Sökresultat:
3175 Uppsatser om Barnböcker genus - Sida 5 av 212
Kunskap om ett jÀmstÀlldhetsperspektiv i den pedagogiska verksamheten : En studie om hur genus konstruerats i förskollÀrarutbildningen
Syftet med föreliggande studie Àr att undersöka hur begrepp som genus och jÀmstÀlldhet berörs och behandlas i förskollÀrarutbildningen pÄ högskolan i Halmstad dÄ forskning visat  att bristande kunskaper kring Àmnet idag finns i förskolans verksamhet. Tidigare forskning har Àven pÄvisat att genus tenderar att hamna pÄ en vardagsnivÄ i utbildningen, vilket pÄverkar studenternas möjligheter att skaffa sig tillrÀckliga kunskaper för att förÀndra rÄdande genusstrukturer i förskolan. Studien har genomförts genom en textanalys av de utbildningsdokument som finns för de relevanta utbildningarna. Den teoretiska utgÄngpunkten för studien bygger pÄ socialkonstruktionism och som metod har den kritiska diskursanalysen anvÀnts.           Analysen har resulterat i synliggörandet av olika aspekter av genus inom utbildningen. Genus behandlas inom den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, och som en del av ett mÄngfaldsperspektiv.
HögstadielÀrares genusmedvetenhet : En enkÀt- och intervjustudie om hur högstadielÀrare förhÄller sig till begreppet genus och hur detta förhÄllningssÀtt pÄverkar möjligheten att uppnÄ lÀroplanens jÀmstÀlldhetsmÄl
Syftet med denna uppsats Àr att undersöka högstadielÀrares genusmedvetenhet och hur denna pÄverkar möjligheten att uppnÄ lÀroplanens jÀmstÀlldhetsmÄl. För att uppnÄ detta syfte har vi valt metoderna intervju och enkÀt. Uppsatsen baseras pÄ enkÀt- och intervjuundersökningar som utförts pÄ högstadielÀrare pÄ fyra olika skolor i Mellansverige.Resultatet visar att tre faktorer framtrÀder som avgörande i sÀttet högstadielÀrarna förhÄller sig till genus: kön, antal Är lÀrarna arbetat och intresse för genus. Vi har huvudsakligen kunnat urskilja tvÄ dimensioner kring hur lÀrarna förhÄller sig till genus. Dimension ett handlar om tre aspekter, det vill sÀga om lÀrare tror att genus beror pÄ biologi, det sociala eller bÄde och.
Behovet av tillhörighet har större betydelse Àn genus inom vÀnskapsrelationer
VÀnskap Àr en viktig del för den psykiska hÀlsan och individens vÀlbefinnande, det Àr Àven ett vÀlbeforskat omrÄde inom psykologins vÀrld. Tidigare forskning inom vÀnskapsrelationer har lagt den största tyngden pÄ genus som den ensamma och bÀsta variabeln till denna typ av relationer och dÀrmed inte tagit hÀnsyn till andra möjliga bakomliggande variabler. Denna studie Àmnade undersöka om kÀnslan av tillhörighet kan vara en bakomliggande variabler till skattning utav faktorer inom vÀnskapsrelationer, och möjligtvis kunna förklara skattningen bÀttre Àn genus. Undersökningen utfördes med en enkÀtundersökning. Urvalet bestod utav 60 deltagare, 30 mÀn och 30 kvinnor i Äldrarna 19 ? 26.
TonÄrstjejers syn pÄ genus, sexualitet, jÀmstÀlldhet och feminism
Studiens syfte har varit att undersöka tonÄrstjejers syn pÄ och konstruktion av genus och sexualitet och huruvida de anser att det finns samband mellan genus, sexualitet, jÀmstÀlldhet och feminism. Fokus har legat pÄ sexuellt handlingsutrymmer, förhÄllandet mellan kÀrlek och sexuella handlingar, pÄ vilket sÀtt utseende och klÀdstil kopplas till kön och sexualitet, syn pÄ hetero-, homo-, och bisexualitet samt tonÄrstjejernas grad av feministisk medvetenhet.Studien har byggts pÄ kvalitativa samtalsintervjuer med sammanlagt sju tonÄrstjejer mellan 15-20 Är. Studien gör en postmodernistisk feministisk ansats och utgÄr i sin analys ifrÄn Yvonne Hirdmans och Judith Butlers teoribildning om genus, kön och sexualitet. Det blir genom studien tydligt hur de studerade tonÄrstjejerna förhÄller sig till olika genusnormer kring hur en normal tjej bör vara, se ut och uttrycka sin sexualitet..
