Sök:

Sökresultat:

1172 Uppsatser om Betyg. Bedömning - Sida 2 av 79

Valet av urval: En kvalitativ intervjustudie om studie- och yrkesvÀgledares syn pÄ betyg som urvalsinstrument

Syftet med denna studie var att utforska och analysera studie- och yrkesvÀgledares uttryckta Äsikter om betyg och betyg som urvalsinstrument. Vi har, med en fenomenografisk forskningsansats, genomfört fyra stycken kvalitativa intervjuer med representanter frÄn den utvalda yrkesgruppen. Arbetet har fokuserat pÄ urval av sökande till gymnasieskolan.VÄra respondenter förmedlade viss kritik mot hur urvalet i svensk skola, men menade Àven att ett urval mÄste göras. Deras frÀmsta kritik gÀllde vad betyg egentligen representerar. De menade att betyg som urvalsinstrument förbiser mÄnga personlighetsdrag som kan vara vÀsentliga inför elevernas val av gymnasieprogram.

Gruppstorlek och betyg i Àmnet musik

Erfarenhet frÄn min musikundervisning frÀmst inom grundskolan har motiverat en undersökning av eventuellt samband mellan elevernas erhÄllna betyg i Àmnet musik och gruppstorlek. Undersökningen begrÀnsades till att omfatta elevernas betyg i Àmnet musik Äk 9, gruppstorlek samt om flickors och pojkars resultat skilde sig.Av undersökningens resultat gick det inte att bekrÀfta nÄgot samband. Skillnaden mellan undersökningens resultat och skolverkets medelbetyg skilde sig pÄ det viset att skolverkets betyg var nÄgot högre i snitt. Fler aspekter hade behövts undersökas för att pÄvisa ett eventuellt samband mellan de deltagande elevernas kunskaper och deras erhÄllna betyg..

Ska man lÀra för skolan : eller för livet? En studie om lÀrande och de graderade betygenspÄverkan pÄ lÀrande

Arbetet innehÄller litteraturstudier och intervjuer, bÄde med lÀrare som sÀtter betyg och lÀrare som skriver personliga omdömen, om lÀrande och de graderade betygens pÄverkan pÄ lÀrande. Det som bl.a. kommer fram i mitt arbete Àr att betyg pÄverkar eleverna till ett ytinriktat lÀrande eftersom strÀvan att fÄ ett bra betyg överskuggar nöjet att lÀra sig och insikten om vad lÀrande Àr. Den största skillnaden mellan personliga omdömen och betyg verkar vara att omdömen ges för att hjÀlpa eleven till ökad sjÀlvinsikt, personlig utveckling och lÀrande, medan betygen mer Àr ett mÄtt pÄ hur eleven tillgodogjort sig skolans undervisning. Dessutom framkommer att betyg har en negativ pÄverkan pÄ sjÀlvförtroendet hos de elever som har det svÄrt kunskapsmÀssigt i den typ av skola vi har idag.

Elevers uppfattningar om motivation i skolan : Nio elever i grundskolans senare Ă„r

Syftet med detta arbete var att fÄ kunskap om vad nÄgra elever i Är 9 anser motiverar dem i skolarbetet och vad som fÄr dem att anstrÀnga sig och göra sitt bÀsta i skolan samt att försöka ta reda pÄ om det verkar finnas nÄgra skillnader i uppfattningar om motivation mellan elever med höga betyg och elever med lÄga betyg. Som undersökningsmetod anvÀndes kvalitativa intervjuer med nio elever i Är 9, varav fem med höga betyg och fyra med lÄga betyg. Resultaten visar att elevernas motivation pÄverkas av flera faktorer. Eleverna drivs av bÄde yttre motivation i form av betyg och inre motivation dÀr kÀnslan av att lyckas och förstÄ Àr viktig liksom att det man arbetar med kÀnns meningsfullt och intressant. LÀraren har ocksÄ en stor betydelse för elevernas motivation.

Gymnasieelevers instÀllning till betyg - Upper secondary students attitudes towards grades

Sammanfattning I skolan sker det en öppen bedömning som görs av lÀrare av elevers kunskap. För elevens framtid kan bedömningen ha en stor betydelse eftersom den kan leda till vidare studier samt arbete dÄ betyg ofta Àr en av urvalsgrupperna till vidare studier. Uppsatsens syfte Àr att undersöka gymnasieelevers instÀllning till betyg och bedömning. Metoden som anvÀnds Àr en enkÀtundersökning som delats ut i sju klasser pÄ en gymnasieskola i NordvÀstra SkÄne. Totalt har 36 pojkar och 64 flickor svarat pÄ enkÀten, sammanlagt 100 stycken. Resultatet visar att eleverna menar att faktorer sÄsom nÀrvaro och personlighet har betydelse för betygen.

