Sök:

Sökresultat:

12003 Uppsatser om Barn i svćrigheter - Sida 61 av 801

Att undervisa och utmana begÄvade barn i engelska

Huvudsyftet med studien Àr att ta reda pÄ hur sprÄkbegÄvade barn kan utmanas och utvecklas i engelskundervisningen samt hur undervisningen kan utformas med tanke pÄ just dessa barns behov och kapacitet. I den teoretiska bakgrunden relaterar jag till forskning om bÄde begÄvning och sprÄkbegÄvning. HÀr presenteras vad som kÀnnetecknar ett begÄvat respektive sprÄkbegÄvat barn, vilka behov dessa barn har och vilka betingelser som Àr viktiga att beakta i undervisningen. I denna del integreras Àven kopplingar till skolans styrdokument.I intervjustudien redovisas hur fyra verksamma lÀrare ser pÄ begÄvade barn och hur man kan utmana dem i engelska. I varje del av uppsatsen kretsar resonemanget kring undersökningens övergripande frÄgestÀllningar: BegÄvade barn ? vilka Àr det? Vad behöver de begÄvade barnen? BegÄvade barn i engelskundervisningen ? hur fungerar det? Hur kan man utmana/utveckla begÄvade barn? Hur kan engelskundervisningen utformas sÄ att de begÄvade barnen utmanas? Intervjudeltagarna förmedlar en viss oro kring de begÄvade barnen situation i skolan och i resultatdelen redovisas deras synpunkter pÄ vad som Àr bÀst för de sprÄkbegÄvade barnen samt hur de anser att engelskundervisningen kan utvecklas och förbÀttras.I diskussionen framgÄr att resultatet av intervjustudien inte gÄr helt hand i hand med den forskning och litteratur som Àr relevant för studien.

Nyblivan förÀldrars upplevelser av separation frÄn sitt nyfödda barn efter förlossningen : en systematisk litteraturstudie

I olika sammanhang och i olika omfattning separeras mor och barn idag inom den perinatala vÄrden. DÄ barnet behöver vÄrd pÄ neonatalavdelning leder det ofta till upprepad och lÄngvarig separation mellan förÀldrarna och barnet. Syftet med denna litteraturstudie Àr att beskriva förÀldrars upplevelse av separation frÄn sitt nyfödda barn efter förlossningen. Metod- studien Àr en systematisk litteraturstudie dÀr 15 vetenskapliga artiklar ingÄr. Resultat- situationer som leder till separation mellan mamma och barn kan utgöra ett unikt tillfÀlle för pappan till nÀra kontakt och tidig anknytning mellan honom och barnet.

Att vara förÀlder till barn med Downs syndrom: Att pendla mellan glÀdje och sorg

I Sverige föds varje Är drygt 100 barn med Downs syndrom. FörÀldrarna till dessa barn kan vid beskedet om att deras barn inte Àr friskt uppleva en omvÀlvande tid i sina liv eftersom de förvÀntningar de hade pÄ sitt barn och sitt förÀldraskap inte förverkligas. NÀr vÄrdpersonal trÀffar dessa familjer behöver de kunskap om hur förÀldrarna upplever sin situation. Syftet med denna studie Àr dÀrför att belysa upplevelsen av att vara förÀlder till barn med Downs syndrom. Uppsatsen baseras pÄ analys av nio vetenskapliga artiklar med kvalitativ ansats, vilkas resultat har granskats och sammanstÀllts i teman som tillsammans bildar uppsatsens resultat.

Kamratsocialisation hos förskolebarn med sprÄksvÄrigheter

Vi vill med denna studie skapa förstÄelse för hur teckenkommunikation, Tecken Som Stöd (TSS) och Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation (TAKK) kan inverka i barn med sprÄksvÄrigheters kamratsocialisation samt hur dessa barn uttrycker sig i den kommunikativa processen. FortsÀttningsvis kommer förkortningarna för dessa begrepp att anvÀndas genom hela rapporten. TSS och TAKK Àr bÄda kommunikationsformer som anvÀnds som stöd till talet dÀr de bÀrande orden i innehÄllet tecknas. Kamratsocialisation bland barn i förskolan har en central roll och en stor betydelse i barns vardag i förskoleverksamheten. För att undersöka denna process anvÀnde vi oss av kvalitativa observationer, intervju och fokusgrupp dÀr tvÄ förskolor deltog.

Arbetsminne och receptivt lexikon hos barn med cochleaimplantat : en undersökning med SIPS och PPVT

Cochleaimplantat (CI) Àr en av de största medicinska innovationer som gjorts under de senaste 20 Ären. Med hjÀlp av ett sÄdant kan barn med grav hörselnedsÀttning eller dövhet fÄ möjlighet att höra och utveckla ett talat sprÄk. MÄnga barn med CI uppnÄr dock inte den förvÀntade sprÄknivÄn. Orsakerna till detta Àr Ànnu inte fullt förstÄdda och vidare forskning Àr dÀrför nödvÀndig. I föreliggande studie deltog 9 barn i Äldrarna 6;7 ? 12;4 Är med CI.

