Sökresultat:
584 Uppsatser om Avvikande konnässör - Sida 31 av 39
Ormbunkar : arter för svenskt klimat
Detta Àr ett examensarbete som handlar om ormbunkar, dÀr jag försöker ge en lite mer nyanserad
bild av ormbunkarna som vÀxtgrupp Àn den som vanligen Àr rÄdande. Dels genom att beskriva
deras fascinerande historia, förökning och odling och dels genom att beskriva ett större antal arter
och sorter som skulle kunna vara intressanta att anvÀnda i svenska trÀdgÄrdar och parker, samt
deras olika krav pÄ vÀxtförhÄllanden.
Första delen av arbetet, som bygger pÄ litteraturstudier, belyser ormbunkarnas historia. BÄde i det
lite lÀngre geologiska perspektivet och i det kortare perspektivet som odlade trÀdgÄrdsvÀxter,
genom det Viktorianska Englands ?Fern craze? fram till dagens mer begrÀnsade anvÀndning. I ett
arbete om ormbunkar kan man nÀstan inte undvika att gÄ in pÄ deras avvikande livscykel och
nÀmna nÄgonting om hur man gÄr till vÀga för att föröka dem.
Lika barn leka bÀst? -Elevers och skolledares tankar kring identitetsskapande processer i friskolan
I vÄrt arbete har vi undersökt hur de identitetsskapande processerna pÄ friskolor med
elever i grundskolans senare Är ser ut. Genom kvalitativa intervjuer pÄ tre friskolor, en
med uttalad kristen vÀrdegrund och tvÄ allmÀnpedagogiska, ville vi ta reda pÄ hur
eleverna anser att skolorna pÄverkar deras identitet, om det finns det en tydligare
gruppidentitet pÄ friskolor med religiös inriktning, samt vad skolledningens har som
mÄl i arbetet med identitetsskapandet och hur detta uppfattas av eleverna.
Vi har anvÀnt oss av sociologerna Giddens och Ziehes teorier kring
identitetsskapande, samt kunskapssociologerna Berger och Luckmann och av Foucaults
teorier kring diskursiva ordningar.
UtifrÄn vÄr undersökning kan vi konstatera att samtliga elever anser att deras
respektive skola pÄverkar dem i deras identitetsskapande. PÄ de allmÀnpedagogiska
skolorna menar eleverna att skolornas pedagogiska inriktning hjÀlper dem att utvecklas
till sjÀlvstÀndiga och toleranta individer. Eleverna pÄ skolan med en uttalad kristen
vÀrdegrund anser att skolan delvis hjÀlper dem att fÄ ett större sjÀlvförtroende i deras
religiositet.
Det framkommer ocksÄ tydligt att den gemensamma religiösa gruppidentiteten inte
har nÄgon motsvarighet pÄ de allmÀnpedagogiska inriktade friskolorna. En förklaring
till detta anser vi vara att eleverna pÄ den kristna friskolan ser sig sjÀlva som avvikande
frÄn normen i det sekulariserade samhÀllet och dÀrför skapar ett starkare Vi.
Vi finner ocksÄ en överensstÀmmelse mellan skolledningens mÄl i hur eleverna ska
uppfatta sig sjÀlva och hur de faktiskt gör det.
