Sök:

Sökresultat:

5756 Uppsatser om Affärsmodells verktyg - Sida 12 av 384

IKT-pedagogik i slöjden : En studie om informations- och kommunikationsteknik i textilslöjden utifrÄn ett lÀrarperspektiv

Studiens syfte har varit att, utifrÄn ett lÀrarperspektiv, bidra till ökad kunskap om hur IKT anvÀnds i textilslöjden och hur förutsÀttningarna för detta ser ut. Avsikten var frÀmst att ta reda pÄ hur lÀrare anvÀnder sig av de resurser som finns pÄ skolorna och i sina klassrum men Àven vad de skulle önskat att de hade tillgÄng till. Studien gjordes pÄ nÄgra mellan- och högstadieskolor runt om i Sverige och datamaterialet insamlades genom kvalitativa intervjuer med fyra stycken verksamma textillÀrare. Fokus i intervjuerna var att finna positiva och/eller negativa aspekter med digitala verktyg i textilslöjden, hur lÀrares undervisning förÀndras, samt om slöjdens arbetsprocess förÀndras vid arbete med digitala verktyg. Resultatet visade att de intervjuade lÀrarna anvÀnde sig av IKT olika mycket men har mÄnga liknande tankar kring att det Àr tidssparande, inspirerande och utvecklande för eleverna att arbeta med i olika sammanhang.

"Det Àr sÄ hÀrligt med sÀllskap": En observations- och intervjustudie med barn om datorn som ett verktyg för att lÀra sig lÀsa och skriva

Mitt syfte med denna studie var att beskriva hur barn tÀnker om datorn som ett verktyg för att lÀra sig lÀsa och skriva. Jag delade upp mitt syfte i fyra frÄgestÀllningar som sökte svar pÄ barnens tankar om datorn som ett verktyg i lÀs- och skrivprocessen. Studien utgÄr ifrÄn en kvalitativ forskningsansats i tvÄ grupper, en förskoleklass och förskolegrupp. Jag anvÀnde mig av observationer och barnintervjuer som informationsinhÀmtande metoder, dels för att se hur och till vad barnen anvÀnder datorn i skriv- och lÀs processen dels för att ta del av deras tankar. Resultatet visar att barnen anser att datorn Àr bra till mycket men framförallt ett stöd i deras skriv- och lÀsutveckling.

Bilder och musik i svensklÀrares undervisning - en kvalitativ undersökning ur gymnasielÀrares perspektiv

Genom kursmÄlen uppmanas svensklÀrare pÄ gymnasiet att anvÀnda bilder och musik i sin undervisning och som blivande gymnasielÀrare i svenska vÀcktes frÄgor om hur verksamma lÀrare arbetar med detta. Syftet med detta examensarbete har varit att undersöka varför och hur lÀrare anvÀnder bilder och musik i svenskundervisningen. För att klargöra syftet har vi arbetat med följande frÄgestÀllningar: Varför anser lÀrare att det Àr relevant att anvÀnda bilder och musik i svenskundervisningen och hur anvÀnder de det? Anser lÀrare att de anpassar svenskundervisningen efter elevers olika sÀtt att lÀra? Vad vill lÀrare uppnÄ genom anvÀndandet av bilder och musik? Undersökningen grundar sig pÄ intervjuer med fyra gymnasielÀrare och har bearbetats utifrÄn en kvalitativt inriktad metod. Vi har funnit att lÀrare anvÀnder bilder och musik dels som verktyg för eleverna, dels som verktyg för Àmnet.

Ett komplement, inte ett tidsfördriv : En studie om hur pedagoger anvÀnder surfplattan i förskolan

Denna studie har till syfte att ge en vidare syn pÄ hur surfplattan anvÀnds som verktyg och hjÀlpmedel i förskolans verksamhet och Àven ge en förstÄelse kring hur pedagogerna tÀnker kring surfplattan i förskolan. FrÄgestÀllningarna som besvaras i studien Àr pÄ vilket sÀtt surfplattan anvÀnds som ett hjÀlpmedel eller verktyg i pedagogers arbete inom en kommun, i barngruppen respektive utanför barngruppen? Samt hur tÀnker pedagoger kring anvÀndningen av surfplattan i förskolan, nackdelar och fördelar? För att fÄ svar pÄ dessa frÄgor genomfördes en kvalitativ studie dÀr sex pedagoger pÄ fyra olika förskolor intervjuades. Studien kom fram till att förskolornas anvÀndning av surfplattan kan delas upp i tvÄ större anvÀndningsomrÄden. Den första Àr barnens lÀrande och utveckling genom surfplattans olika pedagogiska appar och den andra Àr pedagogernas dokumentation av barnen.