EMDR-behandling  : Barns och ungdomars upplevelser en kvalitetssÀkringsstudie 

Föreliggande studie Àr dels ett led i att kvalitetssÀkra EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) som behandlingsmetod för barn och ungdomar och dels att utröna om behandlingen bidragit till ett förbÀttrat mÄende. EMDR som behandlingsmetod för barn och ungdomar har stöd i kontrollerade studier, men ytterligare forskning behövs. I den hÀr studien deltog Ätta barn och ungdomar med varierande diagnoser, vilka fÄtt EMDR-behandling i barn- och ungdomspsykiatrisk öppenvÄrd. Behandlingen ingick i en individualterapi i ett familjeterapeutiskt sammanhang.Barnen/ungdomarna intervjuades per telefon om hur de upplevt behandlingen och om sitt mÄende i efterförloppet. Information om diagnoser, C-GAS, antal EMDR-sessioner samt terapeutens bedömning inhÀmtades som komplement till intervjun.

Arbetsterapeutiska interventioner och dess effekt för barn med inlÀrningssvÄrigheter : En litteraturöversikt

Syftet med denna litteraturöversikt var att beskriva arbetsterapeutiska interventioner som görs för barn med inlÀrningssvÄrigheter samt dess effekt. Författarna valde att göra en litteraturöversikt över kvantitativa artiklar för att effekten av interventioner skulle vara bedömda och beskrivna. Litteratursökningen genomfördes i fem databaser genom LuleÄ tekniska universitetsbibliotek och ledde till elva valda artiklar. Författarna anvÀnde ett raster vid analys av interventionerna som utgick frÄn Fishers (2009) praxismodeller. Resultat av litteraturöversikten visade att kompensation, aktivitetstrÀning och förbÀttring av kroppsfunktioner eller personliga faktorer var strategier som arbetsterapeuten anvÀnder sig av vid planering och genomförande av interventioner.

"Myror i brallan" : Beteendeproblem hos barn i förskolan ur ett lÀrandeperspektiv

Inom förskolan finns mÄnga barn med ?störande? beteenden och förskollÀrare möter nÄgon gÄng dessa barn. Syftet med denna studie var att undersöka hur förskollÀrare kan arbeta för att skapa en optimal lÀrandemiljö, bÄde ur ett pedagogiskt och ur ett socialt perspektiv, för dessa barn. I studien kommer begreppet beteendeproblem, utifrÄn Socialstyrelsens (2010) benÀmning, att anvÀndas.Första delen av studien bestÄr av litteraturstudier. Nordahl, SÞrlie, Manger och Tveit (2007) pÄvisar vikten av proaktiva strategier för att förebygga att beteendeproblem uppstÄr eller att existerande beteendeproblem förvÀrras.Den andra delen av undersökningen bestÄr av sju intervjuer med förskollÀrare.

SvÄrt att rÀcka till... : en studie om förskollÀrares uppfattningar kring det egna bemötandet av barn i socioemotionella svÄrigheter

Vi har valt att, i vÄr kvalitativt inriktade studie, studera hur förskollÀrare upplever att de bemöter barn i socioemotionella svÄrigheter. Studien omfattar 30 förskollÀrare i södra Sverige. Vetenskapsteoretiska ansatser i studien Àr fenomenologi samt hermeneutik, vilket innebÀr att studien baseras pÄ förskollÀrares egna uppfattningar gÀllande deras bemötande av barn i socioemotionella svÄrigheter.Vi har anvÀnt oss av enkÀter med öppna frÄgor, eftersom förskollÀraren sjÀlv skulle ha möjlighet att, med egna ord, berÀtta om sina uppfattningar samt erfarenheter kring barn i socioemotionella svÄrigheter.Att barn i förskolan har olika behov och förutsÀttningar, samt ibland Àven olika sociala och emotionella svÄrigheter, kan av pedagoger upplevas som ett svÄrhanterligt men vÀldigt viktigt samt grundlÀggande omrÄde, att föra diskussioner kring. Flertalet yrkesverksamma pedagoger som vi har fört diskussioner med, menar att det Àr en annan stress i dagens verksamheter inom förskolan i jÀmförelse med för ett par Är sedan, gÀllande de uppgifter som ska hinnas med. De hÀr uppgifterna innefattar bland annat det uppdrag som handlar om en förskola för alla barn, oavsett förutsÀttningar och behov.Resultatet i studien visar att förskollÀrares uppfattning kring barn i socioemotionella svÄrigheter skulle kunna definieras som att barnet har brister i kommunikation och samspel.

Ökad fysisk aktivitet genom hĂ€lsofrĂ€mjande verksamhet

Ett vÀl utforskat omrÄde inom sociologin Àr hur förÀldrar pÄverkar sina barn. FÄ studier har dock gjorts pÄ hur barn i sin tur kan pÄverka sina förÀldrar, dÀrmed behandlar denna studie ett outforskat omrÄde. HÀlsogruppen, som har sin verksamhet i en kommun i södra Sverige, arbetar med att skapa livsstilsförÀndringar hos överviktiga barn och ungdomar. Förutom att verksamheten har positiva hÀlsoeffekter pÄ barnet uppger vissa av förÀldrarna att Àven deras hÀlsa har förbÀttrats, som ett resultat av deras barns medverkan. Syftet med den hÀr studien Àr att utforska hur barn indirekt kan pÄverka sina förÀldrars upplevda hÀlsa positivt genom att vara deltagare i en hÀlsofrÀmjande verksamhet.