Modersideal och avvikelse : En studie av fem potentiellt misskrediterade mödrar
Uppsatsens övergripande problematik handlar om normalitet och avvikelse och deras betydelse för vad som kommer att uppfattas som gott och dÄligt moderskap. Studiens specifika syfte Àr att undersöka hur nÄgra kvinnor, vars livsstil pÄ olika sÀtt avviker frÄn det "normala", förhÄller sig till och formulerar sig kring sitt moderskap och samhÀlleliga förvÀntningar pÄ detsamma.Mitt material bygger pÄ kvalitativa intervjuer och deltagande observationer med fem mödrar vars levnadsförhÄllanden och ideal i flera avseenden avviker frÄn generella normer kring t ex arbete, boende och drogbruk.Jag utgÄr frÄn den sociologiska synen pÄ avvikelse som ett resultat av samhÀllets behov av avvikare för att upprÀtthÄlla den etablerade ordningen. DÄ kvinnor som avviker frÄn olika normer vanligen anses vara olÀmpliga som mödrar utgÄr jag i min diskussion frÄn att kvinnorna jag studerat kan antas uppfatta sig misskrediterade som mödrar och dÀrmed sannolikt söker rÀttfÀrdiga sitt moderskap.I min analys av kvinnornas formuleringar kring moderskap illustrerar jag hur kvinnorna med hjÀlp av försvarsmetoder som "förklarande redovisningar" och "sociala jÀmförelser" kan vÀnda potentiella misskrediterande beteenden till positiva egenskaper och pÄ sÄ sÀtt framhÀva roller som goda mödrar. Jag belyser ocksÄ hur kvinnorna utnyttjar det moderna moderskapets komplexa balansgÄng mellan traditionella och moderna vÀrderingar genom att vÀlja att presentera den modersroll som passar bÀst för situationen och sammanhanget och hur detta resulterar i att kvinnorna upprÀtthÄller och reproducerar traditionella normer och roller samtidigt som de tar avstÄnd frÄn och motsÀtter sig desamma.Studien visar att de "avvikande kvinnorna" i stor utstrÀckning framstÀller sitt moderskap genom att ta fasta pÄ och framhÀva traditionella modersroller..
Bruten svenska: En undersökning av de attityder unga talare av svenska som andrasprÄk har till svenska med utlÀndsk brytning
Syftet med denna studie Àr att undersöka unga talare av svenska som andrasprÄks attityder till svenska med brytning. De insamlingsmetoder som anvÀnds för att uppnÄ detta syfte Àr enkÀt samt kvalitativa intervjuer. 37 deltagare medverkar i enkÀtundersökningen vilken förutsÀtter ett lyssnande pÄ inspelat talsprÄk, av svenska utan brytning och svenska med brytning. EnkÀten utformades innehÄllandes adjektivpar (snÀll-elak osv.) med differentialskalor frÄn 1 till 7. UtifrÄn adjektivparen bedömer deltagarna hur de uppfattar respektive talare.
För att förstÄ vilka upplevda faktorer som pÄverkar nÄgra av deltagarnas bedömning av de bÄda talarna utförs Àven kvalitativa intervjuer med sju av deltagarna i undersökningen.
Resultatet frÄn enkÀtundersökningen visar att deltagarna vÀrderar de bÄda talarna lika vad gÀller tillskrivandet av goda respektive negativa egenskaper.
Den Àldre avvittringen i Fors, HÄsjö, HÀllesjö ochBrÀcke socknar i östra JÀmtland 1753-1773 : Konkurrens om skogens resurser
SammandragUppsatsens syfte Àr att undersöka vilka specifika svÄrigheter somaliska andrasprÄksinlÀrare har i sitt svenska uttal. Studien kommer att beröra sÄvÀl segmentella som prosodiska skillnader och föreslÄ lÀmpliga metoder för att förbÀttra deras svenska uttal. ModersmÄlets inflytande Àr starkt inom uttalets omrÄde, varför prediktioner om somalisktalandes svenska uttal kan göras pÄ förhand. Dessa uttalsskillnader slÄr ocksÄ igenom i det undersökta materialet. För att besvara uppsatsens frÄgestÀllningar gjordes en brytningsanalys av tre somaliska informanters svenska uttal.
En förskola för alla: Pedagogers tankar och arbete kring barn i behov av sÀrskilt stöd
Studiens syfte Àr att utifrÄn en kritisk ansats beskriva och skapa förstÄelse för hur pedagoger och förskolechefer uppfattar och definierar barn i behov av sÀrskilt stöd, samt hur de utifrÄn detta utformat verksamheten. De forskningsfrÄgor som varit aktuella för vÄr studie Àr: Hur beskriver pedagoger och förskolechefer ett barn i behov av sÀrskilt stöd? Hur utformar pedagoger verksamheten för att tillgodose generella behov i relation till specifika behov? VÄr teoretiska utgÄngspunkt Àr dels ett socialkonstruktionistiskt perspektiv dÄ mÀnniskan Àr aktiv i processen att skapa den sociala verkligheten och dÀr det sker en interaktion mellan samhÀlle och mÀnniskan, dels ett sociokulturellt perspektiv dÄ allt vi lÀr oss, sker i sociala sammanhang i en interaktion med andra mÀnniskor. Vi har gjort en kvalitativ undersökning dÀr vi utfört enskilda intervjuer med fyra förskollÀrare och tvÄ förskolechefer. Resultatet visade att de har en stor förstÄelse för barns olikheter och de ser till allas lika vÀrde och ser inga hinder utan möjligheter till barns delaktighet i förskolans verksamhet.
