Sök:

Sökresultat:

5470 Uppsatser om Barns utemiljö - Sida 27 av 365

Naturvetenskap i förskolan : En intervjustudie om pedagogers beskrivning av barns naturvetenskapliga lÀrande i Äldern 1-3 Är

Syftet med denna studie Àr att fÄ kunskap om hur pedagoger i förskolan beskriver att de arbetar med naturvetenskap och barn i Äldern 1-3 Är samt hur de beskriver sina erfarenheter av hur barn lÀr sig naturvetenskap. För att söka denna kunskap anvÀndes följande frÄgestÀllningar: ?Hur beskriver pedagoger sina erfarenheter av hur smÄ barn lÀr sig naturvetenskap??, ?Vad beskriver pedagoger att smÄ barn i förskolan behöver lÀra sig i naturvetenskap??, ?PÄ vilket sÀtt uttrycker pedagoger att de skapar förutsÀttningar för smÄ barns naturvetenskapliga lÀrande??, samt ?Hur beskriver pedagoger att de arbetar med naturvetenskap med smÄ barn??. Studien har genomförts genom intervjuer med fem pedagoger i en kommun i Mellansverige. Respondenterna anser att barns naturvetenskapliga lÀrande handlar om att barn fÄr undersöka, utforska och uppleva naturvetenskap med sin kropp.

GÄr empatiutvecklingen att pÄverka hos barnet?

VÄr uppsats handlar om huruvida empati Àr medfödd eller ej? Hur kan man som pedagog pÄverka utvecklingen av barns empati? Syftet med vÄrt arbete var att undersöka i vilken utstrÀckning dagens professionella pedagoger anvÀnder sig av olika metoder för att pÄverka barns empatiska utveckling. Vi ville Àven vÀcka pedagogers medvetenhet angÄende barns empatiska utveckling. Vi valde att anvÀnda oss av kvalitativa intervjuer som kompletterades med litterarturstudier. Vi intervjuade pedagoger inom skola och barnomsorg.

"BlandfÀrs 30/70. Dvs. 30% styrd lek och 70% fri lek." : En studie om förskolepersonalens uppfattningar om fri och styrd lek samt lekens betydelse i ett utvecklingspedagogiskt perspektiv.

Syftet med denna studie var att undersöka förskolepersonalens uppfattningar om barns fria och styrda lek samt dess betydelse för utvecklingen. Hur beskriver personalen tillÀmpning av lek i förskolan? Vilka uppfattningar har förskolepersonalen om barns lek? Hur beskriver förskolepersonalen lekens betydelse för barns utveckling? I denna kvalitativa undersökning anvÀnde vi oss av frÄgeformulÀr med öppna frÄgor dÀr 25 respondenter frÄn tvÄ olika orter deltog. Resultatet visade att en variation av den fria och styrda leken bör anvÀndas i verksamheten eftersom de kompletterar varandra och barnet fÄr möjligheten att utvecklas optimalt. Personalen var ocksÄ överens om att leken har stor betydelse för barns utveckling dÄ barnen kan stÀrka flera olika förmÄgor som till exempel det sociala samspelet.

Den fysiska inomhusmiljön i förskolan: nÄgra förskollÀrares uppfattningar kring lÀrandemiljöns betydelse

Med vÄr studie har vi som mening att studera nÄgra förskollÀrares uppfattningar kring den fysiska lÀrandemiljöns betydelse inomhus i förskolan. Samt vad Àr FörskollÀrarnas intentioner nÀr de utformar inomhusmiljön för barnen och hur utformas inomhusmiljön utifrÄn barns perspektiv. Vi anser att den fysiska inomhusmiljön i förskolan pÄverkar barnens lÀrande och utveckling via hur rummen Àr möblerade samt materialtillgÄngens tillgÀnglighet Àr. VÄr studie grundar sig pÄ en kvalitativ studie dÀr kvalitativa intervjuer, observationer, samt dokumentationer anvÀnds för att fÄ underlag till studien, ifrÄn tre förskolor. VÄr studie visade de olika FörskollÀrarnas uppfattningar kring den fysiska inomhusmiljöns betydelse för barns lÀrande.

Barns sprÄkutveckling i teori och praktik

I detta arbete försöker jag belysa om pedagoger anvÀnder sig av forskares resultat dÄ de planerar sitt arbete med barns sprÄkutveckling. Jag synar ett samverkansomrÄde och en skolas sprÄkutvecklingsprojekt. Jag kommer fram till att pedagoger har en stor teorikunskap men att deras egna erfarenheter Àr mer betydelsefulla. Om forskare och praktiker kan mötas i ömsesidig respekt för varandras kunskap och bÄda parter Àr delaktiga i forskningsprocessen, nÄs den bÀsta utvecklingen..