Genusstruktur i barnböcker för förskolebarn
Denna studies syfte Àr att undersöka pÄ vilket sÀtt genus framstÀlls i böcker för barn i förskoleÄldern. Det som genomsyrar arbetets syfte Àr om böcker för barn i förskoleÄldern Àr stereotypa eller inte. I studien har Ätta barnböcker undersökts och analyserats utifrÄn genus. Dessutom har undersökts, genom intervjuer med sex yrkesverksamma förskollÀrare, hur medvetna pedagoger Àr om genus i barnböcker. Detta Àr en kvalitativ studie, det vill sÀga en smÄskalig studie.
Genus betydelse i fredsprocesser
Genusvetenskapen önskar att framhÀva genus, med bÄde fokus pÄ enbart kvinnor och pÄ maktrelationen mellan mÀn och kvinnor, i fredsarbetet samt Äteruppbyggnaden av postkonfliktsamhÀllen. Kvinnor har lÀnge exkluderats och ignorerats i fredsarbeten. I och med uppkomsten av resolution 1325, som syftar till att visa kvinnors avgörande roll i fredsarbete har genus blivit ytterligare accepterat i det internationella samfundet. Syftet med vÄr uppsats Àr att undersöka vilken betydelse genus kan spela i fredsprocesser. Genom att undersöka fallet Liberia och den fredsprocess som landet genomgÄr vill vi belysa de konsekvenser som genus har i denna fredsprocess.
?Inte likvÀrdighet, utan chanslighet? Fritidspedagoger och rektorers tankar kring traditionella könsroller
Sammanfattning
Syftet med studien har varit att undersöka fritidspedagogers och rektorers syn pÄ traditionella könsroller samt hur dessa resonerar kring begrepp kopplade till genus. Vidare Àr studiens syfte att undersöka hur pedagogerna arbetar med genus, utifrÄn formuleringarna i lÀroplanen, i det vardagliga arbetet i fritidshemmet. Studien utgick frÄn en kvalitativ forskningsansats med semi-strukturerade intervjuer som metod. Fyra fritidspedagoger och tvÄ rektorer intervjuades i studien. I resultatet kan man utlÀsa spridda kunskaper kring genus hos informanterna.
Stockholms blodbad i historieboken: En l?romedelsanalys under perioden 1869 - 1996
This thesis explores in which ways the portrayal of the event known as the Stockholm bloodbath has changed during the period 1869-1996. This is done through textbook analysis. In Sweden, history has been a school subject since the 17th century, and has throughout its history had a formative role in the Swedish school system. In the middle of the 19th century it was specifically stated that the aim was to help students nurture a sense of national pride and love of country. The aim of the study is to investigate how nationally loaded events have been portrayed in text books, as well as if and how the evolution of said textbooks reflect the evolution of the history subject as a whole.
Genus(ordning) i skolan
Syftet var att undersöka om det fanns en variation i hur kvinnliga respektive manliga pedagoger bemötte flickor och pojkar utifrÄn genus, dÀr studien hade sin grund i ett genusperspektiv. FrÄgor vi utgick ifrÄn var: Vilka uttryck tar sig pedagogernas bemötande av eleverna i klassrumsituationer utifrÄn ett genusperspektiv? Vad har pedagogerna för tankar om genus, kön och jÀmstÀlldhet? Finns en variation i pedagogernas förhÄllningssÀtt till genus och jÀmstÀlldhet i relation till skolÀmnet och i sÄ fall hur uttrycker det sig?
Studien bygger pÄ observationer och intervjuer i en medelstor stad i Sverige, med fyra pedagoger i olika Àmnen i Ärskurs 6. Intervjuerna har transkriberats och jÀmförts med observationerna samt teoretiska begrepp och tidigare forskning för att se om det fanns en variation i deras bemötande.
Resultatet av denna studie visade att pedagogers bemötande ur ett genusperspektiv pÄverkade deras instÀllning till genusordningen som i sin tur resulterade i att de bemötte elever olika.
Genusproblematiken i skolan : En undersökning kring gymnasielÀrares uppfattning kring genus i historieundervisningen
Arbetet utgÄr frÄn att det i dagens samhÀlle finns djupt rotade genusstrukturer i alla samhÀllets skikt samt i vÄr privata sfÀr. Dessa strukturer skapar stora klyftor mellan kvinnor och mÀn samt skapar normer som begrÀnsar och möjliggör beroende pÄ om du Àr man eller kvinna. Jag har dÀrför försökt belysa problematiken med genus samt synliggöra de problem som dikotomi och hierarki skapar i samhÀllet men framförallt i skolan. För att kunna göra detta har jag studerat historielÀrares syn pÄ genus i sin undervisning, lÀromedel samt hur genus mer övergripande har förÀndrats. Min förhoppning var att detta skulle ge en klarare bild utav hur vissa lÀrare sÄg pÄ genus men ocksÄ en möjlighet att studera den underliggande genusproblematiken i lÀraryrket.