Hopp om ÄterhÀmtning : Sociala faktorers betydelse vid ÄterhÀmtning frÄn psykiska problem
SammanfattningPsykiska problem som till exempel schizofreni framstÀlls ofta som kroniska, trots att forskning visar att ÄterhÀmtning Àr möjlig. Hopp som personal förmedlar under en ÄterhÀmtningsprocess har en positiv inverkan pÄ individens tillfrisknande. Syftet med vÄr uppsats Àr att finna sociala faktorer som Àr betydelsefulla vid ÄterhÀmtning frÄn psykiska problem. Sociala faktorer inbegriper Àven mÀnniskors attityder till individer med psykiska problem. VÄr frÄgestÀllning Àr: Vilka sociala faktorer bidrar till att en person med psykiska problem ÄterhÀmtar sig? Med uppsatsen vill vi inge hopp till mÀnniskor med psykiska problem samt till berörd personal.Undersökningen Àr en kvalitativ studie baserad pÄ intervjuer med sex medlemmar i RSMH, Riksförbundet för Social och Mental HÀlsa.
Avvikande grupper pÄ skolor eller inte? : En intervjustudie bland elever och lÀrare om deras erfarenheter angÄende specialklasser.
AbstractSyftet med studien Àr att fÄ ta del av elevers och lÀrares egna erfarenheter och tankar angÄende specialklassundervisning. Det finns behov för anpassad undervisning för en del elever. Skolor har nedskÀrningar och hÄrt drabbade Àr de elever som Àr i behov av sÀrskilt stöd. Begreppet en ?skola för alla? Àr nÄgot pedagoger försöker att nÄ i skolorna i dag.
Att handla plus size-klÀder : En studie av kvinnliga plus size-konsumenters köpbeteende.
Den ökade andelen av överviktiga i Sverige skapar en vÀxande efterfrÄgan av klÀder i större storlekar. Det rÄdande utbudet uppfattas som bristfÀlligt och det finns ett begrÀnsat antal klÀdkedjor som erbjuder klÀder i större storlekar Àn storlek 42. Dessa butikskedjor erbjuder ett separat plus size-sortiment som Àr fristÄende frÄn butikernas resterande plagg. Detta sortiment placeras oftast lÄngt in i butiken, pÄ en liten yta, i skymundan frÄn resterande kollektioner. Plus size-klÀderna skiljer sig stilmÀssigt frÄn klÀder i mindre storlekar och upplevs vara till för att dölja kroppen istÀllet för att framhÀva den.
Förstudie: FörbÀttra detaljplanering hos Boliden Mineral AB
Boliden Mineral AB (Boliden) Àr Europas ledande metallföretag med kÀrnkompetens inom bl.a. gruvdrift och smÀltverk. Rapporten behandlar frÄgestÀllningarna kring detaljplanering (korttid resursplanering) och produktionsprocesser hos Bolidens underjordsgruvor; Garpenberg, Kristineberg, Renström och Tara.Gruvorna brottas med Äterkommande störningar av olika slag i produktionsledet vilket pÄverkar mÄluppfyllelse (planföljsamhet) för de faststÀllda veckoplanen. Företagets senaste tidstudie i Kristineberg visar att maskinernas utnyttjandegrad inte motsvarar förvÀntningarna och har en fallande trend. Tidstudien visar Àven att maskinfel utgör ca 40 % av totala störningarna.
