Sök:

Sökresultat:

5470 Uppsatser om Barns utemiljö - Sida 55 av 365

Kamratkulturer - att tillhöra gemenskapen ur barns perspektiv (Peer cultures - to belong, childrenŽs perspective)

ProblemomrÄde: Barn i förskolan delar en specifik kamratkultur som innehÄller kunskaper och information om gruppens sociala vardagsliv. För att kunna bekrÀfta, förstÄ och respektera barns relationer behöver pedagoger analysera och agera utifrÄn barns perspektiv. Om man erkÀnner barn som kompetenta aktörer och barngruppen som en viktig tillgÄng för det pedagogiska arbetet, behöver alla som arbetar inom förskolan uppmÀrksamma det barnen sjÀlva bidrar med i verksamheten. Syfte: Det övergripande syftet med studien Àr att undersöka hur barns erfarenheter, uppfattningar och förstÄelse av tillhörighet kan komma till uttryck i en specifik förskolegrupp. Avsikten Àr att identifiera hur kamratkulturen speglas ur barns perspektiv.

Pedagogens syn pÄ barnlitteraturens roll : - för barns lÀrande och utveckling i förskolan

Syftet med denna studie var att undersöka hur pedagogerna ser pÄ barnlitteraturens roll inför barns lÀrande och utveckling i verksamheten pÄ förskolan. Vi har anvÀnt oss av intervjuer som insamlingsmetod och har intervjuat 10 respondenter frÄn olika förskolor i olika kommuner. Resultatet visar att barnlitteratur Àr viktig som pedagogiskt verktyg i verksamheten, samt att den Àr viktig för att barn ska kunna bearbeta vardagen samt för sprÄkutvecklingen. Detta resultat stÀmmer till stor del överens med den litteratur och forskning som finns kring barnlitteratur och vad den kan bidra med. Dock har vi hittat intressanta aspekter som visar att studien och litteraturen lÀgger tyngdpunkten vid olika delar gÀllande barnlitteraturens roll.

Ett lyckat arbete enligt BBIC? : Socialsekreterares syn pÄ dokumentationssystemet BBIC ? Barns behov i centrum

Ett lyckat arbete enligt BBIC? ? Socialsekreterares syn pÄ dokumentationssystemet BBIC ? Barns behov i centrumMaria Schyllander och Julia OlssonDen kvalitativt förankrade studiens syfte var att erhÄlla fördjupad kunskap kring socialsekreterares uppfattningar gÀllande dokumentations- och handlÀggningssystemet BBIC, Barns Behov I Centrum. Studiens frÄgestÀllningar fokuserade pÄ att se hur organisation och handlingsutrymme Àr förenade med arbetet enligt BBIC. Kvalitativa intervjuer med socialsekreterare som arbetar med barnavÄrdsutredningar genomfördes och data analyserades med hjÀlp av kvalitativ innehÄllsanalys, organisationsteori och handlingsutrymme. Huvudresultatet visade att socialsekreterarna var positivt instÀllda till att anvÀnda ett dokumentationssystem i utredningsarbetet men att BBIC var omfattande och tidskrÀvande.

Utomhuspedagogik : "Allt man kan göra inne kan man göra ute"

Utomhuspedagogik Àr ett förhÄllningssÀtt som syftar till att lÀrande sker i utemiljö. Det Àr ocksÄ ett vÀxelspel mellan sinneliga upplevelser och boklig bildning. Syftet med vÄr studie var att ta reda pÄ sex pedagogers uppfattningar om utomhuspedagogik och hur dessa tar sig uttryck i samband med barns lÀrande i förskolan. I studien anvÀnde vi oss av kvalitativa intervjuer och inslag av den fenomenografiska forskningsansatsen. I resultatet fann vi att pedagogerna hade varierande uppfattningar kring utomhuspedagogik och hur de sÄg pÄ Àmnet som ett verktyg för barns lÀrande.

Försummade barn : ett Äsidosatt problem En studie om hur verksamma pedagoger i förskolan förhÄller sig vid misstanke om att ett barn försummas

Syftet med studien Àr att belysa hur sju verksamma pedagoger i förskolan förhÄller sig vid misstanke om att ett barn försummas. LitteraturgenomgÄngen behandlar ett barns grundlÀggande behov och ett barns behov av anknytning utifrÄn BowlbyŽs teori. Vidare behandlas förskolans roll, dÀr vikten av tidig upptÀckt tas upp samt förskolans anmÀlningsplikt. Kvalitativa intervjuer med sju verksamma pedagoger inom förskolan utgör data i studien. Resultatet visar att försummelse, omsorgssvikt och vanvÄrd av ett barn kan vara: otillrÀckligt med klÀder, bristande hygien och negligering av ett barns behov.

