Sök:

Är alla likadana? - En litteraturöversikt över attityder hos sjuksköterskor inom somatisk vård till patienter som lider av psykisk störning.

Psykiska störningar är vanligt förekommande. Trots det är sådana tillstånd förknippande med fördomar och negativa attityder. Personer som lider av psykisk störning uppfattas bland annat som farliga och aggressiva. Dessa personer drabbas i högre grad av fysisk ohälsa, vilket innebär att de i stor utsträckning vårdas inom den somatiska vården. Missnöje över vård och bemötande av sjukvårdspersonal i olika sammanhang uttrycks av dessa patienter. Vårt syfte är att belysa sjuksköterskors attityder till och bemötande av patienter med psykisk störning inom somatisk vård. Fördjupningsarbetet är en litteraturöversikt som baseras på åtta artiklar, varav två kvalitativa och sex kvantitativa. Litteratursökningen genomfördes i databaserna CINAHL, PubMed och PsycINFO. Resultatet redovisas i tre teman: föreställningar om patienter som lider av psykisk störning, känslor gentemot patienter som lider av psykisk störning och bemötande av patienter som lider av psykisk störning. Det visade sig vara vanligt förekommande att sjuksköterskor inom somatisk vård hade negativa attityder gentemot patienter med psykisk störning. Föreställningen att patienterna var farliga i kombination med sjuksköterskornas osäkerhet i att vårda dessa patienter ledde till att sjuksköterskorna distanserade sig till dem. Sjuksköterskor uttryckte behov av stöd och utbildning då de upplevde att de saknade kompetens att vårda patienterna på ett adekvat sätt. Sjuksköterskor med mer kunskap och erfarenhet hade mer positiva attityder och interagerade mer med patienterna.

Författare

Karin Erestam Marina Ponce Poblete

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..