Kan motion vara en nyckel till bra betyg?: En enkÀtstudie om sambandet mellan motionsvanor och betyg

Syftet med arbetet var att undersöka om det fanns nÄgot samband mellan elevers motionsvanor och elevers betyg i skolan. Först genomfördes en litteraturstudie i Àmnet för att finna en lÀmplig utgÄngspunkt för arbetet. DÀrefter genomfördes en enkÀtstudie i fyra gymnasieklasser. Det var tvÄ klasser vardera frÄn studie-/yrkesförberedande program. Undersökningsgruppen bestod av 94 elever frÄn Är 2 och 3 i gymnasieskolan.

Betyg frÄn skolÄr 6 - En empirisk studie av hur ett urval lÀrare resonerar kring tidigarelagda betyg

VÄrt syfte med arbetet Àr att ta reda pÄ hur ett urval verksamma lÀrare resonerar kring tidigarelagda betyg. Vi har valt att utgÄ frÄn följande frÄgestÀllningar: Hur tror lÀrarna att eleven kommer att pÄverkas av tidigare betyg? Hur kan relationen mellan lÀrare och elev pÄverkas av tidigarelagda betyg ur ett lÀrarperspektiv? Hur kan ett urval lÀrares Äsikter om betyg frÄn skolÄr 6 förstÄs utifrÄn vÄr teoretiska utgÄngspunkt om betygens funktioner? För att fÄ svar pÄ dessa frÄgor har vi utgÄtt frÄn vÄrt empiriska material tillsammans med Lindes och Carlgrens teori om betygens funktioner. Det empiriska materialet har vi samlat in med hjÀlp av en pilotstudie och fyra enskilda intervjuer med lÀrare som Àr verksamma i skolÄr 4-6. Resultatet visar att lÀrare tror att elever pÄverkas pÄ en mÀngd olika sÀtt av betyg, bÄde positivt och negativt.

BetygsfrÄgan i dagspressen : En studie om debatten om betyg och bedömning i svenska dagstidningar mellan Ären 2000?2008

I följande arbete har jag studerat betyg och bedömning i den svenska dagspressen mellan Ären 2000-2008. Till arbetet har jag valt cirka 100 tidningsartiklar frÄn den svenska dagspressen. Syftet med arbetet var att undersöka olika uppfattningar om betyg och bedömning som kommer till tals i dagspressen. Jag har ett stort intresse av att lÀgga fokus pÄ debatten kring betyg och bedömning i den samhÀlliga diskussionen i dagstidningarna som sÀllan beskrivits sÄ omfattande i den formella politiken i regeringen eller riksdagen. I arbetet har jag kommit fram till att det förekommer olika uppfattningar om betyg och bedömning.

Attityder och betyg : En undersökning av samband mellan högstadieelevers attityder och betyg

Syftet med denna studie Àr att undersöka samband mellan attityder och betyg. Ett urval av 218 högstadieelever i Är Ätta och nio anvÀndes. Data bestÄr av svar pÄ en enkÀt bestÄende av 24 pÄstÄenden som mÀter attityder inom tre omrÄden, nÀmligen lÀrande, undervisning och betyg Ä ena sidan, elevernas betyg i tio Àmnen Ä andra. Statistiska analyser anvÀndes för att undersöka attityderna och betygen avseende kön och skoltillhörighet. DÀrefter anvÀndes faktoranalys och fem faktorer identifierades, Ambition, Entusiasm, Leda, Hanterbarhet och Begriplighet. Den sista visade sig ha ett samband med elevernas betygssumma i de utvalda Àmnena.

Det Àr bara en bokstav : En studie om hur elever upplever betyg och bedömning

I studien studeras elevernas upplevelser av betygssÀttning och hur deras motivation och prestation pÄverkas av betyg. Studien baseras pÄ nio elevintervjuer som kompletteras med tre lÀrarintervjuer för att visa pÄ likheter och skillnader i deras upplevelser av betyg och bedömning. I studien anvÀnds en kvalitativ respondentintervju och urvalet av elever och lÀrare har begrÀnsats till tvÄ skolor. Resultat redovisas i ett eget avsnitt, dÀr intervjuerna presenteras separat. Resultatet analyseras med hjÀlp av vÄrt teoretiska perspektiv, som utgÄr frÄn formativ och summativ bedömning samt motivation.