Vattenrum : Att utveckla en stimulerande lÀrmiljö för barn i förskolan

Den fysiska miljön har en stor betydelse för barns utveckling och lÀrande. Att förskolans lÀrmiljöer utformas efter barns behov och intressen spelar en stor roll i att skapa bra förutsÀttningar för barns lek och lÀrande. Syftet med detta utvecklingsarbete var att skapa ett rum som skulle inspirera barn till lek och lÀrande. Utvecklingsarbetet genomfördes pÄ en förskola pÄ en avdelning med barn i Äldern 1-3 Är. Metoder som anvÀndes var: Observationer, dokumentation med digitalkamera, gruppdiskussion, vilket filmades och genom frÄgeformulÀr till personal, (som har ett vattenrum och till personal som önskar ett vattenrum).

Dockor och bilar i förskolans verksamhet : en analys av pedagogers förhÄllningssÀtt till barns lek med leksaker ur ett genusperspektiv

Denna undersökning handlar om hur pedagoger i förskolor med olika inriktning vÀljer ut och motiverar valet av leksaker för förskolans verksamhet. Syftet med undersökningen var Àven att ta reda pÄ hur pedagoger resonerar kring flick- och pojkleksaker samt att undersöka vad pedagogerna anser kan pÄverka barnens val av leksaker. Undersökningen syftade Àven till att söka svar pÄ om det finns nÄgra skillnader eller likheter i pedagogernas resonemang beroende pÄ om de arbetar i en förskola med genusinriktning eller inte. I litteraturgenomgÄngen redogörs för teoretiska perspektiv pÄ barns lek med leksaker. Detta sker utifrÄn ett genusperspektiv. Som metod för undersökningen har intervjuer anvÀnts.

FörskollÀrares resonemang kring inflytande och delaktighet i förskolan

BakgrundBarns möjlighet till inflytande och delaktighet i förskolan Àr nÄgot som ska genomsyra verksamheten. Begreppen förtydligas i olika styrdokument för förskolan som skollagen, förskolans lÀroplan och barnkonventionen. I litteratur och forskning vi lÀst Àr det tydligt att för att barn ska kunna utvecklas och förstÄ demokrati och dess vÀrderingar behöver de ha inflytande och vara delaktiga i förskolans verksamhet. Det var dÀrför viktigt för oss att undersöka hur förskollÀrare arbetar och diskuterar kring begreppen inflytande och delaktighet.SyfteSyftet med studien Àr att undersöka hur förskollÀrare tolkar begreppen inflytande och delaktighet och hur de i diskussion med andra förskollÀrare beskriver att de arbetar med barns inflytande och delaktighet i förskolan.MetodVi beslutade oss för att anvÀnda kvalitativ metod, med fokusgruppssamtal som redskap. Vi genomförde tvÄ fokusgruppssamtal med sju förskollÀrare och en barnskötare totalt.

SprÄkutveckling i förskolan : Hur kan man som pedagog arbeta för att stimulera barns sprÄkutveckling i förskolan

VÄrt syfte med det hÀr arbetet Àr att undersöka vilka hjÀlpmedel det finns och vilka metoder som Àr lÀmpliga att anvÀnda i olika situationer som frÀmjar sprÄkutveckling hos barn pÄ förskolan. Vi vill Àven undersöka hur pedagoger i förskolan arbetar med sprÄkutveckling för att tillgodose varje enskilt barns behov. VÄra frÄgestÀllningar Àr: Varför Àr det viktigt att barn utvecklar sprÄket i ett tidigt skede i förskolan? Hur förhÄller sig pedagoger och hur skapas förutsÀttningar för sprÄkutveckling? Hur kan man tillmötesgÄ varje enskilt barn som har svÄrigheter med sprÄkutveckling? Metoden i den hÀr undersökningen baserades pÄ kvalitativ ansats. Genomförandet av intervjuer skedde pÄ fem olika förskolor med fem olika pedagoger.

En glimt in i barns fria lek

Abstract Detta examensarbete handlar om att försöka redogöra för vad barn gör i sin fria lek men Àven vilka hinder och möjligheter de möter nÀr de leker fri lek pÄ förskolan. Jag har utfört en kvalitativ undersökning med etnografisk ansats med observation som metod för att försöka svara pÄ de frÄgestÀllningar och syfte för denna undersökning. De resultat som framkom i min studie var att nÀr barn vÀljer att leka nÄgot i sin fria lek sÄ Àr det alltid nÄgot av vÀrde. Att genom fri lek lÀr de och utvecklas de, ensamma eller i samspel med andra barn eller vuxna. Annat resultat som framkom i min studie var Àven att det som barn lekte i sin fria lek gav mig intrycket att pedagogerna i vissa fall inte ansÄg barns lekar som nÄgot vettigt och meningsfullt.

