Sök:

Är skolan rättvis?

En kvantitativ studie om samband mellan politisk styrning på lokal nivå i relation till elevernas slutbetyg i grundskolan


I skollagen (SFS 2010:800) finns beskrivet ?Alla ska, oberoende av geografisk hemvist och sociala och ekonomiska förhållanden, ha lika tillgång till utbildning i skolväsendet om inte annat följer av särskilda bestämmelser i denna lag? (8§). Likvärdigheten i svensk skola har fallit sedan slutet av 1980-talet och en betydande andel elever går ut grundskolan utan att klara de grundläggande nationella målen. Skillnaderna mellan elevernas resultat i svenska kommuner är märkbart stora. Forskning visar att det finns många faktorer, såväl interna som externa, vilka påverkar elevernas skolresultat. Syftet med denna studie är att undersöka om det finns ett samband mellan vilket politiskt block som har majoritet inom respektive kommun och elevernas meritvärde i årskurs 9 inom respektive kommun. Studien omfattar slutbetygens meritvärde hos eleverna i den kommunala grundskoleverksamheten i Sverige under vårterminen 2012. För att påvisa ett eventuellt samband mellan elevernas genomsnittliga meritvärde per kommun och det politiska partiblock som har majoritet i respektive kommun behandlas statistisk data i en univariat analys. Hänsyn har tagits till att föräldrars utbildningsnivå påverkar elevernas meritvärde. Studien visar att det finns ett samband mellan elevernas meritvärde i respektive kommun och det politiska styret på lokal nivå. Dock utgör föräldrars utbildningsnivå en större påverkansfaktor, men det politiska styret går inte att utesluta som faktor då det utgör en signifikant skillnad.

Författare

Sanna Carlsson Jens Sikström

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för konst, kommunikation och lärande

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på avancerad nivå.

Läs mer..