Musicerandets roll i barns utveckling

Vilka erfarenheter har lÀrare av att barns musicerande leder till effekter pÄ andra omrÄden i livet Àn det musikaliska? Vad sÀger forskning om sÄdana samband? Vi har tittat pÄ bl. a. transferbegreppet, som innebÀr att övande inom ett omrÄde fÄr verkningar pÄ helt andra omrÄden. Om det existerar transfereffekter skulle det kunna vara en anledning till att se över synen pÄ musikÀmnet.

"NÀr man Àr tvÄ Är dÄ kan man allt" : en intervjustudie om förskolepedagogers möjlighet att stÀrka barns sjÀlvkÀnsla

Examensarbetets syfte var att undersöka om och hur förskolepedagoger kan stÀrka barn till att fÄ en god sjÀlvkÀnsla. Studien redogör ocksÄ för vad sjÀlvkÀnsla och sjÀlvförtroende Àr. För att fÄ svar pÄ frÄgestÀllningarna "kan förskolepedagoger hjÀlpa barn att fÄ en god sjÀlvkÀnsla?" och "hur bÀr de sig i sÄ fall Ät?" har observation och intervjuer gjorts pÄ en förskola vars policy fokuserar pÄ att stÀrka barns sjÀlvkÀnsla. UtifrÄn intervjuerna har tre teman tolkats fram: tema 1SjÀlvkÀnsla och sjÀlvförtroende, dÀr begreppens innebörd behandlats, tema 2 Pedagogernas förhÄllningssÀtt, hur har pedagogerna tÀnkt kring sitt eget beteende? och tema 3 Pedagogernas arbetsmetod, inom vilket pedagogernas arbetssÀtt redovisats.

Utomhusmiljöns betydelse för barns lÀrande i förskolan

I denna studie ville jag undersöka vad förskolelÀrare har för uppfattning om barns lÀrande i utomhusmiljö och hur de tror att miljön pÄverkar barns lÀrande. Jag ville Àven studera hur förskolebarn och förskolelÀrare anvÀnder sig av förskolegÄrden ur ett lÀrandeperspektiv. Jag valde att intervjua fem förskolelÀrare och att observera förskolelÀrare och förskolebarn pÄ deras förskolegÄrd vid tre olika tillfÀllen. I genomförandet av arbetet anvÀnde jag mig av kvalitativa intervjuer och observationer. Resultatet av studien visar att förskolelÀrare anser att utemiljön Àr mycket viktig för barns lÀrande dÄ utomhusmiljön erbjuder mÄnga utmaningar dÀr barnets behov av rörelse, lek och lÀrande tillfredstÀlls.

Barns attityd : Ett arbete kring barns mediavanor och uppfostran - Hur ska pedagoger bemöta detta?

Denna studie handlar om ungdomar och deras bildarbete i skolkontext. UndersökningenutgÄr ifrÄn den sociokulturella perspektiv och den designteoretiska perspektiv. Syftetmed studien har varit att skapa förstÄelse för hur ungdomar vÀljer att kommunicerarmed bilder, ikoner och andra symboler i bildarbeten nÀr de gör bildarbete. Studien hargenomförts med kvalitativ metod och urvalet har gjorts i tvÄ steg genom subjektivt urvaloch systematiskt urval. Insamling av material har skett genom att ungdomarna fick göraett symboliskt sjÀlvportrÀtt samt att ungdomarna intervjuades.

Det Àr skönt att fly till sagans vÀrld - en kvalitativ studie om bokens och höglÀsningens betydelse för barns sprÄkutveckling ur ett förskollÀrarperspektiv

Syftet med studien har varit att synliggöra och analysera bokens och höglÀsningens betydelse för barns sprÄkutveckling ur ett förskollÀrarperspektiv. FrÄgestÀllningarna har varit hur förskollÀrare ser pÄ anvÀndning av böcker samt hur höglÀsning blir en del av förskolans vardag. ProblemomrÄdet har grundats i att vi av olika erfarenheter har upplevt att boken ofta ses och anvÀnds som en tidsutfyllnad. Den teoretiska utgÄngspunkten har grundats i literacy som Àr ett brett begrepp som traditionellt genomsyrats av barns lÀs- och skrivutveckling. Literacy som begrepp har utvecklats till att inkludera bilder, sprÄk samt symboler.

Utomhuspedagogik : NÄgra tankar om utomhuspedagogik och utevistelsens betydelse för barns vÀlbefinnande

Syftet med denna studie var att undersöka hur fritidspedagoger anvÀnder utomhuspedagogik i sitt arbete, tankarna bakom, och hur de ser pÄ utevistelse i relation till barns vÀlbefinnande. I processen har det funnits en fallstudie dÀr forskarna beskriver naturens inverkan pÄ vÄr hÀlsa samt nÄgra argument för utomhuspedagogik frÄn lÀroplanen. Min metod var att intervjua tre fritidspedagoger som Àr aktiva bÄde i skolan och pÄ fritidsgÄrdar. Resultaten visar att fritidspedagogerna kÀnner starkt för utomhuspedagogik och för samtliga gÀller kontinuitet i skolans verksamhet. Deras huvudsakliga syfte Àr att skapa nya metoder för att bredda barnens perspektiv och att befÀsta kunskaper.

