samband mellan upplevelse av livstillfredsställelse i relation till självskattad hälsa och ensamhetskänsla samt i relation till demografiska förhållanden. Metod:En tvärsnittsstudie med hjälp av frågeformulär från The Swedish National study on Aging and Care i Blekinge.
Varför en sydsvensk regionbildning : finns svaret i Ansvarskommitténs utredning?
Den sydsvenska regionbildningen är en förening som tillsammans står bakom en avsiktsförklaring för att slå samman Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne till en region med eget utvecklingsansvar. Förslag på att Sverige borde införa regioner med eget utvecklingsansvar lade den statliga utredningen, kallad Ansvarskommittén, fram efter att utförligt undersökt hur Sveriges samhällsorganisation kan förbättras. Efter Ansvarskommittén lade fram sitt förslag diskuterades det kring regionbildningar runt om i Sverige, men dessa diskussioner har en efter en lagts ner, förutom den sydsvenska regionbildningen och denna uppsats vill försöka ta reda på varför. Syftet med denna uppsats utgår ifrån att ta reda på om argumentationen för att bilda region som presenteras i Ansvarskommitténs utredning är drivkraften bakom den sydsvenska regionbildningen. För att ha underlag för att besvara detta syfte utgick jag från följande frågeställning Vilka huvudargument lade Ansvarskommittén i sin utredning fram för regionalisering i Sverige?, Vilka likheter och skillnader finns det i huvudargumenten för regionalisering från Ansvarskommittén i förhållande till den sydsvenska regionbildningens sätt att resonera kring en regionalisering? och Mot bakgrund av forskningslitteratur om regionalism, nyregionalism och regionalisering, i vilken utsträckning kan dessa begrepp kopplas samman med Ansvarskommitténs utredning? För att besvara syftet utgick jag från Ansvarskommitténs utredningsdokument och dokument från den sydsvenska regionbildningen.
Elektronisk handel mellan privat och offentlig sektor
Sammanfattning Titel: Elektronisk handel mellan privat och offentlig sektor Författare: Dawid Malesa, Tove Mantzakanis Handledare: Henrick Gyllberg Institution: Managementhögskolan, Blekinge Tekniska Högskola Kurs: Kandidatarbete i företagsekonomi, 10 poäng Syfte: Vårt syfte med denna rapport är att kartlägga de faktorer som hindrar näringslivets införande av e-handel med den offentliga sektorn för att kunna identifiera vilka problemområden som bidrar till att den privata sektorns anslutning till e-handel med offentlig sektor inte fått förväntad genomslagskraft. Vi kommer att undersöka dessa faktorer ur tre olika perspektiv, offentlig sektors, näringslivets leverantörer samt systemleverantörernas. Metod: Vi baserar vårt arbete på litteraturstudier av forskningsområdet samt insamling av empirisk data genom intervjuer med representanter från offentlig sektor, leverantörer till offentlig sektor och systemleverantörer. De genomförda intervjuerna är av kvalitativ karaktär och utgör det material som ligger till grund för analys och slutsatser. Slutsatser: Efter denna genomförda undersökning kan vi konstatera att de problemområden som är orsak till att införandet av e-handel mot offentlig sektor inte fått förväntad genomslagskraft kan identifieras som följer; ? Organisatorisk struktur inom offentlig sektor ? Teknisk infrastruktur inom både den offentliga sektorn och den privata ? Anslutningstiden ? Avsaknaden av standarder ? Avsaknad av kundkrav från offentlig sektors sida ? Brist på mognad för ett införande både inom den offentliga sektorn och den privata ? Informationsspridning inom samt mellan de tre aktörerna.