GÄrdagens skola i gÄrdagens böcker. En analys av barn- och ungdomsböcker frÄn Är 1955

Den hÀr uppsatsen handlar om barn- och ungdomslitteratur. I bakgrunden ges en kortare historik om barnbokens historia i Sverige fram till och med Är 1960. Syftet med uppsatsen Àr att se hur skolan gestaltas i barn- och ungdomsböcker frÄn Är 1955. Jag har i undersökningen valt att avgrÀnsa mig till svenska barn- och ungdomsböcker som kom ut i tryck första gÄngen 1955. Med hjÀlp tidigare forskning har jag analyserat de lÀsta barn- och ungdomsböckerna.

Anarki i förskolan och diktatur i grundskolans tidigare Är? : En kvalitativ studie av inflytande och delaktighet i förskolan och grundskolans tidigare Är

Denna studie handlar om barns inflytande och delaktighet och pÄ vilket sÀtt lÀrare lÄter barn vara delaktiga i förskola och skola. Syftet med studien Àr att problematisera och visa pÄ hur verksamma lÀrare i förskolan och grundskolan arbetar för att barn ska bli delaktiga och ha inflytande över sin egen vardag och om barn tillÄts bestÀmma. Studien bygger pÄ intervjuer med fem förskollÀrare och fyra grundskollÀrare.Resultatet visar att barn inflytande och delaktighet skiljer sig Ät mellan förskolan och grundskolan och att innebörden av inflytande och delaktighet skiljer sig Ät i verksamheterna. VÄra intervjusvar pekar pÄ att förskollÀrarna lÀgger fokus pÄ barns idéer och initiativ och att barnen Àr delaktiga i de lÀrandeprocesser som sker i förskolan. Dock visar vÄr undersökning att pedagogerna har det yttersta ansvaret i att ta vara pÄ dessa idéer och initiativ och utifrÄn dessa forma verksamheten.

Bedömning av oralmotorik och talmotorik med VMPAC hos typiskt utvecklade barn, 4-10 Är

Syftet med denna studie Àr att undersöka hur en grupp typiskt utvecklade, svenska barn, i Äldrarna fyra till tio Är presterar pÄ tre deltest i VMPAC, för att dÀrmed skapa ett underlag för en referens för svenska barn i bedömningen av avvikande utveckling. Studiens frÄgestÀllningar Àr: 1. Hur presterar en grupp typiskt utvecklade, svenska barn, i Äldrarna fyra till tio Är, pÄ tre deltest i VMPAC (Focal Oromotor Control, Sequencing Maintenance Control och Connected Speech and Language Control)? och 2. Förekommer det nÄgra skillnader mellan en grupp typiskt utvecklade, svenska barn, jÀmfört med den amerikanska normeringen i VMPAC och barn med verbal dyspraxi (CAS) undersökta inom ramen för en magisteruppsats (Björelius-Hort, 2009)? Oral- och talmotorisk förmÄga hos 23 svenska barn i Äldrarna fyra till tio Är, som Äldersmatchats mot barn med verbal dyspraxi (Björelius-Hort, 2009), testades med deltest tvÄ, tre och fyra ur VMPAC.


Bygga tillit - ? en kvalitativ studie om arbetsmetoder, hjÀlpbehov och utbud av verksamheter i GöteborgsomrÄdet för smÄ barn som blivit utsatta för vÄld.

HuvudÀmnet för uppsatsen Àr smÄ barn som utsÀtts för vÄld inom familjen. Syftet Àr att undersöka hur ett antal verksamheter i GöteborgsomrÄdet som vÀnder sig till barn som utsatts för vÄld inom familjen, arbetar med barn i Äldern 0-6 Är. Syftet Àr Àven att jÀmföra dessa verksamheters arbetsmetoder och utbud av hjÀlp och stöd till smÄ barn, i relation till relevant forskning. De frÄgestÀllningar som varit aktuella Àr:o Vilka erfarenheter har de yrkesverksamma av att arbeta med smÄ barn (0-6 Är) som blivit utsatta (eller bevittnat) vÄld inom familjen? o Vilka behov av hjÀlp och stöd har smÄ barn som utsatts för vÄld? Enligt de yrkesverksamma? Enligt relevant forskning och teori? o Hur ser utbudet av hjÀlp till smÄ barn som utsatts för vÄld ut i GöteborgsomrÄdet?Studien genomförs genom kvalitativa intervjuer med yrkesverksamma frÄn sex olika verksamheter i GöteborgsomrÄdet som riktar sig till barn som utsatts för vÄld.

<- FöregÄende sida 61 NÀsta sida ->