Sök:

Sökresultat:

2195 Uppsatser om Bestämmande inflytande - Sida 14 av 147

Bakom stÀngsel och vakttorn : En komparativ textanalys av berÀttelser frÄn icke-judiska koncentrationslÀgerfÄngar under andra vÀrldskriget

Syftet med vÄrt arbete var att undersöka hur nÄgra förskollÀrare ser pÄ sin yrkesroll i relation till barns inflytande. Detta undersöktes genom fokusgruppsintervjuer och individuella intervjuer med förskollÀrare frÄn olika förskolor. Resultatet visade att förskollÀrarna ansÄg att arbetet för att skapa trygghet och glÀdje hos barnen pÄ förskolan var de viktigaste uppgifterna kopplat till deras yrkesroll. GÀllande inflytande kunde vi utifrÄn svaren konstatera att de arbetade kring detta pÄ olika sÀtt. Slutsatser som gjorts Àr att det krÀvs av förskollÀrare att ge barnen en del av ansvaret men inte kontrollen för att barn ska fÄ inflytande i verksamheten..

Medieföretaget och frilansaren : Inflytande och kapital

Syftet med den hÀr undersökningen Àr att gÄ bakom kulisserna pÄ olika medieföretag och medieproduktioner och ta reda pÄ hur olika mediearbetare ser pÄ makt och inflytande och Àven fÄ klarhet i vad det Àr som krÀvs av en person som vill skaffa sig inflytande inom branschen.Samtidigt ska undersökningen bidra till förstÄelse hur det ser ut inom mediebranschen och pÄ det sÀttet förbereda nya mediearbetare pÄ framtiden.Fem kvalitativa djupintervjuer med fem mediearbetare, frÄn filmproducent till nyhetsredaktör genomfördes. Fyra av de intervjuade var mÀn, fyra jobbade inom mediebranschen i dag, en kom frÄn ett annat land men jobbade i Sverige och Halmstad.Vid analysen av empirin anvÀndes flera av Pierre Bourdieus begrepp, som kapital och fÀlt. Vad som kom fram under undersökningen, enligt vÄra intervjupersoner, var att ett starkt nÀtverk Àr en mycket viktig faktor om en person försöker skaffa sig ett ökat inflytande inom branschen. Men de som verkligen bestÀmmer branschens villkor Àr de som har mest pengar, eller kan associeras med dem som har pengarna. Det handlar dessutom i hög grad om personliga egenskaper, man mÄste vara beredd pÄ att jobba hÄrt, vara envis och vara noga med att göra ett bra jobb, det Àr nÀstan viktigare att kunna arbeta hÄrt Àn att vara professionell..

Ungdomstinget: en kvalitativ studie om ungdomsinflytande och lÀrande

Vi har valt att genomföra en studie om Ungdomstinget med fokus pÄ inflytande och lÀrande. Syftet med detta arbete Àr att undersöka ungdomarnas egen syn pÄ lÀrande om inflytande, genom sitt arbete med Ungdomstinget i förhÄllande till skolan. Detta har vi undersökt genom kvalitativ metod med intervjuer som vÄrt frÀmsta undersökningsinstrument. Vi har intervjuat fem ungdomar ifrÄn Samordningsgruppen pÄ Ungdomstinget samt en av grundarna till tinget. VÄra slutsatser blev att Ungdomstinget betyder vÀldigt mycket för de aktiva ungdomarna men att det behövs fler medverkande ungdomar pÄ tinget.

Empowerment för brukare inom LSS -organisatoriska förutsÀttningar i fyra stadsdelar i Malmö

Enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade(LSS 1993:387) ska verksamheterna inom LSS grundas pÄ respekt utifrÄn den enskilde individens integritet och sjÀlvbestÀmmande samt i största möjliga utstrÀckning ge den funktionshindrade medbestÀmmande och inflytande över insatser som ges. Vidare Àr det verksamhetens ansvar att frÀmja jÀmlikhet, gÀllande levnadsvillkor och full delaktighet i samhÀllslivet för att ge den funktionshindrade möjlighet att leva som andra. Trots lagstiftningen pÄvisar forskningen tydliga brister ute i verksamheten. VÄr uppsats syftar till att pÄ en strukturell nivÄ se hur resonemanget kring olika organisatoriska strategier ser ut för att frÀmja brukarnas inflytande och sjÀlvbestÀmmande mellan olika stadsdelar i Malmö samt att undersöka skillnader och likheter mellan dessa stadsdelar. Empowerment Àr ett betydande begrepp inom LSS men alla stadsdelar i Malmö arbetar pÄ olika sÀtt för att frÀmja brukarnas möjlighet till sjÀlvbestÀmmande och inflytande..