Digitalt maskinövervakningssystem för vedettbåt typ III Dalarö
Från Sjövärnskåren division syd, underavdelning Blekinge, inkom en förfrågan om att göra en undersökning och projektering till ett digitalt maskinövervakningssystem.Syftet med maskinövervakningssystemet är att det ska vara lättare för de som tränas ombord att ta till sig maskineriets kondition. Detta kommer att bidra till att minska underhållskostnaderna genom att förbättra övervakningen under drift, för att undvika oönskade driftfall, och dels att förbättra driftsdokumentationen som underlag för beslut om underhållsåtgärder/-intervaller.Projektet innebar en föreberedande undersökning av vilken utrustning som behövs till det nya systemet samt för att få en kostnadsram åt Sjövärnskåren.Vi träffades i Karlskrona för att komma överens om vilka maskinparametrar som skulle presenteras. Därefter påbörjades förundersökning och dokumentationsgenomgång för att ta reda på vilka givare det var samt vad för signal de gav till det befintliga övervakningssystemet. Detta visade sig bli en stor del av projektet som tog mycket tid. Vi var och mätte signalerna från givarna på fartyget utan att komma fram till slutsats.
Högskolornas marknadsföring till gymnasieelever
Sammanfattning
Titel: Högskolornas marknadsföring till gymnasieelever, kan högskolorna
marknadsföra sig på andra sätt än de befintliga.
Författare: Nela Masinovic, Bujar Zeka & Mirsad Sijecic
Handledare: Thomas Danborg
Institution: Blekinge Tekniska Högskola, Management Högskolan.
Kurs: Kandidatarbetet i företagsekonomi, 15hp.
Syfte: Genom att studera gymnasieelevernas och syokonsulenternas uppfattning om
marknadsföringen från högskolor avser uppsatsen att identifiera andra möjliga
marknadsföringsmetoder högskolorna kan använda sig av, än de befintliga.
Metod: Syftet avser att besvaras utifrån kvantitativ med kombination av
kvalitativ forskningsansats i form av enkätundersökningar och intervjuer.
Kunskapsbidraget ämnar förse högskolornas marknadsföring med nya synsätt att
marknadsföra sig mot gymnasieelever. Den primära datainsamlingen kommer ifrån
individer om deltog i undersökningen, sekundärdata samlas ifrån tidigare
forskning kring området. Undersökningen har genomföras med en abduktiv
forskningsansats för att inte begränsas vid ett visst arbetssätt.
Teori: Teorin bygger på hur marknadsföringen kan tillfredställa konsumenternas
behov.
Målstyrning i offentlig verksamhet - En studie av de anställdas upplevelser och deras delaktighet i målstyrning på Skatteverkets Blekingekontor / Result control in the public sector ? A case study of the experiences of the employees regarding their partic
Sammanfattning
Titel: Målstyrning i offentlig verksamhet ? En studie av de anställdas
upplevelser och deras delaktighet i målstyrning på Skatteverkets Blekingekontor.
Författare: Annika Abrahamsson, Angelica Bernström och Jonna Gustafsson
Handledare: Eva Lövstål
Institution: Blekinge Tekniska Högskola
Kurs: Kandidatarbete i företagsekonomi 15 hp
Syfte: Syftet med studien är att beskriva och försöka identifiera vad det får
för konsekvenser på lokal nivå att en målstyrd offentlig verksamhet samtidigt
är en hierarkiskt uppbyggd organisation där besluten fattas på en högre nivå.
Det vi främst behandlar i vår studie är hur målen och målstyrningen upplevs av
de anställda och vad det är som påverkar att de ska känna sig delaktiga.
Metod: Studien genomfördes på Skatteverkets Blekingekontor med hjälp av tre
kvalitativa intervjuer med en chef och två informatörer. Vi genomförde även en
kvantitativ enkätundersökning bland de anställda. Detta för att få ett bra
underlag till att besvara vår frågeställning.
Slutsatser: Vår studie visar att konsekvensen av att Skatteverket är en
målstyrd verksamhet där målen sätts högt i hierarkin blir att de anställda på
lokala kontor upplever en begränsad delaktighet när målen sätts.