Ledarna om ledarskapet : En kvalitativ studie om ledarskapets verklighet 2008

Det finns en stor mÀngd ledarskapsteorier och ledarskapsutbildningarvilka syftar till att frÀmja ledarskapsutveckling. Forskning visar pÄvikten av att dessa utbildningar integreras med ledarens behov.Föreliggande studie Àr en pilotstudie som bygger pÄ tvÄ genomfördafokusgrupper. Syftet Àr att samla data om vilka utmaningar dagensledare upplever sig ha och vilka verktyg de behöver för att hanteradessa. Resultaten analyserades och tre centrala teman framtrÀdde:utmaningar, verktyg och drivkrafter. Bland de tydligaste utmaningarnaför ledarskapet 2008 kan nÀmnas hanterandet av olika typer avgenerationsaspekter, implementeringen av organisationsförÀndringaroch behovet av att kombinera olika typer av ledarskap.

LÀrarnas och elevernas syn pÄ anvÀndningen av moderna smarta verktyg som redskap i teknikorienterade kurser. Examensarbete i fördjupningsÀmnet Teknik och lÀrande

Syftet med studien Àr att undersöka dels elevers och lÀrares Äsikter om hur smarta moderna verktyg som mobiltelefon, lÀsplatta, bÀrbar dator och applikationer kan bidra i pedagogiskt arbete, dels hur dessa kan anvÀndas som pedagogiska redskap i teknikundervisningen. I arbetet tittar vi pÄ dessa redskap ur systemperspektiv för att kunna se fördelarna och för att kunna upptÀcka eventuella hinder som associeras med dess tillÀmpning i skolan. Systemperspektivet knyter ihop lÀraren med elev, elevgrupper, smarta enheter, applikationer och lÀrandemiljön via kommunikation. I teoridelen tar vi upp socioekonomiska aspekterna kopplade till systemperspektivet. Meningen med att kombinera de socioekonomiska faktorerna med systemperspektivet Àr att fÄ en övergripande bild av hur smarta moderna verktyg pÄverkar pedagogiskt arbete. I resultatdelen efterstrÀvar vi att visa hur dessa smarta verktyg kan vara ett effektiv pedagogiskt redskap som kan underlÀtta lÀrarens arbete och stimulera elevernas intresse för lÀrandet.

Agila metoder - Ett verktyg för att överföra kunskap i en snabbvÀxande organisation

Denna uppsats behandlar hur agila metoder kan anvÀndas som ett verktyg för att överföra kunskap mellan enheter och individer i en organisation. Relevansen i detta Àmne har sin grund i att kunskapsöverföring idag Àr en central faktor för organisationer att skapa konkurrensfördelar. Uppsatsen behandlar Àven hur organisationer genom anvÀndning av agila metoder kan överkomma traditionella utmaningar vid kunskapsöverföring. För att fÄ en förstÄelse för kunskapsöverföringsprocessen och hur de agila metoderna fungerar i praktiken samt hur dessa tvÄ kan sammankopplas, genomfördes en kvalitativ studie hos den agila organisationen Spotify. Studien visade att agila metoder kan anvÀndas som ett verktyg för överföring av kunskap genom frÀmst tre faktorer, de sjÀlvstyrande enheterna, dess tvÀrfunktionalitet samt hur agila metoder pÄverkar organisationskulturen.

