
Sökresultat:
7310 Uppsatser om Barns attityd - Sida 6 av 488
Proaktiv CSR inom skogsindustrin : En studie om Corporate Social Responsibility pa? den nordiska marknaden
Enligt kritisk rasteori är rasism en struktur som genomsyrar hela samhället och upprätthålls av vardagsrasism. Föreliggande studie syftar därför till att undersöka vita barns uppfattningar om "ras" i homogent vita förskolor i Sverige samt hur dessa kan påverkas genom bilderböcker. "Ras" ses här som en förändringsbar social struktur som kategoriserar in (rasifierar) folk utifrån fysiska attribut och föreställningar om agerande och egenskaper utifrån dessa. Utifrån fenomenografiskt förhållningssätt görs studien på 10 barn uppdelade på två grupper genom att läsa sex bilderböcker med rasifierade huvudroller under fyra veckor. De tekniker som används är fokusgrupp, i form av bokprat, och experimentorienterad bildspråksteknik.
Flickors attityder till IT, relaterat till utbildningsval
Denna rapport har söker finna vad attityden till IT är hos flickor i åk 9, och huruvida en positiv attityd gör att flickor känner lägre motstånd till att söka en naturvetenskaplig utbildning på gymnasiet.Relevant litteratur för problemställningen har studerats. I uppsatsen presenteras teorier, åsikter och tidigare forskning från närliggande ämnesdiscipliner, såsom t ex systemvetenskap och sociologi.Såväl kvantitativ- som kvalitativ vetenskaplig metodik har tillämpats i undersökningen.I undersökningen bedömer jag att en god insikt i flickors attityd till IT har erhållits. Någon generellt giltig slutsats rörande ett samband mellan en positiv IT-attityd och att söka naturvetenskaplig utbildning kan ej dras. Materialet i uppsatsen antyder visserligen svagt att så är fallet, men en allmän generalisering är såväl felaktig som ogiltig..
Arbetsgivares attityd mot personer med funktionshinder? ? En kvalitativ undersökning av arbetsgivares attityd gentemot personer med funktionshinder som anställda och praktikanter?
Syftet med studien har varit att undersöka om det finns skillnader i attityder
hos de arbetsgivare som har anställt personer med funktionshinder, jämfört med
de arbetsgivare som tog emot personer med funktionshinder som praktikanter, i
grupperna över sex månader och under sex månader, samt om arbetsgivarens
attityd har påverkat längden på praktiken?
Metoden var kvalitativa intervjuer med sex arbetsgivare som varit i kontakt med
Misas dagliga verksamhet.
Resultatet visade framförallt att störst skillnad i attityd, mellan
intervjupersonerna som anställt personer med funktionshinder och dem som tog
emot praktikanter med funktionshinder. Arbetsgivare som anställde personer med
funktionshinder hade mer tillit och förtroende för personen och ansåg att
personer med funktionshinder kunde uppfylla deras krav, samt att lönebidrag var
största anledningen att anställa personer med funktionshinder. Arbetsgivarna
som tog emot praktikanter med funktionshinder trodde däremot inte att personer
med funktionshinder kunde uppfylla arbetskraven samt fungera väl utifrån alla
faktorer som är viktiga på arbetsplatsen.
Elevers attityder till läsning: en undersökning bland
pojkar och flickor i skolår 6 och skolår 8
Syftet med detta arbete var att undersöka elevers attityder till läsning samt att titta på skillnader och/eller likheter i attityd i förhållande till ålder och kön. Vår studie byggde på en kvantitativ undersökning och resultatet baserades på en enkätundersökning som genomfördes i två skolor i en kommun i Norrlands inland under hösten 2006. Från varje skola valdes en klass i skolår 6 och en klass i skolår 8 ut. Resultatet visade på att det fanns en viss skillnad i attityd mellan pojkar och flickor samt mellan skolår 6 och skolår 8 eftersom pojkar i skolår 8 hade en något mer negativ attityd till läsning än de övriga urvalsgrupperna..