Stöd till barnsjuksköterskor som vÄrdat ett döende barn och varit med om ett barns bortgÄng : En intervjustudie

Syfte: Studiens syfte var att belysa stödet till barnsjuksköterskor som varit delaktiga i vÄrden av ett döende barn och vid ett barns bortgÄng. Bakgrund: Barnsjuksköterskor som har vÄrdat ett döende barn eller varit med vid ett barns bortgÄng upplever mer kÀnslomÀssig stress och uppfattar stödet och handledningen som erhÄlls efter ett barns bortgÄng som inadekvat. Forskning har visat att barnsjuksköterskor mestadels söker, och finner stöd hos sina kollegor och att mer professionell guidning skulle vara fördelaktig i deras roll som barnsjuksköterska. Design: Författaren anvÀnde kvalitativ design till denna studie. Totalt sex intervjuer med legitimerade barnsjuksköterskor utfördes pÄ tvÄ lÀnssjukhus i Sverige.

Erfarenheter av sorg hos nÀrstÄende vid suicid

Bakgrund: Barn med Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) har svÄrigheter med uppmÀrksamhetsförmÄga samt impulsivt och hyperaktivt beteende. Arbetsterapeuter genomför interventioner med mÄl att förbÀttra barns förutsÀttningar för lÀrande och att utvecklas socialt, teoretiskt och aktivitetsmÀssigt. Studiens syfte Àr att beskriva arbetsterapeutiska interventioner och dess effekter pÄ inlÀrningsförmÄgan hos barn i Äldern 6-12 Är med Attention Deficit Hyperactivity Disorder.Metod: Studien Àr gjord i form av en litteraturöversikt utifrÄn aktuell publicerad empirisk forskning. Resultatet bygger pÄ 13 artiklar som beskriver effekten av arbetsterapeutiska interventioner.Resultat: Resultatet beskriver hur arbetsterapeuter arbetar med barn med ADHD genom att anpassa miljön, arbeta med barns förmÄga att fungera i social kontext, pÄverka barns kognitiva kapacitet och anpassa aktivitet. Interventionerna beskrevs generellt ha en positiv effekt pÄ den problematik mÄlgruppen barn med ADHD har.Slutsats: Interventionerna pÄverkar och visar effekt pÄ faktorer viktiga för barns inlÀrningsförmÄga och utveckling.

En studie över det svenska utvecklingssamarbetet för barns rÀttigheter i Guatemala : TvÄ organisationer med fokus pÄ ursprungsbefolkning och utveckling sett ur ett rÀttighetsperspektiv

Studien Àmnar undersöka den ideologiska grunden för tvÄ organisationers arbete mot barnvÄld och frÀmjande för barns rÀttigheter i Guatemala. Organisationerna Àr IM, Individuell mÀnniskohjÀlp och Unicef Sverige. Studiens frÄgestÀllning Àr Àven huruvida dessa idéer gÄr att relatera till ett rÀttighetsperspektiv inom utveckling. Den tvÄdelade frÄgestÀllningen syftar till att se undersöka hur synen pÄ rÀttigheternas roll betonas av det svenska utvecklingssamarbetet och dÀrmed Àven pÄverkar synen pÄ organisationernas barnpolitik. Som ett resultat av detta undersöks Àven pÄ vilket sÀtt rÀttighetsperspektivet ser frÀmjandet av barns mÀnskliga rÀttigheter inverkar pÄ utveckling som helhet.

Miljöns betydelse för barns lÀrande : En studie om förskollÀrares uppfattning kring innemiljöns betydelse för möjligheter till lÀrande pÄ förskolan

Att barns möjligheter till ett lÀrande Àr beroende av miljöns utformning Àr ett framtrÀdande resultat i studien och i förskollÀrarutbildningens olika kurser. Syftet med följande studie Àr att undersöka förskollÀrares uppfattningar kring innemiljöns betydelse för barns möjlighet till lÀrande. Den belyser ocksÄ hur förskollÀrarna axlar det ansvar som det förstÀrkta didaktiska uppdraget i Lpfö98 [rev10] innebÀr, samt förskollÀrares uppfattningar kring eventuella hinder och möjligheter dÄ de iordningsstÀller förskolans olika miljöer. Studiens syfte och svar pÄ frÄgestÀllningar nÄs med hjÀlp av en kvalitativ metod, med en fenomenografisk ansats. Empirin bestÄr av Ätta intervjuer med förskollÀrare frÄn en medelstor stad i sydvÀstra Sverige.

<- FöregÄende sida 27 NÀsta sida ->