Elevers eget ansvar och inflytande:möjligheter och begrÀnsningar pÄ gymnasienivÄ.

I denna uppsats har vi undersökt gymnasieelevers attityder till eget ansvarstagande i skolan och deras upplevelser av inflytande pÄ undervisningen. Vi har gjort en studie av tvÄ klasser pÄ samhÀllsvetenskapsprogrammet i tvÄ gymnasieskolor. Vi menar att det Àr av vikt att genomföra en undersökning av sÄdan art, dÄ elevers ansvar för och inflytande över skolarbetet Àr element som betonas i Lpf 94. Det rÄder Àven brist pÄ liknande studier av gymnasieskolor. VÄr undersökning bygger pÄ enkÀter och intervjuer.

...jag vill vara en del av min sons liv : FörÀldrars roll i en Sydafrikansk förskola

SammanfattningDetta Àr en studie om samarbetet mellan pedagoger och förÀldrar i en sydafrikansk förskola. Jag intevjuade tvÄ pedagoger och tvÄ förÀldrar om förÀldrars roll i förskolan och hur mycket inflytande de har i verksamheten. Resultatet visar att förÀldrarna har delade meningar om deras inflytande i förskolan. Pedagogerna vill att förÀldrarna intar vissa roller i förskolan som att samla in pengar till olika utflykter, men Àr nöjda över att de sjÀlva tillsammans med rektor bestÀmmer hur planering och verksamhet ser ut. Kommunikationen mellan förÀldrarna och förskolans personal sker framför allt genom mÄnatliga möten och vid den dagliga lÀmningen och hÀmtningen..

?Fröknarna jobbar med att bestÀmma och vi bara leker.? : Barns och förskollÀrares reflektioner kring inflytande, delaktighet och regler i förskolan.

Studiens syfte var att belysa barns (3-5Är) och förskollÀrares reflektioner kring barns inflytande och delaktighet, gÀllande reglers roll i förskolan. FrÄgestÀllningarna undersökte hur barns delaktighet och inflytande i medbestÀmmandet och anvÀndandet av regler sÄg ut pÄ förskolan samt hur förskollÀrares och barns reflektioner kring reglers syfte överensstÀmde med varandra. De undersökningsinstrument som anvÀndes i studien var kvalitativa intervjuer till barnen och enkÀter till lÀrarna. Sammanlagt intervjuades 32 barn och 16 lÀrare besvarade enkÀter, pÄ fyra olika förskolor. Datamaterialet analyserades och kategoriserades utefter studiens frÄgestÀllningar.                                                                                     Det framkom det bÄde skillnader och likheter i barnens och förskollÀrarnas reflektioner kring Àmnet. En stor skillnad som uppmÀrksammades var att lÀrarna mÄnga gÄnger pÄpekade reglerna som ett sÀtt att skapa ordning och struktur, medan barnen menade att regler var nÄgot som lÀrarna bestÀmde eller att reglerna fanns för att barnen inte skulle skada sig sjÀlva eller andra.

Det tolkningsbara uppdraget : Om hur lÀrare tolkar demokratiuppdraget nÀr det gÀller barns inflytande över normer i förskolan.

Denna uppsats syftar till att belysa hur lÀrare tolkar demokratiuppdraget nÀr det gÀller barns inflytande över normer i förskolan. Tolkningsbarheten i lÀrares uppdrag problematiseras och diskuteras utifrÄn ett barndomssociologiskt perspektiv, med sÀrskilt fokus pÄ hur barns inflytande kan pÄverkas av relationen med vuxna. De tvÄ metoder som anvÀnds i studien Àr intervjuer av lÀrare i tvÄ förskolor samt observationer av lÀrarnas arbete i deras verksamhet.I bakgrunden problematiseras de olika dokument som rör förskolans verksamhet, utgÄngspunkten för uppsatsen Àr denna tolkningsbarhet. I bakgrunden görs en fördjupning i tidigare forskningslitteratur om olika sÀtt att förhÄlla sig till barn. Studien har haft som mÄl att undersöka hur lÀrare som har ett sÀrskilt intresse för demokratiska frÄgor i förskolan reflekterar över barns inflytande.Resultatet lyfter framförallt hur vÀlvillighet, ett ömsesidigt förtroende samt god kommunikation pÄverkar relationen mellan barn och lÀrare.