Barns syn på andra barns livsvillkor
Syftet med detta arbete har varit att identifiera framförallt tillgångar i barns
kännedom, förståelse och inlevelseförmåga i andra barns livsvillkor men
undersökningen har även visat på vissa brister. En viktig frågeställning har varit
huruvida barns egna kulturella erfarenheter och identitet påverkar deras syn på andra
barn. Därför har undersökningen utförts i två olika kulturella miljöer en
mångkulturell och en med brist på mångkultur. I de båda miljöerna har jag genomfört
semistrukturerade intervjuer utifrån bilder av barn och resultatet har visat på en del
likheter och skillnader mellan de båda grupperna..
Kunskap och attityd om hiv/aids hos svenska niondeklassare
Syftet med denna undersökning var att göra en studie om kunskaper och attityder om hiv/aids hos svenska niondeklassare. Dessutom ville vi undersöka vilka eventuella skillnader det finns avseende genus samt svensk respektive utländsk bakgrund kopplat till elevernas kunskaper och attityder. Detta intresseområde har vi undersökt med hjälp av en kvantitativ enkätstudie på två olika skolor. Vi kan i vår undersökning se en tendens att flickor med utländsk bakgrund inom undersökningsgruppen har sämre kunskaper än övriga elever. Beträffande attityderna inom undersökningsgruppen fanns generellt sett en positiv attityd gentemot hivsmittade.
Begreppskoherens i mekanik och attityd till fysik
I detta arbete undersöktes och jämfördes begreppskoherens och attityd till fysik bland
elever på fysik- respektive naturvetenskapsprogrammet vid gymnasieskolan
Polhemskolan i Lund. Begreppskoherensen undersöktes med Force Concept Inventory
som är ett omdiskuterat flervalstest från USA som ska mäta studenters
begreppskoherens för kraftbegreppet inom den klassiska mekaniken. Eftersom många
undersökningar visar att intresset för fysik minskar undersöktes också elevernas attityd
till fysik med ett svenskt test av Likertmodell.
Undersökningarna gjordes på elever som precis börjat åk 1 och på äldre elever som läst
kursen Fysik A inom båda programmen. Resultatet av undersökningarna är att eleverna
på fysikprogrammet har större begreppskoherens för kraftbegreppet än eleverna på
naturvetenskapsprogrammet och att begreppskoherensen höjs efter Fysik A. Attityden
till fysik är dessutom mer positiv på fysikprogrammet men eleverna på
naturvetenskapsprogrammet har större spridning i attityd.
Effekten av varumärkes beskrivning på studenters attityd kring värdering och ägande av produkter
Denna studie utgörs av ett explorativt experiment. Det som har legat i fokus för denna studie har varit att mäta attityd gentemot varumärkes produkter. Eftersom det har skett genom experiment har det centrala varit att se hur attityden påverkas. Studien använder sig av vissa teorier kring varumärken som råd och tips i upplägget av experimentet. En av hypoteserna som ställdes i studien var att positiv beskrivning av varumärkes produkter ger högre utfall i värderandet och viljan att äga produkten än neutral beskrivning.
Grundskollärare- och SEA-U pedagogers attityd till utomhuspedagogik och Science Center ? en kvalitativ studie på SEA-U Marint Kunskapscenter i Malmö
Syftet med arbetet är att ta reda på vilken attityd lärare har till utomhuspedagogik generellt och specifikt, samt vilket syfte lärare har med ett besök på ett Science Center i detta fall SEA-U. Syftet är också att ta reda på vilken attityd pedagogerna på SEA-U har till utomhuspedagogik, samt vilket syfte de har med sin verksamhet.
Det är en kvalitativ undersökning med intervju och observation som metod. Resultatet är analyserat med hjälp av fenomenografiska ansatser.
Under studien kom det fram att SEA-U pedagogerna Pär och Martin anser att platsens och sinnenas betydelse för lärande är av stor vikt i utomhuspedagogik.
Geografi och lusten att lära, om elevers attityder och intresse för skolämnet geografi
Avsikten med det här arbetet är att undersöka vad elever i skolår 4-6 har för attityd till skolämnet geografi och vad de intresserar sig för inom ämnet. Därtill vill jag jämföra detta med lärares innehållsval i ämnesundervisningen av geografi för dessa elever. Med en kvantitativ undersökning genom enkäter kom jag fram till att attityder till geografi formas av många faktorer där lärarens attityd till geografiämnet, inställning till hållbar utveckling, val av arbetsmetod och innehåll kan avgöra hur en hel skolklass förhåller sig till ämnet. När lärare känner att styrdokumenten inte ger tillräckliga direktiv för lektionsplaneringen tycker de att det är behändigt att använda läromedel som en snabböversikt av läroplanens innehåll..