Tecken som stöd - ett verktyg för barns kommunikation och sprÄkutveckling

Detta Àr en studie genomförd med syfte att ta reda pÄ hur personal i förskolan tÀnker kring, samt anvÀnder tecken som stöd som ett verktyg för att frÀmja barns kommunikation och sprÄkutveckling i den dagliga verksamheten. Studien Àr kvalitativ och metoden som anvÀnts för att samla in material Àr intervjuer med personal som arbetar i förskola. Resultatet har visat en medvetenhet hos personalen av betydelsen att anvÀnda tecken som stöd för att frÀmja barns kommunikation och sprÄkutveckling. Resultatet visar att trotts denna medvetenhet Àr arbetet begrÀnsat dÄ personalen kÀnner att de inte har tillrÀckligt med kunskap för att arbeta med tecken som stöd. Slutsatsen av studien visar att personal i förskolan anser att tecken som stöd Àr ett vÀrdefullt verktyg men att det behövs mer forskning kring dess betydelse för barns kommunikation och sprÄkutveckling för att kunna utveckla detta arbete i förskolans verksamhet. .

Rattfylleri : Polisens arbete mot dem som kör onyktra

De allra flesta mÀnniskor i vÄrt avlÄnga land Àr uppvÀxta med instÀllningen att inte sÀtta sig bakom ratten och köra nÀr de druckit alkohol eller tagit droger. Trots detta Àr det mellan 14 000 och 16 000 rattfyllerister som kör pÄ vÄra vÀgar per dag! Förutom att rattfylleristerna förorsakar stora risker för mÀnniskors lidande, orsakar han/hon Àven samhÀllet enorma kostnader. Polisen i vÄrt land har enastÄende möjligheter att övervaka nykterheten pÄ vÄra vÀgar genom olika verktyg sÄsom sÄllningsprov och Evidenzer. Ett annat arbete som pÄgÄr mot rattfylleri och drograttfylleri, Àr att polisen aktivt upprÀttar kontrollplatser vid till exempel systembolag, restauranger samt kring dygnet runt öppna bensinstationer och sÄ vidare. Huvudsyftet med rapporten Àr att Àr att fÄ en ökad förstÄelse för vilka verktyg som Polisen kan anvÀnda för att effektivisera arbetet och minska rattfylleribrotten pÄ vÄra vÀgar.

Portfoliometoden Hur den fungerar som pedagogiskt verktyg och utvÀrderingsinstrument

Detta arbete syftar till att skildra hur portfoliometoden fungerar som pedagogiskt verktyg, hur den anvÀnds i grundskolan och i vilken utstrÀckning det Àr möjligt att anvÀnda metoden som ett utvÀrderingsinstrument. Arbetet skildrar hur portfolio fungerar i teorin jÀmfört med hur den fungerar i verkligheten utifrÄn olika pedagogers synvinklar. Tyngdpunkten ligger pÄ hur portfoliometoden tillÀmpar kunskap, utveckling och lÀrande utifrÄn LpO 94 och hur portfolio fungerar för att ge elever större kunskap om hur man kritiskt granskar och utvÀrderar sitt eget arbetsmaterial. Trots ordentliga förberedelser visade det sig inte vara sÄ lÀtt att fÄ pedagoger att stÀlla upp pÄ min undersökning. Bortfallet blev allt för stort för att kunna dra nÄgon riktigt slutsats genom den.

YouTube, Facebook och bloggar i klassrummet : Fem gymnasielÀrares uppfattningar om och förhÄllningssÀtt till integrering av nÀtbaserade verktyg i undervisningen

I takt med att samhÀllet förÀndras gör Àven skolan det. Datorerna har fÄtt en stor och betydande plats i klassrummet och de verksamma inom skolan möter dÀrmed nya utmaningar. PÄ vilket sÀtt och till vad ska datorn anvÀndas Àr nÄgra av dem. NÀtbaserade verktyg i form av lÀrplattformar, YouTube, bloggar, chatt, UR-material och Facebook anvÀnds av flertalet verksamma lÀrare ute i skolorna idag. Vilka för-, och nackdelar/svÄrigheter och möjligheter finns det med att integrera verktyg av dessa slag, i klassrummet? Genom ett kvalitativt angreppssÀtt vill jag undersöka vad yrkesverksamma gymnasielÀrare har för uppfattningar om och förhÄllningssÀtt till att arbeta med nÀtbaserade verktyg i sin undervisning.