Betyg i musik, syfte och funktion

Avsikten med studien var att utreda viken instÀllning musiklÀrare har till betyg, utifrÄn de bakomliggande syften som brukar lyftas fram för att motivera betyg och att belysa hur lÀrare ser pÄ sina möjligheter att vÀrdera elevernas prestationer och sÀtta rÀttvisande betyg. Fyra musiklÀrare intervjuades och intervjuerna transkriberades. I resultatdelen redogjordes för det relevanta innehÄllet i intervjuerna och i diskussionen jÀmfördes slutsatserna med den forskning som redogjorts för i bakgrunden. Uppsatsens huvudresultat Àr att lÀrare i musik inte Àr i grunden negativa till betyg och att de har en god uppfattning om betygens syfte. De anser ocksÄ att det finns goda möjligheter att utforma och individualisera undervisningen, Àven om resurser sÀtter hinder i vÀgen.

Betyg i Ă„rskurs 6

Betyg och bedömning Àr ett svÄrt, mÄngdimensionellt och ofta diskuterat Àmne. Vi som blivande lÀrare hade som mÄl att bli mer insatta i sjÀlva Àmnet betyg eftersom vi kÀnner oss oerfarna kring detta omrÄde. Betyg i Ärkurs 6 Àr nÄgot nytt som iscensattes Är 2013. Detta gjorde oss nyfikna eftersom vi kanske nÄgon dag kommer att sÀtta betyg i en Ärkurs 6. Genom vÄrt arbete ville vi fÄ mer kunskap och insikt om varför vi anvÀnder oss av betyg.

LikvÀrdiga betyg i matematik : UtvÀrdering av mÀtmetod

Syftet med studien var att undersöka om en matematisk diagnos kan anvÀndas för att bedöma hur likvÀrdigt betyg sÀtts. Studien visar att diagnosen indikerar skillnader i likvÀrdighet som ligger i linje med tidigare forskning. En mer detaljerad undersökning dÀr diagnosen jÀmförs med nationella prov skulle ge ett sÀkrare svar angÄende diagnosens tillförlitlighet.Diagnosens förmÄga att förutsÀga elevernas betyg i första matematikkursen i gymnasiet var god. Sambandet mellan diagnos och gymnasiebetyg var starkare Àn sambandet mellan diagnos och grundskolebetyg. Detta kan ha flera orsaker: (i) gymnasielÀrarna som konstruerat diagnosen har endast tagit med uppgifter som sammanfaller med första? gymnasiekursen, (ii) grundskolor sÀtter betyg pÄ olika grunder, (iii) elevernas matematikkunskaper förÀndras över sommarlovet..

Elever med ett högre betyg fÄr oftare feedback frÄn lÀraren : En enkÀtundersökning om elevers uppfattningar kring betyg och bedömning i Àmnet idrott och hÀlsa

Syftet med studien var att undersöka hur elever i Ärskurs 9 uppfattar betyg och bedömning i Àmnet idrott och hÀlsa. Undersökningen behandlar elevernas uppfattningar om hur de blir bedömda av sin lÀrare, hur de uppfattar betygsÀttningen, lÀrarens tydlighet kring betyg och bedömning samt hur de uppfattar att de pÄverkas av betyget i Àmnet idrott och hÀlsa. För att undersöka detta genomfördes en enkÀtundersökning pÄ tvÄ högstadieskolor i södra Sverige. Studiegruppen uppgick till 153 elever varav 66 flickor och 87 pojkar. Resultatet av studien visar att majoriteten av eleverna uppgav att lÀraren i Àmnet idrott och hÀlsa ger rÀttvisa betyg.

STYLIST ? ma?l, process och a?terkoppling. : En studie av det pedagogiska arbetet i undervisning pa? gymnasieskolans stylistprogram.

Syftet med denna studie a?r att observera tva? olika stylistla?rares arbete under na?gra lektioner. Hur arbetar de med; ma?l, process, a?terkoppling samt bedo?mning Hur ser fo?rutsa?ttningarna ut na?r det ga?ller det pedagogiska arbetet och har eleverna na?got inflytande? La?rarna arbetar pa? gymnasieskolans hantverksprogram, inriktning ha?r och makeup stylist.I min studie analyseras arbetet utifra?n tva? liknande lektionspass i hantverksteknik, a?rskurs tva? pa? olika gymnasieskolor, utifra?n teoretiska perspektiv inom estetisk verksamhet, kreativitet, bedo?mning samt nyckeltermer som de ?fyra f:en?; fakta, fo?rsta?else, fa?rdighet och fo?rtrogenhet.Uppsatsens resultat visar att det ba?de finns skillnader och likheter mellan la?rarnas arbetssa?tt, fo?rutsa?ttningar samt ga?llande elevinflytande. .

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->