Designa in, designa ut : social exkludering i det offentliga rummet : en frÄga för landskapsarkitekter
Under 2000-talet har det blivit allt viktigare för stÀder att genom upprustning ordning attrahera investerare, invÄnare och turister. Upprustning av offentliga miljöer och en ökad övervakning bidrar till en allt mer homogen stad. I centrala delar av svenska stÀder ses hemlösa och missbrukare ofta som ett hot mot platsens marknadsvÀrde. För att undvika att missbrukare och hemlösa vistas pÄ offentliga platser omformas dessa för att bli mer öppna och ljusa. För att undvika att mÀnniskor vistas för lÀnge pÄ platser tas bÀnkar bort eller utformas bÀnkar som det inte gÄr att ligga pÄ.
ADHD mellan raderna Text- och innehÄllsanalys av artiklar i storstadspress om grundskolans arbete med elever med ADHD
Syftet med studien var att belysa vilken bild svensk storstadspress ger av grundskolans arbete med elever med ADHD. Vi ville ocksÄ ta reda pÄ vilka teman som dominerar i medierapporteringen av grundskolans arbete med elever med ADHD och vem som kommer till tals. Till sist avser vi ocksÄ att se vilka pedagogiska arbetssÀtt för barn med ADHD som förekommer i media. Som teoretisk ram har gestaltningsteorin anvÀnts för att tolka och analysera resultatet. Enligt gestaltningsteorin har media inte bara ett intresse av att ge information pÄ ett objektivt sÀtt utan har ofta till exempel ett ekonomiskt intresse och ett intresse av att pÄverka opinionen (StrömbÀck, 2009).
Artros hos hund : en litteraturstudie
Arbetet handlar om blodbank för hund och katt, det innehÄller information om bloddonator, blodtappning, rutiner vid hantering av blodprodukter, vad det finns för blodprodukter och deras anvÀndningsomrÄden, samt blodtransfusion och transfusionsreaktioner. För att bli bloddonator ska vissa kriterier uppfyllas, donatorn ska vara frisk, ha bra temperament, uppnÄ en viss vikt, ha bra blodvÀrden, inte bÀra pÄ smittsamma sjukdomar med mera. Vid blodtappning pÄ hund anvÀnds oftast slutna humansystem, medans man pÄ katt anvÀnder smÄ specialanpassade system. Antikoagulantia och nÀringslösningar anvÀnds i systemen sÄ att blodet inte ska koagulera samt att blodprodukten ska fÄ lÀngre hÄllbarhets tid. Det Àr viktigt att blodtappningen sker med hög aseptik sÄ risken för bakteriekontamination blir sÄ liten som möjligt.
Intolerans? En fallstudie bland unga pÄ temat sexuella minoritetsgrupper
VÄren 2006 infördes lagen om förbud mot diskriminering och krÀnkande behandling av barn och elever. I lagtexten framgÄr tydligt att krÀnkning och diskriminering inte fÄr förekomma pÄ grund av sexuell lÀggning. Det hÀr Àr ett examensarbete som just handlar om elevers instÀllning till sexuella minoritetsgrupper ? tolerans kontra intolerans.
Mitt syfte anknyter övergripande till den nya diskrimineringslagstiftningen, skolans uppdrag och vÀrdegrund.
DiskonteringsrÀnta vid nedskrivningsprövning av goodwill
Goodwillposten Àr ett mycket omdebatterat omrÄde inom redovisningen dÄ vÀrderingsmetoderna som tillÀmpas har stora inslag av subjektiva bedömningar. I Balans belyser Lennartsson börsens krav pÄ ökad transparens inom omrÄdet och vid tillÀmpningen av IAS 36, dÀr Buisman Àven konstaterar att standarden tillÄter stora inslag av subjektivitet[1]. En undersökning gjordes av Carlin och Finch 2008 dÄ de granskade 105 australienska företag och deras val av diskonteringsrÀntor vid nedskrivningsprövning av goodwill. Man valde att med hjÀlp av CAPM rÀkna fram teoretiska diskonteringsrÀntor för varje enskilt företag, dessa jÀmfördes med företagens redovisade diskonteringsrÀntor för att undersöka om rÀntenivÄn var satt pÄ en opportunistisk nivÄ för att pÄverka det redovisade resultatet. Med detta som grund anser vi att det Àr av intresse att studera om det finns ett bakomliggande opportunistiskt beteende hos företagen noterade pÄ OMX Large Cap vid nedskrivningsprövning goodwill.