Delaktighet och inflytande i utveckling av kommunal verksamhet : Enköpings ungdomsrÄd, Ung0171

Delaktighet och inflytande Àr en grundförutsÀttning för folkhÀlsa dÀr gemenskap, sociala relationer och socialt kapital Àr viktigt för en individs vÀlmÄende. Det Àr viktigt för att individer ska kÀnna sammanhang och uppleva att de kan pÄverka de egna livsvillkoren. Ungdomar har rÀtt att pÄ samma sÀtt som vuxna delge sina Äsikter i ett demokratiskt samhÀlle. Inflytandeforum för ungdomar anses vara ett medel för att sÀkerstÀlla att ungdomars perspektiv uppmÀrksammas. Syftet med studien var att undersöka hur ungdomar i ett specifikt ungdomsrÄd upplever delaktighet och inflytande, i utveckling av kommunal verksamhet utifrÄn ett hÀlsofrÀmjade perspektiv.

Fröken fÄr vi?? Pedagogers erfarenheter och uppfattningar om barns inflytande och delaktighet i förskolan

BAKGRUND: För att kunna ge barnen en bra grund nÀr det gÀller de demokratiskavÀrderingarna som vÄrt samhÀlle vilar pÄ Àr det viktigt att barnen fÄrmöjlighet att ha inflytande och pÄverkan över sin vardag i förskolan.SYFTE: Syftet med denna undersökning Àr att studera 12 pedagogersuppfattningar och erfarenheter av barns inflytande i den dagligaförskoleverksamheten med barn i Äldrarna 1-6.VÄra frÄgestÀllningar Àr följande:? Hur ser pedagogerna pÄ barns inflytande i förskolans verksamhet?? Vilka erfarenheter har pedagogerna nÀr det gÀller barns inflytandeoch pÄverkan i den dagliga förskoleverksamheten?METOD: Denna undersökning grundar sig pÄ en kvalitativ med hjÀlp av selfreport som metodredskap. 10 av 12 pedagoger har deltagit i dennaundersökning.RESULTAT: Av resultatet framgÄr att pedagogerna pÄ olika sÀtt arbetar med barnsinflytande och delaktighet genom att pedagogerna lÄter barnen fÄrpÄverka sin situation och att de Àr uppmÀrksamma, öppna och flexiblaför att kunna ta vara pÄ barnens idéer och intressen. De erfarenhetersom pedagogerna berÀttar om kring barns inflytande Àr bÄdesituationer dÄ pedagogerna intar bÄde barns perspektiv ochbarnperspektiv. De beskriver situationer dÄ det har fungerat bra och dÄdet har fungerat mindre bra.

Lek, dokumentation, inflytande, normer och kön i förskolans styrdokument. : -      En jÀmförelse mellan Sverige, Norge, Australien och Slovakien.

Den hÀr undersökningen har jÀmfört lÀroplanen för förskolan (Lpfö 98/10) med likvÀrdiga statliga styrdokument ifrÄn Slovakien, Norge och Australien. JÀmförelsen utgick ifrÄn fem utvalda begrepp: lek, dokumentation, inflytande, normer och kön.Arbetets syfte var att skapa en möjlighet att fÄ en inblick i hur respektive land har formulerat sitt statliga styrdokument för förskolan, och pÄ sÄ vis styra hur det pedagogiska arbetet i förskolan ska utformas. Undersökningen har utförts genom en kvantitativ komparativ textanalys med kvalitativa inslag.Metoden som anvÀnds Àr diskursanalys och frekvensanalys. Begreppens frekvens har synliggjorts och sedan lyfts i sitt sammanhang.Begreppet lek uttrycks likvÀrdigt i de styrdokumenten som ligger till grund för denna studie. Samt att alla de fyra berörda dokumenten lyfter jÀmstÀlldhet mellan könen men i övrigt synliggörs begreppet kön pÄ skilda sÀtt. Begreppen inflytande, dokumentation och normer, har en frekvens pÄ fÄ eller ingen utstrÀckning i dessa statliga nationella styrdokument..