FrÄn tv-ben och förminskat latmaskshjÀrta till ADHD : -Hur pÄverkar medias bild av barns tv-tittande pedagogens syn pÄ anvÀndandet av tv och dator i förskolan?

Denna undersökning syftar till att undersöka sanningshalten i medias artiklar om barns TV-tittande. För att göra det, jÀmfördes flera tidningsartiklar med vetenskapliga artiklar som handlar om barns tv-tittande. Endast de tidningsartiklar som hÀnvisar till vetenskapliga artiklar anvÀndes för denna undersökning. Resultaten visar att media ibland vinklar fakta, men överdriver riskerna med yngre barns tv-tittande i jÀmförelse med vad som skrivs i de vetenskapliga artiklarna. I flera fall har Àven de positiva effekterna tonats ned, sÄvÀl i tidningsartikeln som i den vetenskapliga artikeln.

Sagor och berÀttelser i den mÄngkulturella förskolan - en undersökning om hur pedagoger i förskolan anvÀnder sagor och berÀttelser för att frÀmja flersprÄkiga barns sprÄkutveckling

I dagens mÄngkulturella samhÀlle möter vi stÀndigt mÀnniskor frÄn olika lÀnder och kulturer. Det Àr dÀrför viktigt att pedagoger i förskolan Àr medvetna om hur de kan bemöta dessa förÀldrar och barn. Syftet med uppsatsen Àr att undersöka hur pedagoger pÄ mÄngkulturella förskolor anvÀnder sagor och berÀttelser för att frÀmja flersprÄkiga barns sprÄkutveckling. I forskningsbakgrunden presenteras bland annat hur flersprÄkiga barns sprÄk utvecklas, sprÄkutveckling via sagan samt sagans och berÀttelsens pedagogiska uppgift. I forskningsbakgrunden belyses Àven lÀroplanen för förskolan och dess syn pÄ flersprÄkighet och mÄngkulturalitet i förskolan.

Mobbningsförebyggande arbete: att Àndra barns attityder,
vÀrderingar och agerande

Syftet med vÄrt utvecklingsarbete Àr att pÄverka barns attityder, vÀrderingar och agerande genom ett mobbningsförebyggande arbete. Undersökningen förankrades i LÀroplan för det obligatoriska skolvÀsendet, förskolan och fritidshemmet(LpO94), AllmÀnna rÄd och kommentarer för fritidshem och Arbetsmiljölagen. Barngruppen vi arbetade i bestod av sju- och ÄttaÄringar. MÀtinstrumenten bestod av inledande och avslutande enkÀter samt observationer. Under vÄra observationer sÄg vi positiva förÀndringar i barnens agerande, vÀrderingar och attityder.

"Att lÀsa Àr att skriva" : En studie om vad lÀsning och skrivning Àr, ur barns perspektiv

Syftet med den hÀr studien Àr att förstÄ och beskriva hur lÀsning och skrivning framtrÀder för barn. Vi vill veta vad lÀsning och skrivning Àr, sett ur barnets perspektiv. VÄr studie tar sin utgÄngspunkt ur fenomenologisk ansats. Genom att nÀrma oss barns perspektiv, har vi försökt beskriva fenomen sÄ som de framtrÀder för barnet. För att fÄ svar pÄ vÄr frÄgestÀllning har vi valt att intervjua femÄriga barn.

Revisorers anmÀlningsskyldighet vid misstanke om brott : Hur har lagÀndringen sedan Är 1999 pÄverkat revisorerna?

Detta examensarbete handlar om barns inflytande samt barns val i en Reggio Emilia-inspirerad förskola. Syftet med examensarbetet Àr att undersöka vad barns inflytande kan innebÀra. I LÀroplanen för förskolan, Lpfö98 stÄr det att barn ska ha rÀtt till medbestÀmmande och att verksamheten ska genomsyras av demokrati. Det betonas Àven att det Àr barnens intressen som ska ligga till grund för förskolans verksamhet. Mycket forskning har gjorts inom omrÄdet och en stor del av denna visar att den pedagogiska kvaliteten höjs nÀr barn fÄr vara delaktiga i verksamheten och beslut som rör denna. Examensarbetet har sin utgÄngspunkt i forskning som berör kvalitet i förskolan och hur barns inflytande kan pÄverka denna, undersökningar som berör anledningarna till varför inte inflytande ges i större utstrÀckning samt Reggio Emilias filosofi. Undersökningen som ligger till grund för resultatredovisningen Àr en observationsstudie dÀr videokamera och fÀltanteckningar har anvÀnts som metod.

<- FöregÄende sida 55 NÀsta sida ->