Sök:

Högstadielärares genusmedvetenhet

En enkät- och intervjustudie om hur högstadielärare förhåller sig till begreppet genus och hur detta förhållningssätt påverkar möjligheten att uppnå läroplanens jämställdhetsmål

Syftet med denna uppsats är att undersöka högstadielärares genusmedvetenhet och hur denna påverkar möjligheten att uppnå läroplanens jämställdhetsmål. För att uppnå detta syfte har vi valt metoderna intervju och enkät. Uppsatsen baseras på enkät- och intervjuundersökningar som utförts på högstadielärare på fyra olika skolor i Mellansverige.Resultatet visar att tre faktorer framträder som avgörande i sättet högstadielärarna förhåller sig till genus: kön, antal år lärarna arbetat och intresse för genus. Vi har huvudsakligen kunnat urskilja två dimensioner kring hur lärarna förhåller sig till genus. Dimension ett handlar om tre aspekter, det vill säga om lärare tror att genus beror på biologi, det sociala eller både och. Den andra dimensionen är om läraren har ett aktivt, passivt eller passivt biologiskt förhållningssätt till genus. Sammanfattningsvis påverkar sättet lärarna förhåller sig till genus deras undervisning. Konsekvensen av deras förhållningssätt blir att de antingen bedriver könsstereotypförstärkande, könsblind eller genusmedveten undervisning. 

Författare

Rosita Järsäter Lidia Svensson

Lärosäte och institution

Uppsala universitet/Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på avancerad nivå.

Läs mer..