Sök:

Sökresultat:

7353 Uppsatser om Bild - Sida 3 av 491

Bildspråket i lärandet : Bilderbokens betydelse i läs- och skrivinlärning

Undersökningens syfte är att ta reda på hur man i grundskolans tidigare år arbetar med Bild och Bildspråk samt användningen av Bilderböcker i samband med läs- och skrivinlärning. Utifrån syftets frågeställningar har jag via kvalitativa intervjuer med grundskolelärare tidigare år samt granskning av litteratur försökt skapa mig en uppfattning av hur man som lärare i grundskolans tidigare år arbetar med Bild bland elever. Vilken uppfattning har lärare om Bild som ämne i skolan? Behövs Bildundervisning i grundskolans tidigare år? Vad fyller Bildspråket för syfte beträffande läs- och skrivinlärning hos eleverna? Genom tidigare forskning sammanställd av författare samt forskare har jag undersökt hur Bilderboken skulle kunna komma att användas med hjälp av dess Bildspråk samt visuella utformning inom skolans verksamhet. Via respondenterna kan jag urskilja en negativ syn på Bild som ämne samt en antydan till en viss ängslan i att undervisa i Bild.

ETT BÄTTRE INTRYCK: OM PÅVERKAN AV TEXT OCH BILD

Forskning har visat att när individer formar ett första intryck så kan intrycket påverkas negativt av faktorer som rökning, tatueringar eller övervikt. Tidigare studier har antingen låtit försökspersoner skatta egenskaper för en person presenterad på Bild eller beskriven i text. Syfte med föreliggande undersökning var att kombinera tidigare studier och jämföra om bedömningar skiljer sig åt beroende på om personen som bedöms presenteras på Bild eller genom text. Tatueringar användes som ett negativt attribut. 72 psykologistuderande, Stockholms Universitet, randomiserade till fyra grupper, fick skatta tio personlighetsegenskaper för en person via fyra olika enkäter.

Blommor och bild

Hede Wilkens, Julia & Helena Nilsson. (2005). Blommor och Bild. Ett fördjupningsarbete om tolkning av kursplaner i ämnena Hantverksteknik och Rörlig Bild. (Flowers and images.

En rättvisande bild : - vad innebär det för svenska företag?

Den historiska utvecklingen av redovisningen kännetecknas av två olika traditioner, den anglosaxiska och den kontinentala. De har utvecklats åt olika håll eftersom de bygger på två olika civilrättsliga system. I syfte att harmonisera redovisningen i medlemsstaterna har EU utfärdat ett antal bolagsrättsliga direktiv. Det mest grundläggande av dessa, det fjärde, innehåller ett krav på att årsredovisningen skall ge en rättvisande Bild av företagets ställning och resultat. Eftersom det inte finns någon definition på vad en rättvisande Bild innebär har begreppet fått en varierande tolkning i de olika länderna.

En rättvisande bild : - vad innebär det för svenska företag?

Den historiska utvecklingen av redovisningen kännetecknas av två olika traditioner, den anglosaxiska och den kontinentala. De har utvecklats åt olika håll eftersom de bygger på två olika civilrättsliga system. I syfte att harmonisera redovisningen i medlemsstaterna har EU utfärdat ett antal bolagsrättsliga direktiv. Det mest grundläggande av dessa, det fjärde, innehåller ett krav på att årsredovisningen skall ge en rättvisande Bild av företagets ställning och resultat. Eftersom det inte finns någon definition på vad en rättvisande Bild innebär har begreppet fått en varierande tolkning i de olika länderna.

Bild ett verktyg en studie om bildanvändning i skolan

AbstractSyftet med denna undersökning är att intervjua pedagoger för att få vet mer om synen på Bild som ett verktyg i lärande processen och om de pedagogerna anser att de utnyttjar Bilden som en medierande och ämnesövergripande resurs. Undersökningen är gjord genom att fem pedagoger på olika skolor i Skåne och Blekinge har intervjuats. Undersökningen är fokuserad på pedagogernas kunskap och inställning till Bildanvändandet. Resultat visar att pedagogerna har en stor vilja att utveckla sig för att skapa motivation och en bättre miljö där eleverna kan utöva Bildanvändandet. Det finns en kunskap om hur integrativt lärande fungerar, både hur Bild och andra ämnen kan länkas ihop i ett ämnesövergripande arbetssätt och hur Bilden kan utnyttjas ämnesspecifikt.Ämnesord: Mediering, Bild, Bildanvändande, integrativt lärande, motivation, skapande och miljö .