Att skapa vÀgar för kommunikation genom sÄng : En kvalitativ studie av hur sÄngare anvÀnder och upplever olika verktyg för musikalisk kommunikation

Studien syftar till att fÄ en djupare förstÄelse för hur sÄngare anvÀnder och upplever olika verktyg för att forma och kommunicera musik, vilka verktyg de prioriterar samt vilken funktion dessa verktyg fyller. För att undersöka detta har jag utgÄtt frÄn olika teorier om musikalisk kommunikation samt ett multimodalt och socialsemiotiskt perspektiv med fokus pÄ kommunikation som en social process av teckenskapande. Jag har genomfört Ätta kvalitativa intervjuer med sÄngare som arbetar/arbetat professionellt med sÄng inom olika genrer. Resultaten visar att sÄngarnas musikaliska kommunikation formas och uttrycks genom ett anvÀndande av flera olika verktyg varav röstteknik, samspel, publikens förvÀntningar, personlighet och tradition Àr de viktigaste. SÄngarnas anvÀndande och prioritering av dessa olika verktyg kan sammanfattas i olika övergripande förhÄllningssÀtt som sÄngarna har till sin musikaliska kommunikation, varav tradition och personlighet Àr de mest framtrÀdande förhÄllningssÀtten.

Ett verktyg i tiden. En studie om lÀrplattans funktion i förskolan

Sammanfattning Syftet med vÄr studie var att undersöka vad lÀrplattan kan ha för funktion i förskolans verksamhet samt hur pedagogernas digitala kompetens ser ut. För att fÄ insikt i detta formulerade vi följande frÄgestÀllningar. PÄ vilket sÀtt resonerar pedagogerna och förskolecheferna kring lÀrplattans möjligheter och begrÀnsningar, kring sin egen digitala kunskap? Hur resonerar förskolecheferna kring pedagogernas kompetens och utbildning? VÄr studie bygger pÄ kvalitativa intervjuer med fyra pedagoger och tvÄ förskolechefer som Àr involverade i arbetet med lÀrplattor. Tidigare forskning om lÀrplattan som ett digitalt verktyg ligger till grund för studien.

Att anvÀnda Google Earth i geografiundervisningen i Ärskurs 5 ? en kritisk granskning av dagens lÀromdel och en argumentation för G.E som pedagogiskt verktyg

Uppsatsens syfte Àr att argumentera för ett verklighetsbaserat lÀrande inom geografiÀmnet för Ärskurs 5. Som ett pedagogiskt verktyg för detta ÀndamÄl prövar och diskuterar jag sökmotorn Google Earth (GE) och visar genom 4 exempel hur man kan anvÀnda detta verktyg. Jag prövar ocksÄ GE:s lÀmplighet i förhÄllande till de tre ÀmnesfÀlten kartografi, fördelning och hÄllbar utveckling genom att formulera tre lektionsförslag. Jag gör ocksÄ en kritisk granskning av aktuell forskning kring lÀromedel och stÀller detta mot texter hÀmtade frÄn kursplanen i Geografi. I min analys nÄr jag fram till att fördelarna med att anvÀnda sig av GE i förhÄllande till traditionella lÀromedel Àr frÀmst att eleverna pÄ ett naturligt sÀtt kommer i kontakt med autentiska och aktuella problemfÀlt som rör vÄr jord.

SjÀlvintresse i förÀndringsarbete: en empirisk illustration
över verktyg som företagsledningar anvÀnder för att undvika
att förÀndringsagenter agerar i sjÀlvintresse

Det Àr lÀtt att ta för givet att anstÀllda, och i vÄrt fall förÀndringsagenten, arbetar i organisationens intresse nÀr faktumet kan vara det motsatta. VÄr studie granskar ett tÀmligen tabubelagt ÀmnesomrÄde inom företagssfÀren. Syftet med studien Àr sÄledes att pÄ ett deduktivt sÀtt studera hur ledningsgrupper arbetar för att sÀkerstÀlla att förÀndringsagenten inte jobbar i sjÀlvintresse, och vilka verktyg lednigen kan anvÀnda sig av för att motivera förÀndringsagenten att jobba i organisationens intresse. Genomförande har skett genom att mÄla upp en empirisk illustration genom intervjuer med fyra olika företag inom olika branscher för att bredda bilden av hur olika företag arbetar. VÄr första slutsats Àr att det Àr tÀmligen svÄrt att intressera företag att tala om sjÀlvintresse i och med att det Àr ett sÄ tabubelagt Àmne.

<- FöregÄende sida 12 NÀsta sida ->