Tvåspråkiga barns språkutveckling och lärande : En intervjustudie om arbete med och syn på tvåspråkiga barns språkutveckling i förskolan
Studien belyser tvåspråkiga barns språkutveckling och lärande. Resultatet presenteras utifrån sex kvalitativa intervjuer av personal verksamma inom förskolan. Intervjuerna beskriver pedagogernas resonemang gällande tvåspråkighet hos barn samt vilka metoder de använder sig av för att stimulera och stödja tvåspråkiga barns språkutveckling och lärande. Resultaten av undersökningen visar att förskollärarna aktivt arbetar med tvåspråkiga barns språkutveckling och lärande. Förskollärarna lyfter upp modersmålets betydelse och anser att det är viktigt att barnen lär sig sitt första språk, då det är grunden för inlärning av andra språk.
Modell för att synliggöra barnens perspektiv och röster i förskolan.
Vi har utarbetat en modell för att synliggöra barns perspektiv och barns röster om förskolans vardag. Den bygger på en guide som kan vägleda pedagogerna i blogg processen med barnen. Guiden tar upp hur pedagogerna i sitt arbete med bloggen kan förhålla sig mot barnen, vad som är viktigt att tänka på samt vilka resurser som behövs för att genomföra arbetet. Syftet är att få syn på barns röster och berättelser genom bloggen. Vårt mål är att barnen ska få utvecklas som individer och få tillgång till inflytande i verksamheten.
Strukturell rasism och förskolepedagogik : En fokusgruppsstudie om bilderbokens inverkan på rasifieringsprocesser
Enligt kritisk rasteori är rasism en struktur som genomsyrar hela samhället och upprätthålls av vardagsrasism. Föreliggande studie syftar därför till att undersöka vita barns uppfattningar om "ras" i homogent vita förskolor i Sverige samt hur dessa kan påverkas genom bilderböcker. "Ras" ses här som en förändringsbar social struktur som kategoriserar in (rasifierar) folk utifrån fysiska attribut och föreställningar om agerande och egenskaper utifrån dessa. Utifrån fenomenografiskt förhållningssätt görs studien på 10 barn uppdelade på två grupper genom att läsa sex bilderböcker med rasifierade huvudroller under fyra veckor. De tekniker som används är fokusgrupp, i form av bokprat, och experimentorienterad bildspråksteknik.
Handlar konsumenter etiskt?
Alltmedan antalet konsumenter ökar som uppger att de vill köpa etiskt märkta varor, uppvisar resultat från ett flertal studier ett gap mellan konsumenters attityd och beteende i fråga om etiska köp. Åtskilliga försök har gjorts till att förklara ?gapet? mellan attityd och beteende men i flera fall har en förenklad bild av relationen mellan dessa tillämpats.Frågan är därför om ?gapet? skulle återfinnas om hänsyn tas till de beteendevetenskapliga teorier som ligger till grund för detta gap. I denna studie undersöks om attityden mot köp av etiskt märkta varor är bättre på att förutsäga individens köpbeteende än attityden mot etiskt märkta varor i allmänhet. Detta syfte undersöktes genom semistrukturerade intervjuer med nio konsumenter.
Sjökaptensstudenters förhållningssätt till arbete med härdplaster
Härdplaster är en hälsovådlig produkt om den hanteras på ett felaktigt sätt. Sjömän tillhör en yrkesgrupp som använder denna produkt i sitt arbete ombord på olika fartyg. Det har visat sig från andra studier att andra yrkesgrupper inte tar nödvändiga skyddsåtgärder för att skydda sig mot härdplaster. Mot bakgrund till detta var syftet i denna studie att ta reda på hur sjökaptensstudenter förhåller sig till härdplaster och dess risker ombord. Undersökningen är baserad på åtta intervjuer bestående av avgångsstudenter från Sjökaptensprogrammet i Kalmar.