Bildkomposition - känsla eller regler? : En studie om medveten komposition i bilder är identifierbar hos betraktaren.

Går det att se om en Bild är komponerad efter regler? Genom en semistrukturerad undersökning via enkät har jag tagit reda på hur Bilder upplevs som är antingen medvetet komponerade efter regler, eller komponerade på känsla efter subjektiv estetik. Jag har utforskat vad det i så fall är i Bilderna som fångat betraktaren och vad de tolkar som genomtänkt och medvetet komponerat.  En fråga ha varit om fotointresserade personer har lättare för att urskilja de här två olika sätten att komponera en Bild. Jag har undersökt vad det är i Bilderna som tilltalar deltagarna och om reglerna avgör om en Bild ska upplevas som bra och tilltalande eller om det finns något annat som har en större betydelse..

Bildskapande i förskolan : En studie om förskollärares syn på kompetenser för att främja barns lärande i bild

Syftet med denna studie var att undersöka vad yrkesverksamma förskollärare ansåg vara viktiga kompetenser för att lära ut Bild i förskolan. Mina frågeställningar var: Vilka didaktiska kompetenser tycker förskollärarna är viktiga för att lära ut Bild i förskolan?, Vilka sociala kompetenser tycker förskollärarna är viktiga för att lära ut Bild i förskolan? och Vilka ämnes/innehållskompetenser tycker förskollärarna är viktiga för att lära ut Bild i förskolan? Fyra förskollärare och en grundskollärare som vidareutBildat sig till förskollärare intervjuades med kvalitativ intervjumetod. Resultatet visade att de didaktiska kompetenserna var intresse för Bild, att ej vara dömmande, kunna kommunicera, förståelse för att lärandet inte alltid är i fokus, ett varierat arbetssätt, att se utvecklingen och att planera, genomföra och utvärdera. De sociala kompetenserna var att vara positiv, inspirerande, uppmuntrande, glad, berömmande, demokratisk, intresserad och att vara hjälpsam och stöttande.

Bild- och formskapande i förskolan : Pedagogers syn på sin roll

Syftet med undersökningen har varit att belysa vad pedagoger har för syn på sin roll i Bildochformskapande verksamhet i förskolan. Vi har funnit det viktigt att alla som arbetar iförskolan skall vara väl insatta i hur arbetet med Bild- och formskapande kan påverka barnsutveckling. Vårt tillvägagångssätt för insamling av material har bestått av sex kvalitativaintervjuer med förskollärare som är verksamma i tre olika kommuner i södra Sverige.Resultatet har visat på att pedagogerna ser sin roll i Bild- och formskapande som väldigtbetydelsefull. Genom att vara stöttande och utgå från barnen kan det ske både personlig- ochkunskapsutveckling hos barnen. Även pedagogernas utveckling är viktig eftersom det är desom ger barnen förutsättningarna för att utvecklas.

Sverige - Naturens mecka eller blondinernas hemland? : En studie om VisitSwedens förmedlade bild av Sverige och hur bilden uppfattas av internationella turister

I dagens turismbransch ökar konkurrensen ständigt mellan olika besöksmål vilket har lett till att länder måste finna nya sätt att differentiera sig på. I Sveriges fall är det den statliga organisationen VisitSweden som har det yttersta ansvaret för att skapa ett konkurrenskraftigt land. Syftet med studien var att undersöka vilken Bild VisitSweden förmedlar av Sverige som besöksland och vilken Bild internationella turister har av Sverige. För att ta reda på detta valde studien att använda en hermeneutisk metod där det genomfördes en diskursanalys av VisitSwedens marknadsföringsmaterial 2014, intervjuer med VisitSweden samt intervjuer med internationella turister. Studien kom fram till att VisitSweden förmedlar en Bild av Sverige genom kärnvärdena natur och orördhet, tradition, och unicitet.