"Man kan ha stolar pÄ ryggen, som Nasse" : En kvalitativ studie om förskolebarns inflytande pÄ inomhusmiljön med Ätta förskolebarn och tvÄ förskollÀrare

Den hÀr undersökningen behandlar inomhusmiljön och barns inflytande i förskolan. Syftet med studien Àr att fÄ en förstÄelse för barns inflytande över inomhusmiljön, bÄde avseende föremÄl och rumsliga aspekter. Jag vill fÄ en bredare syn pÄ hur barn utövar inflytande över inomhusmiljön och vad lÀrarnas roll i detta innebÀr. Studien utgÄr frÄn det postmoderna kunskapsperspektivet och anvÀnder tidigare forskning hos bland annat Ann Skantze, Elisabeth Nordin-Hultman, Kristina Westlund och Elisabeth Arnér för problematisering av data. Som led i studien anvÀnds vidare statliga utredningar framförallt Utbildningsdepartementets rapport Var -dags - inflytande i förskola, skola och vuxenutbildning (Ds 2003:46).

Barns inflytande och delaktighet i förskolans samling

Syftet med denna studie Àr att ur en demokratiaspekt undersöka hur pedagogerna arbetar med barns inflytande och delaktighet under samlingen i tvÄ olika förskolor, en som Àr Reggio Emilia - inspirerad och en som inte har nÄgon specifik pedagogik. Jag har Àven försökt identifiera eventuella skillnader mellan dessa tvÄ förskolor. Studien har relaterats till tidigare forskning och relevanta teorier utifrÄn dess frÄgestÀllningar. Jag har valt att lÀgga tyngd pÄ pedagogernas syfte med och organisering av samlingen samt deras beskrivning av det konkreta arbetet med barns delaktighet. Studien Àr baserad pÄ kvalitativa intervjuer, med öppna frÄgor till fyra kvinnliga pedagoger. Resultatet visar att nÀstan alla pedagoger strÀvar efter gemenskap och vi-kÀnsla men ocksÄ inflytande och delaktighet i gruppen, samtidigt som det skall vara roligt och lÀrorikt för barnen. En skillnad som framkommit mellan de tvÄ förskolorna Àr att Reggio Emilia - inspirerade Kastanjen arbetar med en mer demokratiskt arbetsÀtt medan Maskrosen arbetar mer med konkreta kunskapsmÄl..

Ledarskap i förskolan : En studie av förskolepedagogers ledarskap i skapande aktiviteter och hur ledarskapet pÄverkar barnens inflytande

Studiens syfte Àr att undersöka hur förskolepedagogers ledarskap pÄverkar möjligheterna för barns inflytande under de skapande aktiviteterna i verksamheten. Befintlig forskning visar en stor bredd pÄ tolkningar av begreppet inflytande, trots detta betonar lÀroplanen för förskolan just vikten av barnens inflytande pÄ verksamheten. Studien har baserats pÄ observationer gjorda pÄ tvÄ förskolor vid ett flertal tillfÀllen under en tvÄveckors period. Studien omfattar sex skilda pedagoger med flerÄrig yrkeserfarenhet. Resultatet har speglats mot litteratur utifrÄn fyra frÄgestÀllningar: Vilka sÀtt att styra de skapande aktiviteterna har jag kunnat se vid mina observationer? Hur pÄverkas barnens inflytande beroende pÄ pedagogens styrning? Hur utvÀrderas barnens upplevelser och tankar efter aktiviteterna? Hur anknyter pedagogerna sin praktik till styrdokumenten? Analys av observationsanteckningar synliggjorde en större grad av inflytande frÄn barnen Àn jag inledningsvis upplevde.

Styrning i Àmnet historia : en undersökning av vad som styr stoffvalet i historieundervisningen pÄ grundskolans senare Är

Syftet med denna uppsats var att fĂ„ en inblick i vad som styr lĂ€rarnas planering av skolĂ€mnet historia i grundskolans senare Ă„r och vilka faktorer som pĂ„verkar stoffvalet i Ă€mnet. För att fĂ„ reda pĂ„ detta har jag valt att intervjua sex SO-lĂ€rare pĂ„ olika skolor. Resultatet av undersökningen visade att elever och styrdokument har den största pĂ„verkan pĂ„ undervisningen. Även lĂ€rarens eget intresse har ett visst inflytande, dĂ„ över hur mycket uppmĂ€rksamhet ett arbetsomrĂ„de fĂ„r och vari tyngdpunkten ska ligga. LĂ€rarens lĂ€rarutbildning och skolledningen har inte nĂ„got direkt inflytande medan lĂ€roboken har inflytande pĂ„ nĂ€r ett arbetsomrĂ„de ska lĂ€ggas in i schemat.

<- FöregÄende sida 14 NÀsta sida ->