Sök:

Vilja att veta - En litteraturstudie om kvinnor med gynekologisk cancer, deras upplevelser och informationsbehov beträffande den sexuella hälsan.

Bakgrund: Idag är gynekologisk cancer en stor diagnosgrupp som inte beaktas i samma grad somresterande cancerdiagnoser i svensk cancersjukvård. Gynekologisk cancer innebär att de kvinnligakönsorganen drabbas, det vill säga livmoder, äggstockar och de yttre könsorganen. Varje år fårcirka 2900 kvinnor i Sverige en gynekologisk cancerdiagnos. Den sexuella hälsan är något som ärunikt för varje individ och något denne måste få möjlighet att själv uttrycka och medverka i för attuppnå. Sexuell hälsa kräver ett positivt och respektfullt närmande till sexualitet och sexuellarelationer, liksom möjligheter att få njutbara och säkra sexuella erfarenheter, fria från förtryck,diskriminering och våld. För att patienterna ska få en god vård av hög kvalitet behövs det en störreförståelse för vilka behov, önskningar och förväntningar som finns på vården. Gynekologiskcancer hotar inte bara kvinnans liv, utan även hennes kroppsuppfattning och sexuella samliv.Syfte: Syftet är att belysa hur kvinnor med gynekologisk cancer upplever att sjukdomen påverkarderas sexuella hälsa, samt vilka behov och önskningar beträffande samtal och information omsexualitet som dessa kvinnor uttrycker. Syftet är också att beskriva hur bristande information kanpåverka kvinnornas hälsa och välbefinnande. Metod: Den systematiska litteraturöversikteninkluderade åtta vetenskapliga artiklar. Artiklarna var både kvantitativa och kvalitativa. Resultat:Analysen resulterade i fem teman: Upplevelse av oro och förlorad kvinnlighet relaterat till denförändrade kroppen, behov och önskemål beträffande information, behov av att få samtala, behovav att få upprepad information samt partnerns delaktighet viktig för kvinnans välbefinnande ochhälsa Konklusion: Det har visat sig att det som efterfrågas från kvinnornas sida är att den sexuellahälsan inte ignoreras. För att på bästa sätt uppnå detta krävs en öppenhet att lyfta ämnet för attgenom samtal ge patienten möjlighet att kunna påverka denna ofta viktiga del för hennesvälbefinnande.

Författare

Kelly Silva Rocha Malin Stämberg

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..