"För mig faller det sig liksom bara naturligt!" : En studie om fyra pedagogers tankar kring jÀmstÀlldhet och genus i skolÄr F-2.
Syftet med denna studie Àr att undersöka vad pedagoger i skolverksamheten har för tankar kring skolans arbete med jÀmstÀlldhet och genus. Följande frÄgestÀllningar ligger till grund för studien: Vad har pedagogerna för erfarenheter av jÀmstÀlldhetsarbete? Hur resonerar pedagogerna kring genus? PÄ vilket sÀtt arbetar man för att frÀmja ett medvetet tankesÀtt kring jÀmstÀlldhet och genus bland eleverna? Med hjÀlp av kvalitativa intervjuer fick fyra pedagoger frÄn en liten skola i södra Sverige dela med sig av sina tankar och erfarenheter. I resultatet har det framkommit att jÀmstÀlldhet Àr ett misstolkat begrepp som kopplas samman med likabehandling. Det förekommer inget aktivt arbete med varken jÀmstÀlldhet eller genus i elevgrupperna, och de gÄnger detta diskuteras Àr vid enstaka tillfÀllen i undervisningen.
Genusrelaterade artiklar under fyra decennier- en studie av tidskriften Skolledaren
Uppsatsen Àr en dokumentstudie av tidskriften Skolledaren frÄn 1970- till 2000-talet. Syftet har varit att uppmÀrksamma hur frÄgor om genus har problematiserats och uppmÀrksammats över tid..
Att kommunicera och praktisera jÀmstÀlldhet : En studie av förskollÀrares kunskaper om genus och praktiskt jÀmstÀlldhetsarbete i förskolan
Syftet med undersökningen var att belysa nÄgra förskollÀrares kunskaper om genus samt i vilket utstrÀckning deras genusmedvetenhet avspeglades i förskolans praktiska arbete med jÀmstÀlldhet. Ett ytterligare syfte var att undersöka hur jÀmstÀlldhetsinriktat arbete kommunicerades till förÀldrarna. Vi anvÀnde oss av en kvalitativ forskningsstrategi. Metoden vi valde var semistrukturerade intervjuer dÀr Ätta personer stÀllde upp för en personlig intervju som sedan transkriberats och analyserats. VÄrt resultat visade att det fanns ett intresse kring genus och jÀmstÀlldhet men att arbetet gÀllande detta inte genomsyrades i verksamheten.
Genus & Mat : en analys av "Mat" och "Vad blir det för mat?" utifrÄn ett genus- och dramaturgiskt perspektiv
Syftet med denna studie var att undersöka samspelet mellan genus och matlagning samt hur deras roller utspelas i matlagningsprogrammen. Ett urval av tidigare forskning som behandlar vÄrt specifika Àmne samt hur vÄr studie sÀrskiljer sig frÄn dem Äterfinns under kapitel tvÄ. Med hjÀlp av de tvÄ metoderna kvantitativ och kvalitativ innehÄllsanalys analyserades innehÄllet i utvalda avsnitt ur ?Mat? och ?Vad blir det för mat??. Urvalet av de avsnitt som studerade skedde med ett systematiskt urval.
Genus i gymnasieskolans lÀroböcker
Syftet med denna uppsats Àr, att genom en diskursanalytisk metod, undersöka hur genus framstÀlls och konstrueras i tvÄ samhÀllskunskapsböcker frÄn gymnasiet. Vidare Àr syftet att undersöka i vilken grad lÀroböckernas framstÀllning av manligt och kvinnligt stÀmmer överens med den syn pÄ genus och jÀmstÀlldhet som finns i skolans styrdokument, i detta fall Lpf 94? Tidigare forskning har visat att det Àr mÀn/pojkar som fÄr mest utrymme i lÀromedlen samt att mÀn och kvinnor oftast framstÀlls och avbildas med stereotypa drag. Detta Àr ocksÄ resultatet utifrÄn min undersökning av lÀromedlen Àven om analysen ocksÄ visat pÄ försök att bryta med traditionella könsmönster genom att i vissa fall hÄlla en könsneutral linje. Resultatet frÄn uppsatsen visar ocksÄ att lÀromedlen inte riktigt uppfyller de krav pÄ jÀmstÀlldhet och genusproblematiserande, vilket uppmanas till i styrdokumenten, i detta fall Lpf 94.