Läroboken i bildämnet : en studie av hur en lärobok lever upp till kursplanens mål

Syftet med detta examensarbete var att undersöka en specifik lärobok i Bild utifrån den gällande kursplanen i Bild. Tidigare forskning visar att Bildlärare är de lärare som sällan eller aldrig använder sig av läroböcker i undervisningen. Tidigare forskning visar även att Bildlärare anser att det finns så pass lite undervisningsmaterial inom Bildämnet att de tvingas skapa eget undervisningsmaterial och de få undervisningsmaterial som faktiskt finns lever inte upp till den standarden läraren vill ha på undervisningen. För att undersöka detta djupare genomfördes en undersökning där en lärobok i Bild valdes ut och därefter gjordes en kvalitativ innehållsanalys utifrån läroboken och den gällande kursplanen i Bild. Resultatet visar att läroboken saknar vissa delar för att leva upp till kursplanens uppnåendemål, men visar även att läroboken har ett rikt innehåll..

2000-talets metod att möta alla elever? Estetiska läroprocesser med fokus på bild och drama

Vad är det som är viktigt med Bild och drama? I denna undersökning ges det svar på Bild- och dramas olika funktioner, och vad det innebär att använda dessa ämnen i undervisningen. Lärare med olika erfarenheter av Bild och drama har jämförts, och deras motiveringar till dessa ämnens betydelse har belysts. Tyngdpunkten i uppsatsen är att lyfta fram Bilden och dramats funktion för elevens lärande i olika situationer. En kvalitativ metod har således använts till undersökningen av den erfarna lärarens arbetssätt.

Bild- och slöjdämnet i framtidens grundskola? förslag på utvecklingsmöjligheter

Jag har baserat denna studie på att undersöka hur yrkesverksamma Bild- och slöjdlärare ser på utvecklingsmöjligheter för sina respektive ämnen för framtidens grundskola, och att relatera detta till aktuell forskning på området. Med en stor litteratur och forskningsbakgrund i detta arbete samt kvalitativa intervjuer av yrkesverksamma Bild- och slöjdlärare har jag besvarat mina frågeställningar: Hur ser forskningen på möjligheter för utveckling av Bild- och slöjdämnet? Vad anser yrkesverksamma lärare inom Bild och slöjd om utvecklingsmöjligheter för ämnet? Undersökningen har visat på att Bildämnet kan vinna på och bör öka sin digitalisering och slöjdämnet skulle vinna på att lyfta fram designaspekten mer. Dessa utvecklingsmöjligheter skulle kunna stärka ämnenas roll i den framtida skolan. Men även ett större helhetstänkande över undervisningen kan vara eftersträvansvärt där lärare kan integrera de så kallade teoretiska och praktiska ämnena med varandra.

Lärande med rörlig bild i fokus

Syftet med detta arbete har varit att bekräfta att film är användbart och bör dessutom enligt styrdokument användas i undervisningen. Vi ville veta hur lärare går till väga för att införskaffa rörlig Bild till sin undervisning. Syftet har vidare varit att ta reda på vilka hinder lärare, skolledare och sakkunniga upplever för rörlig Bild i undervisningen. Arbetet ger en inblick i tidigare forskning om varför film är användbart, införskaffandet av rörlig Bild, vilka hinder som föreligger, samt om framtidssatsningar för rörlig Bild och andra medier. Med hjälp av enkätundersökningar bland lärare på gymnasieskolor i Malmö vill vi se hur lärare använder sig av rörlig Bild idag, och vilka hinder de upplever.

En lärobok i ämnet bild

Syftet med detta examensarbete är att försöka förstå undervisande lärare i ämnet Bilds nyttjande av läroböcker och hur stort behovet är efter ett nytt. Undersökningen fokuserar på grundskolans senare år. Tidigare forskning visar att lärare i ämnet sällan använder sig av läroböcker i undervisningen. Tidigare forskning visar även att det är främst nyexaminerade eller obehöriga lärare i ämnet Bild som nyttjar läroboken. Teoretiska utgångspunkter och diskussioner angående lärobok som verktyg redogörs.

<- Föregående sida 3 Nästa sida ->